fbpx
 
Cea mai bună afacere din lume: Ecoedil primește 25.000 de euro/lună de la IRO ca să vândă aer în niște camere goale

Cea mai bună afacere din lume: Ecoedil primește 25.000 de euro/lună de la IRO ca să vândă aer în niște camere goale


Spitalul de Oncologie are zilnic 25-30% paturi goale deși se spune că este subdimensionat și tocmai de aceea s-au închiriat alte spații de cazare pentru pacienți în privat

Hotelul din Tătărași este de asemenea gol, cu 10-20% grad de ocupare, dar este plătit lunar la capacitatea maximă de 90 de paturi. Este cea mai ciudată negociere pe care o putea face statul român cu o firmă-căpușă

Administratorul Ecoedil încasează anual 300.000 de euro de la IRO, fiind vecin și prieten de familie cu managerul spitalului de stat, Mirela Grosu

Bizar este că ambele entități, spital public și hotel privat, au paturi goale în neștire, dar toată lumea se plânge că Institutul Regional nu poate satisface toate cazurile din Moldova

Altă contraperformanță: nu se operează decât dimineața, programările bolnavilor pentru intervențiile chirurgicale făcându-se la termene de 3-4 luni. Este un risc uriaș pentru bolnavi care suferă de cancer

O afacere tipic românească: Institutul Regional de Oncologie (IRO) plătește unui privat spații suplimentare de spitalizare, motivând că are capacitatea subdimensionată, dar cifrele arată că, în realitate, spitalul are în permanență 70-80 de paturi libere.
A doua „afacere” pentru banii publici: statul decontează integral 90 de paturi hotelului privat dedicat pacienților IRO chiar dacă sunt ocupate doar două paturi. Indiferent de gradul de ocupare, IRO plătește zilnic 90 de paturi, 365 de zile pe an. Suma ajunge lunar la 1230.000 de lei (circa 25.000 de euro) și este încasată de un privat, în timp ce spitalul de stat are zilnic 70 de paturi libere.

La IRO, gradul de ocupare este de 220-230 de pacienți internați/zi la o capacitate totală de 300 de paturi. Deși sunt locuri, s-au luat încă 90 de paturi în privat, fiind plătite deși nici acelea nu sunt ocupate

Mirela Grosu: „Avem un specific aparte”

Sunt perioade lungi când hotelul din Tătărași funcționează cu 10-20% grad de ocupare, dar se achită câte 45 de lei cazare/zi pentru 100% capacitate. Săptămâna aceasta, REPORTER DE IAȘI a fost la fața locului și a găsit 20 de pacienți. Deci 70 de locuri sunt libere.
Alte 70 de locuri sunt neocupate și la Institutul Regional de Oncologie, deși rolul hotelului era tocmai de a absorbi excedentul de pacienți care nu mai au loc în spital. Ceva logic lipsește.
Managerul IRO, Mirela Grosu, neagă interpretarea cifrelor seci, fără a le contesta autenticitatea, încercând sofisme:
„Avem un specific aparte, în cazul nostru nu se judecă gradul de ocupare la fel ca la un spital de urgențe”.
Patronul hotelului din Tătărași este Cătălin Cristian, vecin, în Bucium, cu managerul Mirela Grosu și prieten de familie.

220-230 de pacienți din ianuarie

De la începutul anului, Institutul Regional de Oncologie a înregistrat oficial în statisticile sale între 142 și 253 de pacienți internați zilnic. Media este între 220 și 230 de pacienți, la o capacitate totală de 300 de paturi. Gradul de ocupare mediu între lunile ianuarie și aprilie 2023 a fost de 72%, adresabilitatea fiind pentru toată regiunea Moldovei și susținându-se, la nivelul autorităților medicale și administrative din Iași, că acest spital este subdimensionat față de necesitățile reale.
Exemple ale gradului de ocupare: 4 ianuarie – 142 pacienți pe toate secțiile, 13 ianuarie – 253, 28 ianuarie – 189, 9 februarie – 249, 19 februarie – 208, 28 februarie – 245, 11 martie – 217, 25 martie – 195. În general, numărul de pacienți gravitează în jurul mediei de 220-230/zi.
„Avem un specific aparte. Nu știu cifre pe de rost, vom răspunde după ce consultăm datele noastre mai precis. Ce pot spune este că încercăm să tratăm cazuri în spitalizare de zi, în interesul pacientului. Sunt peste 200 de pacienți la consultații în fiecare zi, plus pacienții pentru chimioterapie sau scheme de medicamente pentru cei cu transplant, încă 150-180 pe zi. IRO este o instituție cu foarte multă activitate”, explică managerul Mirela Grosu.

Hotelul din Tătărași a funcționat mai mult gol, dar decontările la stat s-au făcut timp de 6 ani ca și cum ar fi plin: inițial la 70 de paturi, ulterior la 90 de paturi. O afacere la cheie

Explicații străvezii, se plătesc 25.000 de euro/lună pentru cazare suplimentară

Managerul IRO mai explică și că pot apărea diferențe de paturi libere din cauza unor internări mai scurte.
„Dacă luăm pe ore de internare, un pacient se internează la 12 și se externează la 10, nu ies 2 zile de spitalizare, ies mai puține. Chimioterapia se face la spitalizare de zi, dar la debut este pe internare continuă, deci iarăși sunt diferențe. Paturile de la ATI au o dinamică zilnică, rulaj mare”, a mai spus Mirela Grosu.
Totuși, spitalizarea propriu-zisă este sub capacitatea oficială a Institutului, or decizia de a se închiria un hotel s-a luat invocându-se tocmai motivul supraîncărcării spitalului de stat, nefiind paturi suficiente. Lunar se plătesc 25.000 de euro unei firmei private deși sunt paturi libere și la acest hotel, și la spital.

Superafacerea Ecoedil: hotelul IRO din Tătărași produce 1,5 milioane de lei/an

În vreme ce IRO merge cu 70-75% din capacitate, o afacere înflorește, dezvoltându-se pe principiul degrevării unității medicale. Hotelul IRO, unde funcționează acum și o secție de radioterapie, cu un buncăr realizat în subsol, este o super-afacere, cu un client unic, captiv. Firma aparține fostului consilier local PDL Cătălin Cristian, prietenul Mirelei Grosu.
Indiferent dacă în hotel este cazat un singur pacient, 10 sau 90 de pacienți, decontarea se face la grad de ocupare maximă.
„Așa a fost negociat contractul la vremea când a fost făcut, pentru că firma a realizat acolo investiții din fonduri proprii și, după finalizarea contractului de 8 ani, acestea rămân statului”, a declarat Mirela Grosu. Clădirea este din patrimoniul public, fiind pusă la dispoziție de Primărie prin Consiliul Local.
Pe 19 aprilie 2023, la prânz, REPORTER DE IAȘI a vizitat hotelul. Erau internați 20 de pacienți redirecționați de la IRO, dar decontarea se face ca și cum ar fi 90 de pacienți. Se plătește pentru 19 aprilie suma de 4.050 de lei (45 de lei/pat de cazare), preț în care intră utilități, curățenie și internet wirelles. Anual, Cătălin Cristian încasează 1,5 milioane de lei, peste 300.000 de euro.

Mirela Grosu nu contestă cifrele, dar spune că sunt condiții speciale în oncologie, fără a explica însă de ce mai e nevoie de spații de cazare private, plătite fără a fi ocupate

În hotel suflă vântul dar statul plătește 300.000 de euro/an

Angajații Ecoedil Management SRL, firma care administrează hotelul, au spus că sunt perioade mai aglomerate abia în ultima perioadă. Ani de zile a bătut vântul, pentru că pacienții pentru radioterapie nu aveau la dispoziție buncărul pentru radioterapie și nu erau trimiși la hotel. Abia din luna decembrie a devenit funcțional și locurile de cazare au început să mai fie ocupate.
Decontările s-au făcut la maxim pe un grad de ocupare foarte mic în realitate.
„Foarte rar se ajunge aproape de capacitatea maximă”, au mai spus angajații. Sunt 7 angajați ai firmei care lucrează în ture.
Din estimările inițiale ale spitalului, amenajarea hotelului ar fi costat 1,6 milioane de lei. Banii sunt acoperiți dintr-un singur an de operare (mai puțin cheltuielile cu salarizare, utilități). Ecoedil Management ar urma să aibă un total de încasări, în 2024, data finalizării contractului de 8 ani, de peste 10 milioane de lei: 7,2 milioane de lei pentru perioada de 6 ani în care a funcționat cu 70 de locuri și 3 milioane de lei pentru perioada în care a avut 90 de locuri.
Parteneriatul IRO – Cătălin Cristian nu a fost doar pe locurile de cazare de la hotel. Firma sa a realizat și amenajarea buncărului pentru radioterapie din Tătărași, de la subsolul hotelului – 1,4 milioane de lei, contract achitat din bani publici. Cristian a câștigat mai multe lucrări de construcții la IRO, valoarea totală a acestora fiind de 5 milioane de lei.

Sute de pacienți trec zilnic prin triajul IRO, dar un număr mai mic ajunge să se interneze, spitalul cu 300 de paturi părând a avea suficiente resurse pentru toți pacienții din Moldova

Nu se operează după-amiaza, programările bolnavilor se fac după 3-4 luni

În același timp, la IRO sunt realizate zilnic între 12 și 15 intervenții chirurgicale, în cele 8 săli de operații existente. Este o anomalie – se operează doar în timpul programului de dimineață. Numărul de intervenții este mic în comparație cu cererea venită de la sutele de cazuri care se adresează IRO din toată Moldova. Aceasta înseamnă că intervențiile sunt programate pentru o perioadă îndelungată, ajungând la 3-4 luni distanță. Există efecte directe asupra evoluției în cazul unor bolnavi.
Un medic chirurg din cadrul Spitalului „Sf. Spiridon” a explicat că intervenția rapidă în cazul unui bolnav oncologic este obligatorie, acolo unde este posibilă.
„Cancerul evoluează, fiind împărțit pe mai multe stadii. În primele stadii de evoluție, intervenția chirurgicală, coroborată cu chimioterapia, poate însemna stagnarea evoluției, regresul și vindecarea. Intervenția amânată cu lunile poate însemna trecerea într-un alt stadiu, implicit apariția altor complicații”, a explicat chirurgul care nu a dorit să-și divulge identitatea.
Conducerea IRO a anunțat în trecut că se încearcă extinderea programului de intervenții și în cursul după-amiezelor. Încă nu s-a întâmplat.
„Sunt, într-adevăr, 8 săli de operație. Dar nu sunt doar 12 intervenții pe zi, sunt mai multe. Sunt intervenții foarte complexe, multidisciplinare, care solicită mai multe echipe în același timp, durează mai mult. De aceea durata lor este mai mare”, a precizat Mirela Grosu, managerul IRO.
Nu a precizat un termen când va fi impus un program extins al sălilor de operații și nu a precizat cifra exactă a acestora.
Un medic din cadrul spitalului a spus însă că prelungirea programului de operații este imposibilă din punct de vedere logistic: „După o operație, instrumentarul utilizat trebuie curățat, sterilizat, sala trebuie sterilizată, totul se dezinfectează. Sunt operațiuni care durează, timpul se adaugă pe cel de intervenție efectivă”.

Cătălin Cristian susține că încă n-a scos profit, după 7 ani de contract cu IRO. Încasează lunar 25.000 de euro, cheltuielile proprii cu personalul și utilitățile nefiind mai mari de 10.000 de euro/lună

Patronul hotelului e supărat că profitul e prea mic

Cătălin Cristian, administratorul Ecoedil susține că afacerea sa are o marjă mică de profit: „Investiția din Tătărași a fost de 750.000 de euro. La finalul celor 8 ani rămâne statului român. Calculele sunt făcute pentru o rentabilitate de 16%, încă nu am obținut profit".
El admite că se face decontare pentru paturi goale, dar subliniază că, cel puțin, tariful nu a fost mărit: „
Au fost perioade cu 60 de pacienți, cu 40, cu 20, am decontat suma maximă. Dar tariful pe pacient cazat este neschimbat de la început - 45 de lei. În plus, aparținătorii sunt cazați aici, IRO încasează banii de cazare de la ei, nu știu cât, și nu plătesc nimic la noi".

Article image
* Cuscrul Mirelei Grosu a fost șeful instalatorilor la IRO și s-a pensionat în 2019 * De atunci, în fiecare lună, spitalul îi plătește 3.927 lei, contracte prin achiziție directă, pentru „mentenanță instalații” * Dar spitalul are 28 de muncitori și instalatori și e clădire nouă, fără probleme * Practic, noi, ieșenii, îi plătim „lui Cuscru” o pensie specială de 4.000 de lei, neoficială * Și nora directoarei lucrează tot la I...
Autor Cezar Moraru Slideshow HOMEPAGE 21 Mai 2021


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30