fbpx
 
Descarca aplicatia REPORTERIS
 
Teroarea Tiki: sute de oameni nu mai pot dormi de 4 ani, DSP și Poliția nu reacționează

Teroarea Tiki: sute de oameni nu mai pot dormi de 4 ani, DSP și Poliția nu reacționează


Conflictul este fără ieșire: locuitorii au ajuns la pragul suportabilității de la nopțile de concerte în aer liber, iar patronii clubului spun că nu e normal să blochezi o activitate economică

DSP trebuie să facă măsurătorile de zgomot, iar Poliția Locală să ia măsurile efective, care pot ajunge până la închiderea Tiki Village pentru încălcări repetate ale legislației

Dar nicio instituție din Iași nu acționează, totul e la nivel de revoltă pe rețelele de socializare

Noaptea, zgomotul de la Tiki dispersează până la jumătatea cartierului Tătărași. Locuitorii prezintă înregistrări în timp real și spun că geamurile vibrează și că se simt în mijlocul concertului

Înregistrare făcută din str. Ion Creangă 85 în noaptea concertului cu Tzancă Uraganu. Era 1 noaptea

„Îmi vibrează sufletul cu tot cu apartament când este concert la Tiki Beach”, spun cu ironie amară locatarii blocurilor din apropiere de Ciric. Sunt sute de oameni pentru care deschiderea geamurilor noaptea, vara, este imposibilă. Ar fi ca și cum le cântă lăutarii în sufragerie: până la 2-3 dimineața urlă suferința de la Tiki Beach.
Penultima dată a fost concert cu Tzancă Uraganul, a căzut într-o duminică și la ora 2 noaptea încă bubuiau boxele. „Ce frumos este aici/Aici la Tiki Village”, cânta manelistul pe scenă, într-o explozie de aplauze ale spectatorilor, în vreme ce, la o sută de metri distanță, oamenii încercau să se odihnească pentru o nouă săptămână de serviciu.
A urmat apoi o săptămână cu petreceri vineri, sâmbătă și duminică. „Este un coșmar care nu se mai termină. Durează deja de ani, este clar că nimeni nu vrea să oprească asta”, spun oamenii. Pe ei nu-i protejează nimeni: instituțiile se uită în altă parte.

DSP nu se autosesizează

Direcția de Sănătate Publică este cea care trebuie să facă măsurătorile de zgomot în timp real, cu aparate speciale. Teoretic, spun specialiștii DSP, un club poate fi închis definitiv din cauza abaterilor repetate în privința zgomotului emis. Nu spun și ce înseamnă abateri repetate, dar în cazul Tiki Beach există chiar autodenunțuri: live-uri făcute la 1 noaptea, cu maneliștii pe scenă. Dar DSP Iași spune că, nefiind înregistrate plângeri oficiale la instituție, nu se poate vorbi despre abateri repetate.
Cu alte cuvinte, degeaba oamenii se plâng pe rețelele de socializare că nu pot dormi. Dacă nu merg la instituții și depun plângeri, acestea nu se autosesizează.
„Este foarte greu de închis definitiv o locație. Doar dacă sunt constatate abateri repetate și acel club nu respectă recomandările”, explică medicul Ionel Tănase din cadrul DSP Iași. În cazul petrecerilor de la Tiki Beach, nu au fost plângeri, deși oamenii din zona Tătărași spun, în discuții, că este insuportabil.

Comunicarea Tiki Village e pe lungimea de undă a tinerilor pe care îi vizează: „Când sforăie alții, noaptea golanii o ard pe viață exclusivistă. Bună dimineața, spor la maneluță”

Mărturii de la ieșeni: „Nu se poate sta în casă de la zgomot”

„Stau la 600 de metri de club, în linie dreaptă. Pot spune că este un stres când vine week-end-ul. Duduie boxele foarte tare. Și am geamurile expuse în direcție opusă, la vecinii care au geamurile direct spre Tiki nu se poate sta înăuntru. Știm tot programul lor de petrecere, durează cam de la 11 la 2-3 dimineața. Săptămâna trecută au avut petrecere și în timpul săptămânii, miercuri”, a precizat locatarul unui bloc de pe strada Ion Creangă 85.
„Locuiesc la aproximativ 200 de metri de club și pot confirma că nivelul pe timpul nopții este stresant. Nu am o problemă, distrează-te până la 11, 12 noaptea, dar după această oră este chinuitor. Mai ales duminica”, a explicat locatarul unui alt bloc.
REPORTER DE IAȘI a identificat o filmare realizată de la blocurile din apropiere, în timpul concertului de manele de duminică, 19 iunie.
Măsurat pe Google Maps, sunt 160 de metri în linie dreaptă până la primele blocuri, iar casele din zonă sunt cu 50 de metri mai aproape. „Vom verifica dacă au fost plângeri. Nu am auzit nimic însă”, a precizat și Gheorghe Bacușcă, inspectorul șef al Gărzii de Mediu Iași.

Distanța reală dintre Tiki Village și blocurile din Ciric este de 160 m. Noaptea, zgomotele se transmit pe distanțe lungi, putând depăși limitele admise de lege

În Aroneanu au impus limită la miezul nopții

Pentru festivalul desfășurat în weekend pe malul Lacului Aroneanu, la Brizo, Primăria din localitate a dat aprobare, dar cu o condiție: ca la miezul nopții muzica să înceteze. Participanții spun că organizatorii i-au pregătit și, când mai erau zece minute până la ora 12, muzica a fost redusă: a rămas la un volum la care toți de acolo se auzeau, astfel încât locuitorii caselor din Aroneanu să nu fie deranjați.
Decizia a venit după ce un festival de la începutul verii de la Brizo a produs agitație în comună: boxele au funcționat la maxim mult după miezul nopții. Primarul din localitate, Benoni Moruzi, a precizat că a fost un accident și, la evenimentele ulterioare, va autoriza muzică până la miezul nopții.
A fost o implicare directă a Primăriei, instituție care a eliberat autorizația. „Le-am autorizat evenimentul cu muzica permisă joi și duminică până la 22 și vineri și sâmbătă până la miezul nopții. Legislația îmi permite să impun aceste limite și în cazul petrecerilor, și în cazul festivalurilor în aer liber. Este legislația pentru ordine și liniște publică – Legea 61 - cea pe care o aplic. În cazul Tiki pot să confirm că este un chin. Eu stau la distanță de acea zonă și aud foarte tare vara petrecerile de acolo, aud tot circul. Am cunoștințe care locuiesc aproape, se plâng, pot doar să-mi imaginez prin ce trec acei oameni. La noi am avut un festival, am impus limite, avem două-trei pe vară, acolo sunt câteva nopți pe săptămână”, a precizat Benoni Moruzi, primarul comunei Aroneanu.

Manelele se vând cel mai bine la Tiki Village, iar concertele țin până la 3 dimineața. Blocurile din jur sunt victimele civile ale unui război de fiecare weekend

Harta de la Brizo arată cât de tare e zgomotul

În cazul Primăriei Iași, REPORTER DE IAȘI a trimis întrebări purtătorului de cuvânt Sebastian Buraga despre posibilitatea impunerii unui program decent la Tiki Beach. Acesta nu a răspuns.
La Aroneanu a fost realizată o hartă de zgomot pentru dispersarea sunetului provenit de la evenimentul de la Brizo. Conform calculelor, la 500 – 600 de metri de boxele de la terasă, măsurate la ieșire cu 100 dB, sunetul era cuprins între 75 și 80 de dB. Cu 25-30 de dB peste limita admisă între orele 23 și 7.

Peste 40 dB este interzis între orele 23.00-7.00

Calcularea nivelului de zgomot este realizată cu ajutorul unor aparate speciale aflate în dotarea DSP Iași. Dar procedura în sine este dificilă, calculele sunt elaborate și simpla observație a unui inspector nu înseamnă neapărat o sacțiune. Legislația este foarte tehnică, oamenii fără specializare nu pot înțelege detaliile trecute în actul normativ.
Conform Ordinului 119 al Ministerului Sănătății din 2014, zgomotul de peste 40 de dB înregistrat de sonometru la exteriorul locuinței este considerat abatere pentru zonele rezidențiale, între orele 23 și 7. Pentru zi, între orele 7 și 23, este permis un nivel de maxim 50 de dB.
Este dificil de încadrat la ce nivel de zgomot este terasa Tiki noaptea. Nivelul la boxe poate trece de 100 dB, dar sunetul este estompat de distanță. În cazul Tiki nu există măsurători oficiale.
Totuși, spun specialiștii, liniștea nopții intensifică percepția sunetelor puternice. La 20-30 dB zgomotul este inofensiv, dar peste această valoare apar problemele: oboseală, stres (dacă durează mai mult timp). Dacă durata unui zgomot puternic este scurtă, oamenii îl tolerează.

Harta de zgomot realizată cu ocazia festivalului Rocanotheworld arată că sunetele se împrăștie pe distanțe mari în câmp deschis, putând afecta locuințe aflate la sute de metri distanță

Cum se dispersează sunetul
În România, Ministerul Sănătății a fixat o limită de 80 dB drept suportabilă definind poluarea fonică din orașe. Zgomotele puternice afectează calitatea vieții pe termen scurt și auzul în timp îndelungat. În câmp deschis, zgomotul unui avion care decolează are o intensitate de 140 dB la distanța de 50 m, dar sunetul de la motoare poate fi auzit la 30 de km depărtare, cu intensitate scăzută. În cazul boxelor de concert, au 100 de dB la 1 metru distanță, iar sunetul este dispersat pe sute de metri în linie dreaptă.

Poliția Locală: „Au fost sancțiuni în acest an acolo”

Directorul adjunct al Poliției Locale, Georgel Grumeza, a precizat că oamenii instituției au primit sesizări din zonă, din cauza zgomotului. „Au fost date sancțiuni la Tiki în acest an, după sesizări ale locatarilor de la blocurile din zonă. Deși sunt abateri repetate înregistrate în acest caz, în România este foarte greu de închis o locație”, a menționat Georgel Grumeza.
Și locatarii blocurilor de la Green Park spun că sunt foarte deranjați de clubul care este, practic, sub geamurile lor. Oamenii se declară descurajați de faptul că, deși au sesizat de numeroase ori instituțiile, clubul funcționează în continuare.

Războiul dintre administratorii Tiki și locuitorii din Tătărași se poartă pe internet

E ca la Revoluție în fiecare noapte
În noaptea concertului lui Tzanca Uraganu, jumătate de cartier nu a dormit. Zgomotul a ajuns până pe str. Dr. Savini, aproape de zona Dispecer. „E ca și cum ai avea lăutarii la tine în casă. Să dormi cu geamurile închise vara este sufocant. O altă problemă gravă este la 4 dimineața, când o coloană de tineri traversează pe jos tot cartierul, în drum spre casele lor, și trezesc pe toată lumea. Țipă, sparg sticle, distrug oglinzile la mașini, locuitorii ies la geamuri și se amenință cu cei din stradă, e o nebunie! Nu există niciun picior de polițist. Publicul de la Tiki e format 80% din tineri sub 18 ani. Eu am 4 ani de când nu mai pot dormi trei zile pe săptămână. Am prieteni în blocurile de la Ciric și povestesc că este insuportabil. Vom face sesizări oficiale, dar DSP ar trebui să se autosesizeze”, a povestit Ciprian Butuc, un locuitor din str. Dr. Savini.
Pe Facebook abundă postările revoltate ale locuitorilor din Tătărași.

Reprezentanții Tiki: „Avem acte care demonstrează că nu depășim limita de zgomot”

Într-o postare a clubului pe pagina de Facebook, pe un ton agresiv, reprezentații susțin că zgomotul nu este de la locația Tiki Village și că au făcut măsurători, iar o hartă de zgomot indică limite legale. În aceeași postare există informația că boxele ar fi orientate către Aeroport și că zgomotul este din alte cluburi.
Filmările independente ale locuitorilor din Tătărași arată însă că Tiki este sursa zgomotului. În plus, este auzit un manelist cântând despre locul în care se găsește, iar pe pagina clubului există live făcut la 1 noaptea. “Apar în fiecare an oameni care se plâng de zgomotul de la Tiki. Am mai scris public despre asta. Avem acte care demonstrează că nivelul nu depășește limita de zgomot din legislație. Avem boxele îndreptate către Aeroport, nu către blocuri. Dacă oamenii se declară deranjați, este și pentru că există mai multe surse de zgomot acolo, nu una singură”, a precizat Teodora, reprezentanta Tiki Beach.

Article image
Festivalul Brizo a dezghețat atmosfera în acest weekend după doi ani de pandemie, petrecerile ținând mult în noapte Muzica de pe malul Lacului Aroneanu i-a înnebunit însă pe locuitorii de pe cele două dealuri din jur, în general clasă mijlocie, familii cu copii mici. Casele duduiau, oamenii n-au închis un ochi Reclamațiile au ajuns la primarul Moruzi, care autorizase evenimentul, dar a promis că nu se va mai repeta Baza ...
Autor cristi tanasa Anchete 04 Mai 2022


 
Citeste si...
Nota
(3 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« August 2022 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Cartierul Austriac