fbpx
 
Descarca aplicatia REPORTERIS
 
Junele Babă (centru) i-a manevrat în interes propriu pe profesorii universitari Bălăiță (stânga) și Dram (dreapta) Junele Babă (centru) i-a manevrat în interes propriu pe profesorii universitari Bălăiță (stânga) și Dram (dreapta)

Doi reputați universitari, aleși de Babă ca să trucheze propriul concurs de manager la Școala de Arte, l-au făcut „cam tolomac” după examinare


Doi reputați profesori universitari au jucat pe post de „figuranți” la concursul măsluit prin care Vlad Babă a ajuns director al Școlii Populare de Arte. Concret, Aurelian Bălăiță, rectorul Universității de Arte „George Enescu” (UAGE), și Constantin Dram, profesor la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”, au făcut parte din comisia de la concursul lui Babă, chiar la solicitarea expresă a acestuia. Aberant: concurentul și-a ales singur examinatorii. Costel Alexe, președintele Consiliului Județean, a fost cel care a girat această mișcare. Întreaga manevră a fost descrisă cu lux de amănunte de procurorii DNA. Stânjeniți, cei doi profesori universitari, contactați de REPORTER DE IAȘI, au minimalizat importanța participării lor la acest scandal penal.

9,82: aproape de perfecțiune
Pe 19 iulie 2021, Vlad Corneliu Babă a fost declarat câștigător al concursului de manager de la Școala Populară de Arte „Titel Popovici”, instituție aflată în subordinea Consiliului Județean. Babă a fost notat cu 9,82 în urma susținerii ambelor probe ale concursului. Procurorii DNA au arătat că această procedură de selecție a fost trucată de la un capăt la altul și, din această cauză, i-au trimis în judecată pe managerul Babă, dar și pe Costel Alexe, președintele Consiliului Județean (CJ) și pe Radu Gabriel Apetrei, șef Serviciu resurse umane și salarizare din cadrul CJ.
Candidatul a decis numărul și numele
Dezvăluire în exclusivitate a REPORTER DE IAȘI. Procurorii DNA au susținut că fraudarea concursului s-a realizat și cu sprijinul a doi cunoscuți profesori universitari: Aurelian Bălăiță, rectorul Universității de Arte „George Enescu”, și Constantin Dram, profesor la Facultatea de Litere a Universității „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) și, totodată, director al editurii aceleiași universități.
Iată argumentația anchetatorilor despre limitarea inițială a membrilor comisiei de concurs de la 5 la 3 persoane, dar și despre modul în care a fost desemnată componența acesteia: „Această nouă structură a comisiei, atât din punct de vedere al numărului de membri (minimală), dar și a persoanelor desemnate, a fost rezultatul demersurilor realizate de inculpatul Babă Vlad-Corneliu pe lângă inculpații Alexe Costel și Apetrei Radu-Gabriel, întrucât, așa cum rezultă din probele administrate în cauză (interceptări, percheziții informatice etc.), inculpatul Babă Vlad-Corneliu a fost cel care a solicitat celor doi să reducă numărul de membri la 3”.
Paragraful următor din rechizitoriu a exemplificat și mai clar. „Mai mult, tot inculpatul Babă Vlad-Corneliu a fost cel care a avansat sus-numiților (Alexe și Apetrei – n.r.) numele persoanelor pe care le dorește în comisie, stabilind chiar contacte cu acești membri (...) din perspectiva numirii lor în comisie (adică înainte de a fi desemnați în comisie)”, au susținut procurorii.

Fragment din rechizitoriul DNA

În iulie 2021, prin două dispoziții ale lui Costel Alexe, componența comisiei de concurs pentru funcția de manager al Școlii Populare de Arte a fost stabilită ca avându-i ca membri pe profesorii Aurelian Bălăiță (UAGE), Constantin Dram (UAIC) și pe consilierul județean Radu Ionel Ursanu (PMP), președintele Comisiei de Cultură din CJ. Cel din urmă fusese desemnat de plenul Consiliului Județean.

Dispoziția semnată de președintele Consiliului Județean, Costel Alexe

Așadar, procurorii au menționat că Babă i-a ales personal pe Bălăiță și Dram și a discutat cu ei înainte ca aceștia să fie desemnați în comisie.
Dram: „Nu țin minte foarte exact. Deci, e posibil”
REPORTER DE IAȘI l-a contactat ieri pe profesorul Constantin Dram pentru a lămuri contextul în care a fost organizat concursul de la Școala Populară de Arte:
REPORTER DE IAȘI: Procurorii spun în rechizitoriu că numele dvs. și al profesorului Bălăiță ca membrii ai comisiei au fost alese chiar de concurent, de Babă, și că acesta a discutat cu dvs. chiar înaintea numirii.

Constantin Dram: De alese, eu le-am zis că nu este cazul, că au fost alese de Consiliul Județean. Și că am schimbat vreo două vorbe, e posibil, din motiv că face parte din lumea artistică, absolvent de Conservator, în fine, ce-am spus acolo (procurorilor DNA – n.r.) nu mai știu exact, dar ceva de genul ăsta.
R.: Aici apare că desemnarea dumneavoastră s-a produs în urma unei discuții cu Babă anterioară numirii de către Consiliul Județean. Adică, Babă și-a ales propriii examinatori.

C.D.: Asta e fals. Și, doi la mână, din câte știu eu a fost un singur concurent, acolo nu era director de nu știu câtă vreme, aproape că era o rugăminte să fie cineva numit director că nu era conducător. O instituție șchioapă de multă vreme.
R.: Dumneavoastră îl cunoșteați pe Babă dinainte?

C.D.: Nu-l cunoșteam cum aș cunoaște pe cineva. Deci, a fost o chestie, întâmplător. Celălalt (Bălăiță – n.r.) îl cunoștea că i-a fost profesor, presupun. Și dacă eram cu el și m-am întâlnit... Dar nu a fost o întâlnire de dragul de a face nu știu ce, mai cu seamă că nu era nevoie, că acolo efectiv nu s-a prezentat nimeni.
R.: Dvs. ați făcut o întâlnire în fizic, în trei: Bălăiță, Babă și dvs.?

C.D.: Deci, eu nu țin minte foarte exact, repet. Dar dacă a fost, a fost prin intermediul lor, nu prin intermediul meu, că eu n-aveam de unde să-l cunosc. (pe Babă – n.r.)
R.: O întâlnire anterioară concursului?

C.D.: Da. Probabil așa și cu dvs. dacă mă întâlnesc nu înseamnă că am pus la cale nu știu ce chestie. Dar repet, asta este sub rezerva că nu țin minte foarte exact, ca să ne înțelegem. Deci, e posibil. Și lor (procurorilor – n.r.) le-am spus la fel. E posibil, dar nu a fost premeditat de mine așa ceva, ci dacă a fost, a fost ceva prin faptul că cei doi se cunoșteau de la facultate.
Bălăiță: „De unde să știu eu așa ceva?”
Mult mai reținut în declarații pe această speță a fost profesorul Aurelian Bălăiță, care nu a dorit să intre în foarte multe amănunte.
REPORTER DE IAȘI: Procurorii DNA spun că apariția dvs. în comisia de concurs în cazul lui Babă a fost făcută la intervenția lui pe lângă președintele CJ și cu o discuție cu dvs. înainte de a fi fost desemnat. Adică, Babă v-a pus în comisie, candidatul și-a pus propriul examinator

Aurelian Bălăiță: Nu, nu, nu. De unde să știu eu așa ceva, dacă a făcut asta sau n-a făcut?
R.: Procurorii susțin că există dovezi.

A.B.: Dar eu nu mai țin minte detalii din astea. Că a trecut atâta vreme.
R. Întâlnirea dintre dvs., Babă și Dram înainte de concurs și înainte de stabilirea comisiei?

A.B.: Dar nu mai țin minte, vă rog să mă iertați, chiar nu mai țin minte.
R. Procurorii asta spun, că cel examinat, Babă, și-a stabilit singur examinatorii, dvs. și domnul Dram. I-a ales el.

A.B.: Ei, nu, nu. Nu știu dacă se poate spune, dacă se poate trage o asemenea concluzie...

Șirul ilegalităților
Pe lângă „aranjarea” comisiei de concurs, în care, au susținut procurorii, candidatul și-a ales singur doi dintre cei trei examinatori, validarea lui Vlad Babă ca manager al Școlii Populare de Arte s-a produs la capătul unui șir întreg de ilegalități:
- managerul de la Școală, fie interimar, fie definitiv, trebuia să aibă o vechime în specialitatea studiilor de minimum 5 ani. Babă avea doar 3 ani, 9 luni și 4 zile. Însă, nici măcar aceasta nu era considerată vechime în sensul legal;
- nota de fundamentare prin care s-a propus detașarea lui Babă (din poziția de consilier al lui Alexe, unde a stat doar o zi) pe funcția de manager al școlii are un număr de înregistrare anterior notei de fundamentare prin care s-a propus încetarea interimatului fostului manager și, practic, vacantarea funcției. Deci, Babă a fost numit manager în timp ce, scriptic, școala încă avea manager;

 

Costel Alexe, președintele Consiliului Județean, a făcut totul pentru Babă

- perioada cât Babă a stat interimar a fost prelungită ilegal;
- procurorii au zis că Babă a fost angajat la CJ și apoi, la câteva ore, detașat interimar la Școala Populară de Arte pentru a beneficia de un salariu mai mare: „remunerația specifică funcției de manager era inferioară indemnizației de consilier la Cabinetul Președintelui CJ: 5.966 lei/lunar brut manager față de 8.730 lei/lunar brut ca și consilier, de unde rezultă o diferență de 2.764 lei/lunar brut”;
- președintele Alexe a modificat condițiile de concurs, acestea fiind „croite” pentru Babă, fără însă a le abroga pe cele anterioare, stabilite în 2020, concurs care însă nu a fost fost susținut din cauza pandemiei
- au fost modificate condițiile de studii, vechime și experiență pentru ca acestea să restricționeze competiția și să i se potrivească „mănușă” lui Babă.

După o lună, părțile se reîntâlnesc pentru alt șmen

La câteva săptămâni distanță de momentul în care Babă a câștigat concursul de manager (iulie 2021), acesta a influențat angajarea tinerei Andreea Popovici pe postul de șef al Serviciului Artistic la Școala Populară de Arte.

Andreea Popovici

Cu toate că nu au jucat niciun rol oficial în această a doua speță, profesorii Bălăiță și Dram au fost înregistrați de procurori când încercau să blocheze accesul Andreei Popovici la acest post.

Publicația 7IASI a relatat că Andreea Popovici, tânără actriță a Teatrului de Copii din Botoșani, a fost susținută pentru postul de la Școala Populară de Arte din Iași de Vlad Babă (managerul școlii), Costel Alexe (președintele CJ), Sorin Afloarei (vicepreședintele CJ) și Mihai Chirica (primarul Iașului). În cealaltă tabără, care nu dorea angajarea lui Popovici, s-ar fi aflat profesorii Aurelian Bălăiță și Constantin Dram. „Între Aurelian Bălăiță și Vlad Babă au existat mai multe convorbiri interceptate de DNA în care rectorul Universității de Arte încerca să-l convingă pe managerul interimar al Școlii Populare să nu o angajeze pe Andreea Popovici. Bălăiță i-a explicat că Popovici este o fire conflictuală, că nu are o relație strălucită cu conducerea instituției la care lucra atunci și că nu ar trebui să-și atârne o astfel de piatră de gât. Inițial, Babă a intrat în jocul lui Bălăiță trăgând singur concluzia că ar trebui să o elimine pe Popovici. Ulterior, Babă și-a schimbat atitudinea, realizând că sprijinirea Andreei Popovici ar putea fi mai profitabilă, așa cum aceasta declara în final la DNA. Babă i-a spus Andreei Popovici că rectorul Bălăiță îi pune piedici și că l-a amenințat personal că nu mai «pupă» doctorat la Universitatea de Arte dacă o ajută pe aceasta să ocupe postul de șef serviciu la Școala Populară”, a notat 7IASI.
Profesorii, despre protejatul lor: „Pe mâna cui am lăsat-o!”
Astfel, după ce, cu câteva săptămâni înainte, Bălăiță pusese umărul la înscăunarea lui Babă, cei doi s-au poziționat în tabere adverse.

7Iași: „În acțiunile sale, Bălăiță avea sprijinul profesorului Constantin Dram. Cei doi comunicau des și făceau strategii despre cum să-l determine pe Babă să nu o angajeze pe Andreea Popovici. Așa cum consemnau și procurorii DNA, cei doi nu puneau mare preț pe Babă, spunând că «ăla micu e cam tolomac», și doar încercau să-l folosească pentru scopul lor. Mai târziu, cei doi și-au dat seama că Babă i-a trădat și regretau ajutorul dat acestuia pentru a ajunge director al Școlii Populare. Într-una dintre discuțiile dintre rectorul Aurelian Bălăiță și profesorul Constantin Dram interceptate de DNA, cei doi își reproșează situația scandaloasă creată la Școala Populară de Arte: «pe mâna cui am lăsat-o!»”. Cu referire la Babă.

Sediul Școlii de Arte „Titel Popovici”

Despre aceste discuții, profesorul Constantin Dram a spus că erau doar niște sfaturi adresate amicului Bălăiță de a nu se implica în chestiunea angajării lui Popovici. „Ei îl interceptau pe Bălăiță (procurorii – n.r.) și eu i-am spus că face o greșeală. Am zis să nu se bage în ceva care nu trebuie. Nu mai știu exact ce am spus, textual”, a afirmat Dram.
REPORTER DE IAȘI: Doi profesori universitari, unul rector, dvs. – foarte cunoscut, reputat, director al Editurii Universității „Cuza” vă implicați în blocarea sau deblocarea unui post mărunt la Școala Populară de Arte?

Constantin Dram: Nu, nu. Era o chestie de viață. Eu i-am spus lui (Bălăiță – n.r.) că aceste chestii se fac prin concursuri oficiale și el nu trebuie să se implice ca persoană privată. Cam despre asta era discuția. Eu i-am dat un sfat de prieten, repet. Să nu se bage în ceva care nu-l interesează.

Rectorul nu mai vrea să comenteze

Despre aceste interceptări, din care reiese că s-a opus angajării Andreei Popovici, rectorul UAGE nu a dorit să spună despre ce a fost vorba. „Nu vreau să comentez nimic. Pot să am reacție la orice și păreri, dar asta nu înseamnă că m-am opus eu la concursul ăla sau... Sunt niște lucruri pe care chiar nu pot să le discut”, a afirmat profesorul Bălăiță.
În final, Andreea Popovici a fost angajată la Școala Populară de Arte, însă și această operațiune este parte a acestui dosar DNA. Mai mult, femeia a încheiat un acord de recunoaștere a vinovăției, la fel procedând alte trei persoane implicate în această speță.

Universitarii au scăpat de dosar penal
Din cauza tuturor acestor nereguli, inclusiv a modului în care a fost angajată Andreea Popovici, procurorii DNA i-au trimis în judecată pe cei trei - Babă, Alexe, Apetrei. Acuzațiile:
1) Costel Alexe, președintele Consiliului Județean, a fost acuzat de două infracțiuni de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit (din care una în formă continuată);
2) Radu Gabriel Apetrei, șef Serviciu resurse umane și salarizare din cadrul CJ, două infracțiuni de complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit (din care una în formă continuată);
3) Vlad Babă, managerul școlii: complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit (două fapte din care una în formă continuată), instigare la infracțiunea de folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, cu scopul obținerii unui folos necuvenit pentru sine sau pentru altul, instigare la infracțiunea de fals în înscrisuri sub semnătură privată, instigare la infracțiunea de uz de fals
Dosarul a fost înregistrat la Tribunalul Iași, fiind în faza de cameră preliminară, etapă anterioară judecății. Într-un răspuns pentru REPORTER, DNA a comunicat că Bălăiță și Dram nu au calitatea de suspecți sau inculpați în vreun dosar aflat în cercetare la această instituție.

Article image
Vlad Baba nu avea vechimea necesară pentru a fi manager la Școala Populară de Arte: se cereau 5 ani, el avea 3 ani și 9 luni Interceptări și capturi electronice arată că Vlad Babă și-a ales singur doi din cei trei examinatori la concursul său de manager. I-a propus nominal lui Costel Alexe iar acesta a acceptat. B Costel Alexe a scos o Hotărâre CJ prin care croia condițiile de concurs special pentru Vlad Baba, uitând să a...
Autor cristi tanasa Anchete 18 Iulie 2022


ROGESI

Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Octombrie 2022 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Cartierul Austriac