fbpx
 
Cartierul lui Niculiță din Copou s-a transformat în Zona Crepusculară: sute de fantome în blocuri fără intabulare, bariere de acces, infitrații în tavane

Cartierul lui Niculiță din Copou s-a transformat în Zona Crepusculară: sute de fantome în blocuri fără intabulare, bariere de acces, infitrații în tavane


Darea în folosință a unor blocuri fără edificare este ilegală

Cei care locuiesc în primele două blocuri terminate sunt în război cu dezvoltatorul: au cumpărat ieftin in 2020-2021, iar acum li se cer bani mai mulți

Ca și în alte cazuri din Iași, promisiunile de vânzare au expirat, iar Daniel Niculiță vrea să le dea banii înapoi ca să vândă altora mai scump

Pentru că oamenii nu cumpără locuri de parcare, dezvoltatorul a pus bariere și nu le mai permite accesul cu mașinile

La etajele superioare se infiltrează apa de ploaie în apartamente. Unii s-au trezit că le plouă prin lustra din tavan

În Copou Residence, unul dintre cele mai mari proiecte rezidențiale din Iași, cu peste 1.100 de apartamente, este ca în Zona Crepusculară. Între dezvoltatorul Daniel Niculiță și cumpărătorii de apartamente se derulează un adevărat război rece: în două blocuri locatarii au fost lăsați să se mute, dar clădirile nu sunt intabulate și nu există decât promisiuni de vânzare în loc de acte de proprietate.
Tensiunile sunt mari, ca într-un câmp de război: Daniel Niculiță nu le mai permite rezidenților accesul cu mașinile în perimetrul ansamblului, punând bariere și cerând între 250 și 400 de lei lunar chirie de parcare. Aceasta pentru că nu sunt mulți doritori să cumpere locurile de parcare de la subsol.
În același timp, în multe apartamente de la etajele superioare se infiltrează apa din exterior când plouă, s-au ars circuite electrice, e mucegai și fenomenul cel mai bizar este că prin lustre curge pur și simplu apa de ploaie.

Copou Garden Residence încă este un șantier imens, dar în două blocuri, cu 300 de apartamente s-au mutat cumpărătorii

Blocurile sunt locuite deși acest lucru este interzis
Unii au cumpărat cu 1.050 de euro/mp, iar dezvoltatorul încearcă acum să scape de acești cumpărători, refuzând să le prelungească promisiunile de vânzare-cumpărare dacă nu plătesc un preț mai mare. Negocierile sunt de la caz la caz și sunt anevoioase. Niculiță vinde acum la 1.650 de euro/mp și încearcă, în discuțiile cu vechii cumpărători, să mai scoată măcar 20% creștere față de prețul vechi.
Straniu este că în aceste blocuri uriașe, cu 150 de apartamente fiecare, locuiesc oameni deși acest lucru este ilegal. Imobilele nu au recepție finală, nu au acordul ISU, nu au certificat de atestare a edificării, astfel că în cazul unor incidente grave, care să afecteze viața locuitorilor, dezvoltatorul riscă repercusiuni grave.
„Să dai în folosință blocuri fără edificare este contravenție, se pedepsește cu amendă între 1.000 și 100.000 de lei, iar investitorul poate plăti 50% în 15 zile, o singură dată. Ulterior, e o zonă nereglementată pentru că nu se fixează un termen pentru remedierea situației. Fapta devine penală dacă se produce o catastrofă”, spune Adrian Morariu, șeful Inspectoratului de Stat în Construcții din Iași.
Daniel Niculiță motivează că Primăria refuză să-i facă recepția până nu termină integral cele șapte blocuri, cu cele 1.200 de locuri de parcare de la subsol și cu spațiile verzi de la suprafață.
„Până în decembrie vom finaliza parcul, care este obligatoriu prin autorizație, vom avea și avizul ISU și atunci vom intabula”, spune dezvoltatorul.

Daniel Niculiță are probleme mari cu finalizarea proiectului, neputând accesa credite bancare din cauza litigiului cu proprietarii de vile din vecinătate

Războiul prețurilor: Niculiță vrea să scape de cei care au cumpărat ieftin
Multe apartamente din cele două blocuri date în folosință sunt închiriate. Proprietarii au o relație tensionată cu dezvoltatorul Copou Residence pentru că sunt amenințați cu interzicerea accesului cu mașinile și pentru că, în anumite cazuri, nu li se prelungesc promisiunile de vânzare-cumpărare.
„Firma care deține ansamblul nu acceptă nicio plângere din partea noastră, mai mult ne provoacă să rupem înțelegerea și să plecăm, pentru că noi am cumpărat la un preț mai mic și acum vor să vândă mai scump”, spun câteva familii din Copou Residence, sub anonimat.
Daniel Niculiță neagă tensiunile:
„Nu am fost sancționat de ISC pentru că am permis cumpărătorilor să se mute, este o practică peste tot. Promisiunile de vânzare au fost prelungite cu acte adiționale până la realizarea intabulării. Și aceasta s-ar putea întâmpla peste câteva luni, când vom finaliza proiectul”.

Autorizația prevede 80 de apartamente pe tronson, dar la parter au fost instalate 85 de cutii poștale. Daniel Niculiță spune că n-a depășit numărul de apartamente și că respectă autorizația

Suspiciuni: sunt 85 de cutii poștale deși în autorizație apar doar 80 de apartamente

ISC a făcut mai multe controale la Copou Residence, în fiecare etapă de realizare a proiectului, și nu s-au găsit încălcări ale autorizației, ci doar abateri minore. Într-un singur caz, la unul dintre cele două blocuri date deja în folosință, inspectorii au descoperit că rețeaua de cabluri electrice nu era trecută prin copex (tub de protecție), așa cum cere normativul. S-a dispus refacerea întregii rețele, dar Daniel Niculiță a venit cu o expertiză independentă care a arătat că firele au o manta de protecție din fabricație și că acest copex nu este necesar. Normativul a rămas practic încălcat. Ironia este că acum exact pe aceste trasee electrice se infiltrează apa de ploaie.
Nu există însă indicii ale modificării spațiilor interioare și de recompartimentare a apartamentelor în afara autorizației de construcție. Pe fiecare din cele 10 etaje ale unui tronson sunt câte 8 apartamente, în total 80 de apartamente, la parter urmând a fi amenajate spații comerciale, sedii de bănci, birouri. Vor fi 14 tronsoane în total, cu câte 80 de apartamente fiecare, adică 1.120 de apartamente, câte sunt menționate în autorizație.
Ciudățenia este că, la intrarea în unul din cele două blocuri date în folosință, sunt 85 de cutii poștale, care corespund unui număr de 85 de apartamente, în loc de 80.
„Există informațiile vehiculate de responsabilii de pe șantier că la parter vor mai fi amenajate câte 5 apartamente, prin niște cereri de reautorizare ulterioare”, spun niște locatari.

Apa intră în apartamente de pe balcon. Pereții au mucegăit

Intabulare doar după terminarea integrală a complexului
De asemenea, lifturile au și buton pentru etajul 11, pentru o viitoare supraetajare. Daniel Niculiță susține că respectă autorizația, dar se încurcă în numărul de apartamente:
„Am avut aprobate 1.150 de apartamente, exact atâtea fac, câte au fost prevăzute. Am respectat total autorizația”. REPORTER a sesizat neconcordanța față de numărul oficial, de 1.200 de apartamente, dar Niculiță a susținut că s-a încurcat în cifre. Nu a explicat de ce sunt 85 de cutii poștale în loc de 80.
El are altă versiune despre motivul pentru care nu a obținut încă intabularea: nu poate face recepție parțială, trebuie să aștepte recepția finală a complexului, pentru că nu a autorizat individual blocurile, ci tot complexul.
„Nu se pot intabula în acest stadiu, deși aș vrea să fac pentru blocurile finalizate. Nu există intabulare etapizată, pentru că trebuie să fac recepția finală, având avizul ISU și obligatoriu spațiile verzi din proiect. Dar acum se lucrează. Șantierul va fi finalizat până la finalul anului, până în primăvară o să mai lucrăm la un ultim bloc doar ceva la interior. Este un mare dezavantaj, nu pot vinde prin bancă fără intabulare, nu există bază legală”, a declarat Daniel Niculiță.

Locatarilor li se interzice să mai parcheze mașina în fața blocului

Cumpărătorii încă n-au primit cotele indivize din terenul de sub blocuri, astfel că pământul îi aparține în continuare lui Daniel Niculiță. În consecință, nu li se mai permite accesul la parcarea de la suprafață, pentru că vânzările de locuri de la subsol merg foarte prost. Dezvoltatorul a montat bariere și cere 400 de lei/lună pentru acces cu mașina sau 250 de lei/lună dacă plătești în avans pe un an.
„Dacă primeam cotă indiviză pe teren, nu mai putea impune restricții, dar așa face ce vrea”, spune o altă familie din imobilele lui Daniel Niculiță.
Locurile de parcare s-au vândut la prețuri variabile, la început mai ieftin, 10.000 de euro/bucată, iar acum au ajuns la 15.000 de euro. Cei care au plătit au calea liberă spre parcarea de la subsol.
„Eu am cumpărat locul de parcare, nu sunt afectat de montarea barierelor. Știu că voia să ceară 100 de euro/lună și că va interzice parcarea mașinilor la suprafață. Trebuia să impună asta de la Paști dar văd că a amânat”, povestește un alt locatar.

Copou Garden Residence va avea 1.120 de apartamente, fără o eventuală supraetajare, dar locuințele au dimensiuni meschine, fiind destinate familiilor tinere, cu venituri medii

„Investiția în parcări a fost foarte mare”

Daniel Niculiță a recunoscut situația: „Este domeniu privat, drumurile de la interior sunt asfaltate de mine. Nu trebuie neapărat să ajungi cu mașina la scară. Din 200 de locuri din subteran utilizabile acum, aveam date doar 30, ceilalți parcau la suprafață, gratuit. S-a terminat, nu mai permit parcarea la suprafață, a costat enorm investiția în parcarea de la subsol, volumul de beton și fier turnat este cât pentru 4 blocuri. Prețul de închiriere este de la 250 de lei la 400 de lei pe lună. Dacă un om plătește în avans pentru un an, evident că are prețul mai mic”.
Totuși, în autorizația de construcție se menționează că 200 de locuri sunt la suprafață din totalul de 1.200 de parcări. Momentan, parcarea la sol se desființează.

Problema calității: infiltrații, apă pe balcoane

Pe lângă lipsa intabulării, la apartamentele superioare au apărut probleme ce țin de calitatea lucrărilor. Apa de ploaie nu se scurge de pe planșeele balcoanelor, ci se infiltrează în apartamente. Fotografii puse la dispoziția REPORTER DE IAȘI arată că pereții au mucegăit până spre jumătatea sufrageriei.
„La ultimul etaj a plouat în apartament. Au refăcut o dată tencuiala, apoi s-a întâmplat din nou”, a precizat o proprietară. Pe un grup de discuții al celor care au achiziționat apartamente în Copou Garden Residence sunt oameni care precizează că le-a curs apă prin pereți sau că, mai grav, au avut probleme cu instalația electrică după ce le-a plouat prin corpurile de iluminat.
„La orice proiect de peste 1.000 de apartamente mai apar probleme. Lucrăm, la rândul nostru, cu oameni care greșesc. Nu este nicio problemă, toate defecțiunile le reparăm pe cheltuiala noastră, a declarat Daniel Niculiță.
Reprezentanții ISC au precizat că toate deficiențele de calitate trebuie sesizate instituției.
„O sesizare oficială este cea mai bună metodă de a-și apăra interesele de cumpărători. Intervenim și dezvoltatorul este obligat să remedieze problemele”, spune Adrian Morariu, directorul ISC Iași.

Article image
Câteva sute de apartamente s-au vândut în două blocuri din Aleea Sadoveanu, iar oamenii s-au mutat, cheltuielile de întreținere fiind la paușal Daniel Niculiță le-a permis să se mute celor care au achitat minim 70% din valoarea apartamentelor Blocurile nu pot fi intabulate pentru că se mai lucrează la parcări și la spațiile verzi din centrul ansamblului Dezvoltatorul spune că termină în 10 luni, dar ritmul a încetinit Î...
Autor Iulian Mofteescu Anchete 19 Septembrie 2022


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Septembrie 2023 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30