fbpx
 
Fostul viceprimar a luat certificat de urbanism în 21 de zile, oamenii așteaptă între 3 și 7 luni. Ieșeni, fiți ca Harabagiu!

Fostul viceprimar a luat certificat de urbanism în 21 de zile, oamenii așteaptă între 3 și 7 luni. Ieșeni, fiți ca Harabagiu!


Relația dintre ieșeni și Serviciul de Urbanism al Primăriei este tot mai tensionată. Birourile sunt asaltate de oameni umiliți care așteaptă cu lunile banale certificate de urbanism, care sunt acte de informare ce precizează pașii de urmat pentru obținerea autorizațieide construire.
Așteptarea este cruntă, exemple concrete sunt cu sutele. Certificat de alipire – 3 luni, certificat pentru o extindere – 6 luni, certificat pentru o casă – 7 luni.

Pe comunicare oficială, Primăria vorbește de întârzieri de maxim 90 de zile, dar estimarea este falsă și nu prezintă statistici concrete. Timpii pentru o autorizație sunt și mai mari: trec de  8 – 12 luni în cele mai multe cazuri, indiferent de complexitatea construcției.
În acest timp, pentru fostul viceprimar Gabriel Harabagiu lucrurile s-au mișcat foarte repede: certificat pentru o împrejmuire în 21 de zile, autorizație în 42. „A durat foarte mult, este o simplă împrejmuire. Ceva atât de banal nu are de ce să dureze”, spune Harabagiu.

La Iași nu există informatizarea cererilor de urbanism, deși suntem intrați bine în secolul XXI

Pentru oameni normali

Legea prevede un termen pentru eliberarea unui certificat de urbanism de maxim 15 zile lucrătoare. Sunt 3 săptămâni de așteptare care în municipiile din România se prelungește cu câteva zile, din cauza volumului mare de lucru. Realitatea arată termene, cu câteva excepții (Oradea – pe loc, Cluj – termenul legal) de maxim o lună, adică 5 zile lucrătoare în plus.
Certificatul de urbanism nu este nimic complicat, Serviciul de Urbanism al Primăriei verifică ce documente trebuie să aducă solicitantul pentru a obține autorizația de construire (acte de proprietate, schițe cadastrale, alte avize) și îl informează în scris în document.
Iașul este o situație cu totul specială, termenele sunt mult mai mari. Ieșenii care vor să miște ceva mic, să facă o împrejmuire, o alipire, o extindere sau cei care vor o casă sunt umiliți cu lunile.
Un act care se face pe loc
Un banal certificat de alipire de teren durează 3 luni, o extindere a proprietății existente 6-7 luni, ridicarea unei case de la zero 7-8 luni. „Certificatul reprezintă doar o transcriere a prevederilor din PUG sau din PUZ, dacă există pe zonă. Aceste documente arată clar ce trebuie să aducă solicitantul, funcționarul le notează pe document. Nu trebuie să dureze atât, nu este nimic complicat. Oradea le eliberează pe loc pe cele simple, Clujul în termenul legal sau puțin peste. Aceste localități au informatizat serviciul de urbanism și de cadastru. Oricum, nu știe nimeni efectiv timpul de eliberare din Iași: am văzut și 30 de zile, dar am văzut și 7-8 luni”, spune arhitectul Iulian Nicolau, șeful Comisiei de Urbanism a CL.

Certificatul de urbanism a fost eliberat pentru Gabriel Harabagiu în 15 zile lucrătoare

Circuitul semnăturilor este foarte greoi

„Am avut în audiență o doamnă care plângea: așteaptă un certificat de urbanism de 7 luni, pentru o casă. Îi lipsea un document, fusese o comunicare să aducă acel act și nu a știut, s-a ajuns la acest termen”, ne-a declarat viceprimarul Daniel Juravle.
Circuitul documentului este complicat de legislație. În loc de simplificare, autoritățile eliberează un certificat după ce este semnat: de către cel care l-a întocmit, de către un alt funcționar care verifică metodologia și ce a scris primul, de către reprezentantul compartimentului Juridic, de către arhitectul șef și de către viceprimar sau primar, în funcție de cine deține atribuțiile la acel moment. Sunt cinci persoane pe circuit pentru un document foarte simplu.

Autorizațiile durează peste un an

Autorizațiile sunt documentele care permit construirea efectivă și sunt eliberate după ce solicitanții au completat dosarul cu documentele cerute în certificat. Termenul legal este de 30 de zile, termenele de la Iași sunt de peste 8 luni și multe dintre cereri stau pe circuit peste un an.
„Exemplu concret: o firmă din Iași a vrut să își facă o platformă betonată. Nu este cine știe ce construcție, este ceva extrem de simplu, o banalitate. Din cauza unei greșeli de editare, autorizația nu este emisă nici la 8 luni de la depunerea documentației. Greșeala aparține Primăriei, firma nu și-a făcut nici acum platforma”, a menționat Nicolau.
O casă de la zero trece de un an pentru autorizare, la care se adaugă și câteva luni anterioare pentru obținerea certificatului, astfel că timpul total se duce spre doi ani.
Dar reprezentanții Primăriei neagă, oficial, problema. „Realist vorbind, certificatele de urbanism sunt eliberate la 45-90 de zile, în funcție de complexitate. Sunt 5 persoane care lucrează la Urbanism pe aceste acte, schema este incompletă și, deși avem concursuri pentru 4 posturi să avem acoperire 100%, nu vine nimeni. Singura soluție rămâne informatizarea ce va fi făcută anul viitor”, mai explică Juravle.

Fostul viceprimar, anchetat penal, dorea să-și împrejmuiască proprietatea după ce a cumpărat o casă și un teren lângă domiciliul său din Dimitrie Cantemir

Certificate de urbanism care stau la aprobat de anul trecut

Anul trecut au fost depuse 3.800 de cereri de eliberare de certificate de urbanism, fiind rezolvate în cursul anului 3.180. Diferența reprezintă, în parte, certificatele cerute pe final de an care nu au fost încă eliberate până în luna iunie a anului 2022.
Au fost și 1.500 de cereri de autorizații, de diferite tipuri, dintre care au fost emise 900 în cursul anului trecut. Celelalte 600 sunt întârziate din cauza unor documente cerute în ultimele luni ale anului  2021.
„Nu avem date exacte, este posibil ca diferența să fie întârzierile”, a mai precizat viceprimarul Juravle.

Pentru Harabagiu

Pe 8 iunie 2021, Gabriel Harabagiu, fostul viceprimar al Iașului, a cerut certificat de urbanism pentru „refacere împrejmuire pe teren proprietate cu alte materiale” pentru casa din strada Romană. Pe 29 iunie documentul care spunea ce acte îi trebuie pentru autorizație a fost emis. A fost un record de doar 21 de zile calendaristice – 15 zile lucrătoare, adică termenul legal.
Cu actul în buzunar, Harabagiu a cerut și autorizația de construire pentru gard pe 14 iulie. Pe 25 august a primit-o: trecuseră 42 de zile calendaristice. Cu totul altceva decât pentru ceilalți locuitori ai orașului.

Viceprimarul PNL Daniel Juravle a primit recent răspunderea pentru eliberarea certificatelor de urbanism și ale edificărilor. Autorizațiile și PUZ-urile au fost păstrate de Mihai Chirica

Harabagiu: „Cât ar fi trebuit să dureze?”

„A fost o situație curioasă și favorabila, am avut un tip nou la Urbanism, Bogdan Herghelegiu, venit de la Consiliul Județean. A plecat între timp, dar în perioada în care a lucrat s-au mișcat foarte repede”, susține Daniel Juravle.
Gabriel Harabagiu spune că este nemulțumit deși termenul în cazul său a fost foarte redus în comparație cu al majorității ieșenilor. „Am făcut o împrejmuire de 20 m, fără să am alți vecini în afară de domeniul public. Cât ar fi trebuit să dureze ceva atât de simplu? Nici nu mai știu când am depus actele inițiale, parcă în mai sau iunie, dar nu era nimic complicat, nu era casă nouă. Și așa Juridicul mi-a respins prima dată autorizația, ca să aduc acordul vecinilor pe care nu-i am. Chiar am avut de suferit, am stat cu scândurile de la garaje desfăcute și se uita lumea ca la urs la noi în curte. Am stat mai bine de două luni așa”, se plânge Harabagiu.

Article image
E al zecelea caz descoperit doar de REPORTER DE IAȘI: autorizații călcate în picioare, intabulări falsificate de primar, viceprimar, arhitect-șef, inspectori, un mare Grup Infracțional Oamenii din blocul-ciupercă de pe Iași-Voinești n-au unde să-și parcheze mașinile după ce parcarea de la subsol a fost transformată în apartamente Edificarea semnată de Grupul Infracțional din Primărie arată că acolo este o parcare și că bl...
Autor cristi tanasa Anchete 04 Aprilie 2022


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Septembrie 2023 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30