fbpx
 
Descoperire REPORTER: operațiune de evaziune de 15 milioane de lei derulată în timp real, chiar când citiți acum. Antifrauda încă n-a aflat

Descoperire REPORTER: operațiune de evaziune de 15 milioane de lei derulată în timp real, chiar când citiți acum. Antifrauda încă n-a aflat


Doi frați din Rădăuți, cu mutație la Iași, unul fiind abia ieșit din Penitenciar, s-au apucat de „cumpărat” firmele afaceriștilor din Grajduri, cocoșate de datorii

Reprezentantul Antifrauda spune că asemenea suveici sunt frecvente, dar că nu știau de această schemă, derulată în prezent la Iași

La cele două adrese pe care se înregistrează firmele preluate, cei doi frați sunt de negăsit, nu-i cunoaște nimeni. Imobilele sunt un bloc de nefamiliști în Cantemir și o casă în descompunere pe Dr. Vicol.

Doi frați originari din Rădăuți și stabiliți în Iași cumpără pe bandă rulantă firme cu probleme financiare, procese și datorii la Fisc. Achizițiile sunt în plină desfășurare, lista cuprinde deja aproape 20 de firme, totalul datoriilor este de milioane de lei.
Va fi imposibil pentru stat să mai recupereze vreodată bani de la societățile comerciale ajunse în portofoliul celor doi. Unul dintre frați are adresa la blocul de garsoniere de pe Romană 37 A, dar vecinii nu-l cunosc și spun că nu locuiește acolo.
Cel de-al doilea are adresa într-o casă veche, vizavi de Penitenciar, dar și aici vecinii spun că nu stă nimeni cu acest nume. Este vechea schemă a cedării firmelor către oameni care nu pot fi trași la răspundere.

Casa din str. Dr. Vicol e un refugiu pentru „homeleși” care au nevoie de reședință. Acum, aici e sediu pentru zeci de firme

Aspiratorul de evaziune Grajduri

Tomas Ovidiu și Marian Edi Hrehoreșen sunt născuți în Rădăuți și, conform actelor, locuiesc la Iași. Primul dintre ei a fost condamnat de două ori și a fost eliberat condiționat în 2021.
Începând cu luna noiembrie a anului trecut, pe numele celor doi au fost înregistrate cesionări de pachete majoritare de acțiuni de la 14 firme, iar lista acestora arată un tipar: aproape toate au funcționat un an sau doi, au avut cifre de afaceri consistente, dar acum sunt cu probleme, cu datorii la stat și în procese cu alte societăți comerciale. Lista achizițiilor cuprinde firme majoritar din județul Iași – comuna Grajduri, dar și din alte zone ale țării.
În cazul mai mult societăți comerciale există și procese în curs, deschise de alte persoane juridice care au fost păgubite. Două exemple: Seb Metal Retro, firmă preluată de Marian Edi Hrehoreșen în noiembrie 2021, a fost dată în judecată de Max Int Ro SRL pentru că nu a livrat materiale de construcții plătite.
Aceeași Seb Metal Retro, înființată de Geta Stănescu la Grajduri, trebuia să livrele containere metalice pe un teren din Bohotin. Comanda nu a fost onorată integral, paguba beneficiarei Maria Lucaci fiind de 11.000 de euro.
Golden Tub Metal SRL, societate cu sediu inițial în Grajduri, înființată de Ferdinand Stănescu, trebuia să facă o hală metalică pentru Ecoregenerare SRL. A încasat facturi în valoare totală de 282.000 de lei, dar nu a realizat hala.

Datorii totale de peste 15 milioane de lei

Cele 14 firme cumpărate de Marian Edi și Tomas Ovidiu Hrehoreșen au în total datorii de peste 15 milioane de lei, stabilite în baza surselor publice de informații. Pentru 6 dintre firmele cumpărate de cei doi nu există informații publice referitoare la debite.
Cea mai mare sumă datorată este a SC WDT Pro Metal SRL, firmă preluată în iunie 2022, de la Marcel Stănescu din Grajduri, datorii la buget de 4,05 milioane de lei produse într-un singur an de activitate raportată la Fisc – 2021.

Blocul de nefamiliști din Cantemir, o altă fundătură în care sunt băgate firme cu milioane de lei datorii

Lista completă a firmelor preluate de frații Hrehoreșen cuprinde:
* Seb Metal Retro SRL (preluată în noiembrie 2021 de la Geta Stănescu, Grajduri) - 1,907 milioane de lei
* Golden Tub Metal SRL (decembrie 2021, Ferdinand Stănescu, Grajduri) – 1,2 milioane de lei
* Total Metal Hard SRL (ianuarie 2022, Ionuț Stănescu, Grajduri) - 1,9 milioane de lei
* WDP Kristal Construct (decembrie 2021, Ferman Stănescu, Grajduri)
* Bitum International Glob SRL (martie 2022, Irina Elena Stănescu, Grajduri)
* SM Construct & Imobiliare (martie 2022, Maricel State, Vaslui) – 1,8 milioane de lei
* Gorea Prod Aliment (mai 2022, cu adresa actuală pe strada Cazanelor, Grajduri)
* WDT Pro Metal (iunie 2022, Marcel Stanescu, Grajduri) – 4,05 milioane de lei
* Creativ Real Onix (octombrie 2022, Daniela Marișca Chiș, Săliștea de Sus) – 470.000 lei
* Inter Business Profil (octombrie 2022, Cătălin Stănescu, Grajduri)
* Baromet Construct (octombrie 2022, Bianca Stănescu, Grajduri)
* Auto Serv Continental (februarie 2022, Lăcrămioara Stănescu, Grajduri) – 1,55 milioane de lei
* Metal Invest Total (mai 2022, Ortansa Stănescu, Grajduri)
* Edil Hârdău (octombrie 2022, Georgeta Mărăcine din Râmnicu Vâlcea) – datorii 1,5 milioane de lei.

În cazul mai multor firme preluate de cei doi frați, Fiscul a avut controale și a întocmit decizii de impunere. Multe dintre societățile preluate de cei doi nici nu și-au mai depus bilanțuri contabile.

Cum funcționează sistemul

Un specialist în activitatea societăților comerciale a explicat care este miza preluării unor societăți comerciale cu datorii. „Cel mai probabil percep la tranzacție și o sumă de bani, ei semnează actele și asta este tot. Persoanele care vând firmele nu scapă însă de datorii: un control poate arăta responsabilul care le-a produs, statul sau alte societăți se pot îndrepta împotriva lui, chiar dacă a cedat firma. Este un scenariu care se întinde pe foarte mulți ani, timp în care sunt procese”, a explicat specialistul.
Acesta spune că mai pot fi două mize: rambursările de TVA și continuarea activității prin interpus.
„Poate fi vorba despre continuarea activității ca și până la momentul vânzării, dar cu altcineva care semnează. Pentru că păstrezi controlul pe conturi, pe card, dar în toate actele apare o altă persoană. Sau este scenariul în care, cu puțin timp înainte de cesionarea pachetului majoritar de acțiuni a fost depusă o cerere de rambursare de TVA pe o sumă mare. Banii dispar în conturile celui care a deținut firma, rămâne să-l caute statul pe cel care apare în acte”, a mai spus expertul.
Date referitoare la rambursările de TVA pentru firmele deținute acum de Tomas Ovidiu și Marian Edi Hrehoreșen nu sunt publice.

Exemplu de firmă din Grajduri, WDT Pro Metal SRL, „vândută” când datoriile au ajuns la 4 milioane de lei

Firme care dau tunul și lasă milioane de lei datorii

Una dintre firmele preluate de către Tomas Ovidiu Hrehoreșen a avut câteva contracte de lucrări cu Algorithm Residential SRL, firma de lucrări de construcții a Primăriei Sectorului 3. Cifra de afaceri a societății preluate de la Râmnicu Vâlcea a fost de aproape 7 milioane de lei în 2021.
După ce afacerile au fost înfloritoare, brusc a decăzut: în 2022 i-a fost deschis proces pentru executare silită, după ce nu și-a achitat facturile de carburant către Mol România. Și alte firme preluate de cei doi au raportat cifre de afaceri mari, pentru ca apoi să acumuleze datorii.

Antifrauda nu se pronunță deocamdată

REPORTER DE IAȘI a solicitat un punct de vedere de la Direcția Regională Generală a Finanțelor Publice Iași. Purtătorul de cuvânt Cristian Țebecailo a precizat că un caz de firme cu datorii preluate în serie de două persoane poate fi crimă organizată, iar ancheta din partea statului român o face, în primă fază, Direcția Regională Antifraudă 1 Suceava, care are în aria sa județul Iași.
Reprezentantul instituției din Suceava a precizat însă că nu poate oferi date despre controale trecute sau viitoare. Un alt angajat al Fiscului de la Iași a precizat că astfel de situații în care o persoană preia firme cu datorii sunt frecvente, iar scopul real nu-l știu decât cei care fac tranzacția: poate fi evitată plata TVA pentru achiziționarea unor mărfuri din străinătate, poate fi blocat un control dacă acționarii sau administratorul nu sunt de găsit.

Patronii rețin toate încasările firmei și înstrăinează datoriile. Procesele durează ani de zile, de multe ori faptele se prescriu

Frații invizibili: au adrese în niște locuințe-fantomă

REPORTER DE IAȘI i-a căutat pe cei doi frați la adresele care au devenit sedii de firmă după preluarea acestora: strada Romană 37A (blocul de garsoniere din apropiere de Podul de Piatră), Pasaj Banu 14 (clădirea Romtelecom) și strada Doctor Nicolae Vicol 1B (o casă din apropierea Penitenciarului Iași). Nu au fost găsiți nicăieri.
Pe Doctor Vicol 1B, vecinii au indicat o casă situată pe colț, unde, spun ei, ar avea mutație foarte multe persoane dubioase. „Nici nu știu de câte ori a fost Poliția acolo, într-o dimineață au venit și mascații>. Nu știu ce este acolo, dar persoanele indicate nu locuiesc aici”, a spus acesta.
Pe Romană 37A, în blocul de garsoniere, două locatare au spus că nu-i cunosc pe cei doi, deși își știu toți vecinii. „Singura persoană din Rădăuți care locuiește aici este o fată”, au spus ele.
În România au fost zeci de cazuri descoperite de stat în care au fost puși paravan oameni fără educație. Aceștia au acceptat sume mici de bani pentru a prelua firme care ulterior au fost folosite de rețele de evaziune fiscală ce au produs prejudicii de zeci de milioane de lei. Firmele înregistrează operaţiuni fictive şi, ulterior, deduc TVA.

Article image
Pentru că nu avea bani, omul de afaceri a fost finanțat de Consiliul Local din Mircești pentru a termina rețeaua de gaz din comună. La fel s-a întâmplat la Butea Banii n-au fost recuperați nici până în ziua de azi, peste 1 milion de lei Gheorghe Tabac trebuia să suporte construirea rețelei și să factureze apoi consumurile lunare de la abonați, conform concesiunii pe 49 de ani încheiate cu ANRE S-a făcut plângere penală p...
Autor Iulian Mofteescu Anchete 30 Noiembrie 2022


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: