fbpx
 
 Iurie Roșca Iurie Roșca

SRI i-a dat „Interzis” lui Iurie Roșca. Fostul vicepremier al R. Moldova contestă decizia, fiind oprit de două ori la vamă


Unul dintre politicienii și jurnaliștii controversați din Republica Moldova a dat în judecată Inspectoratul Poliției de Frontieră Iași și Serviciul Român de Informații în încercarea de a anula o decizie a serviciului secret de a-i interzice accesul de intrare în România pentru o perioadă de 5 ani. Iurie Roșca s-a prezentat de două ori în ultimii ani la puncte de frontieră din Iași și Vaslui, dar nu a putut trece. La un moment dat, unul dintre politicienii moldoveni care milita puternic pentru reunirea Basarabiei cu patria-mamă, Roșca este perceput, în prezent, drept vârful de lance al propagandei rusești de peste Prut.

Nu are cetățenie, dar „sunt român”

Inițial, dosarul prin care Iurie Roșca (61 de ani) cere anularea interdicției de intrare în România s-a judecat la Tribunalul Vaslui, dar, în martie, această instanță și-a declinat competența către Curtea de Apel București, loc unde primul termen al procesului este programat în această lună.

În acțiune, Roșca a relatat că, pe data de 17 august 2022, a dorit să intre în România prin Vama Albița, dar polițiștii de frontieră i-au refuzat accesul, informându-l că pe numele său era în vigoare, încă din septembrie 2020, o decizie care prevede să nu fie primit în țara noastră timp de trei ani. După ce a luat cunoștință de acest lucru, a fost somat să părăsească teritoriul României.

Vama Albița

La proces, bărbatul s-a plâns de faptul că nu cunoaște motivația acestei decizii, ceea ce ar ridica „grave semne de întrebare nu doar asupra temeiniciei, ci şi asupra legalităţii actului în cauză, emis în numele Statului Român”.

Reclamantul a mai afirmat că actul legal în baza căruia are interdicția se referă la regimul stăinilor, în timp ce el, „chiar dacă nu deţine cetăţenia română, este un român descendent din părinţi români, care au fost lipsiţi de cetăţenia Statului Român în mod abuziv, în pofida voinţei lor, ca urmare a invaziei sovietice în 1940 şi a anexării Basarabiei de către URSS. Iar faptul că, după căderea regimului comunist Statul Român nu l-a repus în drepturi, nu îi anulează calitatea de român descendent al unor cetăţeni români, al cărui statut nu poate fi echivalat cu cel al unui cetăţean străin, din oricare ţară a lumii.”

Demagogie la instanță

În continuare, Roșca s-a lansat într-o divagare lungă de la aspectele legale, povestind că a intrat pentru prima oară în România în decembrie 1989, „cu un tren marfar plin cu ajutoare ce constau în produse alimentare şi sânge donat de către ei, basarabenii, pentru revoluţionarii români. (...) au predat ajutoarele comitetului revoluţionar de atunci, începând cu luna decembrie 1989 şi până în prezent, a fost de sute de ori în România, de cele mai multe ori în calitate de politician activ, apoi de jurnalist şi de editor. A cunoscut întreaga clasă politică şi toţi demnitarii de prim rang ai Statului Român, şefii de stat şi de Guvern, conducătorii celor două camere ale parlamentului, liderii opoziţiei, ierarhii Bisericii, intelectualii de primă mărime ai ţării.”

A adăugat că nu a încălcat niciodată legile României și de aceea ”nu poate înţelege şi nici nu poate accepta tratamentul abuziv şi discriminatoriu la care a fost supus, prin emiterea respectivului act punitiv împotriva sa, pe care îl consideră extrem de abuziv (secret, kafkian)”.

Victima „presei sorosiste”

Roșca s-a aventurat să mai spună că refuzul din august 2022 „reprezintă concomintent şi un act de inamiciţie faţă de Republica Moldova, al cărui demnitar a fost pe parcursul mai multor ani şi aruncă o umbră de îndoială cu privire la sinceritatea retoricii unioniste oficiale, aflată în totală neconcordanţă cu realitatea” și că „nu poate admite să fie tratat ca un infractor de drept comun şi nici ca o persoană ostilă Statului Român.”

În final, a lansat și o teorie a conspirației, scriind că „are tot temeiul să considere că anumite grupuri de interese cu o influenţă majoră în interiorul cercurilor de putere de la Bucureşti îl persecută şi îi lezează drepturile din motive de ordin strict politic.” El a explicat că, în calitate de jurnalist, a criticat politicieni români, iar acest lucru a dus la faptul că, după refuzul intrării, a avut loc o campanie de presă împotriva sa, prin care „presa sorosistă, #rezist, subvenţionată din străinătate”, a relatat desore incidentul din Vamă. Invocând prezumţia de nevinovăţie, dreptul la libera exprimare, dreptul la opinie şi dreptul la libera circulaţie, reclamentul a solicitat anularea interdicției de a intra în România.

A mai încercat o dată

Legal citat, pârâtul Inspectoratul Teritorial al Poliţiei de Frontieră Iași a formulat întâmpinare, ceând respingerea acțiunii pe motiv că Roșca a contestat actul primit la Vamă în ziua respectivă, în timp ce documentul contestabil ar fi trebuit să fie măsura interzicerii intrării pe teritoriul României, din septembrie 2020. Polițiștii au adăugat că Roșca a mai solicitat și pe 14 august 2021 să intre în România, tot fără succes. Spre deosebire de reclamant, Poliția de Frontieră a transmis judecătorilor că perioada valabilităţii măsurii interzicerii intrării pe teritoriul României pentru Roșca este de 5 ani, nu de 3 ani (13.09.2020-13.09.2025) și că aceasta a fost instituită „ca urmare a solicitării Serviciului Român de Informaţii (...) pentru motive care privesc securitatea naţională a României.”

Curtea de Apel București

Pe portalul instanțelor, la judecata inițială, de la Vaslui, pârât era doar Inspectoratul Teritorial al Poliției de Frontieră Iași. După declinarea la Curtea de Apel București, parte în proces au devenit și Inspectoratul General al Poliției de Frontieră și Serviciul Român de Informații.

Acolitul Kremlinului

Iurie Roșca a avut multe funcții publice peste Prut. A fost deputat al Parlamentului Republicii Moldova în patru legislaturi succesiv, din 1994 până în 2009, a deţinut de două ori funcţia de vicepreşedinte al Parlamentului (1998-2001, 2005-2009), precum şi cea de vicepremier responsabil de structurile de forţă (2009).

În perioada recentă s-a afirmat ca jurnalist controversat, fiind notorie apropierea sa de ideologul Kremlinului, Alexandr Dughin.

Postare pe Facebook a lui Roșca, laudativă la adresa lui Dughin

Anul trecut, mai multe site-uri administrate de Roșca au fost închise de către Serviciul de Informații și Securitate din Republica Moldova din cauza faptului că propagau informații false care incitau la ură și război în condițiile stării de urgență cauzată de invazia militară a Rusiei în Ucraina. După 1989, Roșca fusese unul cel mai fervenți partizani ai reunirii Basarabiei cu România pentru ca, după 2009, să devină promotor al ideilor pro-ruse la Chișinău, fiind chiar șef de facto al Sputnik Moldova, unul dintre principalele canale ale propagandei rusești în limba română. Una dintre tezele sale afirmă că România este subordonată total intereselor Occidentului.

Article image
Curat Caragiale! Comisarul-șef Victor Mariniuc i-a solicitat șefului Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră (ITPF) Iași, același Victor Mariniuc, plata unor sporuri și a unor majorări salariale. Cum Mariniuc șeful l-a refuzat pe Mariniuc angajatul, Mariniuc l-a acționat în judecată pe Mariniuc, să obțină banii prin decizie a instanței.
Autor Cezar Moraru Anchete 17 Martie 2023

 


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Septembrie 2023 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30