fbpx
 
Cum au „cosit” angajații DRDP la poarta lui Alexe de la Sculeni. Al doilea caz de muncă „la negru” pentru Baronul CJ / EXCLUSIV

Cum au „cosit” angajații DRDP la poarta lui Alexe de la Sculeni. Al doilea caz de muncă „la negru” pentru Baronul CJ / EXCLUSIV


Au fost aduși oameni să lucreze la Sculeni tocmai de la Pașcani și Târgu Frumos, deși Direcția de Drumuri are districte mult mai aproape, la Iași și Bivolari

Acoperirea oficială: cosmetizarea terasamentelor din zona Vămii Sculeni

Surse autorizate spun că oameni și utilaje din DRDP au făcut îndreptarea și tasarea pământului de pe cele 4 ha ale Domeniului Privat al președintelui Consiliului Județean. La Pașcani și Tg. Frumos erau șefii loiali față de Costel Alexe

Valoarea lucrărilor: între 5.000 și 10.000 de euro

REPORTER DE IAȘI a găsit inadvertențe serioase în foile de parcurs, iar GPS-urile au fost dezactivate în perioada lucrărilor, septembrie 2020

Surse autorizate din Direcția Regională de Drumuri și Poduri Iași (din cadrul CNAIR) spun că, în septembrie 2020, mai mulți angajați au efectuat lucrări la Domeniul privat al familiei lui Costel Alexe de la Sculeni. Au fost lucrări cu buldoexcavator și unul-două camioane, constând în îndreptarea și nivelarea terenului, lucrări extrem de importante pentru a avea un plan perfect drept.
Muncitorii nominalizați declară că nu-și amintesc ce au făcut în toamna anului 2020. Nu neagă dar nu confirmă.
Neoficial, se justifică lucrări de cosmetizare la terasamentul Drumului Național din zona Vămii Sculeni. Dar bizar este că au fost detașați pentru lucrări simple, uzuale, excavatorist și camionagii tocmai de la Pașcani și Târgu Frumos (80-50 km), deși Districtul Iași este mult mai aproape și are toate utilajele necesare. GPS-urile utilajelor folosite la Sculeni au fost dezactivate în acea perioadă, început de septembrie.
Șefii districtelor de la Târgu Frumos și Pașcani refuză să dea explicații REPORTER DE IAȘI pentru această situație atipică. Ei sunt apropiați ai conducerii PNL într-o companie publică puternic cartelizată politic.
Costel Alexe, președintele Consiliului Județean, era ministru al Mediului în septembrie 2020 și o stea politică în ascensiune puternică. Acum refuză să răspundă la întrebări legate de Domeniul Sculeni.
Nici fosta sa soție, Raluca Alexe, care administrează Arcaland, parcul de distracții de la Sculeni, nu a dorit să răspundă întrebărilor REPORTER, care ceruse dovada plății facturilor pentru lucrările de nivelare a terenului.

Arcaland este un fel de parc tematic pentru familii. Investiția se apropie de 1 milion de euro, pe care Costel Alexe nu i-a justificat niciodată

Nivelările valorează minim 6.000 de euro

În septembrie 2020, când Costel Alexe era ministru al Mediului și candida pentru funcția de președinte al Consiliului Județean (CJ) Iași, lucrările de la domeniul familiei devenit între timp Arcaland, erau în desfășurare. Domeniul de 4 ha de la Sculeni era un șantier, iar scandalul legat de tabla primită mită de ministru încă nu izbucnise, deși transportul de la Galați ajunsese de câteva luni la Iași.
Indicii solide arată că o echipă de la DRDP Iași – un camionagiu de la Districtul de Drumuri Valea Lupului, unul de la Târgu Frumos și un buldoexcavatorist de la Pașcani – a fost deplasată în zona Sculeni. Surse autorizate din DRDP afirmă că utilajele au intrat în curtea domeniului familiei Alexe, unde au realizat lucrări de nivelare și îndreptare a terenului ce urma să fie amenajat.
Un inginer constructor contactat de REPORTER DE IAȘI a explicat că nivelarea terenului, îndreptarea lui, realizarea amenajării, a terasamentelor este o etapă critică în orice șantier. Tarifele pe piață sunt de 4-6 lei/mp în prezent, iar la nivelul anului 2020 erau la 3 lei/mp. Prețul maxim include nivelări, decopertări, umpluturi, terasamente, cu preluarea resturilor vegetale sau a resturilor de pământ.
Presupunând că un sfert din terenul de 40.000 mp de la la Sculeni ar fi avut nevoie de lucrări, prețul ar fi fost, în 2020, de cel puțin 30.000 de lei.

Terenul a fost nivelat la Arcaland. REPORTER DE IAȘI a cerut familiei Alexe dovada plății facturilor pentru aceste operațiuni

Au dezactivat GPS-urile de pe utilaje. „O faci doar cu acceptul șefului”

„Virgil Simon, fratele fostului șef de district de la Pașcani, era pe buldoexcavator, utilajul a fost stricat atunci chiar la Sculeni – ambreiaj, alternator, tot ansamblul roată dreapta față. SDN Iași (Districtul DRDP) a achiziționat piese pentru reparație, dar nu i-au mai dat de capăt. Aveau oprit GPS-ul și dimineața la 9 plecau din curte de la Districtul Iași. Pentru acea perioadă au trecut lucrări fictive la DN 24C, în zona Vânători, lucrări ce nu au fost efectuate”, a explicat o sursă din cadrul DRDP Iași.
Oamenii de încredere de la Pașcani și Târgu Frumos au fost cazați la cantonul din Valea Lupului, primind diurnă.
Lucrarea, spun sursele, ar fi durat 4 zile, perioadă în care GPS-urile au fost dezactivate. Toate mașinile DRDP au modul GPS, dar un șofer al direcției a explicat că acesta poate fi deconectat foarte simplu: se trag firele din mufă.
„Pentru asta, însă, este nevoie ca șeful de Ia districtul de unde pleacă să știe, nu ai voie să îl deconectezi altfel”, explică un angajat. Pentru acea perioadă, verificarea înregistrărilor pe utilajele menționate de sursă a arătat că dispozitivele nu au funcționat.

Ce caută un „buldo” de la Pașcani la Iași?

Al doilea detaliu relevant este prezența, în perioada 2-3 septembrie respectiv 8-9 septembrie, conform surselor, a unui buldoexcavator de la Pașcani, de la 70 de km, adus oficial pentru reparații.
Conducerea DRDP a precizat că defecțiunile puteau fi reparate pe loc, fără să fie nevoie de transportarea utilajului la Iași. În plus, nu știe nimeni cum a fost adus la Iași, pentru că mașina cu platformă care ar fi putut executa operațiunea nu are foaie de drum pentru Pașcani în acea perioadă.

Șoferul de la Târgu Frumos, Valeriu Moraru, apare că a transportat materiale pe DN 24 C, care aparține Districtului Bivolari. El nu avea voie să acționeze în acea zonă a județului, deplasările sale n-au nicio logică

Oficial, pășcăneanul a lucrat la cosit

Virgil Simon, operatorul menționat de surse, este pensionat în prezent. El spune că, în septembrie 2020, ar fi lucrat la Vama Sculeni, dar pe un utilaj denumit Unimog, nu pe buldo. „Îmi amintesc că am lucrat la Sculeni, dar la cosit. Cu asta mă ocupam eu, aveam un Unimog (utilaj echipat cu accesorii – n.r.). Am lucrat la acostamentul drumului către vamă”, a precizat Simon în timpul interviului.
Nu poate explica de ce a fost deplasat de la Pașcani la cosit la Sculeni. Nu poate explica nici cum o lucrare înregistrată oficial pe DN 24 C – zona rondului de la Vânători, este de fapt la Vama Sculeni. 24 C nu este la Sculeni.
Un alt angajat menționat, Ciprian Grigoraș, șofer de camion, spune că nu-și amintește să fi lucrat la Sculeni. „În septembrie? Nu-mi amintesc așa ceva, nu mai știu ce-am făcut atunci”, a spus el.

Foi de parcurs conțin erori importante

Un al doilea camionagiu, Valeriu Moraru (în prezent pensionar), a fost adus, cu tot cu ARD (camion), de la Districtul Târgu Frumos. În arhiva DRDP există foi de parcurs emise pentru camionul condus de acesta, pentru 2, 3, 8 și 9 septembrie, care menționează că a lucrat pe DN 24C. Dar DN 24 C nu este în zona de competență a Districtului Târgu Frumos.
Foile de parcurs sunt întocmite de șeful de district de la Valea Lupului, Adrian Brânzilă, dar acesta nu avea competența de a întocmi documentele.
„Conform procedurilor, deplasarea utilajelor este stabilită de către șeful de mecanizare, autorizată de către șeful de secție, iar șeful de district doar confirmă prin semnătură documentul”, a explicat, sub anonimat, un angajat DRDP.
Adrian Brînzilă nu a explicat de ce apare camionul la Târgu Frumos sub semnătura sa, pe DN 24C.

Foaia de parcurs a șoferului din Târgu Frumos este semnată de Adrian Brânzilă, șeful de district, deși aceasta era atribuția șefului de la Mecanizare. Faptul că Brânzilă s-a implicat personal arată că operațiunea era una specială și n-avea încredere în nimeni. Șeful de district din Târgu Frumos este loial intereselor reprezentanților PNL

Lucrările de la Sculeni nu apar în registrele DRDP

Varianta oficială susținută de fosta conducere DRDP este că au fot necesare lucrări de cosmetizare la acostamentul drumului din zona Vămii Sculeni. Acestea nu au fost programate ca lucrări la începutul lunii, ci au interveni ca urgență, ulterior, în urma unor reclamații conform cărora intrarea în România dinspre Vama Sculeni arată foarte rău. Reclamațiile ar fi venit inclusiv de la Costel Alexe.
Dar, în evidențele DRDP nu apar deloc lucrări executate în zona Vămii Sculeni în perioada septembrie 2020. Cel mai apropiat punct este cel de la Vânători – DN 24C – unde există o foaie de parcurs pentru un camion adus de la Târgu Frumos și nu există foi de parcurs pentru utilajul de la Pașcani sau pentru camionul de la Districtul Iași.
„Nu sunt regăsite nicăieri lucrări programate pentru acea perioadă la drumul de la Vama Sculeni”, spune Ovidiu Laicu, directorul DRDP Iași. Urgențele ar fi trebuit menționate, ca procedură apar pe listele de lucrări, dar se referă strict la intervenții în urma unor fenomene meteo sau în urma unor accidente.

Exemplu de urgență reală pe drumuri naționale, atunci când echipele DRDP intervin în afara lucrărilor programate din timp: efectele unui accident auto pe un drum național trebuie îndepărtate contratimp. Acest tip de urgență a fost invocat și la drumul din Sculeni

Recapitularea inadvertențelor

Există mărturii că, la începutul lunii septembrie 2020, utilaje de la DRDP au lucrat la Arcaland, la nivelarea terenului.
1. Pentru acea perioadă, nu au existat lucrări programate ale Direcției, în zona Sculeni. Fosta conducere a DRDP a precizat că a fost o urgență generată de reclamații referitoare la aspectul masrginii drumului: ar fi fost cosmetizat acostamentul.
2. Niciun utilaj de la Iași nu are foi de parcurs pentru Vama Sculeni. Cel mai apropiat punct în care s-ar fi lucrat este la Vânători, unde figurează deplasarea unui camion de la Districtul Târgu Frumos și niciun utilaj de la Iași. Districtul Târgu Frumos nu are în grijă DN 24C.
3. Un buldoexcavator de la Pașcani a apărut la Iași, la reparații, deși putea fi rezolvat pe loc, fără deplasare. Nu este înregistrată deplasarea vreunei platforme care să-l transporte.
4. Operatorul de buldo de la Pașcani spune că a lucrat la Sculeni, dar pe Unimog (utilaj cu accesorii), la cosit. Lucrarea nu figurează în scriptele DRDP. Șoferul de la Iași nu-și amintește să fi lucrat la Sculeni.

Costel și Raluca Alexe au divorțat după Scandalul Tabla, marfa luată sponsorizare pentru Domeniul de la Sculeni. Au mai fost implicați și muncitori de la Apele Române, iar acum sunt menționați angajați DRDP pe „plantația” familiei conducătoare a județului

Alexe, arată facturile. „Nu discut despre Sculeni”

REPORTER DE IAȘI i-a adresat președintelui CJ întrebări legate de lucrările de pe terenul de la Sculeni și i-a solicitat, pentru a elimina orice suspiciune, să prezinte facturile pentru aceste operațiuni.
Explicație necesară: în perioada menționată era ministru în funcție și era căsătorit cu Raluca Alexe, administratorul actual al domeniului. Între timp, cei doi au divorțat, după izbuncirea scandalului legat de mita luată de la Combinatul Liberty pentru domeniul de la Sculeni.
În virtutea funcției publice, Costel Alexe trebuie să elimine suspiciunile, prezentând documente lămuritoare, în mod transpartent. „Nu mă mai întrebați nimic despre ce are legătură cu Sculeni. Discutăm și răspund dacă consider că ete relevant doar despre activitatea de la CJ. Atât!”.
REPORTER l-a întrebat dacă poate prezenta facturile plătite, conform uzanței internaționale în cazul demnitarilor: „Am închis orice discuție. Și despre trecut, și despre viitor!”, a mai spus președintele CJ.
Ca argument, un ministru britanic a demisionat pentru că nu putea justifica deconturile pentru niște găleți cu var pe care le-a folosit la casa personală. Alți demnitari din Franța, Finlanda, Olanda, Portugalia au fost obligați să demisioneze când n-au putut prezenta marelui public acte justificative pentru cheltuieli din bani publici în interes personal.

Soția lui Alexe: „Nu-mi amintesc, cereți în scris”. N-a răspuns

REPORTER DE IAȘI a cerut același lucru și Ralucăi Alexe. Fosta soție a președintelui CJ a precizat în discuție că nu-și amintește despre lucrări când au fost efectuate, pentru că s-au realizat în mai multe etape. A solicitat un mesaj scris la care urma să răspundă, i-au fost cerute, de asemenea, facturile, dar nu a mai răspuns. A mai fost apelat numărul de telefon de la Arcaland, dar nu a mai revenit cu lămuriri timp de 10 zile.
În cazul Domeniului de la Sculeni, DNA Iași a mai întocmit un dosar penal fostului director al Apelor Române, Petru Avram, tot pentru niște lucrări „la negru” efectuate de angajații Agenției în beneficiul baronului Costel Alexe.

Article image
La afacerea Arcaland s-a turnat beton pe 800 m de drum comunal la sfârșitul anului 2020 Primăria Victoria a plătit aproape 1 milion de lei pentru o stradă care se termină în câmp, nu leagă nimic cu nimic Au motivat că au făcut drumul la cererea unei fabrici de biscuiți din zonă, dar patronul a spus că e o minciună: el nu a cerut nimic Executantă a fost firma de familie a subprefectei Adina Gîrjan, campioană la afaceri cu...
Autor Iulian Mofteescu Anchete 21 Noiembrie 2022


Citeste si...
Nota
(1 Vote)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Octombrie 2023 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31