fbpx
 
Descarca aplicatia REPORTERIS
 
Parlamentul European: Ungaria nu mai poate fi considerată o democrație deplină, ci o „autocrație electorală”

Parlamentul European: Ungaria nu mai poate fi considerată o democrație deplină, ci o „autocrație electorală”


Ungaria nu mai reprezintă o democrație deplină, ci un „regim hibrid de autocrație electorală", conform unei rezoluții a Parlamentului European.

Parlamentul European a transmis, joi, că situația s-a deteriorat astfel încât Ungaria a devenit o „autocrație electorală” și condamnă „eforturile deliberate și sistematice ale guvernului ungar” de a submina valorile europene și solicită rezultate în procesul prevăzut la articolul 7.

Într-un comunicat remis, joi, PE susținte că inacțiunea UE a exacerbat regresul; fondurile de redresare ar trebui reținute până când țara respectă recomandările UE și hotărârile judecătorești și că lipsa progreselor în ceea ce privește procesul prevăzut la articolul 7 ar constitui o încălcare a statului de drept de către Consiliu.

„Lipsa unei acțiuni decisive a UE a contribuit la apariția unui ‘regim hibrid de autocrație electorală’, și anume un sistem constituțional în care au loc alegeri, dar respectarea normelor și standardelor democratice este absentă, afirmă eurodeputații”, se arată în documentul transmis de PE.

În comunicat, se precizează că raportul adoptat joi, cu 433 voturi pentru, 123 împotrivă și 28 abțineri, se bazează pe raportul cu care Parlamentul a declanșat procedura prevăzută la articolul 7 în 2018, pentru a oferi o imagine de ansamblu a evoluțiilor din cele 12 domenii de interes ale Parlamentului. Prin urmare, acesta demonstrează modul în care valorile consacrate la articolul 2 din tratatele UE, inclusiv democrația și drepturile fundamentale în această țară, s-au deteriorat și mai mult din 2018, prin „eforturile deliberate și sistematice ale guvernului ungar” și au fost exacerbate de lipsa de acțiune a UE, se mai arată în document.

În comunicat, Parlamentul transmite că deplânge incapacitatea Consiliului de a realiza progrese semnificative pentru a contracara regresul democratic. Deputații subliniază că articolul 7 alineatul (1) nu impune unanimitatea între statele membre pentru a identifica un risc clar de încălcare gravă a valorilor UE și nici pentru a emite recomandări și termene concrete. Acestea afirmă că orice întârziere suplimentară în luarea de măsuri în temeiul articolul 7 pentru a proteja valorile UE în Ungaria ar constitui o încălcare a principiului statului de drept de către Consiliu.

Eurodeputații îndeamnă Comisia să utilizeze pe deplin toate instrumentele de care dispune și, în special, Regulamentul privind condiționalitatea bugetară. Într-un moment în care valorile UE sunt amenințate în special de războiul Rusiei împotriva Ucrainei și de acțiunile sale anti-UE, aceștia solicită, de asemenea, Comisiei:

- să se abțină de la aprobarea planului de redresare și reziliență al Ungariei până când Ungaria respectă pe deplin toate recomandările relevante ale semestrului european și pune în aplicare toate hotărârile relevante ale Curții de Justiție a UE și ale Curții Europene a Drepturilor Omului;

- să excludă de la finanțare acele programe de coeziune care contribuie la utilizarea abuzivă a fondurilor UE sau la încălcări ale statului de drept; și

- aplicarea mai strictă a Regulamentului privind dispozițiile comune și a Regulamentului financiar pentru a combate orice utilizare abuzivă a fondurilor UE din motive politice.

Independența sistemului judiciar, corupția și libertățile omului rămân preocupări esențiale ale PE.

La patru ani de la raportul care a început procesul prevăzut la articolul 7, eurodeputații sunt în continuare preocupați de mai multe aspecte privind democrația și drepturile fundamentale în Ungaria. Unele dintre principalele domenii sunt funcționarea sistemului său constituțional și electoral, independența sistemului judiciar, corupția și conflictele de interese și libertatea de exprimare, inclusiv pluralismul mass-mediei. Libertatea academică, libertatea religioasă, libertatea de asociere, dreptul la egalitate de tratament, inclusiv drepturile persoanelor LGBTIQ, drepturile minorităților, precum și cele ale migranților, solicitanților de azil și refugiaților sunt, de asemenea, problematice.

„Concluziile prezentului raport sunt clare și irevocabile: Ungaria nu este o democrație. A fost mai urgent ca niciodată ca Parlamentul să adopte această poziție, având în vedere rata alarmantă în care statul de drept înregistrează regrese în Ungaria. Pe lângă recunoașterea strategiei autocratice a Fidesz, majoritatea largă a deputaților care sprijină această poziție în Parlamentul European este fără precedent. Acesta ar trebui să fie un semnal de alarmă adresat Consiliului și Comisiei”, a transmis Gwendoline Delbos-Corfield (Verzi/ALE, Franța).

Reacția Fidesz

Partidul Fidesz, aflat la guvernare în Ungaria, a criticat Parlamentul European pentru că „este preocupat în continuare să atace Ungaria, chiar în pofida actualei crize", după un raport în care PE condamnă „eforturile deliberate şi sistematice ale guvernului ungar" de a submina valorile europene, relatează MTI.

„Oamenii din Europa îndură o criză energetică datorită sancţiunilor eşuate ale Bruxellesului şi totuşi prioritatea stângii din PE este de a ataca Ungaria. (...) Bruxellesul vrea să pedepsească Ungaria şi să reţină banii care i se cuvin", notează Fidesz, conform Agerpres.

Partidul ungar atribuie votul din PE refuzului guvernului ungar de a permite intrarea de imigranţi ilegali în Ungaria şi a „propagandei LGBTQ" în şcolile ungare, precum şi opoziţiei Budapestei faţă de „sancţiunile Bruxellesului care au provocat criza energetică".

Ministrul de Externe ungar, Peter Szijjarto, a calificat raportul drept o "insultă" pentru cetăţenii ţării sale, apreciind în faţa presei la Budapesta că "eurodeputaţii bine remuneraţi ar trebui mai bine să se ocupe de problemele reale ale UE".

„Ungurii au decis de patru ori la rând ce vor în ţară", a adăugat el, făcând referire la seria ultimelor alegeri legislative câştigate cu importante majorităţi de formaţiunea conservatoare a premierului Viktor Orban, a consemnat EFE.

 

Sursa: Știrile PRO TV


ROGESI

Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Decembrie 2022 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  

Cartierul Austriac