fbpx
Print this page
22 iulie 2022, Sala Mare a Primăriei Iași: Morel Bolea (stânga) se fotografiază alături de primarul Mihai Chirica în cadrul unei acțiuni a asociației EuroDEMOS, cercetată de DIICOT 22 iulie 2022, Sala Mare a Primăriei Iași: Morel Bolea (stânga) se fotografiază alături de primarul Mihai Chirica în cadrul unei acțiuni a asociației EuroDEMOS, cercetată de DIICOT

DIICOT anchetează asociația lui Morel Bolea pentru „trafic de minori”, Chirica îi dă bani să „educe lideri”


Eurodemos iar a primit finanțare de la Primăria Iași pentru un nou eveniment-fantomă, cu impact public zero

REPORTER a primit confirmarea de la DIICOT că împotriva asociației lui Bolea este o urmărire penală pentru trafic de minori și de persoane

Asociația EuroDEMOS a lui Morel Bolea a primit, din nou, finanțare de la Primăria Iași pentru organizarea unei manifestări dedicată „liderilor pentru Europa”. Într-un răspuns pentru REPORTER, Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) a transmis că această asociație se află în atenția procurorilor din Iași într-un dosar în care sunt cercetate fapte de trafic de minori și trafic de persoane.

30% din venit, de la municipalitate

La sfârșitul lunii iunie, Primăria Iași a făcut publice numele asociațiilor și fundațiilor cărora le acordă finanțare, în acest an, în baza unei legi pentru sprijinirea societății civile de către administrațiile locale.

La secțiunea Proiecte de Guvernare transparentă și participativă, unul dintre candidați a fost Asociația EuroDEMOS care, cu un punctaj de 81,75, a primit o finanțare nerambursabilă de 48.180 lei, a doua ca mărime din cele cinci acceptate de Comisia de Evaluare, Analiză și Selecție.

 

Sursa foto: Site-ul Primăriei Iași

Cu acești bani, EuroDEMOS va organiza manifestarea „Lideri pentru Europa”, ediția a VIII-a. Anul trecut, pentru ediția a VII-a, după o selecție similară, municipalitatea a acceptat să acorde EuroDEMOS o finanțare de 65.555,40 lei. Conform datelor oficiale, în 2021, Asociația EuroDEMOS a avut venituri de circa 223.000 de lei, ceea ce înseamnă că banii de la Primărie au reprezentat 30%.   

Scandal imens în decembrie 2020

Numele Asociațiilor EuroDEMOS și Kasta Morely, ambele înființate de ieșeanul Morel Bolea, a devenit notoriu în spațiul public în decembrie 2020, atunci când cotidianul Libertatea a publicat o serie de investigații, una având titlul: „Două organizații pentru tineri din Iași sunt, de fapt, un centru de abuz sexual și tortură! Virginitatea e condiția de aderare”.

În articol se descriau, pe larg, agresiuni care au avut loc în interiorul celor două asociații: „O fată dezbrăcată stă pe podea sprijinindu-se pe coate și pe genunchi. Plânge. În jurul ei sunt aproximativ zece fete și un bărbat care o biciuiește cu insulte: «curvă!», «cârpă!», «zdreanță!», «jigodie!», «trădătoare!». Individul le comandă să se uite în vaginul tinerei dezbrăcate și fetele se conformează. Și după ce fetele au împresurat-o pe fata dezgolită, una dintre ele strigă: «Scuipați-o, că asta merită!», iar fetele, din nou, se conformează. Scena se petrece la sediul comun al Fundațiilor Eurodemos și Kasta Morrely din Iași, aflate amândouă sub comanda aceleiași persoane, Morel Bolea.”

Pe baza mai multor mărturii ale unor foste membre ale asociațiilor, autorul materialelor a mai scris: „Nu oricine poate să facă parte din aceste organizații. O regulă esențială este ca tinerele să fie virgine. În caz contrar, înseamnă că fata este . Un alt criteriu, nu la fel de important, dar dezirabil e ca nou-venita să facă parte dintr-o familie destrămată, în care părinții sunt divorțați sau unul dintre ei este decedat și cu o situație materială precară. În acest fel, Morel Bolea poate să ia rolul tatălui salvator și protector. (...) Morel Bolea este singurul bărbat care are dreptul să întrețină relații sexuale cu ele. El spune că astfel vor deveni mai frumoase, mai deștepte și mai independente, povestesc fetele. (...) Conform lor, Morel Bolea a abuzat sexual, în repetate rânduri, fete aflate la pubertate, adolescente și femei mature.”

DIICOT confirmă existența dosarului penal

Ulterior publicării articolului, Poliția Municipiului Iași a anunțat că a deschis o anchetă sub coordonarea unui procuror DIICOT. Într-un răspuns trimis către REPORTER, la începutul acestei săptămâni, Biroul de Presă al instituției a comunicat că acest dosar are „ca obiect comiterea infracțiunilor de trafic de persoane și trafic de minori, urmărirea penală nefiind finalizată până în prezent (etapa in rem)”.

In rem presupune faza inițială a unei cercetări penale în care se caută dovezi asupra faptelor penale presupus a fi comise, ulterior, în funcție de dovezi, urmând punerea sub acuzare a persoanelor responsabile.

La momentul la care au apărut dezvăluirile de mai sus, Bolea a negat toate acuzațiile într-o intervenție la postul de televiziune Antena3: „Aceste minciuni, aceste aberații! Le voi da în judecată. Le va da organizația, le vor da membrii organizației. (…) Nu au fost abuzate aceste tinere. Nu ar fi organizații cu sute de persoane implicate în proiecte dacă ar fi măcar unul agresat verbal. Nu știu cine sunt aceste fete, nu am cum să le cunosc.”

Reacția virulentă a municipalității

Libertatea a pus accent în texte și pe faptul că asociațiile lui Bolea primeau finanțare de sute de mii de lei, pentru proiecte, de la Primăria Iași. La puțin timp, instituția condusă de Mihai Chirica a emis un comunicat în care a precizat că „asocierea Primăriei Municipiului Iași, a primarului Mihai Chirica și a Municipiului Iași cu acuzațiile din publicația Libertatea este forțată, tendențioasă și profund condamnabilă. Indiferent că astfel de fapte fac sau nu obiectul unui dosar penal, așa cum ar trebui, ori a unei sentințe judecătorești definitive, calitatea Primăriei Municipiului Iași și a Consiliului Local al Municipiului Iași de finanțatori ai unor proiecte ale unor organizații neguvernamentale nu pot transforma municipalitatea și pe primarul Mihai Chirica în «complici» ai unor eventuale fapte penale. Mai mult, primarul Mihai Chirica nu are atribuții nici de evaluator, nici de instituție de avizare a unor astfel de proiecte, așadar eticheta de «prieten al organizatorilor» este o expresie tendențioasă și profund reprobabilă din partea publicației Libertatea. (…) Cele două asociații sunt doar două dintre nenumăratele ONG-uri care au beneficiat de susținere financiară din partea Primăriei Municipiului Iași.”

Finanțare respinsă, apoi, alături de Chirica

În contextul scandalului de presă, o finanțare către Kasta Morely fusese blocată de USR. Astfel, într-o ședință de Consiliu Local din acea lună figura și acordarea sumei de 70.000 de lei către această asociație.

În final, această finanțare a fost retrasă, consilierul local USR Răzvan Timofciuc scriind pe Facebook: „În ședința de Consiliu Local, primarul Chirica ne-a propus o listă de evenimente ce vor fi finanțate cu fonduri de la bugetul local, inclusiv 70.000 lei pentru Asociația Kasta Morrely. Împreună cu colegii mei din USR Iași, am blocat alocarea de bani publici pentru această asociație. Intenția de a continua finanțarea din bani publici a unei asociațiia asupra căreia planează astfel de suspiciuni este o dovadă de lipsă de empatie față de femeile care sunt victime ale abuzurilor, cu atât mai mult cu cât DIICOT a deschis o anchetă pe această speță”.

Cu toate acestea, în iunie a fost aprobată finanțarea de 48.180 lei, iar pe 22 iulie, Morel Bolea s-a fotografiat în Sala Mare a Primăriei Iași alături de primarul Mihai Chirica, pretextul fiind finalizarea unui „proiect internațional de succes care pune în valoare lucrătorii de tineret pentru dezvoltarea antreprenoriatului social”.  

Article image
* Chestie de gust: să organizezi prezentare de modă la o cumătrie. S-a întâmplat la botezul primei fete a primarului, în urmă cu 14 ani, eveniment petrecut la Restaurantul Onix * Internetul e plin de fotografii de la acțiunile Kasta Morely în care fiica primarului defila pe podium ca manechin-copil * A fost o perioadă în care Mihai Chirica și Morel Bolea erau foarte apropiați, spun surse apropiate primarului * În comunic...
Autor Iulian Mofteescu Slideshow HOMEPAGE 17 Decembrie 2020

Article image
Cu doar o săptămână înainte de izbucnirea scandalului, Chirica le-a pus la dispoziție Sala Mare a Primăriei pentru o conferință ezoterică, fără nicio semnificație de interes public. Totuși primarul susține că nu îl cunoaște pe Morel Bolea și pe discipolele acestuia. Kasta Morrely și Eurodemos, entități înființate de Morel Bolea și finanțate de Primăria Iași, sunt în centrul unui scandal în care patronul spiritual este acuz...
Autor Iulian Mofteescu Anchete 18 Decembrie 2020

Article image
Liderul Kasta Morrely, Morel Bolea, este membru al unei ciudate case „regale și imperiale” cu sediul în Danemarca. Membrii acesteia susțin că s-ar trage dintr-o familie nobiliară de origine rusă, care a domnit înaintea Romanovilor și ar fi acum în exil. Între membrii „Dinastiei Imperiale Rurikovich” se numără chinezi, ruși, danezi, maltezi, spanioli, dar și români. Morel Bolea, liderul Kasta Morrely și Eurodemos, alături d...
Autor Iulian Mofteescu Anchete 28 Decembrie 2020


Citeste si...
Nota
(1 Vote)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Articole similare