fbpx
 
De 10 ani, trei familii controlează autorizațiile din Iași: tată-fiică, patron-angajat, unchi-nepot. Nepotism de milioane

De 10 ani, trei familii controlează autorizațiile din Iași: tată-fiică, patron-angajat, unchi-nepot. Nepotism de milioane


Dorel Plătică și-a adus fiica în Comisia de Versanți. Nicolae Boțu și-a adus fostul angajat. Vasile Mușat e coleg de comisie cu nepotul său. De 10 ani, trei familii taie și spânzură într-un domeniu crucial, mizele financiare fiind de milioane de euro

Tot membrii comisiei încheie și contracte de servicii cu Primăria prin achiziții directe, fără licitație. Alte sute de mii de lei anual

Vasile Mușat a fost îndrumătorul de doctorat al primarului Mihai Chirica, dar acesta a fost exmatriculat. Profesorul a fost însă recompensat cu contracte publice, iar nepotul a fost promovat în Comisia de Versanți

Dorel Plătică are trei fete: una e la Primărie și la Comisia de Versanți (foto dreapta), a doua e la ISC iar a treia predă la Facultatea de Construcții. Toate sunt aranjate

Un ghem încâlcit, relații de rudenie și interese comerciale, în Comisia de Versanți a Primăriei. Profesorul Dorel Plătică e membru, fiica sa Irina Ciobanu asigură secretariatul.

Profesorul Vasile Mușat îl are alături pe Cristian Mușat, nepot de frate. Același profesor Mușat a fost conducătorul de doctorat al primarului Mihai Chirica (nefinalizat), al Irinei Ciobanu, dar și al lui Dan Carastoian, trei membri ai comisiei.

Carastoian stă la aceeași masă și cu profesorul Nicolae Boțu, cei doi fiind în trecutul recent asociați în două companii cu profil tehnic.

Peste toate aceste legături, membri ai Comisiei de Versanți au firme care execută lucrări pentru Primărie sau pentru dezvoltatori imobiliari ale căror proiecte intră la avizare tot la ei.

Rolul acestei structuri este esențial pe piața construcțiilor din Iași: urmărește evoluția fenomenului de alunecare, ia măsuri pentru stăvilirea maselor de pământ în mișcare. „Comisiei îi revine sarcina (...) de avizare a execuției oricăror construcții pe aceste zone (versanți – n.r.)”, se arată în regulamentul de funcționare.

Iașul fiind oraș colinar, un număr covârșitor de autorizații au nevoie de avizul Comisiei de Versanți.

Nicolae Boțu a ieșit din firma Proexrom, care are contracte mari cu Primăria. A rămas colaborator la firmă, unde asociat e fostul său angajat, Dan Carastoian, pe care l-a adus și în Comisia de Versanți

Prof. Plătică și-a adus și fiica în Comisia de Versanți

Componența Comisiei municipale pentru urmărirea stabilității versanților alunecători Iași, cum este titulatura oficială, a fost modificată ultima dată în luna februarie a acestui an. Una dintre schimbări a vizat numirea în secretariatul comisiei a Irinei Elena Ciobanu.

Fostă Plătică, numele de fată, Irina Ciobanu a fost angajată în Primărie, la Biroul Versanți, cu data de 14 martie 2022, prin dispoziție a primarului Mihai Chirica.

Salariul brut lunar a fost stabilit atunci la 9.023 lei la care se adaugă alte câteva sute de lei indemnizația de hrană. Aceasta a ajuns în Primărie în urmă cu mai mulți ani, inițial prin detașare de la Proconrim SRL, firmă a părinților.

Moștenire: „Eu mă retrag, o las pe fiica mea”
Prima legătură: Irina Ciobanu este fiica profesorului Dorel Plătică (de la Universitatea Tehnică, acum pensionar), și el membru al Comisiei de Versanți.

Fiică-mea a fost prin concurs acolo (la Primărie – n.r.), n-are nicio treabă cu mine. În momentul în care a fost o discuție, că am auzit-o și eu, am zis că mă retrag cu dragă inimă din comisia asta. De mult am propus asta, am și eu o vârstă. Fiica-mea a lucrat cu mine atâția ani, are doctorat în geotehnică. Are două facultăți făcute. Fiind copila mea, am pus-o la învățat. Nu s-a dus acolo (la Primărie – n.r.) ca un om de paie. Mai am două fete, una e cadru didactic la Facultatea de Construcții și una e la Inspecția în Construcții”, a spus Dorel Plătică.

Nicolae Boțu continuă să obțină venituri de zeci de mii de euro de la firma Proexrom

Plătică, plătit de Niculiță la blocul cu scandal din Oancea
Al doilea palier al discuției: profesorul Plătică (membru al Comisiei) a supervizat lucrările la un controversat proiect imobiliar, cel al edificării unui bloc turn în Tătărași, al dezvoltatorului Daniel Niculiță. Informația este publică și reiese dintr-un articol publicitar din luna mai 2020:
Toate aceste lucrări au fost executate sub directa coordonare a celor mai renumiți experți ieșeni în domeniu: profesor Dorel Plătică și inginer geotehnician Dan Ștefanache”. Ambii sunt în Comisia de Versanți a Primăriei.
REPORTER DE IAȘI: A fost o discuție amplă, scandal mediatic cu blocul din esplanada Oancea, în Tătărași, al unui investitor privat. La care dvs. și ing. Ștefanache ați coordonat, în final, lucrările pentru piloți. Nu e un conflict de interese? Cu dv. în comisie?

Dorel Plătică: Noi n-am acoperit niște fapte care nu erau în regulă. Am salvat situația, să zicem. Am salvat-o făcând o lucrare care să nu afecteze, săpăturile, clădirile din jur

REPORTER DE IAȘI: Dvs., dacă luați .bani pentru lucrarea asta, mai aveți obiectivitate când dați drumul la proiect?

Dorel Plătică: Nu are dreptul de vot persoana (din comisie – n.r.) care a fost implicată. Se abține. Nu pot exista legături de prietenie când e vorba de viața oamenilor. După scandal a venit la mine. A venit să-i proiectez structura de sprijin pentru că oamenii de la blocul de-alături făceau scandal că-i vine blocul la vale. Și le dau dreptate. Noi ne facem datoria, nu încercăm să fentăm pe nimeni.

Boțu și-a adus angajatul în comisie

Acum pensionat de la Universitatea Tehnică, profesorul Plătică a spus că ședințele comisiei, cam una pe lună, nu sunt retribuite de Primărie. „Dacă ne retragem, că și domnul profesor Mușat voia, cine să vină? Mai sunt specialiști, dar mai tineri. Noi avem experiență de zeci de ani. Eu mă retrag și mâine. Niciunul dintre membrii comisiei nu ar accepta să dea drumul la o lucrare ce nu e în regulă. Ăsta e rolul nostru acolo. De a verifica pe versanți dacă nu creăm probleme la alții și celor care execută”, a declarat Plătică.
Alți doi membri ai comisiei sunt profesorul
Nicolae Boțu și inginerul Dan Carastoian. Două companii active în domeniul tehnic, Proexrom și Geotec Plant, au fost înființate de profesorul Boțu. În 2016, Boțu s-a retras din calitatea de asociat al Geotec, iar în 2018 a ieșit și din Proexrom. În ambele, acum, sunt asociați Dan Carastoian și Andreea Cristina Bitir.

Vasile Mușat este membru în Comisie și l-a adus, pentru merite deosebite, si pe nepotul său, Cristian Mușat (foto dreapta)

Cei din comisie primesc și contractele Primăriei
Așadar, Boțu s-a retras în 2018 din Proexrom. Dar în Comisia de Versanți a fost validat printr-o hotărâre a Consiliului Local din martie 2017. Iar în iunie 2017 presa locală a consemnat că Proexrom, firma sa, a avut un contract de 120.000 lei cu Primăria Iași pentru a găsi soluții de consolidare a unui versant din Aleea Sadoveanu.

„Aia a fost caz de urgență”, a zis Boțu despre contract. În declarația de avere completată de Boțu în 2019 a raportat, pentru anul anterior, venituri nete de 174.115 lei ca administrator al Proexrom.

Prieten cu Ioan Rus: Nicolae Boțu a luat milioane de euro de la CNAIR

Firma Proexrom a fost implicată, de-a lungul timpului, în mai multe afaceri controversate:

- Digi 24 (iulie 2016): Consilierul ministrului Ioan Rus a renunțat la forajele pentru autostrada Sibiu-Pitești (...). Declarațiile premierului au fost făcute cu doar două săptămâni înainte ca firma Proexrom însărcinată cu realizarea a aproximativ 890 de foraje, fiecare cu o adâncime cuprinsă între 6 și 35 de metri, să renunțe la contract (...). În perioada 1 septembrie 2014 - 19 februarie 2015, Nicolae Boțu a deținut funcția de consilier al ministrului Transporturilor Ioan Rus. Plecarea lui Nicolae Boțu din această funcție a avut loc la o săptămână după ce partenerii săi de afaceri, anume firmele Spea și Tecnic care i-au subcontractat partea de foraje, au primit de la CNADNR, companie subordonată Ministerului Transporturilor, contractul cifrat la 7 milioane de euro pentru refacerea SF Pitești Sibiu”
- Newsweek România (aprilie 2019): „11 contracte într-o singură zi a semnat directorul Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), Narcis Neaga, pentru firma controlată de Nicolae Boțu”

- Gazeta de Cluj (februarie 2020): „Banii respectivi au ajuns în conturile Proexrom din Iași, o societate care îi aparține unui amic de-al clujeanului Ioan Rus, ieșeanul Nicolae Boțu care este un fel de «tătic» al studiilor de fezabilitate pentru diverse drumuri. Firma lui a lucrat pentru drumul Ic Ponor, unde neregulile au fost tranșate în presă, a întocmit studiul pentru Aeroportul Cluj Napoca, afacere în care a intervenit și DNA-ul, a mai făcut un studiu, respins de CNADNR, pentru Autostrada Sibiu – Pitești

În ultimii ani, Nicolae Boțu a îndeplinit mai multe roluri în zona publică:
- membru AGA Citadin (2019 - prezent)
- candidat Pro România la Consiliul Local și Senat (2020)
- profesor la Universitatea Tehnică Iași
- consilier director general CNAIR (2019)
- consilier ministrul Transporturilor - septembrie 2014 – februarie 2015

 Proexrom are contracte cu Primăria Iași și, în același timp, este prezentă prin doi reprezenanți în Comisia de Versanți

Ei votează, ei fac proiectele

Despre un posibil conflict de interese între membrii Comisiei de Versanți și propriile proiecte care ajung în analiză, profesorul Boțu a spus că sunt profesioniști.

Cel care a făcut studiul sau verificarea nu are dreptul să voteze. Natura nu prea știe ea de comisia asta și dacă, Doamne ferește, se întâmplă ceva și pleacă un versant sau se fisurează vreo casă, toată comisia are de plătit”, a spus Boțu.

Acesta susține că există implementată o metodologie și mai clară de analiză. „Noi am fost cei care am schimbat, acum câteva luni, am introdus niște condiții absolut noi pentru că, într-adevăr, era cam ambiguă treaba. Și am cerut obligatoriu fotografii de pe amplasament cu utilajul, fotografiile de la probele prelevate și duse la laborator. Și asta a schimbat mult în bine calitatea lucrărilor”, a precizat el.

Comenzile de la Primărie curg în valuri
Formal, Boțu a ieșit în 2018 din Proexrom, firmă în care Dan Carastoian, și el membru al Comisiei de Versanți, deține 60% din capitalul social.
„Am rămas ca verificator de proiecte și expert tehnic, individual. Nu sunt în firmă. Am diplomele respective și ștampilele de verificator și expert individual. Eu colaborez cu firma, proiectele făcute de ei sunt verificate de mine, unele dintre ele, și expertizele. Eu am PFA-ul meu”, a explicat Nicolae Boțu.

La sfârșitul anului 2018, începutul lui 2019, Proexrom a încheiat un contract cu Primăria Iași în valoare de 319.500 lei: „Servicii de proiectare pentru lucrări de consolidare versant zona Țicău – Sărărie”.

Un altul, reprezentând servicii de proiectare și asistență tehnică, a fost încheiat cu Primăria Iași în 2020. Cu o valoare de aproape 140.000 lei, contractul a inclus și firma Proexrom, ca parte a unei asocieri de firme.

Dan Carastoian a spus că se abține la proiectele la care ar putea avea un interes. „Când ceva este în neregulă, se cer completări”, a spus Carastoian despre investițiile imobiliare analizate în comisie. „Nu văd care ar fi problema atâta timp cât s-a respectat legislația în vigoare”, a afirmat Carastoian despre afacerile pe care firma sa, Proexrom, le-a derulat cu Primăria Iași.

În 2021, Proexrom a avut un profit de 291.384 lei, în 2020 de 8.591 lei, iar în 2019 de 954.130 de lei.

Firma lui Vasile Mușat face studiile la PUZ-uri care ajung apoi în Comisia de Versanți, unde intră tot pe mâna lui Vasile Mușat

Îndrumătorul lui Mihai Chirica și-a adus și nepotul în Comisie

Un alt membru al Comisiei de Versanți este profesorul Vasile Mușat. REPORTER DE IAȘI a dezvăluit, în urmă cu mai mulți ani, că acesta a fost conducătorul de doctorat, nefinalizat, al primarului Mihai Chirica care este și președintele Comisiei de Versanți. „Am întrerupt toată activitatea didactică și de conducere doctorat cu un an în urmă”, a spus profesorul.
În Comisia de Versanți, profesorul Vasile Mușat este alături de Cristian Mușat, nepot de frate. Da, corect. El este axat pe profilul geotehnic având o firmă foarte bine pusă la punct, lucrează în domeniu, este profilat pe această specialitate de inginerie geotehnică. Nu este conflict de interese. Modul de funcționare a comisiei, o să vă uitați și pe procesele verbale, întocmitorii de documentații geotehnice și verificatorii nu participă, votul lor nu este luat în considerație. Se abțin de la vot. Este analizată de ceilalți membri ai comisiei”, a declarat profesorul Mușat.

Nepotul Cristian Mușat are firma Geotech SRL. La mai multe proiecte imobiliare, studiul geo a fost făcut de firma acestuia. „Mă abțin la tot ce-i făcut de firmă. E valabil pentru toată lumea”, a precizat Cristian Mușat.
REPORTER DE IAȘI: Dvs. ați votat vreodată împotriva vreunui proiect de-al nepotului?

Vasile Mușat: S-a votat sau respins acolo unde documentațiile nu-s făcute conform normelor tehnice, cerințelor tehnice. Nu se avizează
Profesorul a menționat că legăturile sunt una, munca e alta.
„Nu are nicio legătură partea de rudenie cu partea tehnică a problemei. Carastoian mi-a fost și mie la doctorat, Irina Plătică am avut-o la doctorat, deci ar trebui să consider că-s conflicte de interese? Solicitați Primăriei să schimbe în totalitatea comisia, să-și găsească alți specialiști care să n-aibă legături de rudenie”, a declarat Vasile Mușat.

Article image
Ai soț sau soție la Primărie, atunci ai un loc asigurat și tu Fostul viceprimar penal Gabriel Harabagiu revine din octombrie pe un post inventat: Relații Comunitare Revine cu tot cu fina sa, a cărui soț lucra deja la Primărie, fiind unul din apropiații lui Harabagiu Și fiul fostului arhitect-șef Ionel Oancea a găsit un loc la Curtea lui Chirica Fosta purtătoare de cuvânt de la ISU s-a pensionat și imediat s-a și angajat...
Autor Cezar Moraru Anchete 27 Septembrie 2022

 


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Septembrie 2023 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30