fbpx
 
Soluție elegantă la Tomești și ignorată la Iași: bandă pentru mașinile părinților care-și lasă copiii la școală

Soluție elegantă la Tomești și ignorată la Iași: bandă pentru mașinile părinților care-și lasă copiii la școală


O simplă alveolă care te scapă de blocaje în trafic. E ceea ce au toate școlile americane

Tomeștiul a construit-o rapid și toată aglomerația de mașini a dispărut

La Iași încă nu s-a văzut așa ceva și nici nu s-a auzit că ar exista pe undeva

1.000 de copii sunt lăsați zilnic în fața școlii fără să se mai creeze haos în trafic

Primăria din Tomești a realizat o bandă pentru accesul mașinilor părinților care-și lasă copiii la școală și la grădiniță. Soluția nu este nouă pe alte meleaguri, a fost adaptată și la Tomești, dar este complet ignorată de Primăria Iași. Banda este cu sens unic, cu două intrări și o ieșire.
„Nu este nimic complicat: am luat puțin din curtea școlii, am refăcut gardul, care oricum trerbuia schimbat, a fost realizată o alveolă de separare și asta este tot”, a precizat primarul Tomeștiului, Ștefan Timofte.
Oamenii care locuiesc în zonă spun că problema aglomerației de dimineață și de la prânz, cu strada blocată, a dispărut peste noapte.

Centrul de Zi din Tomești este modern și primitor. 25 de copii din familii defavorizate sunt ajutați aici să învețe și primesc o masă caldă

Soluție simplă, aplicată în toate țările civilizate

Banda pentru accesul mașinilor părinților de la Școala D.D. Pătrășcanu a apărut ca idee la începutul anului și banii au fost prinși în bugetul pe 2022. Înainte de vacanța de vară a elevilor a fost făcută proiectarea, iar lucrarea de 450.000 de lei (fără TVA) a fost executată în timpul verii. Prețul a inclus toată lucrarea, amenajarea spațiului și un gard nou pentru școală.
„Din momentul în care a început școala, coada de mașini de pe stradă s-a redus imediat. Părinții au acum o soluție simplă să-și lase copiii la grădiniță sau la școală, având două intrări dedicate. Am constatat că nu durează foarte mult dacă intră în alveolă, sunt câteva secunde de oprire pentru fiecare mașină. În plus, este o investiție pentru siguranța celor aproape 1.000 de copii de la școală și de la grădiniță. Nu mai coboară pe stradă, ci într-un spațiu în care nu circulă mașini”, a precizat primarul Ștefan Timofte.
Banda în sine este o realizare extrem de simplă: au fost luați câțiva metri din curtea școlii, terenul a fost pregătit și nivelat, au fost puse pavele, apoi a fost realizată o bordură dublă. Gardul școlii oricum trebuia înlocuit, a fost folosită această ocazie. Locatarii blocurilor de vizavi spun că agitația de pe stradă s-a redus brusc odată cu apariția alerii D.D. Păstrășcanu.
Soluția aplicată de școlile din lumea civilizată este ignorată la Iași, unde cozile de pe stradă la orele de vârf de dimineață și de la amiază sunt foarte stresante. REPORTER DE IAȘI a solicitat Primăriei un punct de vedere referitor la astfel de investiții, dar nu a fost oferit niciun răspuns.

Grădinița Chicerea arată ca în Occident. În Tomești, condițiile oferite copiilor sunt la cel mai ridicat nivel

Comună cu dispensar în toate satele

Primăria Tomești a inaugurat ultimul dispensar în satul Goruni, ceea ce înseamnă că toți locuitorii din satele comunei au acum acces la medicul de familie fără a se mai deplasa.
„Dispensarul va fi imediat preluat de către medicii din Tomești. În acest fel, avem dispensar, pe lângă cel din reședința comunei, la Goruni, Chicerea, Vlădiceni”, a precizat primarul Ștefan Timofte.
O a doua investiție importantă inaugruată recent este Centrul de Zi pentru copiii defavorizați. Cu 6 angajați, inclusiv asistent social și psiholog, Centrul este destinat unui număr de 25 de copii din familii foarte sărace din comună. La Centrul de Zi își fac temele și, extrem de important pentru mediul rural, primesc o masă caldă.
„Pentru familiile foarte sărace, ajutorul dat copiilor este cel mai important. Au ocazia să învețe și să scape din sărăcia în care se zbat familiile. Am premiat recent o astfel de fată care a crescut foarte greu și acum, învățând, este la un liceu foarte bun din oraș”, a mai explicat Timofte.
Centrul de Zi a fost realizat din fonduri europene, clădirea este foarte modernă și are un parc de joacă pentru copii.
Tot pentru copii a fost înfiinață și o clasă de grădiniță cu program prelungit la Școala Chicerea, dotată înainte de începerea anului școlar cu mobilier pe dimensiuena copiilor.

Primarul Ștefan Timofte are cele mai multe proiecte de finanțare din bani publici din Zona Metropolitană

Investiții de peste 30 milioane de lei: poduri, apă, canalizare

Primăria Tomești a accesat, prin programul Anghel Saligny, fonduri de peste 30 de milioane de lei pentru canalizări, aducțiuni de apă și poduri. Programul de reabilitare a podurilor are un buget aprobat de 3,5 milioane de lei, iar cel pentru aducțiuni de apă și canalizare este de 27 de milioane de lei.
„Pe lângă banii aceștia, avem finanțare pentru 10,5 km de drumuri din toate satele, unde există deja rețele de apă și canalizare, pentru asfaltare. Banii sunt luați de la Compania Națională de Investiții”, a mai spus primarul din Tomești.
Sume importante sunt în discuție în comuna de lângă Iași pentru un sediu nou de Primărie (2 milioane de euro, prin CNI), Clubul Pensionarilor (construcție nouă de 2,3 milioane de lei), două creșe noi - Tomești și Chicerea.
Un proiect în derulare este realizarea canalizării pentru fosta platformă industrială  Comtom. Proiectul costă peste 4 milioane de lei și este un prim pas în revigorarea zonei industriale din Tomești.

Article image
Primarul Ștefan Timofte lucrează cu doar trei angajați la depunerea proiectelor de finanțare Sunt milioane de euro prin PNRR, CNI, FEDR, Guvern, fonduri proprii pentru: microbuze electrice și stații de încărcare, reabilitare termică a cartierului de blocuri, două creșe, dispensar, 18 km de drumuri asfaltate, rețele noi de energie electrică, club, cămin cultural, canalizare pe noua platformă pentru parc industrial, stație d...
Autor cristi tanasa Reportaje 21 Aprilie 2022


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: