fbpx
 

Jaful din piețele Iașului: 500.000 de euro s-au evaporat în fiecare an. Chirica și Stărică jucau fotbal, banii dispăreau


Iașul are 800 de tarabe funcționale, dar Eco Piața încasa taxa doar de pe 350 de tarabe. La Nicolina se taxau 60 de tarabe din cele 136 ocupate, iar în Alexandru erau facturate 84 de tarabe din 175

Restul banilor nu se știe unde au dispărut, pentru că recensământul arată că 80% din spațiile piețelor sunt închiriate zi de zi

Jaful s-a petrecut ani de zile, sub privirea impasibilă a primarului Mihai Chirica, pe care îl lămurea un calcul făcut în trei secunde

După schimbarea directorului Cristinel Stărică, încasările au crescut dintr-o dată cu 300%

Sursa de bani pentru mafia din Primărie este uriașă: se estimează o fraudă anuală de 550.000 de euro. În 7 ani, de când e Chirica primar, sunt aproape 4 milioane de euro

Jaful e premeditat: Stărică prevedea din start, în bugetul anual, că va încasa din tarabe 3 milioane de lei, adică jumătate din sumele reale conform spațiilor închiriate efectiv

Mihai Chirica n-a făcut în 7 ani o digitalizare a tarabelor închiriate, tocmai pentru ca încasarea să se facă manual și nimeni să nu-i prindă

Filiera banilor negri e un adevărat cancer: încasatorii și polițiștii locali din piețe sunt neschimbați de 15 ani. Poliția Locală trebuie desființată pentru că rolul său în piețe era tocmai de a verifica dacă se încasează toți banii din închiriatul tarabelor

Cristinel Stărică, aici la petrecerea de botez organizată de fostul viceprimar, a fost 7 ani protejatul lui Mihai Chirica și Gabriel Harabagiu, având cheile de la pușculița Eco Piața

Creștere spectaculoasă a încasărilor la piețele din Iași. Schimbarea lui Cristinel Stărică, director Eco Piața, cu Radu Botez a adus majorări zilnice cu până la 300% a veniturilor din închirierea tarabelor.

„Se luau bani la negru. Erau aceeași încasatori și aceeași polițiști locali responsabili cu piețele de 10-15 ani”, a declarat, sub rezerva anonimatului, o sursă din societate.

REPORTER DE IAȘI a aflat încasările la o săptămână distanță: vineri pe 12 august când era director Stărică, la Nicolina, Alexandru și CUG s-au încasat în total 5.200 lei.

După 7 zile, vineri 19 august, cu Radu Botez director, cele trei piețe au strâns din închirierea tarabelor 12.075 lei.

La o diferență medie zilnică de 1.500 de euro (adăugând și celelalte piețe), „gaura” lunară era de 45.000 euro, peste jumătate de milion de euro anual. Bani care intrau în alte buzunare sau erau pierduți din cauza incompetenței și a delăsării.

„Confirm că încasările au crescut”, a afirmat Botez, fără a intra în amănunte. De cealaltă parte, Cristinel Stărică a zis că n-are habar, dar se va interesa: „O să dau și eu un telefon să văd”.

Stărică a rezistat ani de zile, în ciuda contestărilor. Avea argumente!

Timp de 12 ani, din 2010, Cristinel Stărică a îndeplinit funcția de director general al Eco Piața. Apropiat al fostului primar Gheorghe Nichita, acesta a trecut ulterior în tabăra noului ales, Mihai Chirica, cu care a jucat și fotbal, la fel ca și cu predecesorul.

Cu toate că rezultatele financiare ale societății, dar și starea piețelor din Iași au fost vehement și repetat criticate de consilierii locali, Stărică s-a menținut în funcție până acum câteva săptămâni. A fost înlocuit din funcție de Consiliul de Administrație.

Iar transformările s-au produs aproape instantaneu. La o săptămână distanță, încasările din închirierea tarabelor au crescut de două-trei ori ca valoare.

Creșterea încasărilor: 232% într-o săptămână

Creșterea medie a încasărilor pe cele trei piețe a fost de 232% vineri 19 august față de vineri 12 august. Cea mai spectaculoasă a fost la Piața Sudului (CUG), o majorare a veniturilor cu 269% de la o vineri la alta. Explicația: noul director a trimis echipe de control care să verifice taxarea comercianților.
Pe aceleași cifre se mai poate face încă o interpretare: în vinerea cu fosta conducere, în piața Nicolina au fost închiriate 60 de tarabe față de 136 în ziua cu control. Similar, în piața Alexandru, pe 12 august fuseseră închiriate 84 de tarabe, iar pe 19 august 175.

Piețele mari: încasări sub 25% din valorile reale!

Eco Piața are un număr total de tarabe funcționale între 750 și 800. Cu aproximație, acestea sunt dispuse astfel: în Alexandru sunt sub 400, în Nicolina sub 300, Păcurari, Hala Centrală, Sudului (CUG), cumulat, în jur de 150.

Deci, pentru vineri 12 august, potrivit încasărilor, gradul de ocupare în piețele Nicolina și Alexandru a fost de aproximativ 25%. De fapt, procentul este chiar mai mic pentru că în aceste sume încasate intră atât tarabele închiriate, cât și metrii pătrați, în cazul vânzătorilor de flori, de pungi etc, în general cei care vând direct pe caldarâm sau pe propriile măsuțe.

La CUG e o situație aparte, fiind piață en-gros, comercianții sunt taxați la metrii pătrați ocupați sau la mijlocul de transport din care-și vând marfa, iar comparația are în vedere acești parametri.

În loc să treacă în facturi încasările reale din piețe, Stărica (în maieu galben) și primarul jucau fotbal, fiind surprinși incognito de REPORTER DE IAȘI. Chirica a dezamorsat permanent bomba de la Eco Piața

Frauda e trecută în buget: Stărica a prevăzut din start încasări de 44%
Definitoriu pentru stilul de management al lui Cristinel Stărică, fostul director, a fost și modul în care a construit bugetul societății pe anul în curs. Astfel, veniturile prognozate pe 2022 din închirierea tarabelor au fost fixate la 3 milioane de lei.

Împărțit la 25 de lei tarif/zi ar rezulta 120.000 de închirieri anual. O medie zilnică de 328 tarabe închiriate în tot orașul. Cum tarabele funcționale sunt de minim 750, prognoza fostei conduceri EcoPiața era că, în 2022, acestea urmau să fie ocupate, într-o medie zilnică de doar 44%.

Mai mult, în bugetul pe anul în curs fusese cuprinsă și o majorare, la un moment dat, la 30 de lei/tarabă/zi care însă n-a mai avut loc. Gradul de ocupare prognozat de fostul șef ar fi fost chiar și mai mic de 44%.

Piețele – ocupate 80%, încasările – doar 25%
Pentru comparație, o medie zilnică de 328 tarabe închiriate echivalează cu ocuparea pieței Alexandru în proporție de 85-90% și, absurd, cu zero comercianți în toate celelalte: Nicolina, Păcurari, Hala Centrală, CUG.

„Mergeți măcar în cele două piețe mari, Alexandru și Nicolina, și veți vedea că sunt aproape pline, peste 80% grad de ocupare fiecare, chiar și în zilele considerate «moarte» din punct de vedere al comerțului, cum ar fi lunea, marțea. Banii din chirii se drenau pe alte surse”, a declarat o sursă din sistem.

Piața Nicolina este arhiplină, e o zi de marți obișnuită, dar încasările oficiale arătau că doar 25% din tarabe sunt închiriate

În ultimii 7 ani, Chirica n-a făcut digitalizare în piețe. Ca să fie bine
Noul director, Radu Botez, n-a vrut să intre într-o analiză pe cifre, însă a admis că încasările au crescut de când a preluat el frâiele. Mandatul său e limitat la 3-4 luni până la organizarea unui concurs la care, însă, a spus că nu va participa.

Ca plan important pentru această scurtă perioadă cât va sta interimar, Botez a anunțat implementarea unui sistem care să ofere în timp real situația închirierilor de tarabe și gradul de ocupare.
„Să-i spunem digitalizare, dacă nu e prea mult. Să știm, pe fiecare piață în parte, câte tarabe sunt închiriate, în fiecare moment, dar să le oferim comercianților și posibilitatea să achite chiria online. În paralel, vom continua acțiunile de control efectuate cu echipe formate din personalul de la sediul central Eco Piața”, a declarat Radu Botez.
Lipsa digitalizării permite încasarea chiriilor la negru, pentru că nu este o evidență transparentă, în timp real a tarabelor ocupate.

Cristinel Stărică tocmai fusese răsplătit cu o primă de 50.000 de euro
Încasările din piețe erau jos, dar veniturile salariale ale lui Cristinel Stărică au crescut constant în ultima perioadă. Anul acesta, fostul director, a fost astfel retribuit:
- 22.000 lei brut lunar (ianuarie – iulie 2022)
- 261.000 lei brut, componenta variabilă pentru îndeplinirea criteriilor de performanță aferente anului trecut
În 2022, cât a fost director, Stărică a încasat un salariu, net lunar, a câte 12.870 lei, un total de 90.090 lei (ianuarie – iulie) la care s-au adăugat 154.440 lei net bonificația de performanță pentru anul trecut. Deci, în 2022, Stărică a primit, în mână, echivalentul a aproape 50.000 euro. Directorul a încasat și în 2021 componenta variabilă aferentă anului 2020, suma fiind de 128.000 lei brut. Stărică a primit bonusurile de merit în condițiile în care execuția bugetară arată, cel puțin pentru anul trecut, că nu și-a îndeplinit nici măcar targetul de venituri, care a fost sub 100% din prognozat, în condițiile în care oricum acestea fuseseră subdimensionate. Potrivit declarației de avere pe care a completat-o în această vară, Cristinel Stărică are conturi bancare în valoare totală cumulată de 524.875 lei (peste 100.000 euro).

Niciun loc liber în Piața Nicolina, tarabele gem de marfă, unde erau încasările? Stărică a plecat, Chirica tace până trece scandalul

Fosta soție a lui Mihai Chirica, 6.800 lei net/lună
Un element suplimentar: Eco Piața are 62 de salariați în acest moment. Dintre aceștia, 20 sunt muncitori și primesc salariul minim pe economie. Alți 30 de angajați au venituri nete sub 2.000 de lei pe lună.
În schimb, Stărică lua 12.870 lei/net/lunar, iar Roxana Olăeru (șef serviciu, prima soție a primarului Mihai Chirica) a notat în declarația de avere că a încasat net anul trecut 81.664 lei, o medie lunară de peste 6.800 lei net.

Anapoda: bugetul de investiții de-acum doi ani a fost sub valoarea primelor primite de director. „Lista de investiţii pentru anul 2020, având o valoare totală 85.500 lei, a fost aprobată în cadrul şedinţei Consiliului de Administraţie nr. 2/19.02.2020”.

Este un citat din raportul de activitate al lui Stărică, aferent trimestrului IV din 2020. Dar aferent anului 2020, Stărică a luat o primă brută de 128.000 lei brut.

Celebra Paula Vornicu, păstrată de Chirica pentru loialitate
Din Consiliul de Administrație al Eco Piața fac parte și două personaje din siajul primarului Mihai Chirica:

1) Paula Vornicu, vechi membru PSD: este angajată a Servicii Publice, membru în consiliile de administrație de la Salubris și Eco Piața. Toate cele trei societăți sunt cu unic acționar Consiliul Local. Din aceste surse, Vornicu a câștigat, net, anul trecut 174.060 lei, echivalentul unei medii lunare de 14.505 lei (3.000 euro lunar). Vornicu a ajuns la Servicii Publice după ce, anterior, lucrase ca șef serviciu administrativ la Citadin SA, o altă companie a Primăriei.

Două din firmele la care Paula Vornicu a fost în trecut asociată aveau adresa la Păcurari 62, aceeași cu locul în care Dumitru Tomorug (fost director tehnic al Primăriei, actual consilier al primarului Mihai Chirica) depozita sume de bani pentru fostul primar Gheorghe Nichita, încarcerat recent în Penitenciarul Vaslui.
Nichita ispășește acum o sentință cu privare de liberate în celebrul dosar „Amanta” în care a fost găsit vinovat pentru că a folosit oameni și resurse ale Poliției Locale pentru a-și spiona iubita, pe Adina Samson. Scandalul datează din 2014 – 2015. Și numele Paulei Vornicu a fost amintit în această speță. Vornicu le-a explicat anchetatorilor cum apartamentul în care a locuit fostul primar cu amanta a fost trecut pe numele firmei Coninstal, societate la care ea era asociată. Astfel, Nichita ar fi chemat-o în biroul din Primărie pe Vornicu, în ianuarie 2014, şi i-ar fi cerut să cumpere o locuinţă cu trei camere de la firma Iasicon. „Cu acea ocazie, Nichita Gheorghe m-a rugat să achiziţionez un apartament, spunându-mi că doreşte să locuiască în acel apartament cu Adina Samson, iar ulterior, după ce nu va mai deţine funcţia, îl va cumpăra de la mine în rate. Eu i-am răspuns acestuia că sunt de acord cu propunerea lui (…)”.

Incredibilă longevitatea Paulei Vornicu, protejata lui Gheorghe Nichita care a rezistat și sub aripa lui Mihai Chirica. Plătită cu 14.500 de lei/lună, membră CA la Eco Piața, a închis ochii și a luat banul

În CA la Eco Piața, Mihai Chirica și-a pus propria secretară
2) Ioana Turtă este secretara de la cabinetul primarului Mihai Chirica și, totodată, membru CA la Eco Piața. Anul trecut, ca secretară a câștigat net 86.091 lei și alți 15.204 lei de la Eco Piața. În medie, lunar, a reieșit un venit net de aproape 8.500 de lei. Și soțul acesteia, Alexandru Iulian, este angajat al Primăriei, venitul acestuia pe anul trecut fiind de 38.957 lei.

Ioana Turtă este nepoata lui Victor Gavriluță, și el angajat la Primărie, la GIS Cadastru. Unchiul Gavriluță este implicat, alături de primarul Chirica, în două dosare penale instrumentate de procurorii antimafia (DIICOT) și anticorupție (DNA): Sărărie 202 și Flux.
Până la ora publicării acestui articol de presă nici Paula Vornicu, nici Ioana Turtă nu au putut fi contactate de REPORTER DE IAȘI pentru a comenta situația de la Eco Piața. Telefonul Paulei Vornicu a sunat mereu ocupat, iar la sms nu a răspuns. Turtă, deși a solicitat mesaj scris, nu a oferit nici ea nicio declarație.

Reacții Opoziție: „100 de ani de pușcărie să facă!”

Marius Bodea, senator USR care și-a anunțat intenția de a candida la Primărie, amenință mafia piețelor cu pușcăria: „Mafia piețelor înseamnă o participare activă a șefilor din Primarie, a șefilor Ecopiata, a șefilor de piețe. Nimeni nu poate fura dacă nu este aliniat până la cel mai înalt nivel. Și de aceea este sărăcia asta din piețe, niște improvizații cap-coadă. Pentru că totul se fură.

Toate aceste hoții vor ajunge la parchete. Dacă trebuie să facă 100 de ani de pușcărie, 100 să facă!”


Reacții ale consilierilor locali
„Foarte bine ca au crescut încasările, este o confirmare că de ani de zile Eco Piața a fost căpușată. Dar este o confirmare care vine târziu, după mulți ani în care actuala administrație a tolerat un management defectuos. Propunerea USR ca reprezentant al Adunării Generale a Acționarilor la Ecopiața SA, Marius Ciobanu, lector la Universitatea de Științele Vieții, este un specialist care va aduce reforme reale”, Răzvan Timofciuc, liderul consilierilor locali USR
„Am spus de multe ori că unele schimbări sunt necesare, iar Eco Piața este un exemplu. Nu știu dacă în perioada directorului Stărică au existat încasări la negru sau a fost vorba doar despre incompetență, însă ar trebui să ne îndreptăm atenția spre cei care au protejat vechea conducere, pentru a vedea cu exactitate cine se face vinovat de managementul dezastruos al acestei societăți! Cred că ar fi necesare schimbări similare și la alte societăți ce țin de municipalitate, astfel încât acestea să nu mai fie mori de tocat bani publici”, Bogdan Crucianu, liderul de grup al aleșilor locali PSD.

Article image
Mihai Chirica aruncă bani pe mape filatelice la proporții faraonice O emisiune Romfilatelia, pe teme istorice, costă 20 de euro. Mihai Chirica plătește de 5.000 de ori mai mult Mapele filatelice comandate reprezintă un stoc de protocol de 2.300 de bucăți, cât să aibă până în 2040 Primăria a mai comandat anul acesta și 1.200 de albume de la PIM Să dai din fonduri publice 100.000 de euro pe timbre e ca și cum n-ai ști ce ...
Autor cristi tanasa Anchete 25 August 2022


Citeste si...
Nota
(2 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30