fbpx
 
Iași, autorizație anulată în instanță, blocul se reia de la zero: Cărăbuș s-a apucat iarăși de șantier în Cantemir

Iași, autorizație anulată în instanță, blocul se reia de la zero: Cărăbuș s-a apucat iarăși de șantier în Cantemir


Cel mai contestat bloc din Iași, pe 480 mp în Aleea Decebal, a revenit ca un coșmar pentru locuitorii din zonă

Ieri, constructorii lui Ioan Cărăbuș au defrișat copacii din spatele Grădiniței Cantemir și vor să sape groapa

Primul plan: să mute rețelele de canalizare și de termoficare de pe teren

Constructorul nu se lasă: vrea să obțină o nouă autorizație și să ridice un bloc pe fâșia de iarbă din cartier, unde accesul se face printr-o alee cu lățimea de 3 metri

E un proiect din Epoca Neagră a lui Mihai Chirica: imobilul a trecut din mâna pesedistului Florin Boca la un om de afaceri din Vaslui și apoi a ajuns la dezvoltatorul Cărăbuș

Prefectura a obținut anularea definitivă a autorizației: nu se respectaseră legislația privind locurile de parcare și devierea rețelelor de utilități

Locuitorii reclamă înghesuiala construcțiilor din inima cartierului

Președintele Asociației de Proprietari, Constantin Soare, arată aleea lată de 3 m pe care se va construi blocul: „Ce acces va exista pentru mașini?”, se întreabă acesta

Pe un teren de nici 500 de mp, între blocurile din Cantemir, cu acces pe o singură stradă îngustă cu sens unic, un investitor imobiliar se încăpățânează să ridice o clădire, deși Prefetura a câștigat în instanță anularea vechii autorizații.
Acum, firma a luat-o de la zero și a obținut o autorizație pentru mutarea unor rețele de utilități: conductele clădirilor din jur trec chiar pe teren, fiind o piedică majoră în calea oricărei construcții noi. Proprietarul Ioan Cărăbuș este ironic după ce Prefectura a anulat autorizația: „Fac acolo o fermă de porci, dacă o clădire frumoasă nu-mi dau voie”.

Un nou scandal

De câteva zile, locatarii câtorva blocuri de lângă grădinița din Cantermir au început să se agite. Pe un teren de 480 mp care odată era curtea instituției au apărut utilajele. Muncitorii au doborât deja câțiva copaci, pe poartă a apărut un panou care menționează lucrări de deviere a rețelei de utilități.
Scandalul pe acel teren este vechi, dar a fost reactivat de apariția muncitorilor. „Au venit cu utilajele, au tăiat copacii sănătoși, nu știu dacă au autorizație pentru asta. Și văd că au pus semn pe poartă că urmează să devieze conductele. Pe teren sunt câteva canale de apă, canalizare, rețea electrică și telefonie”, a precizat Constantin Soare, președintele Asociației de Proprietari de la blocul de pe Aleea Decebal 12.
Autorizația a fost emisă în ianuarie 2022 de către Primăria Iași pentru Cărăbuș Grup Contruct SRL, firmă controlată de Ioan Cărăbuș, constructor și dezvoltator imobiliar. Acesta a cumpărat terenul de 480 de mp în 2021, după emiterea vechii autorizații de construire pe teren. Cărăbuș a plătit 120.000 de euro pentru imobil și autorizație, apoi documentul a fost atacat de Prefectura Iași.

Terenul este de dimensiuni mici, în inima cartierului Cantemir, lângă liceul cu același nume. Zona construită este extrem de aglomerată

Teren trecut din mână în mână din cauza scandalului

Terenul din curtea Grădiniței a fost retrocedat inițial unui locatar din blocul vecin. Bunicul său a avut acolo o casă, în anii ’60. „Când au fost demolate casele, autoritățile l-au despăgubit cu un apartament în blocul nostru”, a explicat Constantin Soare, administratorul asociației.
Proprietarii inițiali au vândut terenul, acesta a ajuns într-un final la In Front Associates SRL (administrată de Răzvan Bănceanu), o firmă care a obținut autorizație pentru un cămin de studenți. Ulterior, destinația a fost schimbată în bloc de apartamente.
În vara anului trecut, după un control al ISC provocat de reclamațiile oamenilor din zonă, Prefectura a atacat la Tribunal autorizația. În decembrie acțiunea a fost respinsă, dar la Curtea de Apel autorizația a fost anulată definitiv, în luna mai a acestui an.

Amplasamentul arată că între blocurile din jur nici loc de o casă nu există pe acel teren

Motivele anulării autorizației în instanță

Problemele invocate în instanță au fost legate de lipsa unor documente, existența rețelelor urbane pe teren și schimbarea destinației clădirii survenită de la stadiul de certificat de urbanism la autorizație de construire.

Astfel, în plângerea de la instanță Prefectura a mers pe trei direcții:

  1. Autorizația a fost pentru două două imobile separate. Trebuia să existe condiția ca rețele de utilități din subteran să fie mutate în exteriorul proprietății.
  2. Autorizația a fost eliberată în lipsa studiului de impact asupra sănătății publice și a avizului Ministerul Turismului pentru clădire cu spații de cazare, în lipsa proiectului pentru instalații gaz natural, în lipsa acordului vecinilor pentru obiectiv cu altă funcțiune. Avizul Ministeruului Turismului a fost obligatoriu pentru că autorizația era pentru cămin studențesc.
  3. Autorizația a fost eliberată pentru un obiectiv cu altă funcțiune decât cea inițială, menționată în certificatul de urbanism și PUZ, cu un număr de locuri de parcare mai mic decât prevăzut inițial. Avizele au fost obținute pentru o clădire de locuințe colective, nu pentru cămin de elevi și studenți. În acest fel, numărul de locuri de parcare necesar pe terenul minuscul a fost scăzut la doar 6, aferent celor 25 de camere de cămin prezentate în proiectul final.

„O problemă de care nu s-a ținut cont la emiterea autorizației este faptul că în proiect apare stradă de 6 metri, când de fapt aici are doar 3 metri lățime. Mașina de gunoi are loc foarte greu să treacă, ce să vorbim despre utilaje?. Am prezentat și această problemă la toate întâlnirile, n-a ținut nimeni cont de ea”, a mai precizat Constantin Soare, șeful Asociației de Proprietari din zonă.

Pe drumul de 3 m stau înghesuite mașinile parcate. Pe unde vor intra utilajele? - se întreabă locuitorii

Proprietarul: „Fac fermă de fazani sau de porci”

Prefectul Bogdan Cojocaru a menționat că procesul pentru anularea autorizației a fost câștigat definitiv: „Autorizația pentru imobilul de la Grădinița Cantemir a fost anulată. Poate fi emisă o altă autorizație în baza altei documentații de urbanism”.
Ioan Cărăbuș a făcut primul pas spre o nouă autorizație: modifică traseul rețelelor. „Momentan ne limităm la această lucrare. Am autorizație de deviere, nu am alt demers făcut la Primărie. După ce terminăm, peste două luni, vedem ce facem, nu suntem hotărâți. Facem crescătorie de fazani, fermă de porci, ceva ce ni se permite în oraș, dacă o clădire frumoasă nu putem face. Sau plantație de boscheți, cum era”, a declarat Cărăbuș.

La un an după ce-a terminat blocurile din Capăt Păcurari, Cărăbuș a obținut de la Primărie și dreptul de supraetajare

Cărăbuș nu știe să facă altfel de proiecte în afară de blocuri

Ioan Cărăbuș este administratorul Cărăbuș Grup Construct, firmă care a lucrat pentru mai multe proiecte imobiliare din oraș. Din 2019, firma a construit propriul proiect imobiliar: trei blocuri denumite GrandBeetle Residence, situate la ieșirea din pasajul Păcurari, spre Valea Lupului. În cazul celor trei blocuri au fost depășiri ale cotelor aprobate inițial, iar Cărăbuș a solicitat în plus și supraetajare.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Septembrie 2023 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30