fbpx
 
Lăsăm aici: ieșenii vor plăti corecție de milioane de euro la noul Terminal. Strabag și șeful comisiei de licitație au fost asociați

Lăsăm aici: ieșenii vor plăti corecție de milioane de euro la noul Terminal. Strabag și șeful comisiei de licitație au fost asociați


Directorul Aeroportului spune că schimbarea soluției tehnice după licitație, din structură metalică în grinzi de beton, reprezintă „optimizare” permisă de lege

Costul luat în discuție este de 7 milioane de euro din totalul investiției de 65 milioane de euro (fără TVA). La acest preț, ordinea câștigătorilor a fost clar influențată, pentru că diferențele între ofertanți au fost mai mici, sub 5%

În licitație au fost trei criterii eliminatorii: preț, durată execuție, soluție tehnică (structură metalică, betonul fiind exclus)

Modificarea soluției tehnice este ilegală pentru că a fost condiție eliminatorie în licitație. Pentru beton trebuia făcută o nouă licitație

Cosmin Pricop, șeful Comisiei de licitație și director adjunct al Aeroportului, a lucrat în asociere cu Strabag între 2012-2015, la alte investiții din țară. Pricop făcea proiectarea, Strabag – execuția. Practic se cunoșteau

Verdictul îl vor da Autoritatea de Management al Ministerului Transporturilor și Curtea de Conturi

Experții consultați de REPORTER DE IAȘI au afirmat răspicat că schimbarea soluției la proiectarea și execuția noului terminat (T4) de la Aeroport trebuia să aducă cu sine și refacerea licitației. Suspiciunile pe contractul de 70 milioane de euro se adâncesc.

Dimpotrivă, Romeo Vatră, directorul aerogării, a catalogat înlocuirea structurii metalice cu una de beton armat prefabricat drept „optimizare” permisă de lege, care nu ar fi o „modificare substanțială”.

În sinteză, Vatră a spus: „E legal”. Experții în achiziții publice: „Sunt baliverne, praf în ochi, au schimbat soluția, trebuia o nouă licitație”.

Cele două scenarii ale studiului de fezabilitate prevedeau o singură soluție tehnică: structură metalică. A fost condiție eliminatorie în licitație

Studiul de fezabilitate prevedea structură metalică

Anul trecut, firma care a produs studiul de fezabilitate (SF) pentru construirea T4 de la Aeroport a adus două scenarii. În ambele, structura T4 era metalică. „Analiza proiectantului: structura metalică era cea care ne aducea finalizarea terminalului în cel mai scurt timp”, a spus Romeo Vatră, directorul Aeroportului.

Adică până la 31 decembrie 2023 pentru că mare parte din sumă reprezintă o finanțare UE nerambursabilă care are acest termen-limită.

Licitația pentru proiectare și execuție a fost pornită în noiembrie, iar în decembrie s-a închis perioada de depunere a ofertelor. Au fost trei competitori, toți pe structură metalică.

Au participat asocierile de firme conduse de Strabag, Eldiclau și Bog’Art, fiecare cu subcontractanții săi. A câștigat Strabag pe 19 aprilie.

Pe 9 mai, RA Aeroportul Iași a semnat contractul cu Strabag pentru proiectare și execuție „Dezvoltarea Aeroportului Internațional Iași – Extinderea terminalelor de pasageri și a facilităților de parcare”. Pe baza unui SF care prevedea structura metalică a T4.

După licitație s-a cerut schimbarea soluției

După semnare, a avut loc declicul, evenimentul care a schimbat firul afacerii. Romeo Vatră, șeful Aeroportului: „După intrarea în faza de evaluare, a intervenit acest război în Ucraina (februarie 2022 – n.r.), care a schimbat datele problemei. Nu imediat, ci după un timp s-au văzut efectele în creșterea prețului la materiale și în lipsa unor produse metalurgice pe piață. După semnarea contractului, înaintea începerii demersurilor pentru autorizația de construire, am primit o solicitare din partea antreprenorului (Strabag – n.r.) prin care acesta arată că, dacă se merge în continuare pe varianta de structură metalică, termenele de livrare sunt între 4 și 6 luni. Fără a mai lua în calcul 3-4 luni pentru uzinarea grinzilor de oțel”.
Cu alte cuvinte, după ce a semnat contractul de proiectare și execuție, pe specificația de structură metalică, antreprenorul a sugerat că s-ar putea să nu se mai încadreze în timp.

Noul terminal este construit pe structură de beton, deși se licitase structură metalică

Termenul se reducea de la 16 luni la 8 luni
Ce a făcut conducerea Aeroportului, potrivit lui Vatră: „Am solicitat proiectantului SF să facă o reevaluare adaptată la contextul generat de acest conflict să vedem care variantă este mai bună pentru a finaliza proiectul la termen. În urma analizei, a reieșit că pentru finalizarea structurii metalice aveam nevoie de 16 luni. Pentru realizarea unei structuri din beton monolit, aveam nevoie de 11 luni și pentru realizarea unei structuri din beton prefabricat, aveam nevoie de 8 luni”.

La propunerea antreprenorului, cu participarea firmei ce a făcut SF-ul, conducerea Aeroportului a schimbat materialul stâlpilor și grinzilor metalice în prefabricate din beton armat.

„Optimizarea structurii de rezistență a terminalului T4 a fost propusă de Antreprenorul General în data de 30.05.2022, odată cu începerea serviciilor de realizare a proiectului tehnic de execuție (...). Această propunere de optimizare a fost aprobată de Beneficiar prin Ordinul administrativ în data de 26.06.2022”, a arătat conducerea Aeroportului.
Explicațiile lui Romeo Vatră:„Soluția schimbării pe structură de beton intră în categoria optimizare de proiect. Pentru că nu ne-au cerut nici bani mai mulți, nici timp mai mult.”

„Nu este o modificarea substanțială a contractului care să ne forțeze să facem o reluare a procedurii. Care reluare a procedurii nu era o opțiune pentru noi pentru că ar fi însemnat să mai întârziem încă 6-7 luni, plus eventuale termene pentru contestații.”

„Optimizarea este permisă din punct de vedere legal.”

„Există cadru legal care permite modificări ale contractului pentru optimizare în condițiile în care aceste modificări nu depășesc 15% din valoarea lucrărilor. La noi, modificarea este cu valoare zero.”

Romeo Vatră spune că proiectarea se poate modifica după studiul de fezabilitate. Atunci de ce mai faci SF și licitație înainte de proiect?

Grinzile metalice au fost condiție eliminatorie în licitație
Argumentele aduse de directorul Aeroportului au fost contestate de specialiștii în achiziții publice contactați de REPORTER DE IAȘI.
1) Selecția câștigătorului într-o procedură de atribuire se face în baza unor criterii, numite în termeni juridici „condiții eliminatorii”. Cele folosite au fost: bani, timp, soluție.

Pe 2 martie, în plin proces de evaluare a ofertelor, comisia din cadrul Aeroportului, condusă de Cosmin Pricop, director adjunct, a vrut să afle de la unul dintre competitori, Bog’Art, din ce material sunt alcătuiți stâlpii și grinzile. „Vă rugăm să ne specificați dacă la întocmirea ofertei ați luat în calcul structura cu stâlpi și grinzi metalice”, i-a somat comisia.
Reprezentanții Bog’Art au confirmat că vor fi metalici. În cazul în care oferta depusă ar fi fost pe structură de prefabricate, ar fi fost considerată neconformă, iar participantul descalificat, eliminat. Acesta este și rolul clarificării pe care au cerut-o, o întărire a faptului că structura trebuie să fie metalică”, a spus specialistul, sub rezerva anonimatului.

Așadar, toți ofertanții au trebuit să respecte criteriul de selecție structură metalică. Pentru Strabag a fost exact invers, s-a optimizat ulterior proiectul cu soluția de structură pe prefabricate, considerată inacceptabilă pentru toți ceilalți ofertanți.

„Modificarea, ulterior procedurii de atribuire, a elementelor care au constituit cerințe de calificare, este interzisă. Clarificările sunt asimilate caietului de sarcini. Contractul, când îl semnezi, are ca acte anexate documentația de licitație cu tot cu clarificări plus oferta pe care a făcut-o respectivul. Deci face parte din contract”, a spus specialistul.

Unui ofertant la licitație pentru Terminal i s-a cerut să precizeze clar dacă folosește stâlpi și grinzi metalice, altfel ar fi fost eliminat. Deci era o condiție esențială. Instrucțiunea ANAP arată tocmai acest lucru: pentru orice modificare majoră trebuie organizată o altă licitație. Modificare majoră menționată: caracteristicile produselor, procesul tehnologic

Dacă ofertantul schimba soluția, era eliminat din licitație
După finalizarea selecției, ofertantul a constatat că nu poate furniza structura solicitată prin documentație, nu se poate încadra în prețul și în timpul ofertat pentru execuție. „Procedura trebuia anulată și reluată”, a spus expertul.
REPORTER DE IAȘI: - Când comisia condusă de directorul adjunct Pricop a făcut o solicitare de clarificare unuia dintre concurenți și i-a spus: «structura este metalică sau nu?», ce rost avea această solicitare?

Romeo Vatră: - De unde știți dv. ce a fost discutat în solicitările de clarificări, că nu sunt documente publice?

- Contează proveniența documentului?

- Nu contează.

- Pentru ce a făcut această solicitare?

- Simplu. Pentru că trebuie să ne asigurăm că toți ofertanții care au participat la licitație sunt măsurați pe același calapod.

- Deci era o cerință?

- Da, bineînțeles.

- Dacă competitorul respectiv răspundea că va fi pe bază de prefabricate, era declarată neconformă și eliminat?

- Sigur. Probabil că da.

- Avem o viciere de licitație, nu?

- Nu aveți o viciere de licitație pentru că toți au fost măsurați pe structură metalică.

- Au fost măsurați pe structură metalică și după ați schimbat pe structură de prefabricate.

Cosmin Pricop a fost șeful Comisiei de licitație. Anterior, timp de 3 ani, a fost asociat cu Strabag în alte lucrări de investiții. Acum el a jurizat Strabag

De ce mai faci studiu de fezabilitate dacă nu-l respecți?

Care este legătura dintre Studiul de Fezabilitate (SF) și Proiectul Tehnic (PT)? Expertul a detaliat: „Proiectul tehnic vine și detaliază ceea ce s-a scris în SF. Îți arată cum anume trebuie construit. Dacă nu ar mai trebui respectat SF-ul, la ce s-a mai făcut? De ce nu se face direct proiect tehnic și «bună ziua», s-a terminat povestea. SF, fără îndoială, trebuie respectat. Structura metalică trebuie detaliată în PT și nu schimbată”, a afirmat acesta.
O primă concluzie a specialistului: „Este schimbare de soluție, clar. Nu există altă variantă. Și reprezintă o modificare substanțială, fără îndoială. Una e să schimbi două șuruburi sau culoarea la gresie, alta e să schimbi structura, ca aici”.

Trebuia o nouă licitație pentru grinzile de beton
2) Proiectul tehnic (PT) a fost finalizat de Strabag pe 23 septembrie 2022 și predat Aeroportului. „PT-ul a fost depus direct în varianta modificată, pe noua soluție de prefabricate, ceea ce arată că decizia de schimbare s-a luat abuziv în timpul proiectării. Proiectul nefiind gata pe cealaltă variantă, metalică, nu aveau cum să cunoască impactul financiar, explicațiile privind optimizarea sunt forțate și fără bază legală”, a spus specialistul în achiziții publice.

3) Schimbarea materialului ar putea fi considerată, de fapt, o nouă procedură de achiziție. Părerea expertului: „Antreprenorul și Aeroportul au constatat că nu mai poate fi livrată structura din oțel, așa cum a fost solicitată în documentația de atribuire. Așa că, practic, au hotărât de comun acord să facă o achiziție directă a structurii de prefabricate”.
- Pasul 1: s-a renunțat la structura metalică

- Pasul 2: s-a trecut direct la prefabricate
O altă concluzie: „A fost realizată o achiziție directă, mascată, a structurii de prefabricate, deși valoarea depășește cu mult pragul stabilit de lege pentru astfel de achiziții. Este posibil ca un alt ofertant să poată să livreze prefabricatele la un preț mai mic. Valoarea de livrare trebuie stabilită prin procedură competitivă”, a afirmat acesta.

Atât la INOCSA, cât și la AECOM, Cosmin Pricop a făcut parte din asocieri de proiectare-execuție cu Strabag. El a fost chiar inginerul „on site”, la fața locului, pe Autostrada Sibiu-Orăștie, unde a lucrat alături de Strabag

Romeo Vatră spune că s-a consultat cu Ministerul Transporturilor
4) Traseul hârtiilor: pentru un astfel de proiect se întocmește un studiul de fezabilitate (SF) + Analiza Cost Beneficiu (ACB). Cu SF + ACB se merge în Comisia Tehnico Economică (CTE) la Consiliul Județean (CJ) Iași, unde se aprobă indicatorii tehnico economici: suprafață, structură conform SF + valoare investiție.

După obținerea avizului CTE se introduce obiectivul în lista de investiții a Aeroportului, anexă la bugetul regiei. Apoi, se aprobă prin HCJ în sedința de plen.
REPORTER DE IAȘI: - Ați fost în CTE a CJ cu noua soluție?

Romeo Vatră: - Nu este necesar. Dacă o să vedeți, comisia tehnico-economică aprobă caracteristici tehnice, suprafețe și valori.

- Și în rest putem face orice?

- Putem face orice soluție pe care noi o considerăm că este legală.

Și același Vatră, în cadrul aceleiași conferințe de presă, a întărit: „Indicatori tehnico-economici înseamnă suprafețe și bani. Atât”.

Expert: „Toți (Consiliul de Administrație de la Aeroport, CTE, plen CJ), toți au aprobat soluția asta pe structură metalică, atunci tot asta trebuie mai departe detaliată în PT. În CTE: se aprobă SF-ul. Nu se aprobă doar indicatorii. Studiul trebuie pus în integralitatea lui, așa se aprobă”.

În scurt, Romeo Vatră a afirmat că modificarea din metalic în beton armat nu reprezintă o modificare substanțială care să reclame o nouă licitație. „Legislația permite optimizarea soluției ulterior semnării contractului. În urma acestor consultări cu Ministerul Transporturilor, am luat decizia optimizării proiectului”, a zis el.
Opinia expertului:


„Nu spune nimeni, până la urmă, că o nouă licitație pentru prefabricate nu l-ar fi întârziat în execuție. Noi spunem că normal, conform legii, era, dacă ai schimbare de soluție, să faci o nouă licitație. Stai și te gândești. Fac o chestie ilegală ca să nu întârzii sau fac o chestie legală și întârzii?”

„Ce invocă ei nu este optimizare. Exemplu de optimizare: un calculator în loc de Pentium 1 îl iau Pentium 2 la aceiași bani. Cu caracteristici mai bune și funcționale și tehnice, cu același preț. Or aici s-a luat ceva mai ieftin în loc de ceva mai scump, după ce concurența a fost eliminată.”

Suspiciuni: Cosmin Pricop a lucrat în trecut cu Strabag

Un alt amănunt în această speță: Cosmin Pricop, directorul adjunct al Aeroportului, a fost președintele comisiei de evaluare la licitație. Iar acum este managerul de proiect din partea beneficiarului. Potrivit contului său de Linkedin, Pricop a lucrat vreme de 9 ani și 10 luni la Aecom.
Filiala din România, parte a unei multinaționale, oferă servicii de proiectare, asistență tehnică, supervizare. Aecom a asigurat serviciile de proiectare pentru loturile 1 și 2 din autostrada Sibiu-Orăștie. Pricop a scris în descrierea de pe Linkedin că a lucrat pe lotul 1 la care constructor a figurat Strabag România.
Mai mult, în perioada în care Pricop a lucrat la Aecom, această companie a intrat în asociere cu Strabag, licitând diferite contracte. Arena Construcțiilor a menționat într-un material din 2017 că atribuirea unui contract de 64 milioane de euro, reprezentând proiectare și execuția pentru obiectivul de investiție Sala Multifuncțională – Complex Sportiv „Lia Manoliu”, a fost întârziată de contestațiile venite din partea unora dintre participanți. Printre care și asocierea Strabag SRL – Aecom Ingenieria SRL – Comnord SA.
În declarațiile de avere completate de Elena Pricop, soția procuror, se regăsesc și o parte din veniturile pe care Cosmin Pricop le-a încasat de la Aecom. Spre exemplu, aferent anului 2013, acesta a primit în medie 9.666 lei/lunar/net. În 2015, venitul total încasat de la Aecom ca inginer proiectant a fost de 156.483 lei = 13.040 lei medie lunară netă = aproape 3.000 euro lunar.
REPORTER DE IAȘI a încercat să discute cu Cosmin Pricop despre activitatea pe care acesta a avut-o la Aecom, dar și despre interacțiunea cu Strabag, însă directorul tehnic al Aeroportului a refuzat dialogul.

Noul terminal de 70 milioane de euro trebuia construit cu stâlpi din oțel și grinzi metalice, conform cerinței exprese din Caietul de sarcini Prețul pentru această soluție tehnică era mai mare decât în cazul betonului prefabricat Strabag a câștigat licitația cu prețul cel mai mic, apoi s-a renunțat la oțel și s-au acceptat grinzi de beton Stâlpii au fost deja ridicați, apar în fotografii Conducerea Aeroportului nu a ofe...
Autor cristi tanasa Anchete 05 Decembrie 2022


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: