fbpx
 
Descarca aplicatia REPORTERIS
 
De la stânga la dreapta: Mihai, Florin și Costel Alexe sunt inculpați. Sora lor (centru) a scăpat De la stânga la dreapta: Mihai, Florin și Costel Alexe sunt inculpați. Sora lor (centru) a scăpat

EXCLUSIV. Cine mai sunt acuzați în dosarul lui Costel Alexe: cei doi frați ai săi și fosta soție


În dosarul în care DNA l-a trimis în judecată, luni, pe președintele Consiliului Județean, Costel Alexe, mai sunt inculpați cei doi frați ai săi, Mihai și Florin, precum și fosta soție, Raluca Elena. Ceilalți acuzați sunt Ioan Bogdan Grecu, directorul combinatului siderurgic din Galați suspectat că i-a oferit mită lui Alexe, și două subalterne ale acestuia – Nicoleta Fătu și Nicoleta Gătin.

Rudele lui Alexe și subordonatele lui Grecu au fost implicați în încercarea de a justifica primirea tablei de către Alexe printr-o donație făcută de combinat unei asociații din Iași controlate/în care sunt membri Raluca Elena, Mihai și Florin. Este posibil ca această asociație să fie Help People and Nature, înființată de familia Alexe în 2011 și prin intermediul căreia a obținut un proiect european la puțin timp după aceea. Conform declarației de interese pe care a depus-o, în 2013, în calitate de comisar la Oficiul pentru Protecția Consumatorilor Iași, la acel moment Raluca Elena Alexe era membru doar în această asociație.

DNA a anunțat, luni, trimiterea în judecată a celor șapte persoane, susținând că, la data de 6 aprilie 2020, inculpatul Alexe Costel, în calitate de ministru al Mediului, Apelor și Pădurilor ar fi pretins, în mod direct, de la Ioan Bogdan Grecu, persoană din conducerea combinatului siderurgic Galați, „mai multe produse din tablă (tablă cutată, țeavă pătrată, țeavă rectangulară și rulouri de tablă) în legătură cu îndeplinirea atribuțiilor sale de serviciu referitoare la alocarea, cu titlu gratuit, către fabrica respectivă, a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră și la monitorizarea măsurilor luate de această fabrică pentru închiderea unui depozit de deșeuri neconforme (haldă de zgură). Depozitul respectiv era unul dintre cele 68 de depozite neînchise pentru care statul român a fost condamnat de Curtea de Justiție a Uniunii Europene, în anul 2018, pentru neîndeplinirea obligației asumate ca stat membru al UE de a le închide cât mai repede. Ca urmare, România trebuie să raporteze periodic situația depozitelor menționate în cuprinsul hotărârii CJUE.”

Foloasele respective, în cantitate de 22 tone, ar fi fost primite în zilele de 23 aprilie 2020 și 07 iulie 2020, la punctul de lucru al unei societăți comerciale administrată de o persoană apropiată ministrului, inculpată în prezenta cauză. Cel mai probabil, este vorba de Raluca Elena Alexe.

Valoarea foloaselor ar fi fost primite ca mită de fostul ministru cu acceptul directorului general al societății respective, trimis în judecată în prezenta cauză, și se ridică la suma de 99.956 lei, ce constă în contravaloarea produselor siderurgice, a manoperei și a transportului.

Ulterior, pentru a crea o aparență de legalitate scoaterii din gestiune și remiterii cu titlu de mită a produselor siderurgice, directorul general ar fi determinat două subalterne (Nicoleta Fătu și Nicoleta Gătin) să încheie două contracte de sponsorizare cu o asociație controlată de ceilalți trei inculpați, persoane fizice – Raluca Elena, Florin și Mihai Alexe. În perioada decembrie 2020 - ianuarie 2021, pentru a-și crea un „alibi juridic” necesar justificării primirii foloaselor necuvenite, aceleași trei persoane au întocmit mai multe documente false (contracte de închiriere, note contabile, etc.).

În dosar, Fătu, Gătin, Raluca Elena, Florin și Mihai Alexe sunt acuzați de infracțiuni de fals în înscrisuri sub semnătură privată comise sub forma autoratului și a participației improprii, Costel Alexe - de luare de mită și instigare la delapidare, iar Grecu - de dare de mită, delapidare, participație improprie la fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată.

Article image
Președintrele Consiliului Județean Iași, Costel Alexe, a fost trimis în judecată de procurorii DNA pentru luare de mită și instigare la delapidare.
Autor cristi tanasa Anchete 20 Iunie 2022


 
Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« August 2022 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Cartierul Austriac