fbpx
Print this page
Foto: Yahoo News UK Foto: Yahoo News UK

Doi combatanți britanici și unul marocan care luptau pentru Ucraina, condamnați la moarte de separatiștii proruși


Doi combatanţi britanici şi unul marocan, care au luptat alături de trupele ucrainene împotriva celor ruse şi au fost luaţi prizonieri în estul Ucrainei, au fost condamnaţi joi la moarte de justiţia separatiştilor proruşi din provincia Doneţk, transmit agenţiile de presă ruse, citate de AFP, Reuters şi EFE.

„Curtea supremă a Republicii populare Doneţk i-a condamnat la moarte pe britanicii Aiden Aslin şi Shaun Pinner şi pe marocanul Brahim Saadoun, acuzaţi că au participat la lupte ca mercenari”, notează agenţia TASS.

Aceasta mai transmite că cei trei combatanţi vor înainta recurs. Ei trebuie să facă acest lucru în termen de o lună.

Shaun Pinner, în vârstă de 48 de ani, a activat mai mulţi ani în armata ucraineană şi a fost capturat în timpul asediului rus asupra oraşului Mariupol.

Aiden Aslin, în vârstă de 28 de ani, s-a înrolat în armata ucraineană în 2018 şi a fost de asemenea luat prizonier la Mariupol.

Într-un mesaj difuzat de televiziunea rusă la jumătatea lunii aprilie, cei doi prizonieri britanici i-au cerut premierului Boris Johnson să încerce eliberarea lor în schimbul politicianului ucrainean prorus Viktor Medvedeciuk, arestat de autorităţile de la Kiev.

Familia celor doi soldaţi şi guvernul de la Londra au cerut autorităţilor ruse să-i trateze conform Convenţiei de la Geneva.

La puţin timp după invazia declanşată de Rusia pe 24 februarie, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a lansat un apel către cetăţenii străini cu pregătire militară să vină în Ucraina în ''legiunea internaţională'' a voluntarilor pentru a ajuta la apărarea acestei ţări.

Rusia a avertizat atunci că mercenarii străini capturaţi de trupele sale nu vor beneficia de prevederile Convenţiei de la Geneva.

 

Sursa: Agerpres


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Articole similare