fbpx
 
Calvarul unui ieșean: nu te cheamă Asimionesei, nu vezi autorizație de la Chirica. „Mă leg cu lanțuri de Primărie! Sunt torturat”

Calvarul unui ieșean: nu te cheamă Asimionesei, nu vezi autorizație de la Chirica. „Mă leg cu lanțuri de Primărie! Sunt torturat”


A cumpărat terenul de lângă Spitalul de Recuperare cu tot cu PUZ, iar de aproape 3 ani nu primește autorizație

I-au tăiat blocul de la P+7 la P+3, dar tot nu primește actul izbăvitor

Familia Asimionesei i-a vândut proiectul, consilierii locali și primarul Mihai Chirica bătându-se pentru ridicarea în slăvi a mărețului patron BZI

După mai multe dosare penale și descinderi cu mascații la Primărie, Chirica a devenit brusc dubitativ cu autorizațiile, dacă nu te cheamă Asimionesei

Omul de afaceri care are proiectul unui bloc cu 15 apartamente a dat de două ori Primăria în judecată și a renunțat dându-i-se asigurări că va primi autorizație

Acum, spune că își dă foc în fața Primăriei. Muncitorii i-au plecat și e în pragul falimentului

Ce a fost bun pentru familia Asimionesei și a mers ca uns, cu PUZ aprobat în numai trei luni de la inițierea proiectului, nu mai este bun pentru dezvoltatorul care a cumpărat proiectul blocului de lângă Spitalul de Recuperare.
Clădirea, care inițial avea 7 etaje, dar a ajuns acum la doar trei etaje, nu are autorizația de construire nici după 2 ani și opt luni de a preluarea proiectului. Experiența investitorului anonim, fără pile în Sistem, este suprarealistă.

Randare a blocului din zona Nicolina din perioada când încă mai avea 5 etaje. Acum a rămas cu trei. Blocul e o plombă într-o zonă cu aliniamentul la 4-5 niveluri

Trage ponoasele după Asimionesei
„M-au distrus, este tragere de timp, tergiversează eliberarea autorizației cu tot felul de motive inventate. Muncitorii pe care îi aveam angajați au plecat din țară, nu mai cu cine lucra”, spune cel care a cumpărat proiectul. Valeriu Pătrașcu nu s-a gândit nicio clipă că va trage ponoasele după toate scandalurile din imobiliare, cumpărând un proiect de la familia Asimionesei. Patronul BZI este inculpat într-un dosar DIICOT pentru construirea frauduloasă a unui bloc pe Sărărie, într-o asociere dubioasă cu Primăria și Consiliul Local.
Valeriu Pătrașcu pune necazurile sale pe seama asocierii cu imaginea negativă a lui Asimionesei, ca păpușar de autorizații la vârful Primăriei conduse de Mihai Chirica. „O funcționară de la Serviciul Juridic m-a trimis de trei ori pentru un act la Ministerul Turismului, iar apoi a spus că tot nu are încredere. Este absurd, sunt blocat de 5 luni pentru un pretext inventat”, afirmă dezvoltatorul.

Proiectul de 7 etaje al lui Asimionesei, primit cu aplauze

Valeriu Pătrașcu, administratorul Ina Design Company, a cumpărat, acum doi ani și 8 luni, un teren cu PUZ de la familia Asimionesei, pe strada Hatman Șendrea. Hotărârea de CL fusese aprobată în februarie 2019, pentru un bloc de P+7, pe o suprafață de numai 379 mp.
Conform documentației depuse inițial de familia Asimionesei, PUZ-ul prevedea un POT de 70% pe acel teren minuscul, urmând să fie construite spații de cazare și apartamente. În jurul proiectului fusese vâlvă, Primăria fiind acuzată că acceptă construirea unui bloc de 7 etaje pe un teren pe care nu încape nici măcar o casă.
Terenul de 379 mp de pe Hatman Șendrea nr. 46-48, situat aproape de Spitalul de Recuperare,  a ajuns la Grafic Beta Trust, controlată de familia Asimionesei, după ce Remat l-a pierdut prin licitație publică – în urma executării silite. Terenul a fost adjudecat cu aproximativ 35.000 de euro.
În februarie 2019, în urma unui vot cu scandal în Consiliul Local, a fost aprobat PUZ-ul pentru un bloc cu subsol, parter și 7 etaje. La scurtă vreme, Grafic Beta Trust a vândut suprafața cu tot cu proiect către Ina Design Company: 130.000 de euro a fost prețul tranzacției.

Blocul lui Pătrașcu e la jumătate față de cel al lui Asimionesei, de la care a cumpărat proiectul, dar nu primește autorizație de aproape trei ani. PUZ-ul pentru Claudiu Asimionesei a durat doar 3 luni!

După PUZ, o autorizație se obține în 6 luni
Toți liderii de grupuri din Consiliul Local apărau proiectul patronului BZI, iar Mihai Chirica îi persifla pe consilierii din Opoziție, spunând că el nu se poate opune dezvoltării. Acum, Chirica și-a schimbat total punctul de vedere.
Valeriu Pătrașcu a sperat, la cumpărarea terenului cu PUZ, că va primi autorizația în 6-8 luni de la data cumpărării. La stadiul la care se afla documentația, orice termen peste acesta era exagerat. „Am actele depuse, dosar complet, de 2 ani și opt luni. Am cumpărat teren cu PUZ aprobat, teoretic nu avea de ce să dureze. Este o plombă urbană, nu deranjează nimic în jur”, a spus Valeriu Pătrașcu.

Nefiind Asimionesei, i-au tăiat blocul până la P+3

După depunerea actelor pentru autorizare, funcționarii au început să-l preseze să mai reducă înălțimea. Pentru Grafic Beta Trust nu fusese o problemă P+7, pentru Ina Design Company începea să fie. „Cu PUZ aprobat, mi-au spus că este totuși cam înalt. Să mai tai din el. Am acceptat să depun documente cerând P+6. Scuza funcționarilor a fost că în zonă avem P+3, maxim P+4. Am acceptat, sperând că vor debloca proiectul dacă fac ce mi se cere, cu toate că PUZ-ul reglementa P+7”, spune administratorul Ina Design.
Apoi, nu a mai răbdat amânările fără motiv și a dat Primăria în judecată: obligația de a face, adică să îi dea autorizația. „Au zis că nu este bine ce fac, să depun cerere pentru P+5 și să-mi retrag plângerea și primesc autorizația. Am renunțat la proces, am crezut în bunele lor intenții și am cerut P+5. Urbanismul mi-a spus că într-o lună am autorizația”, povestește Valeriu Pătrașcu.
Nici atunci însă nu s-a terminat. Era în septembrie 2021 deja și, spune omul, pierdea bani, nu mai avea ce lucra și nu mai putea plăti salariile muncitorilor. Mergând din nou la Urbanism și văzând că tot este amânat, a deschis iarăși proces pentru a obține autorizația de construire.
Tot atunci, funcționarii i-au spus că se rezolvă dacă acceptă doar un P+3. „M-au chemat la Urbanism, au spus să modific proiectul, pe aceleași avize, același certificat. Am făcut și asta, dar a rămas procesul pe rol. Am crezut că primesc, în sfârșit, autorizația”, mai spune omul. Era o păcăleală.

S-a blocat la Juridic: suspectat că a falsificat acte

Cu toate avizele semnate, cu toată documentația aproape de final, a văzut cum dosarul i se oprește la Juridic. Pentru că PUZ-ul prevede și „spații de cazare”, este necesar un document de la Ministerul Turismului. Actul trebuie să precizeze că, pentru un anumit proiect cu spații de cazare, instituția nu va da aviz la stadiul de autorizație de construire, ci atunci când este gata și camerele de închiriat pot fi efectiv vizitate și evaluate. În termeni funcționărești se cheamă „negație”. Iar pentru Pătrașcu a fost o aventură.
„A semnat toată lumea autorizația. Mai puțin Ema Simion de la Juridic. Acum 3 luni a ajuns dosarul la ea. Mi-a zis să aduc negație de la Ministerul Turismului. Am trimis solicitare la Ministerul Turismului, am depus cererea online, cu certificatul de urbanism, atașat, prin aplicație. Am primit hârtia, am depus-o la Primărie. Doamna mi-a spus că nu este menționat certificatul de urbanism în text și că o vrea în original, pentru că i se pare că am făcut modificat și am falsificat semnături”, spune Valeriu Pătrașcu.

Epopeea „negației” de la București

A sunat din nou la Ministerul Turismului, să fie menționat certificatul de urbanism în text și să-i dea originalul. Funcționarii au trecut numărul certificatului de urbanism în document, dar au uitat să treacă sintagma completă „nu face obiectul avizării locuințe colective/apartamente de închiriat”. Pe document a apărut doar „nu face obiectul avizării locuințe colective”, fără „apartamente de închiriat”.
„Am dus hârtia în original, doamna Simion zice că este bună, au trecut certificatul de urbanism, dar nu au trecut sintagma . Deși aceasta era specificată în titlul documentului. Îmi cere o altă negație, să îndrepte eroarea materială. Doamna de la Ministerul Turismului spune bine și îmi dă a treia negație, exact așa cum vrea doamna Simion. O depun în original la ea, din nou. Fac o paranteză: am făcut cărare la Primărie, mă știu toți pe acolo. Doamna de la Juridic nu ține niciodată audiențe, așa că am găsit-o pe hol și am întrebat-o. Și atunci îmi spune că tot nu crede că documentul este real și vrea să vadă conversațiile în original. Oricât de ciudat poate părea, le-am depus și pe acestea, prin Registratură, printate”, mai explică Pătrașcu.

Omul de afaceri a depus la Primărie inclusiv discuțiile prin mail cu Ministerul Turismului, pentru a demonstra că nu a falsificat „negația” privind avizul apartamentelor de închiriat

Sebastian Buraga: „Vedem dacă este sau nu legal”

Emanuela Simion, funcționara de la Juridic, este apărată de reprezentanții Primăriei, care au precizat, pentru REPORTER DE IAȘI, că un funcționar trebuie să verifice atent documentația. „Pot fi situații în care funcționarii cer documente, lămuriri suplimentare, este în funcție de fiecare caz. Acel funcționar analizează fiecare caz în parte și încheie un dosar cu o rezoluție: este sau nu totul legal”, a precizat Sebastian Buraga, purtătorul de cuvânt al Primăriei Iași.
La Primăria s-au falsificat edificări, treceri în intravilan, s-au intabulat blocuri pe autorizație de casă și toți îndeplineau ordinele șefilor, fără ca purtătorul de cuvânt Sebastian Buraga să încerce să le explice public prin declarații de presă. Nu a răspuns niciodată întrebărilor.

În ultima săptămână a răbufnit: „Îmi dau foc în fața lui Mihai Chirica”

„Am așteptat-o joia la Primărie, nu a venit. Apoi, când a venit, mi-a zis că o să se uite și o să verifice, apoi mi-a spus că nu i se pare negația suficientă, i-ar trebui un aviz de la Ministerul Turismului. Am răbufnit: doamnă, cine îmi plătește totul? Că trebuia să am autorizația în 6-8 luni maxim. Am fost dus cu vorba la nesfârșit, am tot adus câte o hârtie. Pentru funcționari, este simplu: dacă trece luna și ai semnat sau nu, iei aceiași bani. La mine nu este așa. Au semnat doi miniștri diferiți acele negații: la primele două era Claudiu Năsui, la a treia Daniel Cadariu. În plus, nu pot să-i aduc decât negație: Ministerul Turismului nu poate aviza un bloc în stadiu de autorizare, ci după ce este realizată efectiv construcția și se face recepția. Vine comisie de la București și avizează. Faci apartament de 5 stele în randare și-i arăți? Nu, ei trebuie să îl vadă efectiv”, mai declară Valeriu Pătrașcu.
Acesta spune că luni în șir l-a așteptat pe primar în parcarea Primăriei, acesta ignorându-l și neprimindu-l niciodată în audiență. Victimă sigură, în totală contradicție cu situația privilegiată a familiei Asimionesei, de la care a cumpărat terenul cu PUZ aprobat.
„Mă leg cu lanțuri de Primărie, sunt în pragul colapsului financiar. Am făcut totul cum mi-au cerut și mă tratează cu dispreț, ca și cum aș fi un vierme. Mai rămâne să-mi dau foc în fața lui Mihai Chirica”, a răbufnit omul de afaceri, ajuns la disperare.
Valeriu Pătrașcu este un dezvoltator imobiliar de mică anvergură, axat pe proiecte independete, de mici dimensiuni, pe care le construiește cu propria lui echipă de muncitori. Aceasta s-a dezintegrat în ultimul an. Neprimind autorizație și neavând ce să le mai dea de muncă, Pătrașcu a fost părăsit de angajați. Opt din zece au plecat din țară, căutându-și contracte prin Europa. Omul de afaceri încheie: „N-am mai avut cu ce să-i plătesc. Proiectul acesta m-a distrus”.


Citeste si...
Nota
(3 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: