fbpx
 
Descarca aplicatia REPORTERIS
 
Haos la Urbanism, Chirica vrea să scape de funcția de primar, prefectul îl obligă să țină pixul în mână

Haos la Urbanism, Chirica vrea să scape de funcția de primar, prefectul îl obligă să țină pixul în mână


Prefectura cere la instanță anularea unei dispoziții prin care primarul Chirica a desemnat subordonați pentru semnarea documentelor de la Urbanism

Lui Mihai Chirica îi tremură pixul, după zeci de fraude în urbanism, cu șpăgi pe scară largă, dar acum nu are altă cale ori demisionează, ori continuă să îndeplinească atribuțiile de primar

În timp ce scandalurile din domeniul Urbanismului curg unul după altul, primarul Mihai Chirica este luat la țintă de Prefectură din cauza faptului că a delegat unor subordonați dreptul de a semna mai multe tipuri de documente urbanistice.

Prefectura consideră că aceste delegări sunt ilegale și a cerut instanței de contencios să le anuleze. Toată povestea arată că, după dosarele de la DNA, Mihai Chirica a dorit să scape de „cartoful fierbinte” al semnăturilor pe actele de Urbanism, dar nu a făcut-o legal.

Delegări pe bandă rulantă

Conform acțiunii pe care Prefectul a depus-o, ieri, la Tribunal, pe data de 8 martie 2022, primarul Mihai Chirica a semnat o dispoziție prin care a delegat pe cei doi viceprimari „pentru a semna în numele și pentru Primarul Municipiului Iași certificatele de urbanism, certificatele de atestare a edificării lucrărilor de construire, precum și actele/documentele/înscrisurilor întocmite de către Compartimentul tehnic pentru implementarea legilor proprietății din cadrul Serviciului Gis-Cadastru”.

Același document mai prevedea faptul că administratorul public se deleagă „pentru a semna în numele și pentru Primarul Municipiului Iași comunicările Serviciului Autorizare Construcții din cadrul Direcției de Arhitectură și Urbanism, precum și răspunsurile la plângerile prealabile privind actele administrative redactate în cadrul acestui serviciu”.

De asemenea, în document se menționa desemnarea unui funcționar și a doi consilieri juridici să semneze certificatele de urbanism, autorizațiile de construire/desființare lucrări și certificatele de edificare/extindere a construcțiilor.

În fapt, o desemnare fără temei

Atunci când, conform legii, au primit dispoziția pentru a efectua controlul de legalitate, juriștii Prefecturii au constatat că actul administrativ a fost adoptat cu încălcarea mai multor prevederi legale.

În primul rând, Prefectura susține că în dispoziție nu sunt delegate atribuțiile ce îi sunt conferite de lege primarului, ci doar sunt desemnați viceprimarii și administratorul public să semneze „în numele și pentru Primarul Municipiului Iași” certificatele de urbanism, certificatele de atestare a edificării lucrărilor de construire și actele/documentele/înscrisurilor întocmite de unele compartimente din aparatul de specialitate al primarului. Cu alte cuvinte, Chirica putea delega aceste atribuții doar dacă nu este în instituție (plecat în străinătate, concediu etc), dar nu și dacă se află la serviciu. 

Prefectura a mai menționat că persoanele delegate nu ar avea dreptul de a aprecia oportunitatea și necesitatea emiterii actului, aptitudine ce revine exclusiv primarului, ca autoritate executivă, acestea reprezentând condiții de validitate ale actelor administrative și ale celor asimilate.

Un alt argument invocat în cererea de anulare a dispoziției este acela că actele administrative delegate nu reprezintă o atribuție în sine și nu are aptitudinea de a fi delegată, deoarece acestea se emit în exercitarea atribuțiilor ce îi revin primarului ca autoritate a administrației publice locale: „Primarul poate delega acele atribuții care nu presupun emiterea unor acte administrative sau poate delega atribuții care presupun emiterea unor acte administrative, însă până la faza emiterii acestora, când este chemat personal de lege să aprecieze oportunitatea și necesitatea emiterii lor, în mod exclusiv și prin semnătură, să învestească cu formulă de autoritate executarea acestora”.

Cine poate semna

Prefectura a mai descoperit în lege că certificatul de urbanism se semnează doar de către preşedintele consiliului judeţean sau de primar, după caz, de secretar şi de arhitectul-şef sau de către persoana cu responsabilitate în domeniul amenajării teritoriului şi urbanismului din aparatul propriu al autorităţii administraţiei publice emitente, iar certificatul de atestare doar de primar și arhitectul-șef. Doar în absența primarului această categorie de documente se semnează de către înlocuitorii de drept ai acestuia, dar acesta nu este cazul dispoziției din 8 martie 2022.

Și desemnarea unui funcționar și a doi consilieri juridici să semneze certificatele de urbanism, autorizațiile de construire/desființare lucrări și certificatele de edificare/extindere a construcțiilor este considerată fără temei, semnatari legali putând fi doar primarul, secretarul general al UAT și arhitectul-șef.

Până în acest moment, Tribunalul nu a stabilit un prim termen de judecată al procesului.

Article image
REPORTER a consultat câteva mii de pagini din dosarul Flux, trimis spre judecată de DNA la mijlocul lunii trecute Este incriminată intabularea ilegală, în 2018, a a unui bloc din Tărărași cu ajutorul unui act din Primărie Printre inculpați se află edilul Mihai Chirica care, în mod repetat, a declarat că „a semnat ca primarul” și că nu poate verifica fiecare act care-i ajunge în față Un martor-cheie din dosar infirmă acea...
Autor cristi tanasa Anchete 01 August 2022


Citeste si...
Nota
(2 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: