fbpx
 
VIDEO. Pumni, sălbăticie: elevii din Șcheia organizează lupte MMA chiar în timpul orei. Profesorul lipsea, disoluție în școala profesională

VIDEO. Pumni, sălbăticie: elevii din Șcheia organizează lupte MMA chiar în timpul orei. Profesorul lipsea, disoluție în școala profesională


Copiii de clasa a IX-a au pus la cale o bătaie ca în Piramida K1

Două fete s-au lovit cu o violență extremă, fiind cu greu despărțite

În școală era liniște, semn că episodul are loc în timpul unei ore, dar în clasa în care elevele se bat lipsea profesorul

Surse din instituția de învățământ spun că orele nu se țin, situațiile școlare sunt falsificate, copiii nu învață nimic, profesorii își iau salariile și ignoră activitatea pedagogică

Două eleve ale Școlii Profesionale „Nicolae Bălăuță” din comuna ieșeană Șcheia sunt actrițele principale ale unui film șocant. Fetele au organizat un meci de lupte în timpul unei ore la care profesorul lipsea.
Pe filmare se aud colegii când le încurajează. „Dă-i cu pumnul!”, strigă asistența. Câteva zeci de secunde elevele își cară pumni, picioare și se trag de păr. O colegă încearcă să intervină, ceilalți insistă să continue meciul.
Pe hârtie, toate inspecțiile de la Școala Profesională din Șcheia au ieșit perfect. Realitatea necoafată de documentele oficiale este cu totul alta. Este un mediu violent, în care profesorii sunt dezinteresați de obiectul muncii lor, scoțând în viață niște tineri fără busolă, care nu știu să facă nimic.

MMA în școală

Filmarea intrată în posesia REPORTER DE IAȘI este dintr-o sală de clasă de la Școala Profesională „Nicolae Bălăuță” din Șcheia și este încadrată în timp în toamna anului trecut. Fișierul video începe cu pregătirile de luptă pe care le fac două eleve: își leagă părul, își aranjează hainele, fac și câteva mișcări de încălzire.
În acest timp se aud ceilalți cum le încurajează. Un elev mută o bancă să improvizeze ringul, apoi dansează în pași de luptă spre cameră. Un altul deschide ușa să se asigure că nu vine nimeni. Nu sunt sunete pe hol, acesta pare pustiu. Apoi, elevele se așează în gardă.
Brusc, una dintre ele o lovește pe cealaltă în piept și în zona gâtului. Timp de câteva zeci de secunde, fetele își cară lovituri de picior, pumni, se trag de păr, se îngrămădesc una pe alta în soba din clasă.

Școala din Șcheia are și două clase de Profesională, cu profil Confecții

Lovituri de picior care pot rupe splina
Pentru un neavizat, loviturile cu piciorul în abdomen nu par foarte puternice. Dar dinamica arată că, dimpotrivă, fetele folosesc toată forța de care dispun. O astfel de lovitură poate rupe un organ intern dacă abdomenul nu este încordat.
Ceilalți elevi se aud înjurând și încurajându-le.
„Cum te-am învățat, Oana!”, se aude un copil. „Oana, cu pumnul!”. Pare că este un meci organizat ori pentru a tranșa o dispută. O elevă intervine între ele, tot atunci se deschide și ușa și apare un alt elev. În spatele lui se vede holul gol, semn că în alte clase elevii erau la oră. Toți se opresc și filmarea se întrerupe.

„Școala luptătoarelor”, nu învățământ de stat

La Șcheia sistemul de învățământ are în documente aproape 600 de elevi la toate ciclurile, inclusiv la grădiniță. „La Școala Profesională avem, dacă nu greșesc, clase a câte 20-22 de elevi fiecare”, spune primarul comunei Șcheia, Dănuț Ababei. Pe hârtie, totul pare în regulă. Primarul spune că nu a auzit vreodată de vreun scandal la unitatea de învățământ.
„Nu am cunoștință de vreo bătaie acolo, în comună nu s-a auzit nimic până acum. O să vedem filmarea, să vedem dacă sunt elevii noștri, poate este o confuzie”, a mai spus Ababei.
Filmarea este însă de la Școala Profesională Șcheia, fiind transmisă presei de oameni din interiorul instituției. Sursele din cadrul unității de învățământ susțin însă că Școala Profesională este în degringoladă, departe de imaginea oficială, cea din documente.
„Se știe despre bătaie, nu este un secret. Scandalul a fost în timpul unei ore, când profesorul era în Cancelarie. De altfel, se întâmplă frecvent ca profesorii să stea la discuții și cafele până după jumătatea orei, câteodată nu se mai duc deloc”, a povestit, sub anonimat, un angajat.

Școala Profesională s-a mutat într-o clădire nouă, printr-o investiție asigurată de Guvern. Numai că în loc să pregătească confecționere, școala pregătește luptătoare de kick-boxing

Profesorii stau la cafele, situațiile școlare sunt fictive
Aceeași sursă spune că ciclul profesional își mai păstrează menirea doar formal, pentru menținerea aparențelor. Elevilor nu li se predă, nu se face practică, situațiile școlare sunt fictive, cu note date din burtă și, practic, elevilor li se permită să facă ce vor cu condiția de „a nu părăsi incinta”.
Un alt angajat din școală, care a văzut filmul, a precizat că recunoaște elevele.
„Le știu. Una dintre ele este navetistă de la Cioca Boca. Sunt de la noi din școală”, a spus acesta.
Școala Profesională Şcheia are elevi din satele componente - Cioca-Boca, Satu-Nou, Poiana-Şcheii, Căueşti şi din comunele învecinate, Drăguşeni, Ipatele. Îi sunt subordonate toate unitățile de învățământ din zonă, de la ciclul preșcolar până la liceu. În total, sunt angajate 42 de cadre didactice calificate, 1 secretar, 1 administrator financiar și un bibliotecar.

Problema este că, din momentul în care au început să-și care pumni și picioare, cele două eleve au fost foarte greu de oprit. Dacă nu se deschidea ușa și nu se speriau, ar fi continuat

Învățământul profesional rural, în mare suferință

Între școlile profesionale din Municipiul Iași și cele din mediul rural diferențele sunt mari. Un profesor din învățământul preuniversitar a explicat, pentru REPORTER DE IAȘI, sub protecția anonimatului: „Sunt multe școli din municipiul Iași unde se face acum practică serioasă, se pune accent pe pregătirea profesională. Sunt colaborări ale școlilor cu agenți economici mari, care au tot interesul să beneficieze de forță de muncă pregătită. Sunt colaborări cu firme de prim rang care au tutori pentru elevii-practicanți. Dar, în mediul rural, situația se schimbă. În eventualitatea în care o firmă este interesată de elevii unei școli, nu are forța să contribuie la școlarizarea lor. Nu există niște tutori pentru practică”, a precizat profesorul.


REPORTER DE IAȘI a solicitat IȘJ un punct de vedere față de violența filmată la Școala Profesională din Șcheia. Inspectorii au precizat că, în lipsa fișierului video, nu pot spune ce s-a întâmplat acolo. Directoarea școlii, Elena Simion, a fost sunată de câteva ori și i s-au dat mesaje. Nu a răspuns.
„Și noi am încercat să luăm legătura cu doamna Simion, nu am putut s-o contactăm. După ce vom vedea filmul vom putea formula un punct de vedere” , a precizat Antonina Bliorț (foto), purtătorul de cuvânt al IȘJ Iași.
Directoarea școlii: „Profesorii își fac orele”
Aseară târziu, directoarea Elena Simion a răspuns apelurilor REPORTER DE IAȘI. A negat dezinteresul profesorilor față de orele de la Profesională și susține că va investiga împrejurările incidentului descris:
Nu știm despre o bătaie petrecută în școală. Vom investiga, vom găsi vinovații și facem comisie de disciplină. Sunt 30 de absolvenți anual. Mulți dintre ei se angajează, alții pleacă din țară la salarii mai bune. În domeniul pe care îl pregătim noi, textile, nu sunt salarii mari aici. Alții se angajează în Iași.
Directoarea din Șcheia spune că în școală este disciplină: „Este exclus, profesorii își fac orele, nu lipsesc, nu se duc mai târziu la clasă"
.

La Școala Profesională „Nicolae Bălăuță” Șcheia sunt înscriși 494 de elevi: 85 sunt de nivel preșcolar, 185 de nivel primar, 154  de nivel gimnazial,  iar 70 urmează cursurile școlii profesionale. 
În anul școlar 2021-2022, au absolvit anul trecut 29 de elevi de gimnaziu (din 33 de elevi de clasa a VIII-a) și 30 de elevi ai școlii profesionale ( din 30 înscriși).

Pandemie de violență în școli

Ministrul Eduației, Ligia Deca, a recunoscut, pe 10 aprilie, la Timișoara, că există o problemă reală în școlile din România: „După pandemie a crescut din nou numărul de incidente de violență școlară”, a spus ministrul referindu-se la cele mai recente scandaluri.
Zilele trecute, o elevă de la Ploiești și-a atacat cu un cutter un coleg, într-o stație de autobuz. Tot zilele trecute, o profesoară de la Colegiul „Ion Creangă” din București a fost înjunghiată de un elev de clasa a X-a, la începutul unei ore. Femeia a ajuns la spital cu răni în zona gâtului, iar elevul a fost arestat.
În februarie, un adolescent de clasa a XII-a și-a amenințat profesorul de matematică cu moartea, pentru că nu l-a primit la ore.
REPORTER DE IAȘI a relatat pe larg un caz al unei eleve de la Liceul cu Program Sportiv, handbalistă, care a executat o răzbunare pusă la cale de colegi, fracturând mâna unei tinere pianiste.
Federaţia Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret” a anunțat că în multe şcoli există probleme legate de violenţă, de consumul de droguri şi de sex, dar că multe dintre aceste cazuri, cu frecvență săptămânală, nu ajung în presă.

Article image
În iulie se va împlini un an de când o fată de 16 ani a fost bătută cu sălbăticie pe o alee din cadrul Complexului Palas, eveniment dezvăluit de REPORTER în vara anului trecut. Cea mai importantă noutate din cadrul anchetei penale demarate în acest caz este că, la sfârșitul lunii ianuarie, procurorii ieșeni au pus sub acuzare încă două persoane, pe lângă agresoarea care se vedea în filmările realizate la momentul incidentul...
Autor Iulian Mofteescu Anchete 04 Aprilie 2023


Citeste si...
Nota
(4 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Septembrie 2023 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30