fbpx
 
Descarca aplicatia REPORTERIS
 
DOSAR SECRET: Bolobiță și-a făcut un penthouse de 300.000 de euro în afara autorizației. Primăria i-a semnat recepția

DOSAR SECRET: Bolobiță și-a făcut un penthouse de 300.000 de euro în afara autorizației. Primăria i-a semnat recepția


Ambiția de-a avea un penthouse în Copou depășea indicatorii din autorizație, astfel că dezvoltatorul Cristinel Bolobiță a ras parcările de la demisol și le-a umplut cu pământ

Acum, locurile de parcare sunt pe trotuarul străzii și tot nu-i ies la număr

Bolobiță depășea regimul de înălțime și a schimbat cota de referință prin dispoziție de șantier, fără autorizație

A făcut o groază de modificări la proiect, a renunțat la parcările de la demisol, neavând dosar de reautorizare. Chiar Mihai Chirica semna o înștiințare că „are nevoie de autorizație pentru orice modificare”

Recepția semnată de oamenii din Primărie consemnează sec: „s-a respectat autorizația”

În bloc, primul care a acontat două apartamente e asociatul familiei fostului arhitect-șef Mustiață și care acum a revenit pe post

Sunt probleme mari de edificare, miza fiind de milioane de euro: intabularea întârzie de un an, Bolobiță a înstrăinat apartamentele doar pe promisiune de vânzare

Penthouse-ul de la ultimul etaj ducea la depășirea regimului de înălțime. De aici a început o serie de modificări dramatice a clădirii

În, poate, cel mai controversat proiect imobiliar din Iași, ilegalitățile se țin lanț. Cea mai scandaloasă: ca dezvoltatorul imobiliar Cristinel Bolobiță să-și salveze un penthouse în valoare de peste 300.000 de euro, a apelat la o șmecherie aproape incredibilă - a ridicat cota terenului, aducând mai multe basculante de pământ, pentru a se încadra în regimul de înălțime aprobat de Primărie.

Alte nereguli: a construit platforme și ziduri de sprijin în Zona Protejată fără a avea autorizație, a mutat parcări din subteran în suprateran după propriul cherem, a transformat un demisol în subsol cu o simplă dispoziție de șantier, fără acordul Primăriei, modificând și indicatorii urbanistici.

Paradoxal, chiar și așa, inspectorii i-au semnat recepția. Vecinii l-au acționat în instanță, iar disputa s-a mutat în fața judecătorilor.

Blocul trebuia să aibă, conform autorizației, demisol, parter și două etaje, așa cum se vede în această imagine. A apărut însă un al treilea nivel, pentru un penthouse care se vinde foarte scump pe piața imobiliară

Mai 2020: o schimbare bruscă de proiect
Blocul de pe strada Octav Botez, nr. 1A a fost finalizat în anul 2020. Potrivit autorizației de construire emisă de Primărie în 2018, înălțimea imobilului a fost fixată la 12,40 metri de la cota terenului amenajat (CTA) la atic (partea de sus a construcției).
În luna mai 2020, proiectantul lucrării a comunicat Primăriei o dispoziție de șantier prin care au fost anunțate lucrări de sistematizare verticală cu scopul evitării creării de torente în timpul precipitațiilor abundente, printr-o soluție care să permită stagnarea apelor pluviale pe suprafețe orizontale. Folosind acest pretext, au fost realizate mai multe lucrări care nu erau cuprinse în autorizația de construire:
- terasarea terenului pe latura vestică prin realizarea a două platforme
- realizarea unei scări cu 14 trepte
- realizarea unui zid de sprijin între cele două platforme

Trepte și locuri de parcare desființate

De la 12,4 m înălțime, au urcat la 15 m
De fapt, această manevră „tehnică” ascunde o operațiune de modificare a indicatorilor urbanistici. Terenul fiind în pantă, partea cea mai înaltă de pe mijlocul clădirii măsura, potrivit experților care au consultat planșele, 15,01 metri față de un maxim de 12,40 m în autorizație. Deci, o depășire de 2,61 metri. Care a fost rezolvată prin umplerea golurilor cu pământ și, deci, prin ridicarea cotei.

„Prin sistematizarea verticală se poate crea un cu totul alt relief decât cel natural. De aceea, legislația prevede că înălțimea construcțiilor se raportează la cota terenului natural (CTN). Raportarea de CTA este mincinoasă și a fost introdusă de Primărie tocmai pentru a crea acest gen de confuzie. Practic, așa s-a permis turnarea acelui strat astfel încât să se creeze aparență că, în cel mai înalt punct al său, imobilul respectă înălțimea maximă admisă”, a explicat un specialist contactat de REPORTER DE IAȘI.

Balcoanele de la parter sunt la mai puțin de 3 m deasupra solului și duc la depășirea POT din autorizație

A vrut un apartament de lux de 163 mp
Scopul acestei mișcări e lesne de înțeles. Dezvoltatorul avea, din 2018, autorizație de construire eliberată de Primărie cu următorii indicatori urbanistici:
- suprafață teren: 1.281 mp
- amprentă la sol: 420 mp
- aria desfășurată construită: 1.383 mp, 1.095 mp utilă
- procentul de ocupare a terenului (POT): 32,8%
- coeficientul de utilizare a terenului (CUT): 1,08
- regim de înălțime: D+P+2E
- înălțimea maximă la atic: 12,40 m de la CTA
Pe mijloc, acolo unde se înregistra depășirea în înălțime de 2,61 metri, dezvoltatorul realizase un apartament de lux, un penthouse dispus pe un nivel și cu o supantă (planșeu intermediar plin, deschis pe una sau mai multe laturi față de încăperea în care este dispus – definiție conform Ordinului Arhitecților din România). Practic, un apartament mare în cadrul căruia s-a mai realizat o platformă semi-suspendată la care se urcă pe scări. Un fel de mare balcon interior, în care poate fi amenajat, de exemplu, un dormitor.
În total, această locuință a fost notată în planșe cu o suprafață utilă de 163,10 mp. Așadar, dezvoltatorul a avut două variante la îndemână: fie să renunțe la supantă și să distrugă această locuință de lux, fie să modifice indicatorul la care se raportează înălțimea.

A ales a doua variantă și a umplut partea nord-vestică a clădirii cu pământ. Soluția realizată, au spus contestatarii, a produs „modificări de temă”, prin transformarea unei părți din demisol în subsol.

Cristinel Bolobiță, unul dintre cei mai bogați investitori imobiliari din Iași. Nu a putut fi contactat de REPORTER DE IAȘI pentru acest articol, deși i-au fost trimise mai multe mesaje

A ras 8 locuri de parcare. „Profund ilegal”
Această mutare a produs un al doilea efect. În partea de nord – vest a clădirii demisolul s-a transformat în subsol, iar cele 8 locuri de parcare de pe flancul vestic au fost rase în realitate față de desenele inițiale aprobate de Primărie. Pur și simplu au dispărut.

Operațiunea este profund ilegală, au explicat specialiștii. „Prin schimbarea din demisol parcare în subsol parcare se modifică CUT. Demisolul, considerat nivel suprateran, se ia în calculul CUT chiar dacă este parcare. La subsol, parcarea nu mai e adunată la CUT. Dacă subsolul primește altă destinație (spălătorie, apartament) rămâne în calculul CUT, dar, în acest caz, se modifică funcțiunea autorizată de parcare ceea ce, în final, este iarăși ilegal. În ambele cazuri este necesară reautorizarea. Legea prevede expres că acest lucru nu se poate face printr-o simplă dispoziție de șantier așa cum s-a întâmplat în acest caz”, a prezentat specialistul consultat de REPORTER DE IAȘI.

Latura vest a blocului în care se vede operațiunea de umplere cu pământ a demisolului în care trebuiau să fie parcări. Totul pentru a permite construirea penthouse-ului de la ultimul etaj, care aducea bani în plus. În imaginea a doua se vede cum arată astăzi blocul: demisolul a dispărut, e subsol umplut cu pământ

Șefii Primăriei: „Faceți modificările pe răspundere proprie”
Bilanț intermediar:
- Dezvoltatorul Cristinel Bolobiță a făcut o platformă pentru a ridica nivelul cotei. Pe de o parte, a câștigat, astfel, 2,61 metri și s-a putut încadra în înălțimea maximă, salvându-și un penthouse de 163 mp.

Pe de altă parte, a transformat un demisol în subsol, toate operațiunile desfășurându-se doar pe baza unei simple dispoziții de șantier, și nu prin reautorizare.

Culmea, dispoziția de șantier numărul 4/22 mai 2020 a ajuns și la Primărie, care însă nu s-a pronunțat asupra modificărilor. Prin răspunsul formulat de fostul viceprimar Gabriel Harabagiu în locul primarului Mihai Chirica și alături de semnătura lui Alexandru Mustiață, arhitect-șef, proiectantul este doar înștiințat asupra prevederilor legale, sec.

„Locurile de parcare, dispunerea lor, POT și CUT, toate sunt aprobate în autorizația de construire și în anexele ce o însoțesc. Acestea poartă ștampila «vizat spre neschimbare». Adică, trebuie făcute întocmai. Se pot face modificări doar prin dispoziții de șantier pentru chestiuni mărunte, fie prin reautorizare. Dacă modificările realizate doar prin dispoziție de șantier exced autorizația de construire, atunci e responsabilitatea proiectantului în solidar cu verificatorul de proiecte atestat. Neregulile sunt observate de Primărie cel târziu la recepția clădirii”, a spus arhitectul.
Proiectantul, verificatorul și beneficiarul investiției au făcut modificările, deși Primăria le-a pus în vedere că responsabilitatea privind corectitudinea tehnică le aparține.

Pentru că nu mai există locurile de parcare de la demisol, mașinile stau pe trotuarul străzii Octav Botez, în inima Copoului

Parcările au fost desființate fără nicio explicație
Alte inadvertențe referitoare la locurile de parcare:
- În Planul Urbanistic Zonal (PUZ) aprobat, inspectorii Primăriei au notat realizarea de „parcaje subterane: 18 locuri amenajate în demisolul clădirii”. Dar, potrivit legii, demisolul este considerat un nivel suprateran, nu subteran.
- 8 locuri de parcare fuseseră prevăzute pe latura vestică. În cazul acestora, fiecare mașină urma să fie parcată jumătate sub bloc, jumătate în aer liber. Prin realizarea acelor platforme de pământ, aceste 8 locuri au fost desființate după bunul plac al dezvoltatorului. Chiar dacă ar fi fost păstrate, acestea n-ar fi îndeplinit condițiile legale deoarece mașinile ar fi fost garate la o distanță mai mică de 5 metri de încăperile locuite, lucru interzis de lege.
- Celelalte 8 locuri ar fi urmat să fie dispuse în demisol, cu intrarea prin partea de sud a construcției. Despre aceste parcaje, experții s-au pronunțat, afirmând că nu respectau nici dimensiunile tehnice, nici distanțele, imposibil de utilizat la acest număr, iar zona de întoarcere, îngustă, ar fi fost inutilă.

Răspunsul evaziv al Primăriei, semnat de primarul Mihai Chirica: orice modificări ale clădirii în zona de protecție a monumentelor trebuie realizată prin autorizație, precedată de certificat de urbanism. Dar Primăria tot a făcut recepția blocului

- O perioadă, după finalizarea blocului, au fost amenajate patru locuri de parcare lângă fațada principală de la stradă, pe latura estică. Însă, din cauza aceleiași abateri, distanță mai mică de 5 metri de ferestrele camerelor de locuit, Direcția de Sănătate Publică a dispus eliminarea lor. Dezvoltatorul s-a conformat și a făcut două pătrate betonate care ulterior au fost umplute cu pământ și acoperite cu iarbă.
- În partea nord-estică a demisolului transformat în subsol au fost realizate scări de acces care nu sunt prevăzute în proiect, iar pe partea de la stradă, lângă aceste trepte, două imense pungi conturează viitoare ferestre sau uși.
- Numărul de locuri de parcare este o altă chestiune care nu a fost lămurită. În final, au fost autorizate 16 locuri de parcare. Dar acest bloc a fost considerat ca având destinația de „locuințe semicolective” și nu „locuințe colective”. În acest al doilea caz ar fi fost un loc la fiecare 75 mp, deci în total ar fi trebui 18 locuri de parcare și nu 16.

În PUZ, imobilul a fost încadrat la „locuințe colective”, la fel și în autorizația de construire. Inexplicabil, în final a fost autorizat cu 16 locuri, cu două mai puține fiind considerate „locuințe semicolective”.

Iată cum a dispărut demisolul unde trebuiau să fie parcări: s-a făcut umplutură, s-a ridicat terasamentul și s-au construit scări

Nicio instituție nu explică unde sunt locurile de parcare

Vecinul Sorin Andrian a vrut să afle de la Primărie care e situația parcărilor de la acest proiect imobiliar. „În răspunsul venit de la Primăria Iași se specifică că numărul locurilor de parcare a rămas același 16 (suprateran și subteran) ca în autorizația de construire. Dar, în documentația aprobată, toate cele 16 sunt localizate la demisol și nu pe pământ, în aer liber.

Am făcut sesizare la Inspectoratul Județean în Construcții privind scoaterea locurilor de parcare în suprateran spre strada Octav Botez și executarea unor lucrări de construcție fără autorizație și în răspunsul primit ni s-a recomandat să ne adresăm Consiliului Județean.

Ne-am conformat și am transmis sesizarea noastră către Consiliul Județean. În răspunsul primit, eram trimiși către Inspectoratul de Stat în Construcții care ar fi avut competențe în analizarea celor sesizate. Ne-au pasat dintr-o parte în alta”, a spus Sorin Andrian, care deține o proprietate în imediata apropiere, pe latura vestică.
Acum, sunt folosite 7-8 locuri supraterane în partea de sud a clădirii, alți locatari și oaspeți ai acestora parcând inclusiv pe fâșia îngustă de trotuar de pe latura estică.

Comisia de Recepție, cu Aanicăi de la ISC și Vasiliu de la Primărie, constată că s-a respectat autorizația și proiectul anexă și admite recepția la terminarea lucrărilor, fără referiri la POT, CUT, număr locuri de parcare, regim de înălțime

Zid construit ilegal, dar s-a dat recepție
O altă ilegalitate este realizarea unui zid la limita proprietății fără autorizație de construire. Astfel, prin dispoziția de șantier 5 din 25 mai 2020, s-a dispus „executarea unui zid de sprijin spre limita de proprietate dinspre laturile de nord, vest, sud”. Decizia ar fi fost luată pentru sistematizarea verticală, cu scopul împiedicării alunecărilor de teren.

Primarul Mihai Chirica i-a răspuns proiectantului: „Lucrările de împrejmuire și orice alte lucrări (...) care urmează să fie efectuate la toate categoriile de construcții amplasate în zone de protecție a monumentelor (...) se pot realiza numai cu respectarea autorizației de construire, precedată de obținerea în prealabil a unui certificat de urbanism (...)”.

În adresa Primăriei doar s-a citat din lege, fără a se spune limpede dacă acest zid a fost ridicat legal.
Poliția Locală a admis că lucrarea se află în afara cadrului legal. „Pentru lucrările de construire ale zidului de sprijin, beneficiarul lucrărilor, respectiv SC Auto Trans Com (...) nu deținea autorizație de construire în sensul că acesta nu făcea obiectul AC 235/2018, zidul de sprijin nefiind reprezentat în proiectul anexă vizat spre neschimbare (...). Ulterior, Poliția Locală a pasat dosarul mai departe, acesta fiind înaintat Poliției Municipale, la secția 2. Demers absolut straniu în condițiile în care Poliția Locală are Serviciul Control Urbanism care verifică și sanționează tocmai acest gen de abateri. Și în cazul acestei modificări a fost folosită tehnica „dispoziției de șantier”.

Scări inexistente în proiect, spațiul din spate figurând ca parcare. Acolo nu mai au acces mașini, deși s-a făcut recepția ca fiind totul în regulă. Spațiul va putea fi închiriat sau vândut cu destinație comercială

Balcoanele duc la depășirea POT
O discuție aprinsă între experți a fost inclusiv cea referitoare la proiecția balcoanelor și dacă trebuie luate în calculul procentului de ocupare a terenului. În final, s-a apreciat că proiecția la sol a balcoanelor sub 3 metri înălțime față de teren trebuie luate în calculul POT. În cazul blocului lui Bolobiță inițial fuseseră excluse câteva balcoane. După recalculare, inclusiv cu acelea, POT-ul clădirii a fost stabilit la 35% și este mai mare decât cel autorizat - 32,8%.

Schița cu principalele modificări făcute la proiect în afara autorizației

Daniela Vasiliu de la Primărie a semnat Recepția
În ciuda tuturor acestor probleme, în intervalul 4 noiembrie 2020 și până pe 7 ianuarie 2021 s-a desfășurat procedura de recepție la terminarea lucrărilor. Alături de președintele comisiei, Cristinel Bolobiță (investitor), au semnat documentul Cezar Aanicăi din partea Inspectoratului Județean în Construcții și Daniela Vasiliu de la Primăria Iași.

Comisia a admis recepția, menționând că au fost verificate prevederile autorizației de construire și a proiectului anexă. Sec, fără detalii, fără enumerarea POT, CUT, înălțime, suprafață construită, arie desfășurată și compararea lor cu autorizația de construire. Absolut niciun detaliu în procesul verbal de recepție.

Schita proiectului, cu locurile de parcare la demisol care au fost desființate. Actul are ștampila „VIZAT SPRE NESCHIMBARE”, deci nu se acceptau modificări

Primul cumpărător, din siajul arhitectului-șef Mustiață
Din datele existente, pentru acest imobil, Primăria nu a emis încă certificatul de atestare a edificării. Lipsa acestui document împiedică intabularea și vânzarea oficială a apartamentelor.

Există o singură mențiune realizată la Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară, un antecontract încheiat în iunie 2018 între dezvoltator și familia Maria și Mitică Olaru pentru un apartament.

Publicația 7IAȘI a scris anul trecut că Mitică Olaru era asociat în firme alături de membri ai familiei lui Alexandru Mustiață, arhitectul șef al Iașului.

„Pe data de 30 mai 2018, Mitică Olaru a semnat cu firma Auto Trans Com un antecontract de vânzare-cumpărare pentru un apartament în suprafață de 62,3 metri pătrați la un preț de 66.000 euro. Potrivit actelor, Mitică Olaru a cumpărat acest apartament pentru fiica sa, Andra Cezara Olaru. Trei săptămâni mai târziu, adică pe data de 20 iunie 2018, Mitică Olaru a semnat cu firma Auto Trans Com SRL un alt antecontract de vânzare-cumpărare tot pentru un preț de 66.000 euro. Practic, Mitică Olaru a cumparat două apartamente cu o suprafață totală de 132  metri pătrați la un preț de 132.000 euro, adică exact 1.000 euro pentru un metru pătrat (...).Firma lui Bolobiță a vândut celorlalți proprietari cu 2.000 de euro/mp”, a notat 7IAȘI.

Modificarea substanțială a proiectului s-a făcut prin dispoziții de șantier, facsimilul fiind un exemplu, și nu printr-o nouă autorizație

Trei procese pe rol: autorizație, recepție, dezmbembrare

Unul dintre vecinii care consideră că acest proiect imobiliar a afectat calitatea vieții locuitorilor din zonă este profesorul Sorin Andrian. Acesta are, în acest moment, trei acțiuni pe rol împotriva dezvoltatorului. Una pentru anularea autorizației de construire, alta pentru anularea procesului verbal de recepție a lucrărilor de construire și o a treia pentru anularea unui act de dezmembrare cadastrală.
Până la ora editării acestui articol, Cristinel Bolobiță, dezvoltatorul proiectului imobiliar, nu a răspuns nici apelurilor telefonice, nici mesajelor whatsapp pentru a-și preciza propriul punct de vedere.

Alexandru Mustiață, controversatul arhitect-șef al orașului, inculpat în mai multe dosare penale, a avut rolul de supraveghetor și la blocul din Copou al lui Cristinel Bolobiță. Brusc, apare un apropiat al lui Mustiață care cumpără două apartamente în bloc la jumătate de preț (Foto: 7IASI)

Scandalul a început de la casa care a fost demolată

Proiectul imobiliar din centrul orașului, amplasat lângă Spitalul de Boli Infecțioase, a fost, de la bun început, contestat. Pentru a face loc blocului, dezvoltatorul a demolat imobilul existent. Despre care s-a spus că ar fi fost monument istoric.

Discuția a rămas în coadă de pește, niciuna din părți, nici cea pro, nici cea contra, nefiind pe deplin convingătoare în a demonstra că respectiva construcție a fost sau nu monument istoric.

Article image
Dezvoltatorul imobiliar Cristinel Bolobiţă profită din plin de neglijenţa şi incompetenţa Primăriei Iaşi. Deşi păşcăneanul a primit aprobare pentru a ridica un bloc cu trei etaje în zona Nicolina, bannerele de la şantier, site-ul proiectului şi un agent de vânzări susţin că acolo va fi un imobil cu şase etaje. Schema îi aduce 500.000 de euro în plus. Pentru una dintre parcele Bolobiţă a plătit 310 euro/mp, Primăria i-a eval...
Autor cristi tanasa Slideshow HOMEPAGE 10 Ianuarie 2018


ROGESI

Citeste si...
Nota
(1 Vote)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Decembrie 2022 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  

Cartierul Austriac