fbpx
 
Primăria n-a plătit concertul de Revelion din motive de DNA. Chirica dă o țeapă clasică de 100.000 de euro, Groza țipă la Tribunal

Primăria n-a plătit concertul de Revelion din motive de DNA. Chirica dă o țeapă clasică de 100.000 de euro, Groza țipă la Tribunal


Timp de 7 ani, primarului nu i-a păsat că licitațiile pentru concertele organizate de Radu Groza erau trucate și îi plătea de urgență sute de mii de euro pentru fiecare eveniment

Imediat ce DNA i-a cerut socoteală, primarul a anulat ultima plată către firma amicului său, ca și cum nu l-ar cunoaște

Impresarul cere banii la Tribunal, Mihai Chirica nu mai răspunde la telefon, pentru că mai are o trimitere în judecată și alte două inculpări în dosare de corupție

La concertul de Revelion, adjudecarea licitației s-a făcut tocmai pe 28 decembrie, iar artiștii ceruți în caietul de sarcini erau fix aceiași cu cei pe care îi avea deja antamați Radu Groza

Impresarul Radu Groza avea a doua casă la Iași, unde suta de mii de euro se dădea la fel de ușor ca mia de lei. Din bani publici

Impresarul artistic Radu Groza a dat în judecată Primăria Iași solicitând achitarea sumei cuvenite pentru organizarea concertului de Revelion din centrul orașului. Valoarea totală a contractului era de 110.000 de euro (fără TVA), dar a fost scăzută suma calculată pentru spectacolul cu drone, care n-a mai avut loc, circa 17.000 de euro (fără TVA).
Au trecut mai bine de trei luni, Radu Groza n-a încasat banii, DNA a deschis un dosar „in rem”, solicitând toate contractele dintre Primărie și firma din București, iar primarul Mihai Chirica a făcut ce știe mai bine: a băgat capul în nisip și n-a mai plătit concertul, pentru a scăpa de acuzația creării unui prejudiciu din bani publici.
Interpelată zilele trecute de REPORTER DE IAȘI, DNA a informat că în acest caz continuă cercetările „in rem”.

Dronele de Revelion au fost o minciună a lui Mihai Chirica. Acestea n-au fost niciodată luate în calcul. DNA s-a sesizat din presă și a demarat o anchetă

S-a ajuns la Tribunal

Radu Groza a deschis procesul la Tribunalul Iași pe 4 aprilie, după ce notificase Primăria pentru achitarea creanței și nu primise niciun răspuns. Între patronul R&A Events&Concerts și primarul Mihai Chirica relațiile erau excelente, această firmă fiind organizatorul exclusiv al tuturor concertelor cu intrare liberă finanțate de Primărie în ultimii 7 ani.
Afacerea a mers netulburată până în acest an, DNA anunțând, imediat după Revelion, că a deschis un dosar în care cercetează atribuirea, de către Primărie, a contractului privind concertul către firma lui Radu Groza.
Cu câteva zile înainte de eveniment, 7IAȘI dezvăluia mascarada procedurii de achiziție pentru concertul de 100.000 de euro. Contractul a fost atribuit abia pe 28 decembrie, cu trei zile înainte de Revelion. Toate formațiile aflate sub contract cu R&A Events erau incluse în caietul de sarcini, astfel că preferințele celor din Primărie și disponibilitatea impresarului Radu Groza de a aduce acele trupe s-au potrivit perfect.

REPORTER DE IAȘI calcula încă din 2020 că din afacerile dintre primar și impresar dispar fără urmă zeci de mii de euro

Prieteni apropiați

Aceste practici au fost o obișnuință în relațiile dintre Radu Groza și primarul Mihai Chirica de-a lungul celor două mandate ale acestuia, cei doi fiind prieteni apropiați. Contractele cu dedicație au continuat imperturbabil între 2015 și 2023, în ciuda dezvăluirilor din REPORTER DE IAȘI, 7IAȘI sau ZIARUL DE IAȘI. Totul s-a încheiat abia când DNA a demarat o achetă, iar Mihai Chirica s-a speriat pe fondul trimiterii în judecată într-un alt proces de corupție și al altor două inculpări pentru abuz în serviciu.
Radu Groza se consideră nedeptățit:
„Eu am achitat mare parte din costurile organizării concertului de Revelion. Nu am nicio explicație la faptul că Primăria refuză să-și onoreze obligațiile contractuale”. Impresarul susține că, în ciuda suspiciunilor create în jurul relației sale privilegiate cu primarul Iașului și cu bugetul public al acestui oraș, veniturile sale de pe urma acestor afaceri au fost modeste: „Am să vă arăt toate cheltuielile pe care le suportam, mie îmi rămânea foarte puțin. Cheltuielile de cazare, masă și transport pentru artiști s-au majorat foarte mult în ultimii 3 ani, iar calculele sunt mult mai dezamăgitoare decât au apărut în presă”.
Radu Groza aproape este fericit că a scăpat de corvoada de a mai încasa bani de la Primăria Iași, contractele sale din ultimii 7 ani ridicându-se la frumoasa sumă de 1,5 milioane de euro.
„Acum, eu mă ocup de concerte cu bilete vândute, la Sala Palatului, pe arene în aer liber și mă descurc destul de bine”, a afirmat impresarul. Întrebat dacă va mai veni la licitații cu dedicație la Iași, a spus că nu crede: „Mă descurc destul de bine din evenimentele pe care le organizez acum”.

Cât timp a fost dat în vileag de presă pe tema contractelor oneroase cu R&A Events, lui Mihai Chirica nu i-a păsat. A intrat în sincopă abia când DNA a deschis un dosar

Licitații cu dedicație

În 2020, REPORTER DE IAȘI calcula costurile reale ale concertelor organizate de Radu Groza și plătite de Primărie, în medie, cu 140.000 de euro/eveniment. Calculele făcute la limitele maximale arătau că la fiecare acțiune dispăreau între 30.000 și 50.000 de euro. REPORTER realizase calculele în parteneriat cu specialiști în industria spectacolelor și obținuse listele de onorarii ale artiștilor veniți la Iași.
Constanta tuturor licitațiilor câștigate de firma lui Radu Groza era că Primăria le organiza cu o săptămână înainte de evenimentul programat, pentru a nu se prezenta niciun contracandidat.
Rețeta s-a repetat și la Revelionul 2022, în ciuda vociferărilor presei independente. Diferența a fost că, în primele zile din ianuarie, DNA a cerut Primăriei toate documentele de la licitația adjudecată de R&A Events & Concerts pe 28 decembrie. De asemenea, procurorii au solicitat oficial toate caietele de sarcini și toate decontările de la evenimentele organizate de Radu Groza și Primăria Iași în ultimii 7 ani.
Din acest moment, relația dintre Mihai Chirica și impresarul său preferat s-a încheiat. Groza rămâne însă cu o pierdere de 500.000 de lei de la ultima afacere, primarul considerând că aceasta poate fi compensată cele 1,5 milioane de euro achitate în anii anteriori.

Radu Groza a dat Primăria în judecată pe 4 aprilie, după ce a așteptat banii de la Revelion timp de trei luni

DNA intră pe fir

Presiunea la adresa lui Mihai Chirica pe tema atribuirii scandaloase a concertelor suportate din banii publici a crescut în ultimul an, pe fondul apariției mai multor dosare penale care l-au avut drept țintă. Consilierii locali din Opoziție solicitaseră în decembrie 2022 ca focul de artificii să fie înlocuit cu un spectacol de lumini cu drone, pentru a nu teroriza animalele de companie și pentru a nu periclita integritatea pereților de la Palatul Culturii.
Primarul a cedat și a anunțat printr-un comunicat includerea unui show cu drone în noaptea de Revelion. A fost o diversiune, dronele n-au ajuns niciodată la Iași.
După demararea investigației de către DNA, purtătorul de cuvânt al Primăriei, Sebastian Buraga, a declarat, pentru ZIARUL DE IAȘI, că suma preconizată pentru drone, va fi scăzută din costul total al concertului organizat de firma lui Radu Groza. Buraga invocase condițiile meteo nefavorabile pentru anularea spectacolului cu drone, deși vremea fusese caldă în noaptea de Revelion la Iași, iar vântul nu bătuse deloc.
Speriat de un nou dosar penal, Mihai Chirica n-a mai plătit absolut nimic pentru ultimul concert de Revelion. Același tip de reacție l-a avut Mihai Chirica și în alte contracte unde s-au derulat anchete penale. A refuzat timp de câțiva ani să achite niște resturi de plată în contractul UTI, de semaforizare inteligentă, lăsându-se forțat doar de către o decizie judecătorească.

Article image
Onorariile artiștilor care au venit la Iași, de Revelion, Sf. Parascheva și FIE, sunt uluitor de mici față de totalul bugetelor anunțate. Toate costurile verificate la firmele din piața liberă conduc la valori mult mai mici decât sumele plătite de șefii Primăriei. De cinci ani, impresarul de casă al lui Mihai Chirica este Radu Groza, care câștigă toate simulacrele de achiziții organizate de Primărie, organizate cu o săptămâ...
Autor Iulian Mofteescu Anchete 20 Ianuarie 2020


Citeste si...
Nota
(1 Vote)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30