fbpx
 
Descarca aplicatia REPORTERIS
 
MOTIVARE. De ce l-au exclus judecătorii pe viceprimarul Baciu din USR: „Statutul partidului e lege. Nu-l respecți, pleci”

MOTIVARE. De ce l-au exclus judecătorii pe viceprimarul Baciu din USR: „Statutul partidului e lege. Nu-l respecți, pleci”


Tribunalul Iași a respins toate argumentele consilierului local Cezar Baciu în tentativa acestuia de a anula decizia din mai 2021 de excludere din USR. Confruntat cu iminența pierderii mandatului, Baciu a invocat faptul că, la momentul deciziei, nu i-a fost respectat dreptul la apărare și că votul din Consiliul Local care a dus la excluderea sa – de aprobare a bugetului municipiului pe anul 2021, contrar unei hotărâri a filialei USR de a-l respinge – a fost o obligație deoarece, altfel, ar fi riscat amendă și dosar penal. Ca urmare a votului său, unul decisiv, primarul Mihai Chirica a reușit să treacă bugetul, după mai multe încercări eșuate, iar drept recompensă Baciu a primit funcția de viceprimar. Dacă va pierde procesul și în apel, fostul membru USR va rămâne și fără mandatul de consilier local, și fără postul de vice.

Ar fi aprobat bugetul ca să nu fie acuzat penal

În procesul de la Tribunal, Cezar Baciu a cerut anularea unei decizii a USR, care, pe data de 17 mai 2021, a decis excluderea sa din această formațiune politică. În iunie, REPORTER a dezvăluit faptul că acțiunea adresată instanței de către Baciu era plină de greșeli gramaticale: „Nu am avut timpul necesar de a mă apăra s-au a apela la o apărare calificată în domeniu" (în loc de sau), „Nu mi s-a adus la cunoștință abaterile" (în loc de s-au adus), „Arăt că nu cunosc modul în care s-a sesizat s-au a fost sesizat atât Filiala Județeană USR și implicit Biroul Național USR” (în loc de sau) etc.

Din punctul de vedere al respectării procedurilor, principalul argument adus de Baciu în sprijinul acestei cereri a fost acela că excluderea a avut loc „cu încălcarea dreptului sau de a fi informat cu privire la abaterile ce au condus la aplicarea sancţiunii şi fără a i se acorda nicio minimă posibilitate de a se apăra”. De asemenea, el a mai afirmat că au fost încălcate flagrant procedurile şi atribuţiile organelor competente să sesizeze, să propună sau să adopte o eventuală excludere.

Pe de altă parte, pe fond, Baciu a prezentat argumente politice, legate de interesul public. Astfel, el a susținut că, în condițiile în care bugetul municipiului constituie un factor de care depinde funcționarea comunității, iar Statutul USR prevede, printre altele, „o administraţie publică eficientă”, „transparentă, care implică activ cetăţeanul în procesul de luare a deciziilor”, era obligat să aprobe bugetul. De precizat că, în decursul mai multor voturi anterioare, bugetul fusese respins prin sufragiile USR și PSD (14 consilieri), cei de la PNL și PMP (13) având nevoie, pentru adoptare, de încă un vot, „de aur”.

În aceste condiții, Baciu a menționat că „încălcarea obligaţiei imperative aflată în sarcina consilierilor locali de a vota bugetul în termenul de 10 zile de la luarea la cunoștință a prolectului depus de executiv” reprezintă o contravenţie care se sancţionează cu amendă între 3.000 și 5.000 de lei care poate fi aplicată de persoane împuternicite în acest scop de Curtea de Conturi, Ministerul Finanţelor Publice, Ministerul Afacerilor Interne sau Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administraţiei. Consilierii care refuză aprobarea bugetului, crede Baciu, riscă dosar penal pentru abuz în serviciu. În întâmpinare, USR a solicitat respingerea acțiunii.

Judecător: Dreptul la apărare i-a fost respectat

Punând în balanță susținerile și documentele depuse de cele două părți, pe data de 12 mai 2022, Tribunalul a respins acțiunea lui Baciu.  

Referitor la presupusa lipsă de posibilitate de a răspunde acuzațiilor, „reţine tribunalul că reclamantul a fost convocat la data de 14.05.2022 şi a fost înştiinţat asupra tuturor faptelor de care se face vinovat. La data de 17.05.2022, s-a luat împotriva reclamantului din prezenta cauză decizia de sancţionare, acesta având cunoştinţă de acuzaţiile ce i s-au adus, comisia luând în considerare apărările depuse de către acesta în scris. Examinand acuzaţiile și punctele de vedere exprimate, la data de 17 mai 2021, Biroul Național a adoptat decizia de sancționare a reclamantului având cunoștință și cu luarea în considerare a apărărilor depuse de către acesta în scris”. De asemenea, magistratul a observat că Baciu nu s-a adresat organului emitent al deciziei atacate (Biroul Național al partidului) cu nicio cerere de amânare pentru imposibilitate de prezentare.

Instanța a mai constatat că decizia a fost luată de organe abilitate să o facă și a observat un aspect pe care a pus accent: „De asemenea, este foarte important de reținut faptul ca reclamantul nu a luat o poziție contrară partidului cu ocazia dezbaterilor avute intern în Partidul USR Iași din data de 04 mai 2021”, dată anterioară votului din Consiliul Local la care filiala a decis ca ai săi consilieri locali să voteze împotriva proiectului de buget.   

A mai intentat un proces

În sentință este respins și argumentul „necesității” de a vota bugetul, luându-se act de faptul că Statutul partidului „capătă forţă juridică obligatorie, asemenea legii, şi trebuie întocmai respectat de membrii unui partid politic şi de organele statutare ale partidului. Nerespectarea acestuia constituie motiv de aplicare a sancțiunilor prevăzute de respectivul act juridic, cea mai gravă fiind sancţiunea excluderii din partid”. Astfel, membrii unei formațiuni sunt obligați să respecte deciziile interne, așa cum a fost și cea din 4 mai 2021 prin care USR Iași a decis respingerea proiectului de buget. În acest sens, se mai scrie în sentință,

„În ceea ce priveşte decizia de excludere a acestuia din partid, Legea nr.14/2003 instituie competenţa exclusivă a organelor cu atribuţii jurisdicţionale ale partidului politic de a aprecia asupra respectării normelor statuare de către membrii de partid, instanţa de judecată apreciind asupra modului de desfăşurare a întregii proceduri şi respectarea dreptului la apărare şi la un proces echitabil al părţilor.”

Prin decizia din mai, Baciu a fost obligat la plata către USR a sumei de 1.500 lei cu titlu de cheltuieli de judecată. Până în prezent, el nu a atacat decizia cu apel.

Cu câteva zile înainte de pronunțarea de la Tribunal, actualul viceprimar a depus o altă acțiune, la aceeași instanță, contestând legalitatea unui alt act emis de USR în cadrul procedurii de excludere.  

Article image
* „Trădătorul din USR” și-a schimbat viața într-un minut: a votat cu Chirica, a ajuns viceprimar și a apărut la serviciu cu un BMW X3 * Baciu are 26 de ani și ascunde un secret: în 2013 a picat Bac-ul la Liceul Cantemir * 99% dintre elevi au luat peste media 6. Cezar Baciu a fost în eșantionul de 1% care pică la liceele teoretice și tocmai el a ajuns viceprimar * Baciu a avut 5 la Română, 6,35 la Matematică și 6,30 la Biolo...
Autor Gabriel Gachi Anchete 16 August 2021


ROGESI

Citeste si...
Nota
(1 Vote)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Noiembrie 2022 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30        

Cartierul Austriac