fbpx
 
Descarca aplicatia REPORTERIS
 
Așa arăta fundația viitorului imobil în timpul lucrărilor (Sursa foto: Elena Ghidirim) Așa arăta fundația viitorului imobil în timpul lucrărilor (Sursa foto: Elena Ghidirim)

Protecția Copilului a construit pe apă. Proiect european de 2 milioane de euro, în pericol: „Azi se turna, a doua zi se inunda"


Proiectul finanțat din fonduri europene al unei case familiale ridicate de Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGAPSC) a fost pus în pericol de posibilă o eroare a ApaVital. Proiectantul susține că societatea de apă-canal deținută de Consiliul Județean a uitat să menționeze într-un aviz dat viitoarei construcții existența unor puțuri de drenaj pe terenul din strada Strugurilor nr. 41. Prin urmare, după începerea lucrărilor, șantierul s-a umplut de apă peste noapte, de vină fiind terenul mocirlos. Remedierea situației a necesitat o altă soluție tehnică pentru fundație, soluție care a costat 40.000 de euro. Reprezentanții ApaVital își declină răspunderea pentru ceea ce s-a întâmplat.

Zonă cu versanți

DGASPC Iași derulează un proiect finanțat cu peste 10 milioane de lei, din fonduri europene, pentru închiderea Centrului Rezidențial „C.A. Rosetti”. 70% este contribuția UE, 28% a bugetului național și 2% a Consiliului Județean, instituția care are în subordine Direcția.

Proiectul, împărțit în două loturi, prevede construirea unor case de tip familial, cu parter și un etaj, în care să fie mutați copiii din Centrul “C.A. Rosetti”. Aceștia ajung aici în plasament și au nevoi speciale/dizabilități/diferite grade de handicap.

În total, în aceste locuințe ar urma să fie cazați peste 70 de astfel de beneficiari ai serviciilor DGASPC Iași.

Una dintre viitoarele case va fi în municipiul Iași, pe strada Strugurilor nr. 41. Valoarea investiției în imobil și utilități este de aproape 1 milion de lei. Terenul este situat într-o vale, la marginea străzii, având în toate direcțiile versanți.

Demersul civic al unei vecine

Șantierul a demarat, dar vecinii au observat imediat că se petrece ceva ieșit din comun. Ca în legenda Meșterului Manole, tot ce săpau constructorii peste zi era acoperit de apă până a doua zi. Situația s-a repetat de câteva ori. „Acolo erau niște fântâni de acumulare, iar pânza freatică este foarte aproape de suprafață. Există și un izvor la mică distanță. După ce au demolat clădirile și au început săpăturile pentru fundație, apa a început să se ridice la suprafață. Săpau ziua, a doua zi dimineață găseau baltă. Au pompat apa, au înlocuit pământul cu unul mai nisipos, l-au bătut cu un compactor, dar apa tot apare în fiecare dimineață. (...) muncitorii trec deja la următaorele etape de construcție, după ce au pompat apa și au adunat-o cu lopata în găleată”, se arată într-o sesizare trimisă REPORTER de Elena Ghidirim, vecină din zonă.

Altă zi, altă inundație în fundație (Sursa foto: Elena Ghidirim)

Ea și-a motivat demersul prin miza pe care o are acest proiect: bani publici pentru sprijinul copiilor cu dizabilități. „Aș vrea să mă asigur că firma de construcții știe ce face și poate răspunde întrebărilor despre fundația casei, poate garanta că efectuează lucrările cu profesionalism și bună credință. Deocamdată am mari îndoieli, bazate pe ce pot vedea zilnic”, a transmis Ghidirim.

Constructorul susține că nu vor mai fi probleme

REPORTER a mers la fața locului pentru a verifica cele sesizate. Muncitorii firmei Pavi-Lux SRL, care ridică locuința pentru DGASPC, spun că proiectul inițial nu menționa o abordare specială din cauza apei din subsol, deși terenul era mlăștinos: „La săpături a ieșit foarte multă apă. Ulterior, proiectantul a dat o soluție de umplere a fundației cu un strat gros de piatră și realizarea unui drenaj în jurul fundației”.

Directorul DGASPC, Ion Florin, recunoaște că a existat o problemă, dar soluția de remediere aleasă este sigură. „Acolo existau niște puțuri despre care nu am știut că sunt funcționale. În faza inițială, proiectantul a văzut aceste puțuri, erau uscate. Adâncimea fundației a fost mare, a ieșit apă din sol, s-au descoperit și izvoare subterane. Puțurile s-au umplut cu apă. Proiectantul a dat o soluție tehnică ce a fost aplicată. Constructorul a spus că este potrivită și că nu vor fi probleme în viitor”, a afirmat directorul Ion Florin.

Directorul Ion Florin crede că situația s-a rezolvat

Lucrările suplimentare nu au fost, însă, gratuite. Factura pentru ce s-a făcut în plus a însemnat încă 40.000 de euro, bani care, inițial, fuseseră economisiți la licitația de execuție (ofertele au avut prețuri mai mici decât suma estimată pentru procedură de către autoritatea contractantă). „Banii au existat în proiect, nu am accesat fonduri suplimentare”, a menționat Ion Florin.

Proiectantul și ApaVital se contrazic

Proiectantul locuinței DGASPC a fost firma Etalon Pol Consult SRL Suceava, un reprezentant al societății, contactat de REPORTER, susținând că nu a știut de la început despre existența unor puțuri pentru că nu au fost menționate în avizele solicitate de la faza de întocmire a documentației de urbanism. „Când am realizat proiectul, pe baza avizelor și a vizitelor din teren, nu am avut informații despre acele puțuri. În avizul primit de la ApaVital nu erau menționate. Am schimbat ulterior soluția tehnică, a fost turnat un strat consistent de piatră spartă în fundație, a fost realizat un dren de jur împrejur care captează apa. Acum, șantierul nu mai este inundat”, a spus reprezentantul Etalon Pol Consult SRL.

Așa arăta fundația miercuri, 29 martie

În replică, ApaVital a precizat că societatea nu dă avize decât legat de instalațiile de apă și canalizare de pe terenurile pe care urmează să se construiască. „Certificatul de urbanism pentru edificarea construcțiilor este eliberat de UAT-uri și are la bază avizele de la furnizorii de utilități. ApaVital dă avize pe rețele de apă și canalizare. Noi spunem dacă este rețea de apă și canalizare acolo unde se va construi. Din ce am înțeles, puțurile acelea colectează apă din versanți și pluvială, nu le exploatăm noi, cel mai probabil despre ele ar fi trebuit să știe Comisia de Versanți a Primăriei”, a precizat un reprezentant al ApaVital.

Article image
Femeia fatală din urmă cu 10 ani are un certificat în terapii neconvenționale și te vindecă de orice suferință doar printr-o discuție de la distanță
Autor cristi tanasa Reportaje 23 Martie 2023

 


Citeste si...
Nota
(1 Vote)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Iunie 2023 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30