fbpx
 
Cum a căzut Petru Avram de două ori în capcana DNA din cauza cumătrului Costel Alexe. RECHIZITORIU

Cum a căzut Petru Avram de două ori în capcana DNA din cauza cumătrului Costel Alexe. RECHIZITORIU


REPORTER DE IAȘI a intrat în posesia celui de-al doilea rechizitoriu întocmit de DNA împotriva lui Petru Avram, fostul director al ABA Prut, cumătru cu președintele Consiliului Județean, Costel Alexe. Este dosarul în care șeful Apelor Române Iași este trimis în judecată pentru abuz în serviciu și influențarea declarațiilor pentru că a obligat niște muncitori din subordine să efectueze lucrări la domeniul privat al familiei Alexe.
Procurorii DNA menționează la începutul rechizitoriului că s-au autosesizat din ancheta REPORTER DE IAȘI din 15 februarie 2021, în care dezvăluiam că „Oamenii de la Apele Române au muncit pe moșia lui Costel Alexe”. La acea dată, Petru Avram era deja cercetat de DNA în Dosarul „Chelnerița”, privind angajarea ilegală a unei tinere la ABA Prut. În ambele dosare, Avram s-a conformat unor ordine de partid, respectând ierarhia PNL, în care cumătrul său, Costel Alexe, era lider de organizație județeană.

Subiectul a apărut în REPORTER DE IAȘI

Lucrările de la Sculeni, constând în deznisiparea a cinci puțuri de pe domeniul lui Alexe, au fost efectuate în lunile mai-iunie 2020. REPORTER DE IAȘI documentase subiectul la începutul lunii februarie 2021, determinându-l pe Petru Avram să încearcă să șteargă urmele acestor fapte. Însă tentativa de mușamalizare a avut loc chiar sub nasul DNA, care îl avea deja sub observație.
Rechizitoriul de trimitere în judecată menționează că directorul ABA Prut a încercat, din 10 februarie 2021, să-i constrângă pe muncitorul Dumitru Stroi și pe tatăl acestuia să dea declarații mincinoase în legătură cu lucrările de la Sculeni. Ulterior apariției articolului din REPORTER DE IAȘI, pe 17 februarie Petru Avram a discutat din nou cu familia Stroi și cu un al treilea muncitor de la Apele Române, cerându-le acestora să declare, dacă va fi cazul, că au muncit pe domeniul lui Alexe în timpul lor liber, fără a folosi utilaje de la Administrația Bazinală.
Inițial, conveniseră să spună că făcuseră deznisiparea la cinci puțuri, iar ulterior că lucraseră la o pompă. Intervențiile lui Petru Avram au fost monitorizate de DNA, care a obținut și mărturiile celor implicați. REPORTER prezentase o înregistrare audio cu un interviu în care Avram se jura că nu știe de nicio lucrare efectuată la moșia lui Alexe, sau, dacă ar fi existat așa ceva, sigur s-ar fi făcut în afara orelor de program, în timpul liber al muncitorilor.

Domeniul lui Alexe de la Sculeni, în iarna anului 2020. Ambițiile președintelui CJ au făcut prăpăd: dosare penale în serie, cariere distruse, prejudicii material

Prima tentativă a lucrării a eșuat

DNA a reușit să reconstituie întreaga poveste. Pe 12 mai 2020, Petru Avram l-a sunat pe Dumitru Stroi, muncitor la ABA Prut, spunându-i că trebuie să meargă cu echipa lui să facă o deznisipare la un puț. „Directorul AVRAM PETRU i-a spus că o să trimită un tractor să ia schela pentru foraj, iar în urma acestei discuții, (....), care coordona activitatea (....), a pus la dispoziția ABA Prut-Bârlad tractorul, tractoristul și motocompresorul”, se arată în rechizitoriu.
Dumitru Stroi, tatăl său și un mecanic agricol au încărcat schela în aceeași zi și au mutat-o dintr-o comună din județ la domeniul lui Alexe de la Sculeni. Muncitorii n-aveau însă cu ce să se deplaseze până la conacul președintelui CJ, astfel că Petru Avram și-a pus propriul șofer să-i transporte.
La fața locului era Mihai Alexe, fratele liderului PNL Iași, care le-a arătat ce puțuri trebuie să deznisipeze. Cei trei muncitori au lucrat toată ziua, pe 12 mai 2020, la Sculeni dar au constatat că nu pot deznisipa pentru că le trebuie un motocompresor. În cursul serii, Dumitru Stroi i-a spus directorului ABA că n-au putut încheia lucrarea, iar Avram a hotărât ca echipa să revină la Sculeni când vor fi intervenții ale Apelor Române în acea zonă.

Muncitorul Dumitru Stroi, de la ABA Prut, pus să muncească pe moșia boierului Costel Alexe ca în literatura de la începutul secolului XX, cu „țărănimea exploatată de burghezo-moșierime”

Trei oameni au muncit toată ziua și toată noaptea

Momentul s-a produs pe 18 iunie 2020. Aceiași muncitori au fost transportați la Sculeni în jurul prânzului și s-au apucat de treabă la ora 14.30, în timpul programului. Toate formalitățile s-au făcut cu știința directorului ABA Prut-Bârlad, Petru Avram, conform declarațiilor date în dosarul DNA.
Dumitru Stroi, tatăl său și încă un muncitor au lucrat la acele puțuri toată după-amiaza și toată noaptea, până spre dimineața zilie de 19 iunie. „Au terminat de deznisipat primul puț, care le-a luat aproximativ două ore, după care au deznisipat alte patru puțuri, lucrând toată după-amiaza și noaptea, până spre dimineață, când au terminat”, se menționează în rechizitoriu.
Apoi, au sunat la Administrație, care a trimis o mașină de la un canton și i-au dus acasă.
La audieri, cei trei muncitori au recunoscut că directorul lor, Petru Avram, a dat dispoziția de a efectua deznisipările la puțurile lui Costel Alexe. „I-a determinat prin constrângere morală să efectueze lucrări în timpul programului de lucru și cu utilajele aparținând instituției publice, la mai multe puțuri situate pe terenurile administrate de ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor și cumătrul directorului”, notează procurorii.

Facsimil din rechizitoriul DNA în al doilea dosar de abuz în serviciu întocmit lui Petru Avram

Avram mușamaliza faptele sub nasul DNA

Ulterior apariției articolului din REPORTER DE IAȘI, Petru Avram i-a contactat pe cei trei muncitori și le-a cerut să dea declarații mincinoase. „După ce situația a fost făcută publică de către un jurnalist, AVRAM Petru a încercat să îi determine pe (....) junior, (....) senior și (....) să dea declarații mincinoase în legătură cu lucrările efectuate la această fermă, în sensul că, pe data de data de 10.02.2020, i-a comunicat lui (....) junior ca toți trei să spună că acestea nu au nicio legătură cu instituția și au fost făcute în afara orelor de program, iar pe data de 17.02.2020 i-a comunicat acestuia să spună că a fost acolo de două ori în timpul liber să lucreze la o pompă”, se mai menționează în rechizitoriu.
Procurorii precizează că toate datele au fost coroborate cu alte mijloace de probă administrate.

Directorul ABA și-a compromis cariera pentru Costel Alexe

Petru Avram a fost trimis în judecată pentru abuz în serviciu, prejudiciul creat instituției publice pe care o conducea fiind calculat la 2.505 lei, constând în combustibil și cheltuielile cu forța de muncă, „procurând un folos necuvenit beneficiarului lucrărilor”, Costel Alexe.
De asemenea, Petru Avram a fost acuzat și de influențarea declarațiilor, în formă continuată.
Anterior, DNA l-a mai trimis o dată în judecată pe Petru Avram pentru angajarea unei tinere pe post de dispecer la ABA Prut-Bârlad. Aceasta fusese detașată de la o primărie comunală din județul Suceava, pe filiera PNL.
Avram a fost consilier județean PNL, demisionând săptămâna trecută, după ce a doua sa trimitere în judecată a devenit publică.

Article image
* Într-o înregistrare incognito, Dumitru Stroi, muncitor la Administrația Bazinală Prut-Bârlad, a recunoscut că a forat mai multe puțuri pe domeniul de 4 ha deținut de Costel Alexe la Sculeni * Înregistrarea este pusă la dispoziție de REPORTER DE IAȘI * Președintele Consiliului Județean visează un parc de distracții la 20 km de Iași, cu animale exotice, restaurant, spații de cazare și un lac artificial, pe care se chinuie...
Autor Cezar Moraru Anchete 15 Februarie 2021


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: