fbpx
 
Marius Dangă: „Avem cereri să umplem Parcul Industrial Lețcani”. Mai trebuie autostradă să transporți mărfurile

Marius Dangă: „Avem cereri să umplem Parcul Industrial Lețcani”. Mai trebuie autostradă să transporți mărfurile


Conducerea Consiliului Județean susține că are supracerere pentru Parcul de la Lețcani și că vor face licitații pe loturile alocate

Clădirea administrativă a Parcului Industrial Lețcani, cel mai avansat proiect dintre toate trei pe care le are Consiliul Județean (CJ) în județ, este ridicată. Muncitorii de la firma care execută proiectul spun că la interior s-a trecut la finisaje: „Nu dăm tencuiala la exterior pentru că se va lucra în apropiere, la platformă, și se murdărește”.
Conducerea CJ anunță că există cerere pentru toate cele trei parcuri industriale anunțate, dar vor fi organizate licitații pentru concesionarea loturilor pentru construirea halelor. „Avem cereri să umplem nu doar parcul de la Lețcani, ci și la Pașcani și la Holboca”, spune vicepreședintele CJ Iași, Marius Dangă.

Lețcani: mai repede decât a fost estimat

„Nu suntem în întârziere, suntem mai avansați decât estimarea”, ne-a spus, la Parcul Industrial de la Lețcani, șeful șantierului, inginer la Iasicon. „Nu putem discuta despre întârziere. Suntem în perioada de doi ani a contractului și ne bazăm că îl terminăm mai repede”, a precizat și vicepreședintele CJ Iași.
Clădirea administrativă, începută în septembrie, după emiterea ordinului de începere a lucrărilor, este ridicată, iar interiorul este finisat. „La exterior nu ne grăbim, punem panourile de aluminiu săptămâna viitoare, dar pentru tencuiala decorativă așteptăm, pentru că, de la praful de șantier, se va murdări”,a mai spus inginerul.
Parcul Industrial de la Lețcani este dezvoltat de Consiliul Județean,în parteneriat cu Primăria Letcani. Instituția a emis autorizația de construire în august 2021, după ce, în mai, Iasicon a câștigat licitația de executare a lucrărilor.
Acestea presupun realizarea infrastructurii rutiere, a conexiunilor de gaz, apă, curent și canalizare la limita loturilor ce vor fi concesionate, pe 18 hectare, până în septembrie 2023.
Valoarea contractului de lucrări este de 15milioane de lei fără TVA. Când a fost semnată autorizația, CJ a estimat că Parcul Industrial Lețcani va atrage investiții de 100milioane de euro.

Marius Dangă, vicepreședintele Consiliului Județean, spune că nu doar Letcani va fi plin, ci și viitoarele parcuri de la Holboca și Pașcani, pentru care există suficientă cerere

Dangă: „Nu sunt contracte, dar sunt cereri pentru toate parcurile”

Vicepreședintele CJ Marius Dangă a precizat că nu există niciun contract ferm cu vreo firmă care să concesioneze teren din parcul de la Lețcani. Procedura stabilită anterior presupune organizarea de licitații la care să participe firmele interesate, după ce investiția va fi finalizată și predată societății comerciale care va administra parcul.
„Nu vom da publicității firmele care și-au arătat intenția de a concesiona loturi în Parculde la Lețcani, pentru că nu avem contracte semnate. Suntem într-un grafic de lucrări de execuție urmând ca, la finalizarea lucrării, să predăm rețele de utilități la limita de proprietate. Abia după aceea administratorul va demara contractarea.Va fi pornită o colectare de scrisori de intenție, apoi licitația”, a mai menționat Marius Dangă. Vicepreședintele CJ Iași a spus însă că, din toate discuțiile de până acum cu firmele interesate, Parcul de la Lețcani poate fi considerat plin, ca și celelalte două pe care le va deține CJ la Holboca și la Pașcani.

Parcul Industrial Lețcani trebuie predat în 2023. Momentan a fost nivelat, iar sediul administrativ e aproape gata

Parcurile județene vin cu 10 ani întârziere

Autoritățile locale din Iași și CJ au ignorat subiectul parcurilor industriale, deși aveau modele de succes în zona de vest a țării, la București sau la Craiova. Mult mai aproape, la Miroslava, Primăria din localitate a investit în ultimii ani în două parcuri industriale.
Primul dintre acestea, cu suprafața de peste 46 de hectare, situat în apropierea Delphi, are ieșire în șoseaua de centură a Iașului și adăpostește și clădirea administrativă a societății. Cel de-al doilea parc are 25 de hectare.
În total, Primăria Miroslava a concesionat loturi în cele două parcuri industriale pentru 60 de societăți comerciale. Sunt firme din domeniul fabricării betonului, producției de echipamente pentru spălătorii, depozite de medicamente, închirieri de automate de cafea, tipografii, producție de vopsele, constructori de drumuri și de autostrăzi, producție publicitară, fabricarea de structuri metalice, distribuția de mașini CNC, producție de nasturi, textile sau fabricarea berii.
Inclusiv o firmă veche și cunoscută a Iașului, Electra, și-a relocat activitatea, luând teren în primul parc industrial de la Miroslava. Succesul celor două investiții a fost peste așteptări, iar acum Primăria Miroslava aprobă cereri prin care rezidenților li se permite să cumpere terenul pe care au halele.

Parcul de la Miroslava a spart gheața, fiind un proiect 100% al unei comune

Parcurile aduc milioane de euro din impozitele pe salarii

SC Miroslava Industrial Park SRL are, din 2016, cifra de afaceri și profit mereu în creștere. În 2020, la maturarea proiectului, a raportat cifră de afaceri de 2,015 milioane de lei, cu profit de 641.796 de lei. Numărul angajaților din firma care administrează parcul a crescut de la 3 la 12. Calcului Primăriei este să obțină câteva milioane de euro anual din impozitele pe salarii de la toți angajații firmelor care sunt înregistrate în Parcul din Miroslava.
Consiliul Județean Iași intenționează să deschidă, în total, trei parcuri industriale: Lețcani (18 ha), Holboca (30 ha) și Pașcani (58 ha). Proioectul de la Lețcanieste cel mai avansat. La Holboca este la stadiul de PUZ, la Pașcani abia a fost predat amplasamentul către Consiliul Județean. Despre proiectul de la Lețcani se vorbea încă din 2012.

Article image
În satul Vișan din comuna Bârnova, la doi pași de Iași, se ridică unul dintre cele mai accesibile blocuri de apartamente din oraș. Prețul fixat de dezvoltator este de aproximativ 1.100 de euro/mp, în condițiile în care în zonă prețul a ajuns la 1.300 – 1.400 de euro/mp sau mai mult. „Nu doar prețul mai avantajos este important. Există și alți factori: apropierea de centru, calitatea sfaltului, viitorul zonei”, explică dezv...
Autor cristi tanasa Reportaje 11 Mai 2022


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30