fbpx
 
Țara lui Tabac: și-a făcut rețea de gaz pe banii primăriilor, jupuiește 4 comune și scapă de lege de 10 ani / ANCHETĂ

Țara lui Tabac: și-a făcut rețea de gaz pe banii primăriilor, jupuiește 4 comune și scapă de lege de 10 ani / ANCHETĂ


Pentru că nu avea bani, omul de afaceri a fost finanțat de Consiliul Local din Mircești pentru a termina rețeaua de gaz din comună. La fel s-a întâmplat la Butea

Banii n-au fost recuperați nici până în ziua de azi, peste 1 milion de lei

Gheorghe Tabac trebuia să suporte construirea rețelei și să factureze apoi consumurile lunare de la abonați, conform concesiunii pe 49 de ani încheiate cu ANRE

S-a făcut plângere penală pentru recuperarea banilor, dar procurorii nu îl iau la întrebări pe Gheorghe Tabac, de ani de zile. Țara nimănui!

Plus: contrar legii, locuitorii sunt forțați să-și facă branșamentele exclusiv cu firma lui Tabac, altfel nu primesc avizul de racordare. Prețurile practicate sunt aberante, de două-trei ori mai mari decât cele ale pieței

Avem un sistem colonial demn de lumea a treia, la câțiva kilometri de Iași, și nicio autoritate nu pune piciorul în prag

Un personaj aproape necunoscut ține sub control câteva comune din Iași și face milioane de lei supunând mii de oameni la un șantaj cinic.
În 2018-2019, Primăria Mircești a plătit peste 600.000 de lei de la bugetul local pentru o rețea de gaz pe care trebuia s-o finalizeze, încă din 2009, o firmă ce concesionase serviciul de distribuție. Banii trebuiau recuperați de la societatea comercială, dar instituția nu i-a văzut niciodată înapoi.
Abuzul a ajuns într-o anchetă a Parchetului de pe lângă Judecătorie, care caută acum vinovații, după ce Design Proiect SRL a înregistrat la ANRE rețeaua de gaz ca fiind realizată integral din fonduri proprii.
Drept recunoștință, firma a refuzat racordarea la gaz metan a unui dispensar medical renovat de autoritatea locală, iar localnicii se bucură de prețuri astronomice: între 10.000 și 15.000 de lei ca să-și lege casele la conducta de gaz, în condițiile în care prețurile de pe piață sunt la jumătate.
Situația este identică la Butea, unde Primăria a plătit 400.000 de lei pentru o bucată de rețea ce trebuia făcută de firma lui Gheorghe Tabac și nu a recuperat banii. Primarul localității spune că Tabac se laudă peste tot că este printre băieții deștepți din energie. „După ce am mers o dată la ANRE să ne plângem că ne distruge viitorul, ne-a sunat în 20 de minute să ne întrebe cum este vremea la București”, povestește Anton Anti, primarul din Butea.
Primarul din Scobinți spune sec: „Un om care nu știe ce-i dialogul și pretinde sume uriașe de la oameni ca să-i racordeze la gaz”. Activitatea lui Tabac din Iași este de fapt un lung șir de plângeri de la toată lumea.

Cu creion albastru sunt marcate conductele din rețeaua comunei Mircești realizate cu banii Primăriei. Cu galben, e rețeaua dezvoltată de Gheorghe Tabac pe banii proprii. Contribuția Primăriei e de circa 30%

Cazul 1: Mircești, 640.000 de lei dispăruți fără urmă
În 2006, Primăria comunei Mircești a încheiat un contract de concesionare pe 49 de ani pentru serviciul de distribuție de gaze naturale cu SC Design Proiect SRL. Conform contractului, firma avea 32 de luni ca să termine 25 de km de rețea de gaz din comună și restul anilor să-și recupereze investiția de 1,2 milioane de euro din vânzarea de gaz către populație.
La finalul perioadei stipulate de 32 de luni, firma făcuse jumătate din rețea. Ritmul a fost extrem de lent iar în anii următori raportările au fost confuze: în 2015 avea înregistrați 21 km de rețea, iar în 2018 menționa realizați doar 16 km.
Este același an în care Primăria Mircești a prins câteva proiecte de asfaltare a mai multor drumuri și s-a blocat din cauza faptului că rețeaua de gaz pe acele zone încă nu era construită.
„În 2018, a fost promovată o hotărâre de Consiliu Local să realizăm noi o parte din lucrările restante, urmând să fie recuperată suma investită. Altfel erau pierduți și banii pentru drumuri. Bugetul local a suportat 639.000 de lei, urmând ca suma să fie recuperată de la firmă, conform HCL. Acești bani nu au fost recuperați nici în ziua de azi. Mai mult, el a raportat la ANRE stadiul lucrărilor de 100% cu investiție care-i aparține în totalitate”, a precizat Leon Bălteanu, primarul comunei Mircești.
Instituția a făcut o plângere penală pentru abuz în serviciu contra fostului primar Petre Antăluț, care nu a făcut demersurile să recupereze banii după ce au fost plătiți. La Primărie a fost întocmită o hartă a conductei de gaz din localitate în care a fost desenată cu albastru porțiunea făcută din banii comunei.

Firma lui Gheorghe Tabac trebuie să facă doar racordarea cu gaz la poartă. Țevile de pe proprietate le poți pune cu orice firmă din piață. El condiționează însă eliberarea avizului de racordare cu obligația de a face toată lucrarea cu firma lui, la prețuri astronomice

Le-a blocat și dispensarul
Design Proiect SRL, firmă ce aparține familiei Zîna și Gheorghe Tabac, avându-l reprezentant legal pe Andrei Tabac, fiul lor, a blocat și proiectul unui dispensar de la Mircești, refuzând Primăriei racordarea la gaz metan.
Conform legislației introduse după liberalizarea pieței de energie, firma autoritzată care deține rețeaua dă avizul tehnic de racordare, realizează racordul până la limita de proprietate, dar după aceasta poate lucra orice altă firmă autorizată de pe piață.
Firma care deține rețeaua poate emite un deviz de lucrări pentru racordare la rețea și pentru lucrările de pe proprietate, dar pentru acestea, dacă sunt prea mari, beneficiarii pot cere deviz și de la altă firmă.
Dacă prețul de la concurență este mai mic, atunci firma care operează rețeaua poate opta să-și scadă suma cerută sau poate da o negație, iar beneficiarul execută lucrarea cu cine dorește.
„Refuză să emită acest deviz de lucrări pentru că am făcut deja instalația interioară cu o altă firmă. S-a supărat că nu am lucrat cu el și refuză să ne facă racordarea”, a mai spus primarul Bălteanu.

Leon Bălteanu, primarul comunei Mircești

Episod ciudat la ANRE

Acesta a înaintat o plângere la Agenția Națională de Reglementare în Energie (ANRE), care i-a spus că nu poate interveni.
„Șocant nu a fost răspunsul, ci faptele. Eram la București, la ANRE, să mă plâng despre relația cu Design Proiect, despre faptul că au făcut lucrarea cu banii Primăriei și nu dau banii înapoi. Am plecat de acolo și, după 20 de minute, m-a sunat Gheorghe Tabac să mă întrebe cum este vremea la București și dacă mi-a mers la ANRE. Se laudă peste tot că nu-i face nimic această instiuție”, a mai spus Leon Bălteanu.

Anton Anti, primar Butea: „Recuperarea banilor de la firma Design Proiect s-a prescris”

Cazul 2: Butea a „donat” 400.000 de lei
Situația din comuna ieșeană Butea este identică. Design Proiect SRL a concesionat rețeaua, în 2006, pe 49 de ani. A avansat greu cu lucrările, Primăria a fost obligată să asfalteze străzi având bani de luat și a realizat o parte a rețelei cu bani de la bugetul local. S-au dus pe conductă 400.000 de lei, instituția nu a recuperat nimic.
„Ne-am dus în instanță, pe civil, să recuperăm banii. Degeaba. Ni s-a spus că s-a prescris. Este o situație disperată. Acest om ne oprește progresul, ne-a luat banii, nu știm ce să mai facem. Am fost la ANRE și acolo am aflat că este unul dintre băiieții deștepți din energie și că are ANRE la degetul mic. Când am ieșit de acolo, mi-a sunat telefonul. Era Gheorghe Tabac, să mă întrebe cum mai e vremea pe la București”, a povestit Anton Anti, primarul din Butea.

Recenziile clienților la serviciile Design Proiect sunt nefavorabile, fiind reclamat comportamentul de poziție dominantă

Consiliul Județean: „Aceste sume trebuie recuperate obligatoriu”
Acesta mai povestește despre tarifele aberante practicate de către Design Proiect. „Noi îi dăm avize gratis, că așa este legea, el ne dă avize cu 700 de lei bucata. A avut pretenția ca la o lucrare de drum să existe asistență tehnică de la el cu 500 de lei ora. A vrut să ne oprească un proiect de 1 milion de euro cu CNI, au venit toate instiutuțiile să discute cu el, nu-l interesează. Spune tuturor cât este de puternic și că nimeni nu-i poate face nimic. Ne jupoaie efectiv, la fel ca la Mircești, Scobinți și Hlincea”, a mai adăugat Anton Anti.
Un înalt funcționar al Consiliului Județean a precizat că procedura în sine prin care primăriile au plătit o parte din rețea nu este ilegală. În schimb, este ilegal faptul că sumele nu au fost recuperate și că bugetele locale au rămas fără un milion de lei.
„Aceste sume trebuie obligatoriu recuperate. Rețeaua este a lui în conformitate cu legea, pentru că aceasta intră în proprietatea operatorului după recepționare”, a mai spus acesta.

Tabac supraevaluează prețul, oamenii fiind captivi

Sute de oameni din comunele în care distribuitorul de gaz este Design Proiect SRL spun că acesta percepe sume enorme pentru a racorda proprietățile și împiedică accesul altor firme autorizate care ar putea realiza lucrările. Oamenii spun că ori întârzie emiterea Avizului Tehnic de Racordate (ATR), ori a devizului de lucrări cu preț mare, blocând accesul oamenilor pe piața liberă.
Din patru oameni intervievați în comuna Mircești, toți au spus același lucru: prețul racordării și al rețelei de pe proprietate este cel puțin dublu, la firma lui Gheorghe Tabac, față de piață. Primarii localităților în care operează Design Proiect au povestit aceleași detaii.
Un alt client din Scobinți a povestit că i-a dublat prețul racordării, lucru verificat cu oferte din piață: „Altfel nu-mi dădea ATR-ul, mi-a și spus. Am negociat la sânge și am scăzut sub suma pe care o voia el, dar tot am plătit mai mult decât făcea”.


Profiturile firmei de racordări la gaz au explodat în ultimii doi ani, Gheorghe Tabac profitând de monopolul avizelor în cele patru comune

Familia Tabac deține Design Proiect SRL, dar și Design Proiect Gaz SRL. Prima firmă este distribuitorul de gaz, a doua este executantul lucrărilor de racordare. Practic, lovește și culege. La firma de racordări, cifrele de afaceri au explodat spectaculos, iar profitul net este la 60% din totalul veniturilor.
Practic, folosește un șantaj de stat colonialist: dacă nu lucrezi cu firma lui, nu-ți dă acordul de racordare și nu poți avea gaz.


„La un branșament care valorează 4.000 de lei cu tot cu instalația interioară, preț verificat de mine pe piață, el ajunge să ia peste 10.000 de lei. Sunt oameni care îi dau bani. Eu am renunțat să mai fac lucrarea de racordare, mi-a cerut 10.000 de lei pentru că făcusem deja instalația interioară și asta l-a deranjat. Folosesc instalația pe GPL. Îmi pare rău că oamenii chiar îi dau prețul cerut, deși sigur nu face atît pentru câțiva metri de țeavă.”
Adrian Rusu, locuitor din Mircești

 „A cerut 10.000 de lei de la un frate de-al meu, pe câțiva metri de țeavă. Mie nu mi-a dat aprobarea, am cerere de doi ani, dar știe că nu o să plătesc suma cerută de el.”
Ciprian Vernica, Mircești


„M-a obligat să fac cu el, nu-mi dădea aprobare altfel, deși obligatoriu era doar să-mi pună el racordul la poartă. Dacă erau 3 firme în concurență reală, nu costa cât am dat eu: 12.000 de lei. Într-un sat vecin din județul Neamț, la un prieten, a lucrat o firmă din Roman, o lucrare similară cu a mea, în aceeași perioadă. Acolo a costat 4.500 de lei.”
Adrian Topală, sat Iugani, comuna Mircești

Primarii: un abuz la care ANRE nu reacționează

„Toți oamenii care au încercat sau și-au tras gaz cu firma lui au plătit sume astronomice. A dublat valorile din pix. Sunt zeci de oameni din comună în această situație”, afirmă primarul Leon Bălteanu din Mircești. Același lucru îl declară și Anton Anti, primarul din Butea.

„Îi obligă pe oameni să facă lucrările cu el. Face tot ce-i posibil ca oamenii să nu poată urma pașii legali care să le permită accesul către alte firme. Din ce am înțeles, ANRE are mai multe reclamații din comună, dar instituția nu a făcut nimic, iar cetățenii sunt nevoiți să plătească mai mult. Ei spun că suntem mână în mână cu el și nu mai știm cum să explicăm că a concesionat distribuția de la Ministerul Economiei. Local, pot doar să-l dau în judecată să reziliem contractul pe UAT, dar mă oprește faptul că ar dura ani de zile, timp în care el nu ar mai face deloc lucrări și branșamente și suferă toți ceilalți”, a explicat și Gheorghe Hrițcu (foto), primarul din Scobinți.

Probleme și pe drumurile județene și naționale

Numele lui Gheorghe Tabac este cunoscut și la DRDP (Drumuri Naționale), și la DJDP (Drumuri Județene). În zona Scobinți, nu a respectat proiectele de lucrări și nu a cerut aviz de la cele două instituții pentru traseul țevii de gaz. Acum, cu modernizări în curs, le reproșează el drumarilor că nu au avizul lui să lucreze lângă conducta de gaz.
„Avem de mutat o țeavă de-a firmei lui Tabac pe care am descoperit-o în zona podului de la Scobinți, pusă neautorizat. A început să ne spună că nu are bani să o mute, apoi a spus că avem nevoie de avizul lui pentru drumul Iași – Botoșani. Deși el nu are aviz de la Drumuri Naționale pentru țeava de acolo pe care am descoperit-o întâmplător. Oricum, îl cunosc pe Tabac, stau la Hlincea și-i sunt client. M-a condiționat să fac toată lucrarea de la casa din Hlincea cu firma lui, deși trebuia să facă doar branșamentul la gard. Și a cerut mult mai mult decât face”, a spus Ovidiu Laicu, directorul DRDP Iași.
Tot la Scobinți a intrat în conflict și cu Drumurile Județene, din cauza avizelor care lipsesc sau pe care nu le-a respectat. Pe scurt, a tras țeava prin altă parte decât prevedea proiectul, iar modernizarea unui drum județean din zonă se intersectează acum cu aceasta.
REPORTER DE IAȘI l-a sunat pe Gheorghe Tabac pentru o întâlnire sau o discuție. A spus că este plecat și nu are timp. „Primăriile și primarii pot spune ce vor, dacă își doresc. Scrieți ce doriți, dacă este bine documentat”, a precizat Gheorghe Tabac.

Article image
S-au luat peste 60 de carote pe toată lungimea drumului. Grosimea trebuia să fie de 6 cm, dar media este de 4,5 cm S-a plătit mixtură asfaltică la furnizor ca și cum ar fi fost strat de 6 cm, dar în realitate lipsesc 7.000 de tone, adică un sfert din cantitatea totală. Asfaltul a fost cumpărat de la Eky Sam DRDP a chemat Curtea de Conturi. Dirigintele de șantier neagă acuzațiile: „E un război politic între două tabere” D...
Autor Iulian Mofteescu Anchete 25 Noiembrie 2022


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: