fbpx
 
Mihai Chirica a plagiat integral mesajul de comemorare a lui Mihai Viteazul. Text furat literă cu literă

Mihai Chirica a plagiat integral mesajul de comemorare a lui Mihai Viteazul. Text furat literă cu literă


Primarul își asumă fraze pline de patos și o retorică naționalist-creștină dar care de fapt sunt furate de pe Internet

Un text identic despre Mihai Viteazul, de la prima până la ultima literă, fusese postat cu trei ani în urmă de dr. Andrei Laslău, nutriționistul vedetelor

În ianuarie anul acesta, Mihai Chirica se punea bine cu premierul Nicolae Ciucă, luându-i apărarea în scandalul de plagiat al lucrării acestuia de doctorat. Primarul considera că acuzația de furt intelectual este un atac la adresa securității statului român

Plagiatul lui Mihai Chirica din postarea lui Andrei Laslău: text copiat cuvânt cu cuvânt in 2022 după un articol postat în 2019

Întreg mesajul de comemorare a lui Mihai Viteazul, postat de primarul Mihai Chirica pe Facebook, pe 9 august, a fost plagiat din alt text, scris de altcineva și care circulă de trei ani pe internet.

Fiecare frază, fiecare cuvânt sunt copiate dintr-o altă sursă, fără a fi menționată. Textul e o capro-varză patriotic-religioasă, în care expresii de adâncă respirație sufletească sunt asumate de Mihai Chirica fără ca acestea să-i aparțină.

Mesajul a apărut pe contul de persoană publică a lui Mihai Chirica, cont întreținut cu postări scrise în general de echipa de comunicare de la Primărie dar pe care, uneori, mai scrie și primarul personal.

Articolul menționat a fost identificat de REPORTER DE IAȘI ca fiind generat în 2019, existând o sursă asumată: doctor Andrei Laslău, un fel de nutriționist al vedetelor. Nu e sigur nici că acesta e autorul original, pentru că pe internet se mai găsește același text dar în documente anonimizate, fără autor precizat.

Cele două postări față în față, detaliu. Textul este identic, fiind furat de Mihai Chirica

Regulile citării îl obligau pe Mihai Chirica să menționeze sursa textului fie la început, fie la sfârșitul acestuia, și să-l pună între ghilimele. Primarul Iașului preia, ca exemplu, acest îndemn: „Să ne pocăim așa cum umbla el cu duhovnicul lângă dânsul în toate luptele”, fără să țină cont că Porunca a opta – „Să nu furi” – este tot un păcat care ar trebui mărturisit.

Articolul publicat de Mihai Chirica are o puternică încărcătură religioasă, primarul declarându-se un creștin practicant, în ciuda numeroaselor dosare de corupție în care este inculpat. Primarul încearcă să se asocieze cu imaginea profund religioasă, mai puțin cunoscută, a domnitorului Mihai Viteazul: „s-a întărit cu duhul”, „își petrecea nopțile citind Psaltirea, iar unii susțin că o știa pe de rost”, „participa la slujbele bisericești nu oricum ci cântând la strană împreună cu monahii”, „osemintele frumos mirositoare ale voievodului”.

Îndemnul de final din articolul plagiat de Mihai Chirica are o conotație naționalist-creștină puternică: „De la Domnitor învățăm să ne rugăm cum a făcut-o el toată viața, să mărturisim și să apărăm cu orice preț ortodoxia și neamul românesc (...) și să-l avem pe Hristos în inimă până la ultima suflare”. Vorbele frumoase ale primarului din păcate nu-i aparțin.

Alt plagiat la Primărie, surprins de consilierii locali: raport de mediu copiat din Wikipedia

REPORTER DE IAȘI a cerut o reacție de la șeful Biroului de Comunicare al Primăriei, Sebastian Buraga, dar acesta nu a dorit să comenteze subiectul. Primarul Mihai Chirica nu mai răspunde de 6 ani întrebărilor REPORTER DE IAȘI.

Nu este prima dată când texte oficiale emise de Primărie sunt copiate din alte surse fără a se face citarea corectă. În ianuarie 2021, un raport privind planul de zgomot la nivelul municipiului Iași era copiat, în mare măsură, de pe Wikipedia, fiind criticat aspru de consilierii locali. Mihai Chirica a apărat, inițial, proiectul de hotărâre, în ciuda dovezilor de plagiat, dar după câteva minute, sub tirul argumentelor celor din sală, a cerut nervos retragerea documentului și refacerea urgentă a acestuia.

În 2021, REPORTER DE IAȘI a mai descoperit un plagiat în proiectele de hotărâre depuse de funcționarii Primăriei în Consiliul Local

În octombrie 2021, REPORTER DE IAȘI dezvăluia că texte asumate de Executivul local sunt plagiate din ziare, lucrări de doctorat și expuneri de motive la legi ca și cum ar fi opera funcționarilor Primăriei. Gabriel Teodorescu și Cristina Chirilă, doi angajați de la Primăria Iași, au redactat două proiecte de hotărâre copiind masiv din alte lucrări găsite pe internet. Cei doi funcționari aveau, la acea dată, salarii nete de 7.000 de lei respectiv 10.000 de lei.

Recent, publicația 7IAȘI a descoperit că partea introductivă la un proiect de hotărâre privind finanțarea unei competiții de volei pe plajă era copiată, cuvânt cu cuvânt, tot de pe Wikipedia. Situația era hilară pentru că informațiile păreau valabile pentru sportul practicat în România, deși se refereau la fenomenul global al acestei discipline.

La începutul anului, Mihai Chirica afirma, preluat de News.ro, că plagiatul e o temă irelevantă, luând apărarea premierului Nicolae Ciucă: „Tanti Lenuța plânge în hohote”, declara el ironic

Mihai Chirica a avut, în ianuarie 2022, o declarație publică prin care desconsidera total tema plagiatului în viața politică, luându-i apărarea premierului Nicolae Ciucă, implicat într-un imens scandal cu lucrarea sa de doctorat. „Tanti Lenuţa din comuna Costuleni este extrem de afectată şi plânge în hohote că nu înţelege de ce în lucrarea de doctorat sunt nişte paragrafe preluate dintr-o altă lucrare de doctorat”, comenta, ironic, Mihai Chirica.

El a mai spus că dezvăluirea jurnalistică a plagiatului realizat de Nicolae Ciucă este o conspirație care aduce atingere întregii națiuni: „Este o intervenție subversivă la securitatea statului român să încerci să introduci bățul prin gard când abia ne-am găsit liniștea și abia am reușit să detensionăm situația populației”.

Plagiatul cu Mihai Viteazul devine astfel o datorie cetățenească, orice observație fiind considerată atac la securitatea statului.

Article image
* Proiecte de hotărâri din Consiliul Local Iași: fragmente plagiate din ziare, doctorate, expuneri de motive la legi. Autorii: doi funcționari cu salarii de 7.000 de lei și 10.000 de lei/lună
Autor cristi tanasa Anchete 05 Octombrie 2021


Citeste si...
Nota
(1 Vote)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: