fbpx
 
Violeta Adriana Găburici nu vrea să plătească nici un leu creditorului Violeta Adriana Găburici nu vrea să plătească nici un leu creditorului

Găburici (PMP) își va plăti datoria de 335.000 de euro în 280 de ani. Lecție de la lideri pentru ieșeni


Un recuperator de credite își poate încasa banii de la politiciana Găburici în 280 ani, dar nici așa nu e sigur. Afacerile, apartamentele și vila femeii sunt pe interpuși

Politicianul PMP Violeta Adriana Găburici poartă, de mai mulți ani, un război juridic cu un recuperator de credite căruia îi datorează circa 1,6 milioane de lei. Acesta a încercat să o execute silit pe Găburici, dar nu i-a găsit nici un bun, ci doar o slujbă de membru în Consiliul de Administrație de la un spital din Iași de unde ar trebui să încaseze 1.500 de lei pe lună.

Din această sumă, recuperatorul are dreptul să ia o treime, conform legii. În acest ritm, datoria va fi achitată în 280 de ani. S-a ajuns aici după ce, în urmă cu 10 ani, simțind pericolul, Găburici și-a donat averea fiului și și-a cedat părțile sociale la firme unor interpuși.

Luptă la baionetă

Pe data de 15 noiembrie 2022, un complet de la Judecătoria Iași a admis o cerere privind validarea popririi formulată de creditoarea A1 Carpi Finance SA în contradictoriu cu politicianul PMP Violeta Adriana Găburici (58 de ani).

Prin această decizie, A1 Carpi a obținut dreptul de a-i fi virată de Spitalul „Cuza Vodă” din Iași cota de 1/3 din indemnizația pe care Găburici o primește/o va primi în calitate de membru al Consiliului de Administrație al acestei unități medicale, post în care a fost numită de președintele Consiliului Județean Iași. Viramentele vor avea loc în contul unei datorii de 335.353,45 euro şi a cheltuielilor de executare de 25.367,23 lei. În total, circa 1,6 milioane lei.

Găburici poate ataca sentința cu apel și este probabil să o facă, între părți având loc, până acum, mai multe procese pornind de la intențiile A1 Carpi de a-și primi banii.

Inginerii financiare de sute de mii de euro

Povestea acestui debit începe în 2012, atunci când firma Concept MSG Trade pe care o deținea Găburici se apropia de insolvență. Anterior, societatea luase un credit de la o bancă, nemaiputând să achite ratele.

Conform contractului de credit, Găburici era fidejusor (garant care își asumă plata ratelor în locul firmei).

Cu câteva săptămâni, însă, de intrarea Concept MSG Trade în insolvență, Găburici și-a donat cele două apartamente de pe Bd. Anastase Panu și o casă de pe Lascăr Catargi fiului ei Matei Ștefan. În procedura de insolvență, creditorii firmei, printre care și banca, nu și-au putut recupera decât o mică parte din bani.

În 2013, banca a pornit executarea silită a fidejusorului persoană fizică Găburici, fără succes, iar, în final, a vândut datoria unei firme de rceuperare credite, A1 Carpi Finance, care a reluat tentativele de încasare a datoriei. Debitul  a fost stabilit, în final, ca fiind de 335.353,45 euro, plus cheltuielile de executare.

Singurul potențial venit al femeii, identificat de recuperator, a fost cel de la Spitalul Cuza Vodă, unde Regulamentul de Funcționare prevede că un membru al Consiliului de Administrație poate încasa lunar maximum 1% din salariul managerului, ceea ce ar însemna circa 1.500 de lei.

În timpul procesului, avocatul lui Găburici a susținut că aceasta nu a primit astfel de sume, dar judecătorul a constatat că nu s-a făcut dovada faptului că activitatea prestată de debitoare în cadrul şedinţelor Consiliului de Administraţie este una cu titlu gratuit și a dat undă verde executorului judecătoresc ca, în cazul în care spitalul va face o astfel de plată, să primească o treime din ea, adică 500 de lei. Conform calculelor REPORTER, în aceste condiții, A1 Carpi Finance și executorul își vor recupera sumele în 280 de ani.

Contactată de REPORTER, Găburici a întrerupt discuția după ce a aflat subiectul articolului, iar apoi a respins apelul. Ulterior, ea a trimis un mesaj: „Vă comunic adresa nr. 14160/25.10.2022 (a Spitalului n.r.) prin care se comunică faptul că nu realizez venituri în calitate de membră a Consiliului de Administrație din cadrul unității emitente. În acest context, soluția instanței este o eroare de judecată asupra căreia voi exercita cale de atac în vederea corectării."

Totul pe numele altora

Activitățile din umbră ale Violetei Găburici, foarte probabil pentru a evita executarea silită, sunt demonstrate de declarația de avere valabilă pe anul 2021: nici un bun mobil sau imobil, nici o bijuterie, nici un cont.

De asemenea, Găburici a ieșit din toate societățile la care era asociat/acționar. Cel mai recent, în 2021, ea a cedat soțului toate părțile sociale din firma de confecții Concept MSG Trade, societate care, în urmă cu câțiva ani, pe vremea când femeia era consilier local PMP, a avut un proiect imobiliar de sute de mii de euro în spatele Mitropoliei.

Planul Urbanistic Zonal aprobat de colegii lui Găburici din Consiliul Local pentru acest proiect a fost anulat, ulterior, de instanță la cererea Prefecturii Iași.

Indirect, familia deține două magazine de haine în București și Iași, pe  contul de Facebook, Găburici promovând vânzarea online a produselor confecționate sub brandul propriu (foto sus).

Găburici a ieșit în 2018 din firma prin care are loc această afacare, unic asociat devenind o interpusă a sa pe nume Minodora Scutaru.

Recent, REPORTER a dezvăluit și faptul că o altă interpusă a lui Găburici, Anca Andreeaa Hâldan, a cumpărat un teren în aceeași zonă și, apoi, a achiziționat un altul, de la municipalitate, în imediata vecinătate. În mandatul de consilier local, Găburici se opusese la vânzarea terenului către o terță persoană care făcuse o cerere în acest sens.

De asemenea, pe un teren de pe strada Lascăr Catargi pe care i l-a donat fiului ei în 2012, se ridică în prezent un bloc, vecinii obținând la instanță sistarea lucrărilor după ce au demonstrat încălcarea unor reglementări urbanistice.

În timpul procesului, fiul lui Găburici a încercat să zăpăcească judecătorii printr-o manevră care seamănă cu cele utilizate de mama sa: a cedat autorizația de construire unei firme înființate cu câteva săptămâni mai devreme și a susținut că nu mai are nicio treabă cu proiectul. De fapt, în firma respectivă tot el era unic asociat.

Article image
Autorizația cu drum de servitute de 3,3 metri lățime este ilegală. Acolo nu va intra niciodată mașina de la Pompieri. Drumul trebuia să aibă minim 7 metri lățime Casa de peste 600 mp s-a transformat într-un bloc printr-un nou Certificat de Urbanism eliberat de șefii Primăriei. Inițial trebuia doar reabilitată o casă veche, dar aceasta a fost demolată Așa-zisul bloc este o plombă în mijlocul unor vile din inima Copoului, î...
Autor Iulian Mofteescu Anchete 31 Octombrie 2022


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30