fbpx
 
Arhitectul-șef Mustiață și-a mai luat o casă de 130.000 de euro. E a patra și face amenajări fără autorizație

Arhitectul-șef Mustiață și-a mai luat o casă de 130.000 de euro. E a patra și face amenajări fără autorizație


Anchetat dar „Greu de demis”, Alexandru Mustiață a mai cumpărat 2.400 mp de teren în Galata

Pe proprietate sunt anexe și o casă la care arhitectul-șef a modificat fațada, punând termosistem, fără autorizație

Mustiață are funcție publică, tatăl său a fost tot bugetar, dar are o avere uriașă: trei case și un apartament plus alte terenuri și conturi în bancă

Tânărul a picat de două ori concursul de arhitect-șef, dar a fost mereu promovat de Mihai Chirica, fiind feblețea unui anumit grup de dezvoltatori imobiliari

Mustiață a fost reținut 24 de ore de DIICOT, anul trecut, și își așteaptă rechizitoriul

Știrea 1: Alexandru Mustiață, arhitectul-șef al Iașului, și-a cumpărat o proprietate imobiliară în Galata, casă și teren, în valoare de 130.000 de euro.

Știrea 2: Mustiață a demarat lucrările de modernizare a casei.

Știrea 3: pe site-ul Primăriei și în baza de date internă, pentru proprietatea de pe șoseaua Galata 22, la numărul cadastral aferent, nu există emisă niciun fel de autorizație de construire.

Și-atunci, știrea 0 ar fi: Arhitectul-șef Mustiață își modernizează noua casă fără a deține autorizație de construire de la Primăria din conducerea căreia face parte. Deci, ilegal!

Terenul de 2.600 mp (măsurați real) al lui Alexandru Mustiață e pe Șoseaua Galata, la stradă

Un mic Rai pe Galata

Pe 11 august 2021, între Ortansa Angyal, Dinu Papoiu și familia Mustiață, Alexandru și Andreea, a fost încheiat un contract de vânzare. Astfel, Angyal și Papoiu le-au vândut soților Mustiață proprietatea din șoseaua Galata, nr. 22 constând în:
- teren în suprafață de 2.381 mp (în acte), 2.606 mp măsurată
- construcția C1: suprafață desfășurată 61 mp, edificată în anul 1939
- construcția C2: 28 mp – bucătărie, magazii, construită în 1939
- imobilul C3: 14 mp, tot din 1939, baie și pivniță
- clădirea C4: 21 mp, același an 1939, categoria de folosință „anexă”
Prețul tranzacției a fost stabilit la 130.000 de euro, jumătate plătiți de Mustiață la data autentificării, restul de 65.000 euro până pe 9 februarie 2022.

Arhitectul-șef pune pavele în curte

Vrea să facă una sau poate două locuințe individuale

La câteva zile după tranzacție, pe numele Ortansei Angyal, Primăria a emis un document prin care era prelungită valabilitatea unui certificat de urbanism (CU) în vederea „construire locuințe individuale, împrejmuire și amenajare teren incintă”.

Acesta fusese inițial eliberat pe 12 august 2020, iar după ce a cumpărat Mustiață i s-a prelungit valabilitatea. Cererea de prelungire fusese depusă de Angyal pe 5 august 2021, cu 6 zile înainte de tranzacție.
Ulterior tranzacției, în toamna anului 2021, alte certificate de urbanism au fost emise, pentru aceeași parcelă, pe numele Ortansei Angyal. Documentele sunt publice și pot fi găsite și pe site-ul Primăriei Iași.

Certificatele sunt pentru: demolare construcții C1, C2, C3, C4, lucrări de îmbunătățiri funciare, construire locuință individuală (unifamilială), construire a două locuințe individuale, împrejmuire teren. Toate aceste CU au fost eliberate de Primărie.

„Pe scurt, un certificat de urbanism înseamnă o informare. Un act prin care Primăria îi comunică proprietarului condițiile urbanistice în care se încadrează parcela sa”, a explicat un expert.

Fațada casei a fost modificată fără autorizație, iar alte trei anexe au fost demolate tot fără aprobare. Arhitectul-șef e primul care fentează birocrația infernală din Primărie

A palmat interogările la Urbanism pe alt nume
Printre certificatele din toamna trecută ale Ortansei Angyal a fost și unul referitor la „locuință colectivă mică”, adică un bloc mai mic, însă acesta a fost respins de funcționarii Primăriei. „Din punctul meu de vedere, respectivul a încercat să sondeze terenul, să vadă ce se poate construi pe acea parcelă”, a spus specialistul.
Așadar, în toamna trecută, contractul de vânzare – cumpărare dintre Ortansa Angyal și Mustiață era deja încheiat, însă interogările la Primărie se făceau încă pe numele vânzătoarei.

Este și un alineat în contract care prevede că vânzarea bunurilor imobile se face împreună cu cesionarea cu titlu gratuit a tuturor documentelor „privind autorizarea executării lucrărilor de construire”.

Practic, există două ipoteze pentru care cererile la Primărie s-au făcut pe numele fostului proprietar Angyal. „Pe atunci, Mustiață era detașat din Primăria Iași la cea din Miroslava și poate i-a fost frică să nu-i pună frână foștii subordonați sau foștii șefi. În al doilea rând, este posibil să se fi ascuns de opinia publică”, a explicat o sursă din interior.

Extrasul de la Cadastru cu toate cele patru clădiri. Trei au fost demolate

Un adevărat șantier la casa lui Mustiață, dar fără autorizație
În concluzie, pentru numărul cadastral al proprietății lui Mustiață, există certificate de urbanism pentru demolări, împrejmuiri și construcția a 1-2 case.

La fața locului, REPORTER DE IAȘI a găsit un adevărat șantier.
Din cele 4 clădiri de pe proprietate (prezente în actul de vânzare-cumpărare, în extrasul de la Cadastru și pe geoportalul Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară) a mai rămas în picioare una singură, restul au fost rase de pe fața pământului.

La singura construcție, acum se fac lucrări: anvelopare, schimbare ferestre, amenajări interioare. Și o parte din acoperiș pare că a fost schimbat. În curte, s-au făcut terasări, pavelări, a fost pus gazon. În plus, a fost înlocuită o mare parte din gard.

La demolări clar trebuia autorizație

Însă, pe site-ul Primăriei și în baza de date internă nu există nicio autorizație de desființare/construire emisă pentru acest număr cadastral. Doar respectivele certificate de urbanism.

Un expert a explicat: „Certificatul de urbanism nu ține loc de autorizație de construire”. Așadar, tipul de lucrări care se fac la noua proprietate a lui Mustață trebuiau ori nu autorizate de Primăria Iași?
Verdictul specialistului: „La demolarea celor trei clădiri-anexă trebuia clar autorizație. Și la casă dacă s-a schimbat materialul de tâmplărie de la ferestre, ori acoperișul, așa cum reiese din fotografii. Pentru tot ce e nou, trebuie autorizație. Dacă ar fi fost doar lucrări de reparație și întreținere, nu era necesar. Aici, eu zic că trebuia. Și la refacerea împrejmuirii, a gardului, dacă s-au schimbat materialele din care era făcut sau forma acestuia trebuie autorizație. O discuție este și la fațada casei. La anveloparea simplă nu trebuie, dacă se modifică și alte structuri, atunci trebuie. În plus, dacă imobilul este din 1939, mi-e greu să cred că nu s-a intervenit și la consolidarea lui”.
Un alt arhitect, care nu dorește să-și divulge identitatea, spune că a avut clienți care au venit la el pentru autorizarea fațadei: „Sunt oameni care au trecut prin experiențe grele doar pentru a reamenaja fațada și li s-a cerut autorizație. Alții o fac fără și așteaptă să vadă dacă sunt reclamați de vecini. Legea 50 privind construcțiile este relativă în această privință: dacă aduci modificări substanțiale fațadei, schimbi culoarea, materialele, textura tencuielii, atunci e nevoie de autorizație”.  

Alexandru Mustiață a scos, pe numele vânzătoarei terenului, nu mai puțin de patru certificate de urbanism pentru proprietatea din Galata. Vrea să vadă ce se poate face, mai ales că nu trebuie să stea la coadă pentru autorizație

Mustiață are o avere de arhitect-șef al New York-ului

Contactat atât telefonic cât și prin mesaje sms, Alexandru Mustiață, arhitectul-șef al orașului, nu a răspus solicitărilor REPORTER DE IAȘI. Potrivit unei declarații de avere pe care a completat-o în iulie 2022, acesta deține:
- terenuri intravilane, agricole și forestiere, în județele Botoșani și Iași în suprafață cumulată de 6,7 hectare
- casă de locuit construită în 2005, în suprafață de 125 mp
- casă de locuit cumpărată în 2008, de 112 mp
- apartament (2008) de 104 mp
- casă de locuit (2021) de 61 mp
- în 2021 a vândut trei parcele intravilan pentru care a primit, cumulat, 519.380 lei (peste 105.000 euro)

Omul Sistemului, perfect pentru Chirica și Harabagiu

În toamna anului 2016, Alexandru Mustiață a fost angajat la Primăria Iași ca simplu inspector. În prima parte a anului 2017, surprinzător, a fost propulsat în fotoliul de arhitect-șef al Iașului.

Până să fie stabilizat pe funcție, Mustiață a picat de două ori concursul organizat de Agenția Națională a Funcționarilor Publici. Prima dată chiar cu nota zero. A ieșit din examen invocând că i s-a făcut rău. A treia oară, a fost admis. Primarul Mihai Chirica și Gabriel Harabagiu, fost viceprimar, au fost susținătorii săi.

 Arhitectul-șef deja a tuns iarba și a nivelat terenul

Are trei mandate la Primărie și câteva zeci de scandaluri în spate

De-a lungul anilor, Alexandru Mustiață a fost acuzat că i-a favorizat pe unii dezvoltatori imobiliari. Când lucrurile mergeau spre punctul de fierbere, Mustiață dispărea din Primărie. Astfel, la sfârșitul anului 2017 a fost detașat la Inspectoratul Județean în Construcții. A revenit la Primărie în februarie 2019.

La sfârșitul anului 2020, la nivel public, a intrat în conflict cu primarul Mihai Chirica, edilul amenințându-l cu comisia de disciplină. A dispărut câteva luni, iar în primăvara anului 2021 a fost detașat din nou, de această dată de la Primăria Iași la cea din Miroslava.

În luna iunie 2022, Mustiață a revenit pentru a treia oară în funcția de arhitect-șef al Iașului, revenind de la Primăria Miroslava. Era blocaj: niciun arhitect din Iași nu mai vrea să vină la Primărie. Mustiață și-a asumat urgentarea eliberării autorizațiilor și deblocarea procesului birocratic.

A vândut teren Mafiei Imobiliare și a fost copilul de mingi al lui Asimionesei
De numele lui Mustiață se leagă autorizarea mai multor proiecte imobiliare cel puțin controversate. În plus, acesta s-a aflat într-o situație la limită: a vândut cu 100.000 de euro un teren către familia Adumitroae care construise trei blocuri fără autorizație.

Mustiață are calitatea de inculpat în dosarul „Sărărie 202”, el fiind chiar reținut de procurorii DIICOT, pentru o noapte, în primăvara anului trecut. O eventuală trimitere în judecată echivalează cu pierderea statutului de arhitect-șef.

Article image
Primul lucru pe care l-a făcut azi: și-a luat concediu o lună, delegându-și semnătura către fosta arhitectă-șefă, Raluca Mocanu Revenirea lui Alexandru Mustiață n-a fost anticipată de nimeni: e cercetat în Dosarul Sărărie, fiind și reținut pentru 24 de ore, și este anchetat în mai multe dosare imobiliare la DNA După scandalurile din 2021, se transferase la Primăria Miroslava. Subit, s-a întors Situația la Urbanism în Pri...
Autor cristi tanasa Anchete 24 Iunie 2022


Citeste si...
Nota
(1 Vote)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Martie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31