fbpx
 
IMPERIUL COVIC. Doctorul de la Parhon controlează 85% din piața dializei din Iași: 8 milioane de euro/an (Ep. 2)

IMPERIUL COVIC. Doctorul de la Parhon controlează 85% din piața dializei din Iași: 8 milioane de euro/an (Ep. 2)


Pacienții de la spitalul de stat sunt transferați în centrele de dializă controlate de familia Covic: Nephrocare (mama lui Adrian Covic), Fresenius (Adrian Covic personal), Verde Clinic (fiica și sora lui Adrian Covic)

Din 450 de dializați în Iași, 380 sunt ai familiei Covic. Fiecare pacient înseamnă o decontare de 1.700 euro/lună. 380 de pacienți înseamnă o cifră de afaceri de 8 milioane de euro/an

Verde Clinic este noua lovitură a familiei Covic: centrul de la Rediu a ajuns deja la 58 de dializați în doar 4 luni, din mai până în august

„În perioada de referință, noi am recepționat doar doi pacienți de la Parhon”, spune administratorul unei firme concurente. La Verde Clinic au venit 58

Oficial, fiecare pacient își alege centrul de dializă, după ce este diagnosticat la spitalul de stat. Dar secția de Nefrologie de la Parhon este sub controlul lui Adrian Covic, ale cărui tentacule sunt în trei din cele patru clinici private din Iași

În spital e o adevărată hegemonie a familiei Covic: soția e asistentă coordonatoare la Transplant, fiica e medic rezident și proaspătă asistent universitar la UMF, sora soției e farmacista-șefă din Parhon, mama doctorului are încă drept de liberă practică la Nephrocare, iar surora de la Sf. Maria tocmai și-a luat a doua specializare în Nefrologie

Dinastia Covic. Mama Maria, fiul Adrian, fiica Cristina și nepoata Andreea controlează 86% din piața privată de dializă.

Octogenara Maria Covic este medic șef al punctului de lucru Fresenius Nephrocare Păcurari.

Adrian Covic, fiul, este medic șef la centrul Fresenius din Aurel Vlaicu.

De curând, Cristina Gavrilovici, fiica, și Andreea Covic, nepoata, sunt implicate în afacerea Verde Clinic, un centru de dializă ultramodern, deschis în Rediu.

Afacerea este absolut fabuloasă, familia Covic obținând, anual, venituri nete de sute de mii de euro de pe urma Programului Național de Dializă desfășurat prin aceste clinici.

De dializă au nevoie pacienții ai căror rinichi nu mai funcționează. Dializa se oprește doar prin transplant sau deces. La Spitalul „Parhon”, dr. Adrian Covic activează la Clinica de Nefrologie și este coordonator al Compartimentului de Transplant Renal. Adică, el pune diagnosticul și tot el și familia sa dializează. Acesta-i statul paralel.

Doctorul Adrian Covic stă dimineața o oră la spitalul de stat, apoi dă consultații în privat. Pacienții de la Parhon ajung cu dializa la cele trei centre controlate de familia sa

Fiica – acționară, sora - administrator
Din luna mai 2022, pe piața privată de dializă a intrat un nou furnizor de servicii, Verde Clinic, entitate care operează pe societatea White Cross SRL. Potrivit datelor de la Registrul Comerțului, structura asociaților White Cross este:
- Diana Elisabeta Stoian: 40% din părțile sociale
- Gerasimos Lazaratos (cetățean grec): 40%
- Andreea Simona Covic: 20%
Firma are trei administratori: Stoian, Lazaratos și Cristina Gavrilovici (fostă Covic).
Așadar, la SRL-ul White Cross unul dintre asociați este Andreea Covic (medic rezident la «Parhon», fiică a profesorului Adrian Covic de la același spital de stat). Iar unul dintre administratori este Cristina Gavrilovici (sora profesorului Covic).

Familia Covic: el medic și profesor UMF, soția – asistentă-șefă tot la Parhon, fiica cea mare (blondă, în dreapta sus) este medic rezident la Parhon, tot în Nefrologie, și a devenit cadru universitar, iar fiica mai mică (brunetă, în stanga sus) este deocamdată studentă. Din cadru lipsesc sora soției, angajată ca farmacistă tot la Parhon, și mama doctorului, încă în activitate

Luna mai: 3,7 milioane de lei pentru firmele controlate de familia Covic
Pe site-ul Casei Județene de Asigurări de Sănătate Iași au fost publicate valorile deconturilor pentru hemodializă aferente lunii mai 2022. Cele mai recente. Sunt trei societăți private cu patru puncte de lucru, fiecare cu propriul decont pentru serviciile de dializă din cadrul Programului Național:
- Vital Medical Center Memory: 613.531 lei
- Fresenius Nephrocare România: 1.804.145 lei
- Fresenius Nephrocare România: 1.786.742 lei
- White Cross SRL: 105.683 lei
Din cele patru puncte de dializă privată, trei, adică Fresenius Păcurari și Aurel Vlaicu, și White Cross se află sub controlul sau influența familiei Covic. La centrul Fresenius din Păcurari medic șef este Maria Covic (mama profesorului), la cel din Aurel Vlaicu medic șef este însuși Adrian Covic, în timp ce la White Cross (Verde Clinic), unul dintre asociați este Andreea Covic, iar unul dintre administratori este Cristina Gavrilovici, respectiv fiica și sora profesorului Covic.
Mai clar, potrivit deconturilor din luna mai 2022, firmele în care familia Covic este implicată au primit aproape 3,7 milioane de lei totalul de 4,3 milioane lei reprezentând 86% din piața privată.

Verde Clinic, centrul de dializă de la Rediu, este o investiție de peste 500.000 de euro, familia Covic având 20% din acțiuni

Fresenius îl plătește pe doctor cu 100.000 de euro/an
Relevant: în declarația de avere completată anul acesta, profesorul Adrian Covic a menționat, pe lângă salariile de la UMF și spitalul „Parhon”, și venituri din privat. Astfel, în 2021, de la Fresenius Nephrocare România, prof. Covic a încasat net 418.290 lei. Alți 72.806 lei au venit de la Nefrocare MS. În total, Covic a luat de la cele două echivalentul a aproape 100.000 de euro, sumă netă.

Amănunt: Nefrocare MS a fost înghițită de Fresenius Nephrocare România SRL.

Alegerea dializei, sub influența liderului maxim
Cum funcționează dializa. Fiecare nou pacient identificat cu această nevoie face primele 6 ședințe la spitalul de stat, „Parhon”.

După acest moment, numit „procedură de inițiere”, pacientului ar trebui să i se aducă la cunoștință care sunt centrele de dializă disponibile. Adică, pentru Iași, toate cele patru puncte de lucru. Alegerea îi aparține, exclusiv, bolnavului.

„Există mărturii că, de-a lungul timpului, pacienții ar fi fost dirijați cu prioritate către centrele în care avea interesul familia Covic”, au spus surse din interiorul „Parhon”.

Adică, alegerea centrului de dializă ar fi fost influențată de personalul medical al spitalului de stat. „Mai de rușine, mai de frică – pentru că unii revin în spitalul de stat – pacienții acceptă indicațiile către unul sau altul dintre aceste centre”, a mai afirmat sursa.
Oficial, pacientul semnează pentru clinica de dializă aleasă și i se face externarea. În practică, avem o secție de Nefrologie controlată cu autoritate de prof. dr. Adrian Covic de 20 de ani, în care toți medicii și asistentele îi sunt subordonați. În același timp, avem trei clinici de dializă din patru controlate tot de dr. Covic.

Statisticile arată că 85-90% dintre pacienții de la Parhon, care trec de inițializare, semnează pentru centrele de tratament ale familiei Covic.
Fiecare pacient reprezintă o miză financiară:
640 lei (ședința de dializă decontată de stat) x 13 (sedințe de dializă lunar) = 8.320 de lei/lună = 100.000 lei anual. La 500 de pacienți anual, afacere este de 50 milioane de lei, echivalentul a peste 10 milioane de euro.

Andreea Covic are 20% din Verde Clinic. Este fiica profesorului, rezidentă în anul II la Spitalul Parhon și tocmai a dat concurs la UMF, devenind cadru didactic

Economistă la Parhon, manager la clinica lui Covic

Despre Verde Clinic (White Cross), Adrian Covic nu face nicio declarație oficială, în ciuda faptului că fiica sa (asociat) și sora sa (administrator) apar în actele oficiale. Însă conexiunile „Parhon” – Verde Clinic sunt mult mai profunde în ceea ce privește oamenii care lucrează și într-o parte și în cealaltă.
1) Paula Mirela Corduneanu este economist, șef birou Managementul calității și serviciilor de sănătate în cadrul spitalului „Parhon”. În același timp, este și managerul Verde Clinic.

„Programul meu de lucru de la «Parhon» este de la 8:00 la 16:00. Iar la Verde Clinic am program de telemuncă, după-amiaza și sâmbăta. Telemuncă înseamnă prin laptop. După amiază, când ajung acasă”, a explicat aceasta cum își împarte timpul.

„Dacă e cazul, după-amiaza mă duc și personal la clinică”, a completat ea.

REPORTER DE IAȘI a surprins-o joi, 18 august, la ora 10.00, la centrul de dializă Verde Clinic, de la Rediu. La ora 13.00, conducerea Spitalului Parhon ne-a comunicat că economista este în concediu de odihnă până luni, 22 august.
Despre cum a ajuns manager la Verde Clinic, Corduneanu a menționat: „Detaliile astea (despre fiica lui Covic asociată și sora – administrator) nu le știu, eu am încheiat contract cu grecii. Știu că firma este cu domnul Lazaratos. Doamna Stoian a luat legătura cu mine, apoi cu domnul Lazaratos. Și cu ei am încheiat contractul. Nu am avut nicio discuție directă. Nu m-a abordat direct domnul profesor (Covic – n.r.) să-mi spună «Hai la mine». Asta nu s-a întâmplat”.

Cristina Gavrilovici, sora lui Adrian Covic, este unul dintre cei trei administratori ai Verde Clinic. Este medic pediatru la Spitalul Sf. Maria, iar anul acesta și-a luat specializarea și în nefrologie

Șefa de Centru la Verde Clinic, medic nefrolog la Parhon
2) Dr. Simona Hogaș este șef de centru la Verde Clinic și medic primar nefrologie la „Parhon”, șef de lucrări la UMF. „Este medic coordonator, are o singură oră pe zi. Avem alte două doamne care stau aici și supraveghează pacienții, ea vine doar după-amiaza să vadă pacienții la vizită”, a menționat Paula Corduneanu
3) Cristina Popa - asistent universitar UMF, medic specialist nefrologie, are contract de colaborare cu „Parhon” pentru gărzi. „Și dumneaei vine după program, adică are un grafic de lucru când nu este la «Parhon» sau la UMF”, a spus managerul de la Verde Clinic
4) Cristina Ipate este și ea la Verde Clinic. „Nu este cadru universitar, face gărzi la «Parhon»”, a afirmat Corduneanu

Explicația Mirelei Corduneanu pentru dublarea personalului pe relația spital – clinică privată: „«Parhon» e singura sursă de medici nefrologi din regiunea Moldovei. N-ar avea de unde să provină din altă parte”.

Prin Verde Clinic, dr. Adrian Covic a ajuns să controleze 85% din piața dializei la nivel de județ

Record: în patru luni, clinica lui Covic a ajuns la 58 de dializați
Managerul Corduneanu a zis că înțelegerea dintre Verde Clinic și Casa Județeană de Sănătate Iași a fost parafată la mijlocul lunii mai 2022. „La Verde Clinic, contractul cu Casa de Sănătate îl avem din luna mai. De pe 13 mai”. Firma a făcut 105.683 lei în 17 zile, ceea ce înseamnă aproximativ 23-25 de pacienți în primele săptămâni de funcționare.
Spre sfârșitul lunii august erau deja mai mult decât dublu. „Pacienți sunt, constanți, în jur de 58. Nu sunt pusă la curent, sunt în concediu. Nu știu dacă au mai venit între timp. O parte vin de trei ori pe săptămână, o parte de două ori, în funcție de recomandarea medicului”, a declarat Corduneanu.
Potrivit unor informații din piață, capacitatea Verde Clinic ar fi de aproximativ 180-190 pacienți/lună care să facă cele 3 ședințe a câte patru ore fiecare, săptămânal. În condițiile în care, potrivit deconturilor din mai, numărul total al bolnavilor repartizați la cele 4 centre de dializă ar fi de aproximativ 520, atunci Verde Clinic ar putea suporta până la 40% din piața de dializă privată. Acum, la trei luni de la debutul activității, Verde Clinic deține deja peste 11% din piață.

Paula Corduneanu este economistă la Spitalul Parhon și, în paralel, manager la Centrul de Dializă Verde Clinic, al familiei Covic. Spune că stă la program la spitalul de stat, iar la privat face telemuncă

Dr. Covic: „No comment!”. Sora sa, administrator: „No comment!”
Contactat de REPORTER DE IAȘI, profesorul Adrian Covic a refuzat dialogul. În schimb, sora acestuia, Cristina Gavrilovici a sugerat, inițial, că n-ar avea nicio legătură cu Verde Clinic. Iată schimbul de mesaje WhatsApp:

REPORTER DE IAȘI: Bună ziua, dna doctor. De la REPORTER DE IAȘI vă deranjez. Aș vrea să vorbim câteva minute, dacă aveți disponibilitatea. Mulțumesc

Cristina Gavrilovici: Momentan nu pot. În ce problemă?

RDI: Despre Verde Clinic.

Eu sunt pediatru.

RDI: Da. Dar sunteți și administrator la White Cross SRL, firmă care operează Verde Clinic.

Da. Dar în acest moment informațiile administrative le puteți obține de la purtătorii de cuvânt sau la fața locului.

Relativ recent, Cristina Gavrilovici, la bază doctor pediatru, a devenit și medic specialist nefrologie pediatrică. Nepoata sa, Andreea, fiica prof. Covic, este rezident la Spitalul „Parhon” pe specialitatea de nefrologie.

Și încă o legătură: Adina Otilia Covic (soția prof. Covic și mama Andreei) lucrează tot la „Parhon” ca asistent coordonator transplant. A câștigat 96.831 lei anul trecut de la spital (peste 8.000 lei net lunar).

Simona Hogaș, medic primar la Spitalul Parhon și șefă de centru la Verde Clinic, două slujbe în paralel

Managerul de la Parhon spune că nu știa de Verde Clinic

Managerul spitalului „Parhon” s-a arătat surprins de apariția unui nou furnizor de servicii de dializă. Bogdan Sergiu Cojocaru: „Asta n-am știut (despre faptul că Paula Corduneanu e manager – n.r.). N-am auzit de clinica asta (Verde Clinic – n.r.). E o chestie nouă, înseamnă. E un alt furnizor”.

La nivel teoretic, Cojocaru a spus că angajații spitalului, alții decât medicii cadre didactice care au o situație aparte, pot lucra și în alte părți. „Pot să aibă fracțiuni de activitate, dar în afara programului de muncă, după ora 16.00”.
Chiar și el, acum câțiva ani, a lucrat part-time chiar la un mare furnizor de dializă, același Fresenius. „Lucrez la spitalul «Parhon» din anul 2000. Am avut o colaborare cu Fresenius când ei construiau clădirea pe care au avut-o, eu fiind atunci șeful serviciului administrativ. Și-au avut nevoie de o persoană care să urmărească cum decurg lucrările. 2005 – 2009, cred că a fost colaborarea. Cu o fracțiune de normă”, a spus Cojocaru.

Maria Covic, este șefă la Centrul de Dializă Nephrocare, deși e trecută de 80 de ani. A fost mulți ani medic la Parhon și și-a lăsat fiul ca moștenitor

Șeful lui Covic i-a fost subaltern tot la Fresenius

La începutul lunii august, REPORTER DE IAȘI a prezentat, cu dovezi clare, cum profesorul Adrian Covic a plecat în mai multe rânduri din spital, dimineața în timpul programului, pentru a acorda consultații în clinici private (Almedra, la care e asociat împreună cu soția, și Elytis).

În cel puțin una dintre situațiile filmate de REPORTER DE IAȘI, Covic a fost însoțit de rezidentul său, Lucian Sirițeanu. În plus, în perioada din iulie în care a fost în Antalya, parafa lui Covic a apărut înregistrată în sistemul electronic ca și cum ar fi fost la spital.
În fața tuturor acestor evidențe, Bogdan Sergiu Cojocaru, managerul „C.I. Parhon”, i-a luat apărarea, fățiș, lui Covic, găsindu-i alibiuri pentru respectivele abateri. Și ridicându-l în slăvi fără ezitare. Nici vorbă de anchetă internă.

REPORTER DE IAȘI i-a cerut, public, lui Cojocaru să prezinte cererea de concediu din iulie precum și condica de prezență pentru perioada cât prof. Covic a fost în Turcia. Deocamdată, managerul nu a răspuns acestor solicitări.

Bogdan Cojocaru, managerul de la Spitalul Parhon, pare la dispoziția doctorului Covic: îl apără până în pânzele albe, în ciuda evidențelor. Cojocaru a fost plătit 5 ani de Fresenius

Managerul Cojocaru îl apără până în pânzele albe pe Covic
Discuție Bogdan Sergiu Cojocaru, manager „Parhon” - REPORTER DE IAȘI despre absențele repetate ale lui Covic de la programul de dimineață, cel legal de muncă, de la spitalul „Parhon”:

Bogdan Sergiu Cojocaru: - Principala cauză a acestor situații este legea. O lege incompletă în care nu este clarificată foarte detaliat relația cadrelor didactice cu spitalul.

Cadrele didactice au o normă de 3 ore jumătate la spital, iar această normă se distribuie pe întregul program orar al unei zile.

REPORTER DE IAȘI: - Am dat prevederea legală că activitatea medicală se desfășoară dimineața.

- Așa. Când începe dimineața? Când se termină dimineața? De exemplu, nu spune continuu (cele 3 ore jumătate – n.r.). Îmi aduc aminte că, în altă parte (a legii – n.r.), se spune că se poate face și cu intermitențe în timpul dimineții.

- Dacă dumnealui are programări de la 9:00 la 12:00 și vine la spital de la 8:00 la 9:00, nu mai are cele 3 ore jumătate dimineața. Nici continuu, nici discontinuu.

- Interesul nostru este să oferim servicii de bună calitate și să acoperim întreaga adresabilitate (...) Eu vă garantez și vă dau cuvântul meu de onoare... Eu am avut soacra mea internată aici și de asta știu. (Covic – n.r.) vine la ora 6 seara, vine la ora 8 seara. Atunci am constatat lucrurile astea.

- Dumneavoastră spuneți că este permis ca un medic să iasă din spital la ora 9:00 dimineața și să dea consultații în privat?

- Eu vreau să spun că legea este incompletă.

- Dacă el pleacă joia dimineața la 9 fără un sfert, dvs. sunteți de acord? Da sau nu?

- La ora 9 fără un sfert, teoretic, singurul loc în care putea să plece putea fi Universitatea de Medicină.

- Și dacă a plecat la Almedra, care este clinica lui privată? Sunteți de acord?

- Aici, vedeți, eu care sunt în situația în care interesul este să acord serviciile cât mai bine posibil, știu foarte bine că dumnealui compensează mai mult decât cele 3 ore jumătate. Garantat, zilnic.

Notă: legea prevede că personalul didactic din învăţământul superior medical desfăşoară activitate integrată prin cumul de funcţii, în baza unui contract individual de muncă cu jumătate de normă, în unităţile sanitare unde funcţionează catedra sau disciplina didactică. Iar aceștia „asigură activitatea curentă în cursul dimineţii şi gărzi”.

Al doilea centru de dializă controlat de familia Covic, aflat în Aurel Vlaicu-Dancu. Este condus personal de Adrian Covic

Managerul Cojocaru ascunde totul sub preș: îl apără și pe rezident
Dialog REPORTER DE IAȘI – Bogdan Cojocaru, manager „Parhon” despre faptul că rezidentul Lucian Sirițeanu l-a însoțit pe profesorul Covic, într-una din dimineți, la spitalul privat Elytis. Asta în condițiile în care Sirițeanu era în timpul programului, la spitalul de stat „Parhon”:

REPORTER DE IAȘI: - Ați verificat ce căuta rezidentul Sirițeanu la un spital privat în timpul programului său de lucru la spitalul de stat?
Bogdan Sergiu Cojocaru: - Din punctul ăsta de vedere, nu am un lucru foarte clar stabilit. Înțeleg că s-a deplasat acolo în vederea analizării unui caz. Solicitat pentru o anumită situație.

- Rezidentul se instruiește la spitalul la care e angajat, nu la o clinică privată.

- Și da, și nu. Profesorul Covic fiind și coordonatorul de rezidențiat. Deci, din punctul ăsta de vedere, dacă se duc să vadă un caz, până la urmă tot e un câștig pentru rezident.

- Dar nu în timpul programului de lucru în care statul român îl plătea să se instruiască la spital, nu la o clinică privată.

- Și rezidenții, după cum știți, muncesc mai mult decât sunt plătiți în realitate... O să mă documentez și o să vă răspund.

Încasările din dializă în Iași, la nivelul lunii mai: familia Covic ia pe cele trei centre 80% din banii decontați în privat. White Cross SRL (care administrează Verde Clinic) abia începuse treaba, cu 12 pacienți. Acum are 58.

Îl acoperă pe dr. Covic inclusiv pentru folosirea parafei de pe plaja din Antalia
A treia situație: prezența parafei lui Covic în sistem pe perioada cât a fost în vacanță la turci. Răspunsul Casei Județene de Asigurări de Sănătate Iași: „În ceea ce privește serviciile medicale care au fost raportate ca fiind prestate de către dr. Covic Adrian-Constantin în cadrul Spitalului Clinic «Dr. C.I. Parhon», din verificarea datelor existente la nivel informatic au rezultat următoarele aspecte: (...) În intervalul 17 – 24 iunie 2022: (...) în cadrul spitalizărilor de zi s-au regăsit 2 raportări de servicii medicale, iar în cadrul spitalizărilor continue s-a raportat efectuarea doar a unei externări”.

Considerațiile lui Bogdan Cojocaru pe această speță:
„Cele trei cazuri nominalizate de dumneavoastră sunt deschise anterior plecării în concediu. Ele au fost închise în acea perioadă. Adică, serviciile au fost acordate, iar pacientului i s-a închis foaia, a fost externat. Asta făcându-se de către medicul care a fost de gardă în ziua respectivă.”
„Pacientul se prezintă, medicul îi deschide o foaie de spitalizare de zi. În funcție de situația pacientului, pot avea loc mai multe vizite în cadrul unei luni. În momentul în care serviciul s-a încheiat, pacientul semnează cu cardul. În momentul acela, foaia a fost închisă. Când deschizi foaia, ea se deschide cu codul electronic de parafă a medicului, iar când se raportează, se raportează cu acel cod de parafă pentru că el a deschis foaia. O spitalizare de zi poate să dureze și o lună.”
„Era o spitalizare continuă, pacientul era internat anterior cu vreo 10 zile sau vreo 7 zile, deci când domnul profesor era în activitate, iar când dumnealui era în concediu, pacientul s-a externat. Situație în care, într-adevăr, la externare apare că serviciul a fost făcut pe parafa profesorului Covic.”

Obedient și neconvingător în explicații, Bogdan Sergiu Cojocaru, managerul de la „Parhon” a promis că va oferi, zilele următoare, răspunsuri detaliate la toate aceste situații relatate de REPORTER DE IAȘI.

Article image
REPORTER l-a monitorizat două luni pe prof.dr. Adrian Covic de la Spitalul Clinic „I.C. Parhon” Joia și vinerea, medicul participă 45 de minute la raportul de gardă, după care pleacă la consultații în clinici private, timp de 3-4 ore Între 17-24 iunie a fost plecat în vacanță la turci, prin Christian Tour, dar parafa sa apare înregistrată în sistemul electronic ca și cum ar fi fost la spital În 2020, doctorul câștiga 24....
Autor Cezar Moraru Anchete 04 August 2022


Citeste si...
Nota
(3 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30