fbpx
 
Cum albești 100.000 de lei vânzând o casă propriei tale fiice, o studentă de 24 de ani. Lecție de la șefa de vamă Elena Cotea

Cum albești 100.000 de lei vânzând o casă propriei tale fiice, o studentă de 24 de ani. Lecție de la șefa de vamă Elena Cotea


Din declarația de avere a șefei Vămii Albița, Elena Cotea, a dispărut o casă din Tătărași. Aceeași casă a apărut în patrimoniul CXA Impact SRL, firma nouă a fiicei Elenei Cotea. Documentele au înregistrat o tranzacție de 100.000 de lei pentru imobil, bani pe care societatea nu-i avea. Până la momentul tranzacției imobiliare, firma a avut zero activitate.
Atenție: firma a fost înființată pe 21 decembrie 2021, iar pe 29 decembrie s-a făcut tranzacția mamă-fiică pe 100.000 de lei, luați teoretic dintr-un credit. Iar la mijloc au fost și zilele libere de Crăciun. Deci o firmă ia credit de la o bancă la trei zile după ce se înființează, un adevărat record național.

„Societatea fiicei a luat un credit bancar”, justifică șefa Vămii Albița sursa banilor pentru casă. Doar că nicio bancă nu dă credit unei firme cu cifră de afaceri zero.
Cert este că Elena Cotea a putut afișa public 100.000 de lei proveniți de la propria sa fiică. 

Casă de la părinții șefei de vamă

Imobilul de pe strada Ion Creangă a fost cumpărat de către Elena Cotea în 2007 și 2008. Conform declarației de avere de la acea vreme, terenul de 144 mp și casa de 68 de mp au fost obținute prin contract de vânzare-cumpărare de la părinții săi. Tranzacția a fost rezultatul unei hotărâri judecătorești de partaj – părinții s-au despărțit și și-au împărțit bunurile. Tot în anul 2008, Elena Cotea a cumpărat și un apartament de 71 mp de la bunica sa.
În prezent, casa este degradată. Aparent nu locuiește nimeni acolo. Este situată în apropiere de Corpul D al Școlii „Bogdan Petriceicu Hașdeu”.

O studentă de 24 de ani scoate din buzunar 100.000 de lei

În decembrie 2021, Elena Cotea a vândut imobilul către SC CXA Impact SRL, prin contract de vânzare-cumpărare. Valoarea tranzacției a fost de 100.000 de lei. Firma care a cumpărat tocmai fusese înființată în acel an. Ulterior, conform fișei de la ANAF, societatea a declarat, pentru 2021, zero activitate. În schimb, a înregistrat la ANAF o datorie de 100.000 de lei, care reprezintă exact valoarea casei din Tătărași.
Administratorul și unicul acționar al firmei este Andra Cotea, fiica șefei de vamă din cadrul DRV Iași. Aceasta avea, la vremea realizării tranzacției, o altă firmă cu o colegă – Creative Results SRL, dar activitatea societății a fost modestă. Pentru 2021 a declarat o cifră de afaceri de 14.000 de lei, departe de valoarea tranzacției pentru casa de pe Ion Creangă. În anul în care cumpăra casa, Andra Cotea avea 24 de ani și abia terminase facultatea.

Andra Cotea (foto medalion) a cumpărat casa de la mama ei deși n-avea niciun ban la 24 de ani, iar firma ei avea zero venituri

Elena Cotea: „A făcut credit bancar”

Șefa Vămii Albița susține că Andra Cotea a cumpărat imobilul din Tătărași cu bani obținuți dintr-un credit bancar. „A făcut un credit pe firmă, nu a avut 100.000 de lei la dispoziție. Casa este modestă, din chirpici, aparține demult familiei. Era nefolosită și am discutat ca, pe termen lung, s-o repare și să obțină bani din chirii. Este mai rentabil să închirieze pe societate decât pe persoană fizică, intenționăm s-o valorificăm prin firma copilului. Casa a provenit din partajul părinților și era de foarte multă vreme în declarația mea de avere. A fost înstrăinată când nu eram șef de vamă, am devenit șef la Albița după 3 luni”, a declarat Elena Cotea.
Ea mai spune că fiica sa a terminat o facultate în domeniul IT și intenționează să facă un sediu de firmă în casa din Tătărași.
„Încă nu s-a decis ce obiect de activitate să aibă, le-a trecut pe toate. De această societate se ocupă fiica și soțul meu”, a mai rpecizat Elena Cotea.

Angajatul unei bănci comerciale: „Imposibil”

REPORTER DE IAȘI a solicitat unui angajat al unei bănci comerciale să precizeze condițiile în care o firmă cu activitate zero poate lua un credit de 100.000 de lei. „Este imposibil. Ca să obții un credit pentru societate, aceasta trebuie să aibă ceva activitate, măcar câteva luni, să fi rulat niște bani în conturi. Așa, fără să fi făcut nimic, nu-ți aprobă nicio bancă așa ceva”, a precizat angajatul.
Elena Cotea a fost inițial purtătorul de cuvânt al Direcției Regionale Vamale Iași. A fost, pe rând, șef al Biroului Vamal Aeroport, apoi Sculeni și adjunct la Biroul Vamal Iași. În 2017 a devenit director al Regionalei Vamale Iași, având în subordine vămile din Iași, Botoșani, Vaslui, Neamț, Suceava și Bacău. Ulterior, a devenit șefa Vămii Albița.

Vama Albița, plină de scandaluri de corupție

Vama Albița a fost în mai multe rânduri în centrul unor dosare grele de corupție. În februarie 2011, ofiţerii Direcţiei Generale Anticorupţie au reținut 47 de vameşi şi poliţişti de frontieră, care au fost ulterior trimiși în judecată. Ancheta, extinsă la nivel naţional, a pornit de la un denunţ al şefului poliţiei de frontieră Vaslui.
În octombrie2013, un alt lot de 17 vameși a ajuns în arest. Ultimul dosar este din ianuarie 2023: 23 de vameși și polițiști de frontieră, printre care și angajați din Albița, au fost acuzați că, în perioada 2021-2022, au cerut și primit în mod repetat sume de bani cuprinse între 20 și 250 euro de la persoane care transportau călători sau de mărfuri dinspre Republica Moldova în țări ale Uniunii Europene și invers.

Article image
Șeful Poliției de Frontieră pe Estul României, Victor Mariniuc, încerca marea cu degetul: dacă se poate baza pe sprijinul „băieților” să prindă un TIR cu țigări de contrabandă, deși el ar trebui să dea ordine și să facă marile capturi Un agent de poliție cu identitate protejată îi spune de marile șpăgi vehiculate în Poliția de Frontieră: fostul adjunct – 500.000 de euro, un singur TIR cu marfă de contrabandă – 100.000 de e...
Autor Cezar Moraru Anchete 22 Martie 2023


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30