fbpx
 
Prădătorul sexual Ionel Onofraș, judecat în secret de instanță. Ascunderea informațiilor, abuz grosolan

Prădătorul sexual Ionel Onofraș, judecat în secret de instanță. Ascunderea informațiilor, abuz grosolan


Judecătoria Iași a ascuns informații cruciale pentru procesul de înfăpuire a justiției: a secretizat procesele lui Ionel Onofraș, fostul primar al Iașului și lider mason, acuzat că ar fi violat și agresat sexual patru minore.

Din mai 2022, de pe portalul instanțelor au dispărut subit toate referințele la dosarele sale de arest și mersul procesului în care a fost trimis în judecată, pe fond.

Într-un răspuns pentru REPORTER, Judecătoria a transmis că dispariția dosarelor este cauzată de faptul că acestea au ca obiect „viața sexuală” și că există un ordin din 2021 care obligă ca acestea să nu apară pe site pentru protejarea victimelor.

Anterior de luna mai 2022, însă, alte opt dosare de arest preventiv ale lui Onofraș au apărut și apar, încă, pe portalul instanțelor.

În al doilea rând, în cazul altor dosare de „viață sexuală”, cu alți inculpați și alte victime, Judecătoria Iași le-a înregistrat/nu a catadicsit să le elimine de pe site: REPORTER a descoperit zeci de astfel de exemple, inclusiv cu victime minore ale unor agresiuni sexuale figurând pe site, revoltător!, cu nume și prenume!

Pentru VIP-ul Onofraș, care este recidivist, au secretizat procesul, în timp ce victime sub 18 ani ale unor infractori sexuali apar cu nume în dosare, lucru care încalcă reglementările în vigoare.

Detalii îngrozitoare din anchetă
În martie 2022, omul de afaceri Ionel Onofraș a fost arestat preventiv după ce anchetatorii de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Iași au adunat probe conform cărora a violat și agresat sexual trei minore. Subiectul a fost unul de interes major atât prin faptul că Onofraș este o persoană notorie în Iași, cât și prin detaliile din anchetă care formau imaginea unui infractor feroce care nu avea nici o remușcare în a profita de naivitatea unor minore. Onofraș țesea o pânză invizibilă în care cădeau tinerele: le invita la atelierul său de fotografie pentru a le poza ca modele, iar apoi le viola sau le agresa sexual. Infracțiunea de viol s-ar fi săvârșit prin penetrarea cu degetele. În altă situație, una dintre minore ar fi acuzat că ar fi fost obligată să-i facă sex oral lui Onofraș.

În anchetele penale de acest fel, inițial, presupusul făptaș este arestat preventiv, măsura este prelungită succesiv, în acest timp procurorul de caz lucrând la definitivarea dosarului și trimiterea acestuia în judecată, pentru a obține condamnarea. La Onofraș, există și acum pe portalul instanțelor confirmarea că, până la un moment dat (foto jos), lucrurile au stat în acest fel: arestare pentru 30 de zile pe 4 martie, contestație depusă de acesta și respinsă de Tribunal pe 7 martie; prelungire arest cu 30 de zile pe 28 martie, contestație respinsă de Tribunal pe 30 martie; prelungire arest cu 30 de zile pe 26 aprilie, contestație respinsă de Tribunal pe 28 aprilie; prelungire arest cu 30 de zile pe 23 mai, contestație respinsă de Tribunal pe 26 mai 2022. Dup această dată, orice referire la Onofraș pe portalul instanțelor de judecată din România a încetat.

O parte dintre dosarele de arest preventiv ale lui Onofraș au apărut pe portalul instanțelor

Orice referință la vreun dosar de prelungire arest sau la dosarul pe fond, de trimitere în judecată, pur și simplu nu mai apare. Cazul Onofraș nu mai există.

Ultima informație publică despre acesat dosar a apărut luna următoare, în iunie, atunci când publicația locală Dezvăluirea.ro informa că Onofraș ar fi fost trimis în judecată pe 10 iunie 2022, pe lista victimelor apărând încă o tânără față de anunțurile inițiale.

„Bifa verde”, prietena inculpatului

Este Onofraș tot în arest acum? A fost condamnat? În ce stadiu se află dosarul de la instanță? Sunt trei sau patru victime? La aceste întrebări publicul nu are acces în acest moment pentru că, din 26 mai 2022, pe portalul instanțelor numele lui Onofraș a dispărut.

REPORTER a întrebat unitatea de parchet care l-a trimis în judecată, cea de pe lângă Curtea de Apel Iași, cum se explică dispariția dosarelor de pe portal, replica fiind: „(...) trebuie să vă adresați instanței de judecată pentru răspunsul la informațiile solicitate, întrucât faza de urmărire penală, specifică activității parchetului, s-a încheiat odată cu trimiterea în judecată a inculpatului Onofraș Ionel, prin rechizitoriul din 10.06.2022.”

Am trimis aceleași întrebări la instanța unde se judecă dosarul pe fond, Judecătoria Iași, instituție care, pe 20 martie 2023, ne-a transmis că „Potrivit deciziei nr. 24 din 27 aprilie 2021 dată de președintele Judecătoriei Iași (în considererea decizei nr. 104/24.03.2021 emisă de președintele Curții de Apel Iași), dosarele având ca obiect infracțiuni cu referiri la viața sexuală primesc bifa «Confidențial» chiar de la înregistrare. Natura dosarului în discuție se încadrează exact în tipul de cauze care primesc această bifă de la început, motiv pentru care nu suntem în măsură a vă indica nici măcar numărul dosarului.

Deciziile menționate au fost date ca urmare a faptului că se impunea luarea unor măsuri administrativ judiciare în vederea implementării prevederilor legale și a recomandărilor eleborate de către organismele internaționale, în scopul protejării datelor personale ale anumitor categorii de persoane implicate în proceduri judiciare și, respectiv, a asigurării confidențialității procedurilor judiciare care au un astfel de caracter prin raportare la funcțiile tehnice oferite de aplicația Ecris”. Ecris este sistemul de înregistrare al dosarelor pe portalul instanțelor de judecată, datele fiind introduse de grefieri, cu asistența specialiștilor IT.

La Onofraș secret, la victime minore - nu

Dacă, după data de 27 aprilie 2021, în baza ordinului invocat, Judecătoria Iași ar fi procedat în acest fel cu toate dosarele având ca obiect infracțiuni cu referire la viața sexuală, secretizarea proceselor lui Onofraș ar fi fost perfect întemeiată.

Doar că, din datele procesate de REPORTER în câteva minute, ulterior datei de 27 aprilie 2021, pe portalul instanțelor, la Judecătoria Iași, există zeci de dosare având ca obiect infracțiuni cu referire la viața sexuală în care nu a fost activată bifa verde. Am făcut capturi cu zece astfel de procese și am întrebat Judecătoria Iași cum se explică dubla măsură a mâinii invizibile care, în unele cazuri, apasă pe bifa verde, în altele – nu. Până la ora editării acestui articol, nu am primit răspuns.

Iată o parte dintre cele zece dosare, analiza acestora dezvăluind un lucru revoltător: deși susține că aplică secretizarea pentru a asigura protejarea datelor personale ale victimelor, ulterior ordinului din 2021, Judecătoria Iași a postat pe portalul instanțelor și numele neanonimizat de victime minore sau adulte ale unor infracțiuni de viață sexuală, precum proxenetismul, violul sau agresiunea sexuală! Iată descrierea unora dintre cele zece dosare (nu am inclus numărul, ci doar data înregistrării, obiectul și, anonimizate de REPORTER, numele victimelor și reprezentanților legali):

10 iunie 2021: proxenetism cu minori, inculpați Vasilica Pascu, Florex Costea, Ionuț Denis Cărare. Numele și prenumele a cinci victime, cel puțin una minoră, apar neanonimizate, la fel și cel al unui părinte!

Unde a fost bifa verde? Anonimizarea numărului de dosar, al numelui victimelor și al unui părinte a fost făcută de REPORTER pentru a ilustra acest articol

18 noiembrie 2021: proxenetism cu minori, inculpați Robert Florin Agape, Florin Bogdan și Vasilica Petronela Toderașcu. Numele și prenumele a patru victime minore apar neanonimizate, la fel și cele ale părinților!

Unde a fost bifa verde? Anonimizarea numărului de dosar, al numelui victimelor și al părinților a fost făcută de REPORTER pentru a ilustra acest articol

7 iulie 2022, agresiunea sexuală în formă contiunată, cu minori. Acuzat: Neculai Stan. Există numele și prenumele a patru minore, victime și părți civile în proces. În dosar, minorele apar ca reprezentate legal de părinți care apar și ei cu nume și prenume.

18 ianuarie 2023: proxenetism, inculpat Iulian Todică. Numele fetei obligată să se prostitueze, parte vătămată în dosar, apare cu nume și prenume!

Unde a fost bifa verde? Anonimizarea numărului de dosar și al numelui victimei în acest dosar de proxenetism a fost făcută de REPORTER pentru a ilustra acest articol

1 martie 2023: agresiunea sexuală cu minori, inculpat Radu Olandru Vasile. Numele victimelor sunt anonimizate, așa cum este corect.

Așa ar fi trebuit să apară dosarul lui Onofraș pe portalul instanțelor: cu numele lui și cu cel al victimelor anonimizate. Este un mister de ce lucrurile stau altfel

2 martie 2023: agresiune sexuală cu minori, inculpat Costel Serghiciuc.

Numele victimei și al părinților sunt anonimizate, așa cum este corect.

7 martie 2023, viol în formă continuată, agresiune sexuală în formă continuată, cu minori. Inculpat Ionuț Hilohe. Sunt exact aceleași infracțiuni de care este acuzat Onofraș. Numele victimelor sunt anonimizate, așa cum este corect și ar fi trebuit să stea lucrurile și în dosarul fostului primar.

De ce bifa a intrat în vigoare de la un anumit moment?

La cazul Onofraș, mai există un aspect care ridică suspiciuni legate de secretizarea subită a informațiilor legate de ancheta sa: faptul că, inițial, dosarele în care apărea numele său au apărut pe site. Este vorba de opt măsuri de luare și prelungire a arestului preventiv. În minutele acestor dosare, judecătorul a menționat numele victimelor minore cu inițiale și vârstă. Aceste dosare apar acum și pe portalul instabțelor, fiind neclar cum de bifa verde nu s-a activat pentru ele, ci doar de la momentul 26 mai 2022 încolo.

La momentul arestării din 2022, Onofraș și-a ascuns fața, iar, apoi, Judecătoria Iași i-a ascuns dosarele (Sursa foto: captură Youtube Ziarul de Iași)

În privința stadiului dosarului, Judecătoria a transmis că acesta se află în faza cercetării judecătorești, fază în care se administrează probe, iar Onofraș se află sub imperiul măsurii preventive a arestului. În răspuns nu se precizează dacă este vorba de arest prevenitv sau la domiciliu.

De precizat că blatul Justiției în dosarul Onofraș, care a fost și mason de vârf, este cu atât mai rușinos cu cât, încă din 2012, o fostă amantă a acestuia declara public presei locale și naționale că pasiunea lui „este să realizeze fotografii nud cu tinere minore” și „să organizeze adevărate orgii sexuale, la care venea foarte multă lume”. La acel moment, procurorii nu au întocmit dosar penal. Astfel, este probabil că pasivitatea anchetatorilor să fi fost o cauză care a dus la violul și agresiunile sexuale din dosarul penal în curs de judecată.

Cuvinte uluitoare în fața unui judecător

Ionel Onofraș nu este la primul contact cu legea penală: în februarie 2018, a ieșit din pușcărie, fiind eliberat condiționat după ce fusese condamnat la patru ani și patru luni de închisoare pentru înșelăciune într-un dosar cu un prejudiciu de 1 milion de euro.

În cuvântul din fața judecătorului de la Tribunalul Vaslui care, în final, l-a eliberat, Onofraș a avut un discurs halucinant: „(...) Motivul pentru care se află la acest moment in fața instanței a fost un accident în viața sa, o greșeală pe care și-a asumat-o și pentru care consideră că a plătit suficient. Până la acel moment, prin activitatea sa de fotograf al păsărilor a adus onoare României prin obținerea unor medalii de aur și argint la diverse saloane internaționale de artă fotografică. Consideră că pe perioada detenției, a tras foarte multe concluzii și a înțeles în mod profund care este valoarea libertății unei persoane, în condițiile în care, în perioada anterioară, viața sa era legată de natură. Se apropie primăvara care este anotimpul pe care îl iubește cel mai mult, pentru că reprezintă schimbarea, renașterea, trezirea la viață, speranța și iubirea și solicită acordarea unei noi șanse pentru ca acest anotimp să se instaleze și în viața sa.” În final, magistratul a decis că „persoana privată de libertate poate fi redată societății anterior executării integrale a pedepsei închisorii și nu mai este necesară o perioadă de detenție suplimentară fracției prevăzute de lege, fiind întrunite toate condițiile prevăzute de lege pentru acordarea beneficiului liberării condiționate.”

Ce s-a întâmplat ulterior: judecătorul de la Vaslui și sistemul pe care s-a bazat pentru eliberare s-au înșelat epocal, Onofraș a nenorocit viețile a patru adolescente, iar același sistem de justiție, prin Judecătoria Iași, i-a mușamalizat dosarul. În acest timp, România clamează respectarea principiului înfăptuirii justiției.

Article image
Fostul primar post-decembrist e închis la Vaslui și a cerut eliberarea după doar o treime din pedeapsă executată. Celebrul Guardian l-a premiat pentru cea mai bună fotografie cu o pasăre, realizată în 2017. Onofraș s-a prezentat în instanță  ca una dintre „cele 100 de personalități contemporane”. Procurorii n-au vrut să audă, mai stă după gratii. Țeapa trasă de Bebe unor firme de leasing e de 1,7 milioane de euro, bani păpa...
Autor Reporter Online Slideshow HOMEPAGE 15 Februarie 2018


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: