fbpx
 
Descarca aplicatia REPORTERIS
 
Studiu de caz – bazine de înot: Bolojan, șapte piscine semi-olimpice în 2 ani; Chirica, vorbe goale în trei ani

Studiu de caz – bazine de înot: Bolojan, șapte piscine semi-olimpice în 2 ani; Chirica, vorbe goale în trei ani


Primarul Iașului a anunțat în 2020 că „toate grădinițile din Iași vor avea piscine”

În 2023 nu s-a apucat de niciuna. Acum a rămas că va face bazine doar la trei grădinițe, dar mai durează

În paralel, Ilie Bolojan a construit șapte centre de înot în județul Bihor între 2020 și 2022

Sunt bazine semi-olimpice de 25 m lungime și mii de elevi au acum piscină în comune

Bazinele lui Mihai Chirica au doar 8,5 m lungime, dar nici de acestea nu s-a apucat

În 8 ani Chirica a adunat un sac de promisiuni: pasaje, parcuri, linii de tramvai, cinematografe, stadion, sală polivalentă, Bahlui navigabil, parc industrial. Zero realizat

Ce la Iași nici nu a început, la Bihor s-a și terminat. În ultimii ani, primarul Mihai Chirica a promis construcția de bazine pentru înot la grădinițele din oraș. „Este un element de noutate la nivel național”, s-a lăudat edilul pe 16 noiembrie 2022 când a anunțat semnarea contractului de proiectare și execuție pentru bazinele de la trei grădinițe. Primarul inclusese proiectul în platforma sa electorală din primăvara anului 2020.

În decembrie 2022, Ilie Bolojan, președintele Consiliului Județean Bihor, a făcut o scurtă postare pe Facebook în care a vorbit despre finalizarea lucrărilor la o rețea cu 7 complexuri de înot în 7 orașe. Beneficiari sunt elevii și preșcolarii din localitățile Ștei, Marghita, Beiuș, Valea lui Mihai, Salonta, Săcueni, Nucet, 7 din cele 9 orașe ale Bihorului.

Baza sportivă cu două bazine din Salonta (Bihor)

Bolojan a umplut județul de bazine pentru elevi

În cei doi ani de mandat în fruntea Consiliului Județean Bihor, liberalul Ilie Bolojan a construit o rețea de bazine pentru înot cu rol didactic. „Fiecare complex de înot va fi predat de Consiliul Județean Bihor în administrarea primăriei din orașul unde a fost construit. Cele 7 bazine de înot au o valoare de peste 9,5 milioane euro”, a menționat președintele Bolojan.
Complexul din Nucet are un singur bazin de tip semi-olimpic, celelalte șase centre având fiecare câte două bazine didactice: unul mare de 12,5 x 25 metri și unul mai mic de 6 x 12,5 metri, vestiare, grupuri sanitare și tribune. Primăriile partenere au pus la dispoziție terenul și au asigurat racordarea la utilități. Ultimul a fost gata acum câteva săptămâni, în decembrie 2022.

„Odată cu finalizarea lucrărilor în Ștei, proiectul de construcție a rețelei de bazine de înot didactice a ajuns la final. Sunt șapte astfel de complexuri în tot județul: Săcueni, Nucet, Salonta, Valea lui Mihai, Beiuș, Marghita și Ștei. Valoarea totală a investiției se ridică la 47.931.101, cu TVA”, a precizat Călin Gal, vicepreședinte al Consiliului Județean Bihor și responsabil de proiect.

Informațiile au fost prezentate pe pagina acestuia de Facebook. Bazinele didactice de înot vor fi destinate școlilor și grădinițelor pentru inițierea copiilor, iar după ore acestea vor putea fi deschise şi pentru agrement.

La noi e doar o randare, nu e nimic real. Bazinele de la cele trei grădinițe încă nu există

„Este vorba de sănătate”

Contactat de REPORTER DE IAȘI, vicepreședintele Călin Gal a declarat că lucrările la cele 7 centre s-au desfășurat în maxim doi ani. „A fost o finanțare de la bugetul de stat, sume repartizate pentru dezvoltare locală, la care a contribuit și Consiliul Județean Bihor și primăriile din orașele unde au fost realizate. Modelul este preluat din Ungaria, unde există mult mai multe, iar statul acoperă o parte din cheltuielile de funcționare. În cazul nostru, centrele sunt destinate copiilor, iar după ore primăriile pot să le deschidă pentru agrement și astfel să-și acopere cheltuielile de funcționare”, a afirmat vicepreședintele Gal.

Costul de întreținere a unui astfel de centru este între 8.000 și 10.000 euro lunar, iar oficialul CJ Bihor a precizat că se poartă discuții la nivel guvernamental pentru ca o parte din cheltuieli să fie suportate de stat, pe modelul din Ungaria. „Până la urmă, este vorba despre sănătate”, a afirmat acesta.

Călin Gal, vicepreședintele CJ Bihor a coordonat construirea celor șapte bazine din județ: „Am preluat un model din Ungaria, cu fonduri de stat, județene și locale”

Alt bazin în Oradea, prin CNI

În paralel, în municipiul Oradea se află în construcție, din primăvara anului trecut, un bazin didactic de înot localizat în cartierul Ioșia. „Bazinul, cu o lungime de 25 metri, o lăţime de 12,5 metri şi adâncime variabilă, va avea cinci culoare de înot cu o lățime de 2,5 metri și va putea fi folosit simultan de 65 de copii şi profesorii de înot”, a notat www.ebihoreanul.ro.

Proiectul, care ar urma să fie finalizat anul acesta, are o valoare de 10 milioane de lei și este derulat prin Compania Națională de Investiții.

Mihai Chirica: „Vor fi...”
La Iași, în ultimii ani, primarul Mihai Chirica a anunțat în mai multe rânduri realizarea de bazine pentru înot. Inițial, a spus că toate grădinițele din oraș vor avea astfel de facilități. Apoi, a precizat că va începe cu cinci unități.

În noiembrie 2021, a fost prezentat studiul de fezabilitate, în ianuarie 2022 au fost aprobați indicatorii tehnico-economici, iar în noiembrie 2022 a fost semnat contractul pentru proiectarea și execuția primelor trei bazine la grădinițele cu program prelungit 14 (Canta), 18 (str. Decebal) și 21 (aleea Plăieşilor).

„Grădinițe care vor avea bazin de înot. Construit special pentru această categorie de vârstă ca și o formă oarecum de compensare a grijii permanente pe care o am pentru promovarea sportului în școlile ieșene (...). Valoarea totală pentru cele trei grădinițe se ridică la circa 8 milioane de lei cu TVA. Vor fi clădiri cu o suprafață de aproximativ 178 mp cam cât Sala Mare a Primăriei, cu bazine cu lungime de 8,5 x 4,50 metri și adâncimea apei de la 0,50 metri până la 1,20 metri, adaptată adâncimea pentru această categorie de vârstă”, a spus Chirica toamna trecută.

Bazinul din comuna Valea lui Mihai, județul Bihor. La Iași e doar gura de Mihai

Prin aprilie abia vor începe bazine la trei grădinițe
În cadrul aceleiași conferințe de presă, primarul a mai făcut câteva precizări: „Credem noi că anul 2023 poate fi anul în care inaugurăm primele grădinițe cu bazin de înot. Este un element de noutate la nivel național și sperăm ca modelul nostru să poată fi reiterat și în alte unități preșcolare din România”.

Cu alte prilejuri, Chirica a menționat că acest proiect este urmare a unei „idei personale”. Potrivit unor informații din interiorul Primăriei, inaugurarea unui astfel de bazin anul acesta este o provocare la limită.

Astfel, până la sfârșitul lunii februarie ar trebui să fie gata proiectarea. Iar în martie-aprilie să înceapă efectiv construcția clădirilor ce ar urma să le adăpostească, în curțile celor trei grădinițe.

Promisiunile lui Mihai Chirica: în trei ani n-a fost în stare să facă nici măcar trei bazine de 8,5 mp, niște căzi mai mari, la niște grădinițe

Chirica este campionul promisiunilor mincinoase
- modernizarea si refuncționalizarea cinematografelor Dacia, Tineretului și Republica, anunțate în repetate rânduri, încă nu au început
- Casa Calimachi, cumpărată de Primărie în 2017 cu 800.000 euro, e în fază de autodemolare. Sunt necesare investiții de milioane de euro. Fusese propusă ca Muzeu al Centenarului
- stadionul și sala polivalentă au rămas la nivel de machetă
- pasajul subteran de la Agronomie a fost abandonat
- pasajul subteran de pe A. Panu, din fața Palatului Culturii, a fost amânat după ce licitația a fost anulată
- rețeaua de tramvaie nu a fost extinsă nici măcar cu un metru, deși s-a vehiculat proiectul prelungirii ei până la Tomești
- parcul Copou nu a fost încă reabilitat, deși Chirica a lansat ideea încă din 2015
- Bahluiul navigabil sau zonă de promenadă. Periodic, planurile sunt scoase de la sertar
- pasajele subterane din Podu Roș au fost transformate, pe hârtie, în supraterane. Și apoi abandonate
- Iașul, oraș fără autogară
- a proiectat și reamenajarea pieței de la Podu de Piatră. Vorbită și uitată
- esplanada de la Palatul Culturii, altă idee ratată
- Parcul Industrial Fortus: zero

Article image
Știrea cu adevărat gravă este că în 2022 Iașul a cheltuit pentru dezvoltare mai puțin decât în 2021. Din rău în mai rău!
Autor Iulian Mofteescu Reportaje 29 Decembrie 2022

 


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: