fbpx
 
Justiție dubioasă: traficantul de droguri Loredan Ștefan, prins în flagrant, nu are sentință în prima instanță nici după 8 ani. În câteva luni vine prescripția

Justiție dubioasă: traficantul de droguri Loredan Ștefan, prins în flagrant, nu are sentință în prima instanță nici după 8 ani. În câteva luni vine prescripția


Faptele sunt din 2015-2016: tânărul fusese filat când vindea canabis în cantități mari, cu sutele de grame

În cinci ani, DIICOT a făcut doar trei mișcări în acest dosar: l-au identificat pe autor în 2016, l-au audiat în 2019 și l-au trimis în judecată abia în 2021

După doi ani la Tribunal, nu este dată încă prima sentință

În ianuarie 2024 faptele se prescriu. Riscul de a nu se încheia procesul în apel este foarte mare

Loredan Ștefan a fost prins în 2016 dar după 8 ani încă zburdă liber

REPORTER DE IAȘI l-a surprins ca mare afacerist de pandemie: vindea tablete școlare și dezinfectanți prin primăriile PNL din județ, fiind un apropiat al lui Vlad Baba

Ștefan Loredan Florin, un apropiat al fostului director de la Școala Populară de Arte și furnizor de echipamente pentru instituție, precum și pentru alte entități de stat, este trimis în judecată pentru trafic și deținere de droguri de risc.
În jumătate de an, între iulie 2015 și ianuarie 2016, a vândut peste 1,7 kg de canabis. Cercetările procurorilor de la DIICOT au durat enorm și sunt puse acum în pericol de prescripția care poate surveni: ultimele fapte sunt din ianuarie 2016, dosarul a ajuns în instanță abia în 2021, în 2023 încă nu este o soluție în proces. Termenul de prescripție este de 8 ani în cazul său - ianuarie 2024 și încă nu a fost dată prima condamnare.
„Nu ne-am gândit să tragem de timp ca să intrăm în termenul de prescripție. A fost un dosar disjuns dintr-un alt dosar, de aceea a durat mai mult la DIICOT”, a precizat Bogdan Luca, avocatul lui Loredan Ștefan.

Loredan Ștefan (dreapta) a jucat în filmele lui Vlad Baba, fostul director de la Școala Populară de Arte

Faptele: a vândut 1,7 kilograme de canabis

În anul 2016, DIICOT Iași a destructura o rețea de trafic de canabis. Capul rețelei era un sportiv, Vlad Obreja, sprijinit de mătușa sa, Cristina Solomon, grefieră la Judecătoria Iași. Judecătorii au făcut arestări în cazul lor pe 30 ianuarie. Urmărirea rețelei se desfășura din 2014.
Din august 2015, aflaseră de încă o filieră de trafic de droguri. Cu câteva zile înainte de a destructura grupul condus de Obreja, polițiștii filau un tânăr care fuma o țigară cu canabis. Aveau informații că este cel pe care îl caută din 2015. Se știau cantități livrate, dar nu aveau numele vânzătorului. Au deschis, pe 18 ianuarie 2016, un dosar penal „in rem” (cercetau fapta, nu autorul) și, câteva zile mai târziu, i-au aflat numele: Ștefan Loredan Florin, un tânăr de 19 ani la acea vreme.
În dosar figurează cantitățile deținute și vândute de către acesta. Comerțul era en-gross, vindea cu sutele de grame. În total, procurorii au descoperit că a vândut canabis de 8 ori: 1,72 kilograme. Vindea cu 25-35 de lei gramul, în pachete de la 100 de grame în sus. Loredan a fost prins cu canabis pe 21 și pe 27 ianuarie, dar avea cantități mici, de sub un gram. Cea mai mare cantitate vândută odată a fost de 500 de grame, cu 25 de lei gramul. Procurorii au descris inclusiv faptul că s-a cazat la un hotel unde avea întâlniri încercând să vândă peste 400 de grame de droguri.

Loredan Stefan vindea canabis de la 100 g în sus, nu lucra cu sume mici

Temporizarea procurorilor: au făcut o audiere în 5 ani

Dosarul disjuns din cel deschis în 2014 a fost oficial deschis pe 18 ianuarie 2016. Din acea zi, au știut numele suspectului, pe care l-au și chemat la DIICOT ulterior. Există atașată dosarului de la Tribunal o listă întreagă de documente realizate în acest dosar, dar este surprinzător faptul că s-a lucrat cu intermitențe la intervale de timp foarte mari.
Prima etapă de lucru a fost la începutul lui 2016 și a durat câteva luni, până la finalul lunii martie 2016. După această dată este pauză în documente până în 2019, când lui Ștefan Loredan Florin i se ia o declarație de inculpat, pe 28 martie. În cei trei ani de la prinderea lui și până la a deveni inculpat nu a fost făcut niciun act în dosar.
După declarațiile din 2019, este iarăși o pauză de 2 ani. În 2021, dosarul a a juns în sfârșit la Tribunal. A trecut în 8 luni de camera preliminară și de toate contestațiile și cerererile de rejudecare, iar din iunie 2022 este la judecata pe fond. Procesul poate avea un verdict mâine, 17 martie, când a fost reprogramată pronunțarea. Aceasta a mai fost amânată o dată, după ce trebuia dată în decembrie 2022.
REPORTER DE IAȘI a solicitat DIICOT Iași să explice modul în care a fost instrumentat acest dosar timp de 5 ani, dar nu am primit un răspuns.

Vânzările de canabis nu i-au afectat mândra tinerețe: Loredan Ștefan a stat cu dosarul 8 ani la dospit, timp în care s-a ocupat de afaceri cu bani publici

Judecătorii stau cu sabia deasupra capului

Care sunt efectele faptului că DIICOT a întins un dosar aparent simplu, la care aveau din 2016 toate datele: există posibilitatea ca inculpatul pentru trafic de droguri de risc și deținere de droguri de risc să scape nu pentru că este nevinovat, ci pentru că survine prescripția faptelor.
De altfel, deținerea de droguri de risc, infracțiune pentru care Ștefan Loredan Florin este trimis în judecată, a fost deja prescrisă și, cel mai probabil, judecătorii vor constata modificarea.
„Pentru una dintre cele două fapte, deținerea de droguri, a intervenit prescripția. Dar trebuie să precizez că am preluat acest dosar când a ajuns în instanță și nu l-am tergiversat sub nicio formă. Cauza nu o cunosc, dar probabil este faptul că a fost un dosar plecat dintr-o altă faptă și a fost necesar un timp mai îndelungat pentru toate cercetările. Vedem ce decizie dau judecătorii de la Tribunal și dacă este cazul să mergem în apel ulterior”, a precizat Bogdan Luca, avocatul lui Ștefan Loredan Florin.
REPORTER DE IAȘI a solicitat opinia unui specialist cu greutate în domeniul penal. Acesta a precizat că, pentru traficul de droguri de risc, prescrierea poate surveni la 8 ani de la data comiterii ultimei fapte.
„Dacă ultima faptă a fost în ianuarie 2016, prescripția ar fi în ianuarie 2024. Părerea mea este că dacă va fi un verdict la următorul termen, având calea de atac de la Curtea de Apel, va fi dată o sentință definitivă până în ianuarie 2024. Pentru că nu durează atât de mult formalitățile pentru atacarea primei decizii și niciun judecător nu riscă să fie prescrisă o faptă dintr-un dosar pe care îl are în față”, a precizat specialistul.

Tablă electronică livrată de Loredan Ștefan la Ciortești. În câteva luni a încheiat contracte de 925.000 de euro cu primăriile PNL. O parte din bani nu i-a mai încasat, spunând că a intrat în tirul presei, după dezvăluirile REPORTER

Afacerile lui Loredan au explodat în pandemie

Contactat de REPORTER D IAȘI, Ștefan Loredan Florin a precizat că nu este de interes public dosarul său. Când ai 19 ani faci niște greșeli de care devii conștient apoi. Sunt o cu totul altă persoană acum. Cel mai bine îi întrebați pe procurori de ce a durat, eu nu am făcut nimic pentru a întârzia cercetările. În aprilie așteptăm o soluție și să vedem ce avem de făcut mai departe, a menționat Loredan.
Este un apropiat al fostului director Vlad Baba de la Școala Populară de Arte din subordinea CJ. De altfel, a și livrat produse prin achiziție directă către instituția condusă de prietenul alături de care apare în mai multe producții de ficțiune, pe un canal You Tube.
Firma lui Ștefan Loredan Florin, EN Goodies International SRL, a încheiat, spre finalul lui 2020, în doar câteva luni, 125 contracte cu primăriile și școlile din Iași, în valoare totală de aproximativ 950.000 de euro. Societatea a încheiat contracte pentru tablete livrate școlarilor, produse care au fost plătite pe loc din bugetele locale: 150.000 de euro.
Partea cea mai consistentă, de 800.000 de euro, a fost pe contracte pentru dezinfectanți și pentru dotarea cu aparatură electronică a școlilor, prin două programe - POIM și POC. Sumele le încasa doar dacă primăriile sau școlile primeau banii europeni.
Analizând site-ul Ministerului de Finanțe, unde ultima declarație a EN Goodies International SRL a fost chiar pentru 2020, rezultă că nu a mai primit și cei 800.000 de euro. Cifra de afaceri a fost de 744.000 de lei și corespunde tabletelor vâdute către școli. Profitul a fost de 326.000 de lei, o marjă uriașă.

Article image
* Achiziții directe în 3 minute pe fonduri europene care vin peste 6 luni. Schema a fost aplicată de peste 100 de ori, în contracte sparte în sume mici * O școală a luat aproape 700 de combinezoane, fără să fie clar la ce folosesc * Altă școală a luat dezinfectant de mâini pentru următorii 5 ani, „pentru că nu expiră” * Tânărul furnizor are 25 de ani și firma sa abia era înființată * Loredan Ștefan a negociat singur cu ...
Autor Cezar Moraru Anchete 19 Aprilie 2021

 


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Noiembrie 2023 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30