fbpx
 
Descarca aplicatia REPORTERIS
 
Luminița Munteanu, directoarea DAS, are în subordine „Echipa invizibilă” Luminița Munteanu, directoarea DAS, are în subordine „Echipa invizibilă”

Echipa invizibilă. DAS intervine la violență domestică de două ori pe lună cu oameni plătiți non-stop


Sporul de salariu este de 2.000-3.000 de lei lunar

Echipa DAS se suprapune peste cea a DGASPC, intervenind la aceleași cazuri

Șeful Poliției Județene a scris într-un răspuns oficial că nu înțelege de ce mai trebuie o echipă de intervenție la nivel local, existând deja un cadru legal care stabilește tot protocolul

În anul 2019, Consiliul Local Iași a aprobat înființarea unei echipe mobile pentru intervenție în cazurile de violență domestică în cadrul Direcției de Asistență Socială Iași. Cu trei membri plătiți pentru a fi la dispoziția Poliției Locale non-stop, echipa trebuie să meargă pe teren atunci când cineva sesizează un caz de agresiune în familie.
Dar activitatea DAS Iași pe segmentul agresiunilor în familie se suprapune peste cea a Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului, care, la rândul său, are echipe dedicate acelorași violențe domestice. Teoretic, se face o delimitare între cazurile din județ și cele din municipiul Iași, dar în realitate multe dintre cazuri sunt rezolvate de echipele de la județ.
În 2021, echipa mobilă a DAS a avut 25 de intervenții la cazuri de violență domestică: ies două pe lună, dintre care o mică parte s-a finalizat cu internarea în centrul special din Copou, și acela subdimensionat.

Victimele au patru camere la dispoziție într-un centru al Direcției de Asistență Socială

Poliția Județeană: „Acest protocol nu-l înțelegem”

Primarul Mihai Chirica anunța, în august 2019, înființarea unei echipe mobile a Direcției de Asistență Socială Iași pentru intervenția la cazurile de violență domestică, formată din trei angajați DAS și doi polițiști locali. Primarul a menționat atunci și faptul că echipa poate fi solicitată la numărul de telefon al Dispeceratului Poliției Locale, deși cazurile de violență domestică sunt întotdeauna raportate la 112, numărul unic de urgență.
Echipa era înființată conform Ordinului Ministrului Muncii și Justiției Sociale, care reglementa această activitate.
Trebuie menționat faptul că Inspectoratul de Poliție al Județului Iași a depus un document care apare în proiectul hotărârii de CL din 2019 pentru înființarea echipei DAS în care instituția se arată nedumerită de cererea instituției Primăriei de a semna un protocol: „Vă comunicăm faptul că în urma analizării conținutului înaintat nu am putut identifica obligațiile stabilite în sarcina părților care să determine încheierea acestui protocol”. În aceeași hârtie, reprezentanții Poliției spun că deja se intervine conform ordinului de ministru, nu este necesar un act în plus.

Poliția Județeană vedea protocolul cerut de Primărie ca o birocratizare excesivă

Se acordă un spor de 60%: 2.000-3.000 de lei lunar

Conform documentelor de înființare, membrii echipei de intervenție în cazurile de violență domestică au dreptul la sporuri salariale, fiind la dispoziția Poliției 24 de ore din 24. Comunicarea oficială nu lămurește însă cât reprezintă sporul salarial, fiind menționat doar vag cadrul legal.
„Sporul salarial este acordat conform Legii 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice”, se arată în răspunsul Direcției de Asistență Socială solicitat de REPORTER DE IAȘI.
În legislație sunt mai multe paliere de sporuri, membrii echipei s-ar încadra în mai multe variante, dar sursele din cadrul instituției precizează că plusul la salariul de bază ar fi de 60% pentru cei trei angajați care formează echipa.
„Componența echipei mobile – 3 angajați ai instituției ce asigură permanent legătura cu liniile telefonice de urgență la nivel național 112”, mai preciează DAS. Cei trei sunt un coordonator, un asistent social și un psiholog. Conform grilelor de salarizare de la DAS, sporul salarial de 60% reprezintă pentru fiecare dintre ei o sumă cuprinsă între 2.000 și 3.000 de lei lunar.

DAS spune că sunt 14 beneficiari ai serviciilor de asistență în 2022, în urma agresiunilor din familie

25 de intervenții într-un an

În 2021 echipa mobilă de intervenție la violență domestică a fost solicitată în 25 de cazuri. Media este de două pe lună, angajații au primit sporul pentru toată luna, chiar în lipsa activității. „Nu pot fi ei acuzați de asta, pentru că activitatea pe violență domestică nu presupune să cauți tu cazurile, ci victimele sunt cele care solicită ajutorul", a precizat un angajat al DAS.
Procedura prevede că, după ce echipa cu cei trei membri și doi polițiști se deplasează la o urgență, se ia o decizie de intervenție: scandalul este aplanat, agresorul este îndepărtat din casă sau victima este preluată și dusă la Centrul de Servicii Integrate pentru Victimele Violenţei în Familie al DAS.

Statistica „echipei mobile” în 2021: două intervenții pe lună, două victime internate în Centru de-a lungul întregului an

Se dublează cu DGASPC

În total, Centrul de Servicii Integrate a avut, în 2021, 26 de beneficiari (12 adulți agresați și 14 copii). Cele 25 de intervenții în teren ale echipei mobile s-au materializat în doar două procese verbale de internare a victimelor în centrul DAS. În ale 4 cazuri a fost îndepărtat agresorul.
Nu este precizată originea celorlalte 10 cazuri de adulți internați în centru, dar unele cazuri au fost gestionate de DGASPC. În multe cazuri de agresiune sunt implicați și copiii familiei și abuzurile se anunță prin 119, un număr de telefon alocat DGASPC. Instituția are propriile echipe de intervenție care preiau cazurile de copii, dar și adultul victimă.
„Avem Serviciul de Evaluare inițială și intervenție, precum și un centru specializat pentru protecția victimelor. Cazurile le preluăm prin sesizare de la 119, de la Poliție sau de la serviciile sociale din județ. Ne ocupăm în mod special de cazurile din județ, dar avem intervenții și pe Municipiul Iași, când este vorba despre copii și atunci toată familia este internată”, a precizat Ion Florin, directorul DGASPC.
Cu alte cuvinte, echipele DAS și DGASPC se intersectează pe aceleași cazuri, dacă sunt implicați copii. Adică în aproape toate.
Centrul de violență domestică al DAS are patru camere în care pot locui, împreună cu copiii, victimele. În prezent, toate sunt ocupate. Centrul DGASPC are, de asemenea, 20 de locuri.

Consilierul local PSD susține că n-a văzut nicio urmă de activitate pe „violența domestică” în cadrul DAS

Consilier local despre echipa mobilă: nu am văzut-o

Consilierul local Marian Dalban spune că, deși a mers în toate centrele DAS, nu a văzut vreodată echipa mobilă a acestei instituții. „Știu despre existența ei, dar nu știu eficiența. Nu am un raport de activitate asupra acesteia, să știu cât este finanțarea, atât au oamenii sporuri, atât s-a plătit și atât s-a făcut. Până în momentul de față eu nu am văzut-o, cum știu că nu există o colaborare DGASPC – DAC pe acest domeniu”, a precizat Dalban.
„Această echipă colaborează cu Poliția Locală, au avut intervenții împreună. Poliția Locală asigură protecția persoanului care intervine, sprijină preluarea victimelor. Noi avem structura de intervenție non-stop, oamenii de la DAC sunt desemnați și, când este cazul, în maxim 90 de minute, echipa completă cu polițiști și asistent social și psiholog se deplasează la solicitare. Există un număr de telefon la DAC unde victimele pot suna”, a precizat Georgel Grumeza, directorul adjunct al Poliției Locale Iași. De fapt, numărul este de la Dispeceratul Poliției Locale, DAC nu are linie telefonică dedicată.
În 2022, în primele 6 luni, DAS susține că echipa mobilă a fost chemată să intervină în 29 de cazuri și monitorizează 45 de posibile situații de conflict.

Article image
De 7 ani, Centrul pentru persoane cu deficiențe de auz și vorbire este o clădire goală, dar în care sunt angajați și se cheltuie bani fără nicio grijă Fișele de prezență pe 2021 arată că în acest Centru au fost 1,5 beneficiari/zi Sunt evenimente la care participă 3-4 persoane, iar în fotografii sunt băgați și angajații, să pară mai mulți REPORTER a monitorizat trei zile Centrul: două zile n-a venit nimeni, în a treia au ...
Autor Iulian Mofteescu Anchete 23 Iunie 2022


ROGESI

Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Decembrie 2022 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  

Cartierul Austriac