fbpx
 
La umbra lui Costel Alexe, Codrin Lupu încasează din plin din bani publici La umbra lui Costel Alexe, Codrin Lupu încasează din plin din bani publici

Declarațiile de avere din CJ. Alexe - mai sărac după divorț, camarila din jurul său prosperă: sinecuri, bani și imobile


Declarațiile de avere ale șefilor din Consiliul Județean (CJ) și consilierilor județeni, postate zilele trecute și valabile pe anul 2021, arată, încă o dată, cum prosperă camarila de partid. Deși au trecut aproape doi ani de când actualul președinte Costel Alexe a părăsit postul de ministru al Mediului, apropiați ai săi din CJ au primit bani grei în urma unor decizii ale sale: Codrin Lupu aproape 2.000 euro/lună în Consiliul de Administrație de la Romsilva, iar Marius Minea - 1.000 euro/lună de la o firmă de stat din Prahova. Iese în evidență și Bogdan Mihail (USR-PLUS), din a cărui declarație de avere de 35 de pagini, 30 sunt ocupate de menționarea terenurilor și Bogdan Petru Alexa (PSD) care, în 2021, a făcut nouă credite, în valoare de circa 800.000 de lei, la opt bănci.

Șefii o duc bine

Președintele Consiliului Județean, Costel Alexe, are, aparent, o poziție fragilă în PNL, partidul sub stindardul căruia a candidat și a câștigat alegerile din septembrie 2020. Anchetele penale l-au obligat să cedeze șefia organizației județene și, în prezent, nu mai deține funcții în această formațiune politică. Cu toate acestea, în Consiliul Județean continuă să conducă având o majoritate stabilă, dată de alianța PNL-PMP, precum și sprijinul mai multor persoane care au beneficiat sau beneficiază din plin de decizii ale sale din perioada în care tăia și spânzură la Ministerul Mediului sau avea frâiele în calitate de șef al liberalilor ieșeni. Acest lucru reiese vădit din declarațiile de avere pe care vicepreședinții CJ și mai mulți consilieri județeni le-au depus zilele trecute: o adevărată gardă pretoriană a lui Alexe.

Vicepreședinții Sorin Alexandru Afloarei și Marius Dangă au un venit lunar de câte 12.000 lei net. În 2021-2022, Afloarei a reușit să pună în două conturi suma de 50.000 de euro. Soția sa a fost angajată la cabinetul unui parlamentar liberal și, de aici, prin detașare „pe linie de partid”, a ajuns  muzeograf la Palatul Culturii (venit 27.520 lei).

Administratorul județului, Andrei Cazacu, și-a cumpărat anul trecut un apartament de 77 metri pătrați cu ajutorul unui credit de 318.000 de lei securizat de un venit substanțial de la CJ – circa 11.000 lei net lunar. În 2021, el a mai încasat bani din trei CA-uri/posturi de conducere în care fusese numit/impus de partid: aproape 21.000 de lei de la Administrația Fondului pentru Mediu, Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare și Comitetul Interministerial de finanțări, garanții și asigurări.

În ceea ce-l privește pe Alexe, după divorțul de la sfârșitul lui 2020/începutul lui 2021, a rămas cu un teren concesionat în 2014 de la Primăria Aroneanu, două apartamente în municipiul Iași, toate creditele și datoriile la persoane fizice din perioada mariajului, precum și cu o mașină Opel. El a mai menționat faptul că i-a împrumutat fostei soții 185.000 de lei. Venitul său lunar net de anul trecut a fost de circa 13.300 lei. După separare, despre care există informații că ar fi doar de formă, soția lui Alexe a preluat imobilele la care, oricum, conform declarațiilor declarațiilor de avare anterioare, deținea cotă parte de 100%: trei terenuri și un apartament în municipiul Iași.

Sinecuriștii de rang doi

În planul doi, al consilierilor județeni, din nucleul dur al susținătorilor lui Alexe care prosperă de pe urma acestuia fac parte Codrin Lupu și Marius Minea.

În iunie 2020, Lupu a fost numit în Consiliul de Administrație (CA) de la Romsilva, instituție subordonată Ministerului Mediului condus, la acea vreme, de Alexe. Declarația de avere semnată de Lupu zilele trecute arată că, în 2021, în această calitate, a încasat 114.790 lei. Adică aproape 2.000 de euro/lună. Între timp, în februarie 2022, a fost schimbat din post. Suma de la Romsilva a fost cu atât mai importantă pentru Lupu cu cât, în același an, el a mai raportat doar 60.000 de lei în calitate de director de cabinet la cancelaria premierului și 11.397 lei ca inginer la Ocolul Silvic Lunca Cetățuii.

Minea este alt exemplu elocvent al modului în care sinecura bate munca. Chimist la Apavital, el a avut anul trecut un venit mediu net lunar de circa 4.250 lei.

Alexe și Minea sunt prieteni buni

A avut, însă, un as în mânecă: tot în mandatul lui Alexe, a prins și el un post într-un CA dintr-o firmă subordonată Ministerului Mediului – SC Exploatare Sistem Zonal Prahova SA Prahova. De aici a încasat în 2021 62.205 lei, adică peste 5.000 de lei lunar.

Este de notorietate ce presupune un post într-un CA de la stat: prezența formală, deseori online în perioada de pandemie, pentru a aproba măsurile propuse de conducerea executivă.

Milionarul de la USR-PLUS

În altă ordine de idei, la capitolul venituri pe anul trecut iese în evidență medicul Răzvan Socolov, consilier județean USR-PLUS. Alături de soția sa, acesta a încasat circa 1 milion de lei net. Cei doi sunt medici, cadre didactice universitare, lucrează la cabinete medicale private și au și propriile afaceri în domeniu, din care au primit dividende.

Medicul Socolov, un bun medic afacerist

Alți doi consilieri se încadrează la capitolul ”10.000 de lei pe lună cu serviciu la stat”. Este vorba de liberalul Constantin Pelin Dolachi, consilier la Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale și Radu Ionel Ursanu de la PMP, directorul Sucursalei din Iași a Companiei Naționale Poșta Română.

Cele mai multe credite, cele mai multe terenuri

Printre cei 37 de consilieri județeni se află și un recordman al creditelor. Petru Bogdan Alexa de la PSD a contractat în 2021 nouă credite la opt bănci, valoarea totală fiind de circa 800.000 de lei.

Cel mai probabil, o parte au fost refinanțări, în declarația de avere anterioară Alexa menționând trei credite scadente în 2023 și 2025, în valoare de 255.000 de lei. Alexa este vicepreședintele PSD Pașcani și director general în Autoritatea Naţională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice, având un venit lunar de circa 13.000 de lei net.

Și un liberal a făcut mai multe credite în același an: vicepreședintele Marius Dangă care a împrumutat din trei locuri 77.000 de lei, unul de la Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor.

Ca recordman al terenurilor, trebuie menționat Bogdan Mihail de la USR-PLUS care deține zeci de terenuri agricole achiziționate între 2010 și 2019 într-un sat din Republica Moldova, țara sa natală. Acestea ocupă 30 dintre cele 35 de pagini ale declarației sale de avere. În prezent, el este avocat în Iași.   

La un capitol care ar putea fi denumit generic „Insolite” s-ar încadra venitul soției lui Mircea Manolache de la PSD - avocată, a încasat 181.000 de lei sau cei 1.754,79 de euro primiți de Etienne Ignat de la USR-PLUS ca „reclamă adsense” de la Google Ireland Limited, suma fiind importantă pentru acesta de vreme ce restul veniturilor sale au fost de 18.000 de lei ca șef de cabinet la un senator, 23.000 de lei în calitate de consilier județean și membru ATOP și 309 lei ca membru în CA la un spital subordonat Consiliului Județean. Tot aici, indemnizația de naștere copil a soției liberalului Andrei Apreotesei a fost, anul trecut, de 102.000 lei.

La capătul opus, cei mai „săraci” consilieri județeni sunt liberalul Constantin Șerban care a declarat doar un credit de 25.000 de lei și indemnizația de consilier județean de 13.140 lei, precum și pesedista Lăcrămiora Ursu care a menționat aceeași indemnizație și 26.900 lei primiți în calitate de „șef punct de lucru” la o asociație a romilor.

Article image
Ordinul MAI spune clar că un adjunct într-un Inspectorat Teritorial este propus de șeful direct, structura centrală dând doar aprobarea Numirea comisarului-șef Leonardo Melinte ca adjunct pe toată Granița de Est s-a făcut prin încălcarea acestui Ordin: șeful Poliției de Frontieră Iași s-a opus, iar numirea a făcut-o direct Inspectoratul General Înregistrările audio arată că Leonardo Melinte a fost propulsat politic imedia...
Autor Cezar Moraru Anchete 11 Mai 2022


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Octombrie 2023 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31