fbpx
 
Descarca aplicatia REPORTERIS
 
DNA, Dosarul angajărilor la Școala de Arte: Popovici știa subiectele dinainte, Vintzi și-a falsificat vechimea

DNA, Dosarul angajărilor la Școala de Arte: Popovici știa subiectele dinainte, Vintzi și-a falsificat vechimea


Direcția Națională Anticorupție a făcut publice propunerile înaintate Tribunalului Iași în acordurile de recunoaştere a vinovăţiei semnate de patru angajaţi ai Şcolii Populare de Arte. Angajările pe pile au fost subiect descris în premieră de REPORTER DE IAȘI.

Conform DNA, șefa Serviciului Artistic din cadrul instituţiei, Andreea-Elena Popovici, un muncitor, Ilie Vintzi, referentul economic Mihaela Cucoradă şi secretara comisiilor de concurs prin care cei trei au fost angajaţi, Elena Nina Zugravu, au recunoscut faptele care li se impută, au acceptat încadrarea juridică şi cuantumul viitoarelor pedepse.

Acordurile semnate de cei patru prevăd pentru fiecare o pedeapsă de un an de închisoare, cu suspendarea executării pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani.

Șeful instituției, Vlad Baba, nu recunoaște acuzațiile aduse de procurorii anticorupție. El este pus sub acuzare pentru că a aranjat concursurile de angajare. La rândul său, a beneficiat de o numire ilegală pe post, fiind inculpat într-un alt dosar, alături de angajatorul său, Costel Alexe (PNL), președintele Consiliului Județean. Alexe a fost inculpat în acest caz pentru abuz în serviciu, iar Baba şi şeful Serviciului resurse umane din cadrul CJ, Radu-Gabriel Apetrei sunt acuzaţi de complicitate la abuz în serviciu.

Nici Andrei Nasser, angajat pe postul de consilier la Biroul Financiar Administrativ, nu a recunoscut acuzațiile aduse de procurori. Și el a lucrat la emisiunea lui Baba, în calitate de producător.

Comunicatul DNA

Biroul de Informare și Relații Publice a întocmit o sinteză a cauzelor finalizate de procurorii anticorupție în luna mai 2022, altele decât cele deja mediatizate prin intermediul comunicatelor de presă:

1.Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Iași au dispus sesizarea instanței de judecată, în baza dispozițiilor art. 483 Cod procedură penală, cu acordurile de recunoaștere a vinovăției inculpaților:

ZUGRAVU ELENA-NINA, referent în cadrul Școlii Populare de Arte „Titel Popovici” Iași și secretar al comisiei de concurs, pentru săvârșirea infracțiunii de folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, cu scopul obținerii unui folos necuvenit pentru sine sau pentru altul,

POPOVICI ANDREEA-ELENA, șef serviciu artistic în cadrul Școlii Populare de Arte „Titel Popovici” Iași, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, cu scopul obținerii unui folos necuvenit pentru sine sau pentru altul,

CUCORADĂ MIHAELA, referent economic în cadrul Școlii Populare de Arte „Titel Popovici” Iași, pentru săvârșirea infracțiunii de fals în înscrisuri sub semnătură privată,

VINTZI ILIE, angajat al Biroului Financiar – Administrativ din cadrul Școlii Populare de Arte „Titel Popovici” Iași, pentru săvârșirea infracțiunii de uz de fals.

În acordurile de recunoaștere a vinovăției, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În prezenta cauză s-au desfășurat cercetări cu privire la modalitatea de organizare și desfășurare la nivelul Școlii Populare de Arte „Titel Popovici” Iași, în cursul anului 2021, a mai multor concursuri de angajare.

În contextul menționat mai sus, inculpata Zugravu Elena-Nina, în calitatea de secretar al comisiei de concurs, ar fi pus la dispoziția inculpatei Popovici Andreea – Elena, anterior publicității concursului și a probei scrise, condițiile de vechime și studii pentru participarea la examen și variantele de subiecte întocmite de comisie.

Aceste demersuri ar fi avut ca finalitate câștigarea de către inculpata Popovici Andreea – Elena a concursului respectiv și ocuparea, pe nedrept, a postului de Șef serviciu artistic în cadrul Școlii Populare de Arte „Titel Popovici” Iași.

În același context, inculpata Cucoradă Mihaela ar fi pus la dispoziția inculpatului Vintzi Ilie o adeverință falsă, presupus emisă de o societate comercială, pe baza căreia acesta din urmă și-ar fi completat în mod fraudulos vechimea în muncă minimă, necesară pentru înscrierea la concursul respectiv de ocupare a unui post în cadrul Biroului Financiar – Administrativ, examen pe care l-a și luat într-un final.

În prezența apărătorilor aleși, inculpații au declarat expres că recunosc comiterea faptelor reținute în sarcina lor, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și sunt de acord cu felul și cuantumul pedepselor aplicate, precum și cu forma de executare a acestora, respectiv:

ZUGRAVU ELENA-NINA – un an de închisoare, cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani,

POPOVICI ANDREEA-ELENA - un an de închisoare, cu amânarea aplicării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani,

CUCORADĂ MIHAELA - un an de închisoare, cu amânarea aplicării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani,

VINTZI ILIE - un an de închisoare, cu amânarea aplicării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani.

Article image
Angajările pe pile au fost subiect descris în premieră de REPORTER DE IAȘI Este rarisim ca patru inculpați să recunoască faptele în același timp Vlad Baba este pus sub acuzare pentru că a aranjat concursurile de angajare. La rândul său, a beneficiat de o numire ilegală pe post, fiind inculpat într-un alt dosar, alături de angajatorul său, Costel Alexe (PNL), președintele Consiliului Județean
Autor cristi tanasa Anchete 03 Iunie 2022


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Iunie 2022 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      

Cartierul Austriac