fbpx
 
Harabagiu, încolțit de DNA după 5 ani pentru Afacerea „Moara de Vânt”. O avere de 1,5 ha primită peste rând / EXCLUSIV

Harabagiu, încolțit de DNA după 5 ani pentru Afacerea „Moara de Vânt”. O avere de 1,5 ha primită peste rând / EXCLUSIV


Dezvăluirea punerii în posesie a fost făcută în 2017 de publicația 7IASI: terenul a fost mutat de la Miroslava la Moara de Vânt

Dezvăluirea de azi, după 5 ani: retrocedarea în favoarea lui Gabriel Harabagiu s-a făcut peste rând, în fața altor ieșeni care depuseseră cereri și aveau dreptul de a primi teren

DNA îl acuză și de conflict de interese: ca viceprimar, știa că în Moara de Vânt se va construi Spitalul Regional, valoarea terenului crescând exponențial

Fostul viceprimar a fost pus în posesie în regim de urgență de Primăria pe care el însuși o conducea

Procurorii DNA București au intrat pe firul unei mega-afaceri imobiliare ce-l privește pe Gabriel Harabagiu, fost viceprimar.

Anchetatorii au solicitat de la Primăria Iași acte pentru a  recompune modul în care 1,5 hectare de teren din Moara de Vânt (Șorogari) au ajuns la Maria Țămboi, soacra lui Harabagiu.„Nu știu nimic despre asta, nu am primit nicio citație”, a afirmat fostul viceprimar.

În aceeași combinație viceprimar-soacră, Harabagiu este personajul principal în altă lucrare penală, Agenția Națională de Integritate sesizând Parchetul cu privire la un potențial conflict de interese. Harabagiu, ca viceprimar, a semnat acte adiționale la un contract de închiriere dintre Primărie și o societate comercială la care lucrau soacra și socrul său.

„Speța cu terenul din Moara de Vânt poate fi de sine stătătoare ori cele două cazuri pot fi conexate într-un singur dosar DNA”, a emis o ipoteză, sub rezerva anonimatului, un reputat jurist.

â

Gabriel Harabagiu a primit 10.000 mp în miezul afacerii: lângă Spital Regional, stadion și sală polivalentă. Alți 5.000 mp sunt un pic mai încolo

1,5 ha primite în Moara de Vânt
În luna septembrie 2022, deci acum câteva zile, procurorii anticorupție din Capitală au solicitat de la Primăria Iași mai multe documente. Printre altele, o cerere clară, să le fie pusă la dispoziție lista din 26 octombrie 2015 a amplasamentelor din rezerva aflată la dispoziția Comisiei Municipale de Fond Funciar Iași, inventariată conform dispozițiilor Legii 165/2013, întocmită în vederea parcurgerii etapelor privind restituirea în natură.
În 2016, în noiembrie, Primăria Iași a semnat fișa de punere în posesie pentru neamurile soacrei lui Harabagiu pe două parcele de teren pe platoul Șorogari. Una de 10.625 mp, cealaltă de 4.375 mp. În total 15.000 mp = 1,5 de hectare.

Ulterior, Maria Țămboi, soacra, a cumpărat întreaga moștenire de la celelalte rude la un preț derizoriu, de doar 4,9 euro pe metrul pătrat. Aceasta a plătit aproximativ 73.500 de euro pentru acel teren, după cum a dezvăluit inițial publicația 7IAȘI. În sprijinul lor, neamurile lui Harabagiu au adus faptul că aveau o hotărâre judecătorească ce le recunoștea acest drept.

Soacra fostului viceprimar Harabagiu nu putea justifica suma prin care a răscumpărat drepturile de proprietate de la celelalte rude. Maria Țămboi este o pensionară fără venituri importante.

Terenurile din zona în care Harabagiul are proprietatea se vând, în momentul de față, cu prețuri între 35 și 90 de euro/mp. 15.000 mp valorează peste 1 milion de euro

Esențial: punerile în posesie trebuiau rezolvate în ordinea cererilor
Discuția se poartă pe mai multe paliere. În primul rând, momentul în care terenurile au ajuns la rudele lui Harabagiu: 2016 fișa de punere în posesie, 2017 – a fost emis titlul.
1) În 2013, a intrat în vigoare o lege prin care la nivelul fiecărei unități administrativ-teritoriale se constituia, prin ordin al prefectului, Comisia locală pentru inventarierea terenurilor din rezervă. „Această lege a suspendat procedurile de punere în posesie până la finalizarea inventarului. Cu excepția hotărârilor judecătorești”, a spus expertul. În 2014, familia soacrei a obținut o decizie civilă pronunțată de Tribunal prin care i s-a recunoscut dreptul.
Adică, Țămboi și celelalte rude puteau primi teren chiar și în această perioadă de suspendare. Însă, nu s-a întâmplat nimic în acest sens.
2) Comisia Municipală a întocmit lista la sfârșitul anului 2015, iar în februarie 2016 a fost emisă o hotărâre a Comisiei Județene de reluare a procedurilor de punere în posesie. „În acel moment, nu mai aveau prioritate hotărârile judecătorești, ci trebuiau rezolvate în ordinea depunerii cererilor”, a explicat specialistul. Or, au afirmat surse interne, apropiații lui Harabagiu nu se mai calificau printre primii.
3) În luna iunie 2016, au avut loc alegeri locale, iar Gabriel Harabagiu a devenit viceprimar al municipiului Iași. Ca prin minune, după ani de luptă cu funcționarii și după procese, în noiembrie 2016 a fost semnată fișa de punere în posesie.

Gabriel Harabagiu râde șmecherește: patru ani a fost interfața lui Mihai Chirica în mari afaceri imobiliare. Acum va reveni în Primărie

 Viceprimarul avea informația: acolo va fi Spitalul Regional
4) Încă o conexiune extrem de relevantă. Lista cu terenurile din rezervă a fost publică. O puteau consulta și alți solicitanți. Însă, foarte puțini cunoșteau o informație-bombă: pe platoul Șorogari fusese desenat viitorul Spital Regional de Urgențe (SRU).

„E posibil ca suprafața pe care au primit-o neamurile lui Harabagiu să fi fost arătată și altora. Însă, în plin câmp, fără utilități și infrastructură de drumuri, poate nu a apărut atrăgătoare și a fost respinsă. Altceva e când știi că în câțiva ani în vecinătate se va contrui un așa obiectiv care va aduce cu sine o dezvoltare fantastică a zonei”, a spus specialistul.

Fișa de punere în posesie pentru rubedeniile viceprimarului Harabagiu a fost întocmită de Primărie la câteva zile după ce Guvernul a avizat amplasamentul Spitalului. „Nu am nicio treabă, toate demersurile au fost făcute și finalizate cu mult înainte ca eu să ajung în funcția de viceprimar, se vede asta din istoricul dosarului”, a declarat Gabriel Harabagiu.

Al doilea lot primit de Harabagiu în Moara de Vânt reprezintă 5.000 mp de vie în pantă

Primăria va face toată urbanizarea
În Șorogari este programată construirea Spitalului Regional de Urgență, o investiție de jumătate miliard de euro. Terenul de peste un hectar al Mariei Țămboi se află la 500 de metri de viitorul complex medical. Cealaltă parcelă, de 4.300 mp, este situată la aproximativ 1,5 kilometri de SRU.

Investiția în spital va crește valoarea pământului pentru toată această zonă, se vor realiza rețelele de utilități (apă, canalizare, gaz, energie electrică), dar și infrastructura de drumuri. La nivel de plan, Primăria intenționează să construiască, tot aici, și sala polivalentă și un stadion modern, dar și un cartier „smart”.

În ultimul an, fostul viceprimar a făcut naveta la audierile de la DNA și DIICOT

Terenul lui Harabagiu face cam 1 milion de euro
În ultima perioadă, datorită investițiilor anunțate de Primărie, prețul terenurilor din zonă a crescut exponențial. Spre exemplu, acum, pe site-urile de profil, un metru pătrat se vinde între 35 și 90 de euro. La aceste prețuri, terenul familiei lui Gabriel Harabagiu are o cotă de piață între 500.000 de euro și 1,4 milioane de euro. Pe măsură ce se vor dezvolta obiectivele de investiții, prețul terenului va crește și mai mult.

Și ANI îl anchetează pe Harabagiu: afaceri în familie cu patrimoniu public
În luna august a acestui an, reprezentanții Agenției Naționale de Integritate (ANI) au anunțat că au sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.

„Cu privire la existența indiciilor referitoare la săvârșirea de către HARABAGIU GABRIEL VASILE a infracțiunii de folosire a funcției pentru favorizarea unor persoane, prevăzută de art. 301 din Codul Penal, întrucât în exercitarea atribuțiilor de viceprimar, a îndeplinit un act prin care s-a obținut un folos patrimonial pentru afinii săi de gradul I, și anume a semnat Actele adiționale din data de 30 ianuarie 2018, 27 decembrie 2018 și 21 ianuarie 2020 la Contractul de închiriere din data de 01 septembrie 2015”, au menționat cei de la ANI.

Mai clar, Harabagiu a semnat mai multe acte adiționale la un contract de închiriere dintre Primăria Iași (la care era viceprimar) și o societatea comercială care-i avea printre angajați și pe soacra și pe socrul său. La firma New Bauen Build SRL, pe care tot Harabagiu o controla prin interpuși, așa cum a relatat publicația 7 Iași, soacra și socrul „au deținut calitatea de angajați cu contract individual de muncă”, după cum au precizat inspectorii ANI.

Vremurile de glorie: Chirica și Harabagiu, printre gazdele din Israel, când afacerile imobiliare duduiau și prietenii îi protejau

Harabagiu, trimis în judecată alături de Mihai Chirica
Alături de primarul Mihai Chirica, fostul viceprimar Harabagiu a fost trimis în judecată de procurorii DNA în Dosarul Cheșcu, nereguli grave la un proiect imobiliar din Tătărași. Tot într-o speță imobiliară în care este implicată și familia Asimionesei (care controlează publicația BZI), Harabagiu este subiectul unei investigații a procurorilor antimafia (DIICOT).
Aflat acum în concediu de creștere a copilului, Gabriel Harabagiu intenționează să revină pe o poziție de conducere în Primărie, peste câteva săptămâni. Acesta ar putea ocupa din nou funcția de șef Serviciu Relații Comunitare și Politici Publice cu un salariu de 14.025 lei/brut/lunar.

Article image
Primarul Iașului Mihai Chirica a fost trimis în judecată de procurorii DNA. În același dosar mai sunt inculpați fostul viceprimar Gabriel Harabagiu, Anca-Nora Brânduşescu, arhitect şef al municipiului Iaşi şi şefă a Direcţiei de Arhitectură şi Urbanism la data comiterii faptelor, Mariana Popa, registrator în cadrul Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Iaşi, societatea comercială Flux SRL şi administratorul ei.
Autor cristi tanasa Anchete 14 Iulie 2022


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: