fbpx
 
Devalizare de 10 milioane de lei la „Controlul Cazanelor". Directoarea Ioana Timofte ia 11.000 de euro/lună și n-a văzut nimic

Devalizare de 10 milioane de lei la „Controlul Cazanelor". Directoarea Ioana Timofte ia 11.000 de euro/lună și n-a văzut nimic


Ioana Timofte este ieșeancă, nepoata fostului director SRI Radu Timofte.

REPORTER DE IAȘI a dezvăluit anul trecut veniturile uriașe pe care aceasta le câștigă în calitate de director la fostul ISCIR, actuala Companie Naţională pentru Controlul Cazanelor, Instalaţiilor de Ridicat şi Recipientelor sub Presiune.

Pe lângă salariu, ia și bonusuri de performanță. Dar în acest timp o filieră din cadrul companiei de stat devaliza masiv bugetul acesteia.

Poliţiştii şi procurorii DIICOT au făcut, miercuri, 39 de percheziţii pentru destructurarea unui grup infracţional organizat constituit într-o companie cu capital integral de stat aflată în subordinea Ministerului Energiei.

Este vorba despre Compania Naţională pentru Controlul Cazanelor, Instalaţiilor de Ridicat şi Recipientelor sub Presiune, unde mai mulţi angajaţi ar fi făcut peste 400 de achiziţii fictive în numele companiei, însuşindu-şi banii. Prejudiciul se apropie de 10 milioane de lei.

Ancheta vizează infracţiuni de constituire a unui grup infracţional organizat, delapidare cu consecinţe deosebit de grave şi spălarea banilor, anunţă Poliţia Română.

La rândul lor, procurorii DIICOT precizează că, în cursul lunii mai 2020, funcţionari din cadrul C.N.C.I.R. S.A. au constituit un grup infracţional organizat cu scop de delapidare (însuşirea unor sume de bani din patrimoniul companiei).

„În scopul derulării activităţii infracţionale, membrii din palierul superior al grupului infracţional organizat au beneficiat de ajutorul altor persoane, care au derulat activităţi infracţionale convergente care au adus profit acestora.

Mecanismul infracţional a presupus efectuarea de achiziţii fictive de bunuri de la societăţi controlate de membrii grupului infracţional, persoane care au aderat la grupul infracţional sau persoane apropiate de membrii grupului infracţional, prin atribuire directă în platforma SEAP”, au mai transmis autorităţile judiciare, citate de spotmedia.ro.

Bunurile sau produsele nu au fost efectiv livrate, însă contravaloarea acestor achiziţii a fost achitată de companie, sumele de bani fiind retrase în numerar de la ATM sau de la ghişeele unităţilor bancare şi distribuite ulterior între membrii grupului infracţional organizat.

„Ulterior, pentru a scădea din gestiunea companiei stocul de bunuri astfel achiziţionate, acestea erau eliberate în consum către departamentele sau serviciile din cadrul companiei naţionale de stat - structura centrală sau către unităţile subordonate - sucursale regionale şi puncte de lucru teritoriale.

În această modalitate, grupul infracţional organizat, care a acţionat din luna mai 2020 până în prezent, a reuşit delapidarea bugetului instituţiei cu suma totală de 9.699.480,08 lei, provenind din 485 de achiziţii publice (fictive) de bunuri (din categoriile papetărie şi birotică, curăţenie şi igienă, materiale de construcţii, accesorii electrice şi alte produse consumabile)”, se mai arată în comunicatul de presă.

La sediul DIICOT vor fi duse, în vederea audierii, 19 persoane.

Ioana Timofte - salariu imens la CNCIR

De cinci ani, ieșeanca Ioana Timofte, nepoata fostului șef SRI Radu Timofte, se află la timona Companiei Naționale pentru Controlul Cazanelor, Instalațiilor de Ridicat și Recipientelor sub Presiune SA (CNCIR). A supraviețuit în funcție tuturor guvernărilor: PSD, PNL, PNL-USR-UDMR, PSD-PNL-UDMR.

Ea avea anul trecut o remunerație fixă lunară de 37.200 lei (brut), adică aproximativ 22.000 lei bani în mână. La care se adaugă, aferent îndeplinirii criteriilor de performanță pentru anul trecut, încă 669.600 lei brut. Cu indemnizația fixă și cu cea variabilă, reiese o medie lunară netă de 54.000 lei = peste 11.000 de euro.

Timofte, absolventă a universității private „Petre Andrei” din Iași, cu carieră în Ministerele Economiei și Energiei, și-a îmbogățit CV-ul cu felurite cursuri la Academia Națională de Informații și Universitatea Națională de Apărare.

Salariile fixe și indemnizațiile variabile ale conducerii CNCIR însumează, aferent anului 2021, peste 3,5 milioane de lei brut, în condițiile în care profitul net a fost de 6 milioane de lei.

Din cei peste 700.000 euro s-au îndestulat doar 7 persoane: directorul general, cel economic, cel juridic și patru membri neexecutivi ai Consiliului de Administrație.

Cel mai mult i-a revenit Ioanei Timofte, director general și administrator executiv al CNCIR: 1,1 milioane de lei brut.

Potrivit „Raportului anual al Comitetului de Nominalizare și Remunerare din cadrul Consiliului de Administrație privind remunerarea administratorilor și directorilor cu contract de mandat pentru anul 2021”, cum s-au constituit veniturile sale:
„Indemnizația fixă brută lunară a fost stabilită (...) reprezentând de 6 ori media pe ultimele 12 luni a câștigului salarial mediu brut lunar pentru activitatea desfășurată conform obiectului principal de activitate, la nivel de clasă conform clasificației activităților din economia națională, comunicat de Institutul Național de Statistică anterior numirii”.

Or, câteva paragrafe mai sus pe aceeași pagină, la stabilirea indemnizației administratorilor neexecutivi, se deduce că această medie pe 12 luni a salariului brut lunar este de 6.200 de lei. Așadar, componenta fixă a Ioanei Timofte, director general și administrator executiv al CNCIR, se calculează: 6 x 6.200 = 37.200 lei/lună/brut. Aproximativ 446.400 lei brut anual.

Printr-o decizie AGA, s-a stabilit totodată ca Timofte să primească și „o indemnizație variabilă maximă în cuantum de 1,5 ori indemnizația fixă anuală”.

Cum pentru 2021, Timofte are un nivel de îndeplinire a Indicatorilor Cheie de Performanță de 100%, este eligibilă pentru această bonificație: 446.400 x 1,5 = 669.600 lei brut.

Paratenză: bonusul se poate acorda dacă indicatorii de performanță sunt îndepliniți peste 75%, diferă însă valoarea cu care se indexează.

Calcul total indemnizație fixă brută + indemnizație variabilă brută pe 2021 în cazul Ioanei Timofte = 1,1 milioane de lei. Ceea ce corespunde unei medii lunare brute de aproximativ 93.000 lei, adică 54.000 lei net, echivalentul a 11.000 euro/net/lunar.

Precizare: în hotărârea cu numărul 2 a AGA din 23 mai 2022, s-a aprobat gradul de realizare a indicatorilor cheie de performanță de 100% în cazul membrilor CA și ai Ioanei Timofte. Deci, au luat sau vor lua bonusurile financiare.

Article image
Ieșeanca a primit o sinecură politică la conducera CNCIR București (fostul ISCIR), un fel de „cooperativă meșteșugărească” Salariul său este aprobat tot politic de către reprezentantul AGA: 54.000 de lei net/lună! Nu este o greșeală, dar nici în sistemul bancar nu găsești asemenea venituri Președintele Iohannis câștigă de patru ori mai puțin decât Ioana Timofte: doar 14.000 de lei/lună Aceasta a făcut facultate la privat...
Autor Cezar Moraru Slideshow HOMEPAGE 21 Iunie 2022

 


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30