fbpx
 
Descarca aplicatia REPORTERIS
 
FIE 2022, festivalul-fantomă cu 300.000 de euro pierduți în neant. Nimeni nu știe cum s-au topit. EXCLUSIV

FIE 2022, festivalul-fantomă cu 300.000 de euro pierduți în neant. Nimeni nu știe cum s-au topit. EXCLUSIV


Întreg programul e un fals: Mihai Chirica și echipa de propagandiști din Primărie mistifică liste cu cheltuieli publice așa cum se întocmeau certificate de edificare la blocuri fără autorizație

Sunt trecute în cadrul FIE festivaluri ca Rocanotheworld sau Festudis fără ca organizatorii măcar să știe acest lucru și fără a exista niciun leu alocare bugetară

În FIE a fost trecut Târgul de Ceramică, deși acesta e o afacere în sine, cu venituri de sute de mii de lei din spațiile închiriate, neavând nevoie de niciun ban de la Primărie

S-au trecut în FIE „cântece patriotice” ca pe vremea lui Ceaușescu și evenimente oficiale extrem de anoste, ca Ziua Drapelului

Au menționat Tabăra Meșteșugarilor care, surpriză, nici n-a avut loc

Nicio sursă autorizată din Primărie nu spune clar ce s-a întâmplat cu 300.000 de euro pentru un festival de care n-a auzit nimeni și care, oficial, s-a desfășurat în perioada mai-iunie. Tocmai s-a terminat...

Declarația lui Sebastian Buraga, purtătorul de cuvânt al primarului, este dezarmantă: „Despre bani o să vă răspundă departamentele de specialitate”. Deci nu vom afla niciodată

Festivalul Internațional al Educației, un eveniment pe care Primăria l-a dus în derizoriu, ar fi chiar în acest moment în plină desfășurare, deși nimeni din oraș nu știe acest lucru. Nu există promovare pe niciun afiș din Iași, lista cu „101 manifestări și evenimente” circulă doar în circuit închis, în Primărie, și totuși pentru această acțiune-gigant s-au alocat 1,5 milioane de lei de la bugetul local.
REPORTER DE IAȘI a verificat cele mai importante 12 evenimente anunțate în program, iar șocul e maxim: nimeni nu a primit bani de la Primărie și organizatorii sunt uimiți că apar pe desfășurătorul FIE 2022.
„FIE? Ce-i aia, nu știu despre ce-i vorba”, au spus mai mulți dintre ei. Imaginea de ansamblu este că Primăria s-a conectat la alte evenimente doar pentru a bifa implicarea în viața orașului. A trecut pe listă inclusiv Rocanotherworld și Festudis, dar organizatorii spun că nu au primit niciun leu de la buget și că nu știau că sunt în programul FIE.

Pagina de Facebook a FIE nu mai este actualizată din august 2020, dar Mihai Chirica încearcă să ne convingă că s-au cheltuit 300.000 de euro în ultimele două luni

„N-am știut că suntem în FIE. Am primit 2.000 de euro”

Primăria a avut o listă cu 101 evenimente incluse în programul FIE 2022, pentru perioada mai-iunie. Nu există nicio detaliere a datelor evenimentelor incluse, iar la finalul documentului apare alocarea bugetară pentru ediția actuală a festivalului: 1,5 milioane de lei, adică 300.000 de euro.
Apar evenimente organizate de către Primăria Iași, dar în cele mai multe sunt asociații independente sau unități de învățământ. REPORTER DE IAȘI a discutat cu organizatorii mai multor concerte, festivaluri sau târguri și aproape toți au avut o surpriză auzind că sunt incluși în Festivalul Internațional al Educației. Inclusiv entități subordonate Consiliului Județean au transmis că nu știau acest detaliu.
A doua concluzie după seria de interviuri este că alocarea bugetară de 1,5 milioane de lei nu poate fi defalcată și în cea mai mare parte nu se regăsește în evenimente.
„Nu am știut că suntem pe lista FIE, acum aud pentru prima dată. Am cerut bani de la Primărie, este adevărat, și am primit 10.000 de lei (2.000 de euro – n.r.) pentru organizarea Târgului Național de Ceramică Cucuteni 5000. Dar atât. Alocarea totală a fost de 30.000 de lei, banii au venit de la Consiliul Județean, care a fost organizator. Pentru al doilea eveniment, festivalul de fanfare, nu am luat niciun ban de la Primărie. Nu știu despre ce listă este vorba, nu știu nimic despre FIE”, a precizat Ozana Dram, managerul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Iași, instituție subordonată CJ.

Pe lista Primăriei sunt puse la grămadă „cântece patriotice”, festival rock și târg meșteșugăresc, dar mai grav este s-au volatilizat 300.000 de euro, conform datelor oficiale

Asociația ART: „Tabăra care apare în listă nu a avut loc”

Un alt eveniment de pe lista FIE 2022 este Tabăra de creaţie populară „Micii meşteri din Copou”, organizată de Asociaţia ART – Meşteşugurile Prutului. Dar evenimentul nu a mai avut loc din 2019, deși se regăsește pe lista Primăriei.
„Din cauza pandemiei a fost pauză din 2019, iar anul acesta, din cauza lipsei de copii participanți, nu a mai avut loc. Înainte aveam cam 110 copii. Nu am depus nicio cerere de finanțare, nu am luat niciodată bani de la Primărie. Instituția mă ajută cu gratuitate în Parcul Expoziției și ne-au pus la dispoziție corturile, în funcție de atelierele pe care le aveam”, ne-a explicat Silvia Cozmâncă, președintele Asociației Art Meșteșugurile Prutului.
Un al doilea eveniment al lor de pe listă era Târgul Iei. Evenimentul a avut loc, abia s-a încheiat, dar nu a beneficiat de bani publici.

Evenimente 100% finanțare din surse private

Asociația Iubire și Încredere apare ca fiind organizatorul unui concert de „muzică patriotică și folclorică”. Andreea Anton, reprezentantul asociației, ne-a declarat că acesta a avut loc, dar nu știa nimeni că este în cadrul FIE, iar fondurile au fost private.
„Nu avem niciun eveniment acum pe lista FIE și nu avem niciun buget alocat. Acest concert este organizat în fiecare an, dar nu din fonduri publice”, a precizat Anton.
Asociația Studențească Amicus apare, de asemenea, pe listă cu „Orășelul copiilor 2022”. Gianina Costaș, președintele asociației, a menționat că nu au fost alocate fonduri de la Primărie: „Nu am primit nimic, a fost totul pe bază de voluntariat sau din bani privați. Am contactat instituții publice și private, fiecare a făcut un stand explicând pentru copii modul în care funcționează un oraș”.

Mihai Chirica a ajuns în anii de demagogie și propagandă perpetuuă să creeze o realitate paralelă, ca o gaură neagră care a înghițit Iașul. El susține că FIE are loc acum, nu are niciun argument, dar nu acceptă altă variantă

Organizatorii Rockanotherworld: „Nu am primit niciun ban de la Primărie”

Primăria s-a conectat la numeroase evenimente de mică amploare care s-au petrecut în Iași în mai și iunie, dar a inclus pe listă două festivaluri importante și cu tradiție: Rocanotherworld și Festudis. Niciunul dintre acestea nu a primit ceva din partea Primăriei.
„Nu este un festival în cadrul FIE și nu a fost niciodată. Nu am primit niciun ban de la Primărie și nu am depus cerere pentru finanțare. Singurele cereri au fost legate de prelungirea programului unui traseu de autobuz până la ora 3 dimineață și cele legate de instalarea unor toalete publice de către Salubris”, ne-a spus Patricia Butucel de la Asociația Industrii Creative, organizatorul Rockanotherworld.
„Festudis a avut loc deja fără bani de la Primărie. Nu am avut niciun parteneriat cu Primăria. Singura legătură a fost să cerem aprobare pentru marșul studenților prin oraș, este singura cerere depusă și singurul lucru pe care l-am primit. Niciun ban nu a venit de acolo și nu înțeleg de ce festivalul apare pe lista de la FIE, pentru că nu a avut nicio legătură”, a precizat Maria Ionescu, unul dintre organizatori.

Circa 10.000 de euro au ajuns la UTI. „Le făceam și fără”

Aproximativ 50.000 de lei s-au dus către mai multe evenimente organizate de facultățile Universității Tehnice „Gheorghe Asachi”. „Sunt evenimente proprii, care oricum ar fi avut loc, cu sau fără FIE”, a precizat rectorul UTI, Dan Cașcaval.
Pentru Salonul de Inventică, spre exemplu, a fost alocată suma de 31.500 de lei, care reprezintă doar o parte din totalul facturii, restul venind de la instituție. „A primit 9.000 de lei Concursul de Matematică Aplicată Adolf Haimovici, faza națională, iar Concursul de Creativitate Mecanică Dumitru Mangeron a avut o alocare de 13.000 de lei”, ne-a spus prorectorul Neculai Seghedin.

Rocanotheworld apare pe lista FIE fără ca organizatorii măcar să știe. Festivalul n-a primit niciun ban din cei 300.000 de euro anunțați de Primărie

Reacția oficială a Primăriei: Ce este pe listă a avut loc

Purtătorul de cuvânt al Primăriei, Sebastian Buraga, a precizat că toate cele 101 concerte, festivaluri, concursuri de pe lista FIE 2022 au avut loc. Buraga a mernționat că o defalcare a cheltuielilor pe fiecare eveniment în parte va fi realizată de către Primărie. Instituția ar urma să răspundă și la întrebări legate de faptul că numeroși organziatori de pe listă nu știau că sunt prinși în programul FIE 2022.
Experiențele adunate de-a lungul mandatului lui Mihai Chirica arată că răspunsul promis de purtătorul de cuvânt nu va mai veni niciodată și primarul se va baza pe lehamitea generală până se va uita subiectul.

Article image
Marius Părpăliță spune că nu a stat cu cartea în mână, dar se descurcă Concursul a fost unul intern, o anomalie permisă de ANFP Unul din concurenți a amenințat cu DNA, astfel că nu s-a putut umbla la subiecte Chirica și-a numit prietenul pe funcția de șef Investiții în Primărie, deși acesta luase sub 5 la concurs Înainte, șefă fusese Bianca Cernescu, prietenă din tinerețe cu soția primarului, pe vremea când făceau selfi...
Autor cristi tanasa Anchete 02 Iunie 2022


 
Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« August 2022 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Cartierul Austriac