fbpx
 
Problema Iașului: liderii de mămăligă care nu contează la București. Nevoia adevăratei schimbări / EDITORIAL

Problema Iașului: liderii de mămăligă care nu contează la București. Nevoia adevăratei schimbări / EDITORIAL


Chiar în aceste zile conducerile centrale ale PNL şi PSD discută şi sunt pe punctul de a finaliza cu un acord prelungirea alianţei până în 2028.

Bine, e o decizie de etapă, dar aceasta e fotografia momentului, în care se discută foarte serios, şi e aproape decis, participarea la Localele din 2024 cu liste comune de candidaţi. Un partid ia CJ-ul, celălalt Primăria.

E foarte greu să baţi forţa financiară a PNL şi PSD în nişte alegeri locale. Vom avea un duopol de 70% în toată România, dacă ne raportăm la condiţiile actuale, încă neintrați într-o criză oficială, cu măsuri de austeritate căzute ca un trăznet, cu acord şi monitorizare FMI.

Dar asta cu default-ul se va vedea mai încolo, prin primăvara lui 2023, când vom şti dacă PNL şi PSD se vor face sau nu ţăndări.

Cert e ce avem acum: două partide care au mai mult de câştigat din împărţirea Puterii decât dacă s-ar concura pe viaţă şi pe moarte. E mai bine cu jumătate dintr-o majoritate largă pe termen lung, decât o majoritate firavă şi pe termen scurt.

Repet, e o poză de moment. Una în care PSD e de acord să ia CJ-ul pentru Maricel Popa şi să cedeze Primăria liberalilor. Costel Alexe nu mai este primit la Bucureşti şi nu va fi lăsat să candideze dacă nu-şi rezolvă dosarele penale. Nu va reuşi până în 2024. PNL nu are încă un candidat cert la Primărie şi mai studiază: lui Juravle şi Dangă parcă le lipseşte ceva, acel statut de lider pe care nu l-au avut niciodată.

Mihai Chirica e un dosar închis pentru PNL, chiar dacă el o să vă spună exact invers. Încearcă la PSD şi are şanse, acest partid are stomacul tare şi poate înghiţi orice, mănâncă şi sticlă pisată dacă e nevoie, nu se strâmbă. Mihai Chirica o să scoată sondaje, o să explice, o să se dea mare, dar rechizitoriile care urmează chiar vor fi chinuitoare. Nu va mai putea candida.

USR, fără locomotiva Kovesi, nu va putea învinge alianţa PSD-PNL în condiţiile de-acum. Le urez vizionare plăcută!

Adevărata discuţie este că Iaşul nu propune niciun lider de anvergură naţională. E o tânguială veche şi plictisitoare, dar alegerile sunt apă chioară fără promovarea unor figuri în Liga Mare. E ca şi cum ai câştiga Divizia Judeţeană, totul rămâne aici, pe loc, nu interesează pe nimeni.

Iaşul nu va câştiga nimic nici în viitor. PNL şi PSD nu produc valori certe, nu riscă nimic, nu ies din ploconeala şi pupincurismul profitabile pentru câteva buzunare de provinciali cocliţi. N-am să-l uit pe Ciprian Bostan, mare figură locală a PNL în ultimele două mandate, cum a pupat şi la Orban, şi la PSD, şi la Bodea şi la Chirica şi a sfârşit prin a se asocia pe ascuns cu un escroc imobiliar care construieşte fără autorizaţie.

Ăsta ne e nivelul: nişte pulifrici, scuzată-mi fie trivialitatea, dar dezgustul, după atâţia ani, e prea mare. Ce sculă să fie politicienii ieşeni la Bucureşti când ei iau mălaiul de la primul care le iese în cale, nici bine nu coboară Sărăria, că s-au şi întors acasă, mulţumiţi cu banii-n desagă, ca-n poveştile lui Creangă.

Dacă pui acum nişte adolescenţi total ignoranţi în materie de politică şi televiziuni de ştiri să scrie 10 nume de politicieni cu notorietate din Ardeal, reuşesc s-o facă din auzite cu vârful urechilor. Dacă-i pui să dea şi 5-6 nume din Oltenia, politicieni cu rol activ în politica naţională, o fac şi pe asta. Adună rapid numele din memorie. Dacă îi pui să dea trei nume importante din Moldova, care contează cu adevărat, o să spună doar Flutur, Arsenie şi Buzatu. Niciunul din Iaşi! Iar cei trei baroni moldoveni sunt strict interesaţi de judeţele lor sărace şi de firmele lor căpuşă. Niciun interes în dezvoltarea regională.

Vom merge degeaba la vot în 2024. PSD şi PNL nu ne vor oferi nimic, doar proiecte pe hârtie, fără finanţare, din care se vor face un sfert în circa 15 ani. Viteza melcului. Nu avem politicieni ieşeni în politica mare. Nu avem ce aştepta. Alianţa Otrăvită, cum ne alintam mai demult să-i spunem, înseamnă o gloată de înceţi la minte, puturoşi şi înfometaţi după lovele. Dar populişti până la Cer. O masă inertă dar atât de masivă încât e imposibil să o mişti din loc.

Măcar USR va avea scuza că îi era imposibil să câştige. Băiete, muzica!

Article image
Sunt câteva învățăminte importante din poveștile cu Mihai Chirica și Costel Alexe, dar pe care nu le vom reține niciodată. Întreaga matrice a statului român este alienantă, astfel încât nimeni nu va învăța nimic și orice schimbare este imposibilă. O să explic în final de ce.
Autor Gabriel Gachi Editorial 20 Februarie 2022


Citeste si...
Nota
(1 Vote)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: