fbpx
 
O aventură teribilă: Chirica a dat 56 milioane de euro la CET, din banii ieșenilor, pentru 17 zile de funcționare

O aventură teribilă: Chirica a dat 56 milioane de euro la CET, din banii ieșenilor, pentru 17 zile de funcționare


CET Holboca a stat mai mult închis, din cauza avariilor tehnice. A funcționat doar între 2 și 19 decembrie. Ieri trebuia să-i dea drumul din nou

Prețul la energia vândută de Termoservice a fost bun, 1.500 de lei/MWH, dar bursa e o loterie

La un preț sub 850 de lei/MWH, pierderile Iașului vor fi uriașe

Primarul a alocat o sumă uriașă unei aventuri: 15% din apartamentele din Iași si 300 de clădiri publice

Totul e o subvenție nesfârșită: bani de la bugetul local, Iașul având alte urgențe, 20 milioane de euro de la Guvern, alte 5 milioane de euro pentru gigacaloriile la populație

Primăria Iași a dat 56 de milioane de euro pe cărbune. Doar transportul celor 140.000 de tone de la Constanța la Iași a costat 23 de milioane de lei. În aceste condiții, cu o avere dată pe cărbune, CET II Holboca a funcționat doar 17 zile în total, între 2 și 19 decembrie.
Mai mult nu a mers, din cauza unei avarii. Centrala produce și căldură, dar și curent electric ce este livrat în sistemul național, ducând activitatea la limita rentabilității – fără vînzarea de curent electric ar fi o gaură imensă în buget.
În lipsa CET Holboca, au funcționat cazanele pe gaz metan de la CET I Tudor Vladimirescu, care produc doar căldură. Speranța era vânzarea de curent pe piața de energie, care ar fi trebuit să acopere banii dați pe cărbune. Acum, pentru că prețul energiei este mai mic decât cel prognozat, iar centrala nu a funcționat, nici măcar acoperirea investiției în cărbune nu este sigură.

Două centrale

Iașul are două centrale termice: CET I, care funcționează pe gaz metan și produce agent termic în cantitate suficientă pentru tot orașul, și CET II Holboca, cu sistem de cogenerare. Centrala produce și agentul termic necesar orașului, și curent electric ce este vîndut în sistemul național.
CET Holboca are o limită de producție de 50 de MWh, în 24 de ore injectează în rețea 1.000 de MWh, o diferență fiind folosită pentru a funcționa.

CET Holboca a funcționat doar 17 zile în această iarnă, deși ieșenii au cotizat cu 56 milioane de euro, iar Guvernul a mai contribuit, tot din banii noștri, cu 20 milioane de euro

Producția pe decembrie, sabotată de o avarie

CET II Holboca vinde, prin intermediul Termoservice, două produse: energie termică către populație și instiutții și curent electric pe piața liberă.
Centrala ar putea produce și vinde, cu cele 140.000 de tone de huilă, 170.000 de megawați oră.
În luna decembrie, prețul mediu la care Termo Service a vândut energie a fost de 1.590,18 lei/MWh. În cele 17 zile de funcționare, centrala a livrat 16,251 de MWh, în valoare totală de 25,8 milioane de lei. Dacă ar fi produs și vândut la acest preț întreaga catitate de energie electrică ce poate fi produsă din cărbunele achiziționmat, încasările ar fi de 270 de milioane de lei – suma reprezintă mai mult de jumătate din costurile funcționării sistemului de producere și furnizare a energiei. Dar centrala mai mult a stat închisă.

Producția totală nu acoperă cheltuielile

„CET Holboca funcționează în fiecare an de la 1 decembrie la 30 aprilie. În decembrie 2022 a mers însă mult mai puțin, din cauza unei avarii la cazane”, a declarat Alin Aivănoaei, director Termoservice. În aceste condiții, nu mai este timp pentru atingerea valorii prognozate de energie vândută.
Pe lângă energia electrică livrată în rețea, centrala produce și vinde agent termic. Într-un sezon rece se vând 250.000 gigacalorii - 187.000 la populație, cu preț subvenționat acoperit din bugetul Primăriei, și 63.000 la instituții publice, școli, spitale, agenți economici - la preț întreg.
La actualul tarif al energiei termice, încasările pentru energia termică livrată în oraș ar fi de 96,5 milioane de lei (inclusiv subvenția din bugetul local este de 141 de lei/gigacalorie – total subvenții de la bugetul local 26 milioane de lei).
Totalul încasărilor ar fi de aproximativ 365 de milioane de lei (dacă este livrată toată cantitatea de energie electrică prognozată a fi obținută), în condițiile în care chiar primarul Mihai Chirica spunea că prețul funcționării termoficării la Iași, în iarna 2022/2023, este de 100 de milioane de euro.
Valorile sunt foarte mari. Pierderile pe un sezon pot fi de 10-20 milioane de euro.

Mai sunt 110 zile cu 1.000 de MWh pe zi

Centrala nu a fost pornită nici în luna ianuarie, astfel că, până la închiderea ei pe 30 aprilie (în situații excepționale, când este foarte frig în primăvară, este ținută în funcțiune și câteva zile din mai), mai sunt 110 zile.
Conform producției de 1.000 de MWh pe zi și prețului mediu din decembrie de 1.590,18 lei/MWh, Termoservice mai poate vinde curent de 174,9 milioane de lei, față de valoarea estimată de 270 de milioane de lei. Cu tot cu vânzările de 26 de milioane de lei din decembrie, ar fi 200 de milioane de lei – suma nu acoperă nici valoarea cărbunelui.

 Alin Aivănoaei, directorul Termoservice Iași, spune că mizează pe încă o alocare de cel puțin 10 milioane de euro de la Guvern

Directorul Termo Service: „Sub 850 de lei nu mai suntem rentabili”

Pentru rentabilitatea sistemului de producere a energiei termice s orașului, CET trebuie să vândă curent electric pe piața liberă. Altfel, prețul dat pe cărbune nu ar fi acoperit de vânzările de agent termic.
Directorul Termo Service spune că, deși centrala a funcționat puține zile de la pornire, pierderile sunt modeste.
„În perioadele în care prețul pe MWh era de 200 de lei, noi eram opriți și nu produceam curent eletric în pierdere. Conform calculelor, noi suntem rentabili de la 850 de lei/MWh în sus”, a precizat Alin Aivănoaei.

Miza: producerea de curent electric

În perioada în care CET II Holboca a fost oprită, locuitorii Iașului au primit căldură de la CET I Tudor. Cazanele acoperă necesarul celor 23.000 de apartamente racordate, al instituțiilor (300 de clădiri) și al firmelor.
Dar pentru Primăria Iași nu este o opțiune.
S-a mers pe gaz în Tudor cât a fost centrala de la Holboca oprită. Dar acesta este rolul centralei CET I, de backup pentru căldura orașului, preia sarcina de temperatură. Întotdeauna a fost și miza veniturilor din vânzarea de energie electrică, de aceea cumpărăm și funcționăm pe cărbune, a precizat un inginer din cadrul CET Iași.

O posibilă privatizare în 2023

În perioada 2011-2021, sistemul de termoficare din Iași a fost concesionat către Veolia Energie, o companie franceză care s-a retras invocând pierderi financiare semnificative acumulate de-a lungul celor 10 ani.
De la acel moment, sistemul este gestionat de către un departament al Primăriei, iar managementul și salariații centralei de termoficare au trecut la Termo Service.
La finalul anului trecut, Primăria a anunțat că intenționează să concesioneze din nou sistemul de termoficare.
„A fost aleasă firma de consultanță, urmează procedura în sine, anul acesta ar trebui să fie licitația. Realmente este o activitate care nu se pliază pe specificul unui UAT”, a precizat Alin Aivănoaei.

Termoficarea – un serviciu greoi și costisitor

La Iași, serviciul de termoficare este echilibrat datorită unei alocări bugetare de 100 de milioane de lei de la Guvern, care a acoperit cu acești bani o parte din costul pentru iarna 2022/2023.
La Suceava, de exemplu, producătorul de energie și furnizorul sunt, ambii, în pierdere pe ultimii ani fiscali. Thermonet SRL a avut, pe 2021, o cifră de afaceri de 34,5 milioane de lei, dar societatea care furnizează agent termic către 15.000 de locuințe și instituții din oraș a pierdut 9,5 milioane de lei.
Producătorul de energie al orașului – prin centrala de cogenerare, Bioenergy Suceava SA, a avut pe 2021 o cifră de afaceri de 128 de milioane de lei, dar pierderea a fost de 27 de milioane de lei.

Article image
Fenomenul se produce în softul care controlează motorul și apare la separatoarele din rețeaua-contact Problemele repetate au fost raportate în lunile octombrie-decembrie, dar conducerea CTP spune că asistenții turci au intervenit pentru remediere Altă situație de risc: roțile patinează pentru că sistemul automat de curățare a liniei cu nisip nu funcționează întotdeauna Majoritatea tramvaielor Bozankaya au deja paletele p...
Autor Cezar Moraru Anchete 09 Ianuarie 2023


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Decembrie 2023 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31