fbpx
 
Plângerea penală a lui Bulgariu împotriva REPORTER a fost clasată. Informația noastră a valorat 13,8 milioane de lei pentru județul Iași

Plângerea penală a lui Bulgariu împotriva REPORTER a fost clasată. Informația noastră a valorat 13,8 milioane de lei pentru județul Iași


Referatul Serviciului de Investigații Criminale cu propunerea de clasare a plângerii lui Cătălin Bulgariu: „După apariția documentului în presă, Blue Air a achitat integral datoriile restante către Aeroportul Iași”

Povestea unui director catastrofal, a unei publicații care și-a făcut datoria și a unui Terminal de 30.000 mp, finalizat în ultima clipă tocmai pentru că a scăpat de Bulgariu

Pe 7 noiembrie, REPORTER DE IAȘI a primit comunicarea soluției în dosarul penal 530/P/2019, întocmit la plângerea lui Cătălin Bulgariu, în timpul mandatului de director al RA Aeroportul Iași. Ordonanța de clasare, semnată de procurorul Crenguța Ioana Vasiliu de la Parchetul de pe lângă Tribunal, spune că infracțiunea nu există. Informațiile erau publice, REPORTER DE IAȘI a procedat legal servind interesul general.
Mai mult, referatul cu propunerea de clasare, întocmit de inspectorul principal Andrei Claudiu Casandra, menționează că, în urma presiunii mediatice, operatorul Blue Air a achitat integral datoria către Aeroport, care ajunsese la un nivel istoric. „Prin publicarea acestui document nu s-a cauzat niciun prejudiciu RA Aeroportul Iași”, spune ofițerul de poliție judiciară.

Referatul de clasare menționează că articolul REPORTER DE IAȘI nu a adus prejudicii Aeroportului și că datoria de la Blue Air a fost recuperată la scurt timp

Situația dezvăluită de REPORTER era extrem de gravă

REPORTER DE IAȘI publicase pe 9 iulie 2019 un articol intitulat: „Documentul care aruncă în aer Aeroportul Iași: Blue Air – datorii de 14 milioane lei, colaps iminent”. Redacția intrase în posesia unui raport al șefei Serviciului Financiar al Aeroportului, destinat Consiliului de Administrație, prin care atrăgea atenția asupra a două elemente grave:
1. Blue Air avea datorii de 13,8 milioane de lei către Aeroport, însemnând 10 luni restante și nefăcând plăți în ciuda somațiilor primite
2. Regia aeroportuară avea de achitat plăți obligatorii de 6,6 milioane de lei având disponibil în conturi doar 3,8 milioane de lei.
Deci Aeroportul Iași intra în incapacitate de plată în condițiile în care datoria Blue Air atinsese un nivel neegalat până atunci. „Rog să analizați și să dispuneți”, se încheia apelul contabilei-șefe Nicoleta Alexandrescu către Consiliul de Administrație al Aeroportului.

Articolul a prezentat echilibrat toate pozițiile celor implicați

REPORTER a oferit publicului informația prezentând toate elementele de context. S-a discutat cu președintele CA Mitică Rebegea și cu directorul de la acea dată. Cătălin Bulgariu a minimalizat gravitatea situației, spunând că Blue Air face plăți din urmă dar că acestea nu ajunseseră la zi. El contrazicea raportul Serviciului Financiar care menționa că operatorul aerian ignoră somațiile de plată.
Rebegea spunea că exista posibilitatea reținerii la sol a unui avion Blue Air, dar că ambii parteneri aveau interesul continuării relației comerciale: 40% din zborurile de la Iași din 2019 erau asigurate de această companie, pe de-o parte, iar pe de altă parte Iașul oferea celor de la Blue Air o piață în care vindeau mii de bilete săptămânal. Deci președinte Consiliului de Administrație cerea mai multă încredere, considerând că lucrurile se vor rezolva „cumva”.
REPORTER DE IAȘI semnala că, tot în 2019, Aeroportul Timișoara reziliase contractul cu Blue Air, interzicându-le să mai efectueze zboruri în acest oraș, tot din cauza datoriilor. Deci împrejurările nu erau încurajatoare.

Articolul publicat în iulie 2019 de REPORTER DE IAȘI l-a determinat pe directorul pesedist al Aeroportului să ia o măsură fără precedent: să acuze un ziar de comiterea unei infracțiuni pentru că a informat corect publicul

Aeroportul era obligat prin lege să dea public acele informații

Cătălin Bulgariu a făcut un gest neașteptat după apariția articolului în REPORTER DE IAȘI: a depus o plângere penală împotriva redacției pentru „divulgarea informațiilor secrete de serviciu sau care nu sunt destinate publicității”. Era o formă brutală de a condamna scurgerea raportului financiar către public.
Au fost audiați membri ai Consiliului de Administrație de la Aeroport, autorul articolului, Iulian Mofteescu, precum și secretara aerogării, cea care a scanat documentul și l-a trimis pe mail către toți membrii CA.
Ancheta a relevat că acel raport nu avea menționat niciun nivel de secretizare. Conform legii (OUG 190/2011), fiind o regie autonomă administrată public, Aeroportul Iași este obligat să dea publicității situațiile financiare anuale, raportările contabile semestriale, raportul de audit anual precum și rapoartele Consiliului de Administrație. Anchetatorul concluzionează că informațiile prezentate de REPORTER DE IAȘI ar fi ajuns oricum la public, fiind obligatorie postarea lor pe site-ul oficial al Aeroportului.
Ordonanța care reglementează funcționarea regiilor autonome, cum este și Aeroportul Iași, specifică la art. 51, litera m):
- trebuie să publice pe pagina proprie de internet, pentru accesul acționarilor și al publicului, datoriile întreprinderii publice către bugetul de stat, către instituții de creditare și către parteneri comerciali, cu mențiunea pentru fiecare categorie cât la sută este reprezentat de restanța de plată.
Altfel spus, informațiile prezentate de REPORTER DE IAȘI nu făceau parte din categoria celor care nu sunt destinate publicității.

PSD demisese un alt director tot pentru datoriile Blue Air

Demersul REPORTER din iulie 2019 a fost extrem de important. Presiunea creată a dus, în scurt timp, la obligarea Blue Air de a-și achita datoriile, lucru remarcat și de organele judiciare. Balansul dintre o autoritate portuară și un operator de zbor este extrem de sensibil, fiecare tabără încercând să-și creeze o poziție avantajoasă și să sufere cât mai puțin de pe urma obligațiilor financiare ce-i revin. În iulie 2019, Cătălin Bulgariu scăpase de sub control relația cu Blue Air, în ciuda justificărilor sale vagi.
REPORTER puncta în articolul său că 13,8 milioane de lei reprezenta o datorie pe care însăși șefa Serviciului Financiar o considera de netolerat, situația devenind urgentă. Mai mult, anterior, fostul director al Aeroportului, Alexandru Anghel, fusese demis pentru că i s-a imputat tot o datorie a Blue Air care era de doar 8 milioane de lei. Iar argumentul demiterii a fost folosit chiar de PSD, partidul care apoi l-a instalat în funcție pe Cătălin Bulgariu.

Blue Air a dispărut de pe piață în septembrie 2022. Nu mai avea bani de combustibil pentru avioane. A intrat în incapacitate de plată pentru o factură de 5 milioane de euro. Comparativ, la Iași datoria fusese de 2,8 milioane de euro, fiind considerată alarmantă la acea dată

Norocul Aeroportului că a primit banii. Blue Air a dispărut

Deja în 2019, Blue Air avusese de mai multe ori datoriile radiate de Guvern și avea un istoric bogat de prost platnic. În septembrie 2022, grav afectată de anularea zborurilor în pandemie, Blue Air a lăsat la sol toate avioanele, iar în martie 2023 și-a cerut oficial insolvența. Practic, a dispărut de pe piață și n-a mai revenit de atunci.
A intrat în incapacitate de plată pentru o factură de doar 5 milioane de euro, iar, comparativ, cea de la Aeroportul Iași, în 2019, era de 2,8 milioane de euro. Statul român a pierdut de pe urma falimentului Blue Air un ajutor financiar de 240 milioane de lei (48 milioane de euro).
Iar pesedistul Cătălin Bulgariu a considerat că informarea publicului de către REPORTER DE IAȘI reprezintă o infracțiune.

Omul-dezastru Cătălin Bulgariu a compromis proiectul T4

Ironic, în subsolul articolului din iulie 2019, REPORTER promova o altă anchetă, publicată anterior, în februarie, intitulată „Aeroportul pierde 45 milioane de euro fonduri UE pe mâna omului-dezastru Bulgariu”. Fostul director avea un an de întârziere în depunerea proiectului pentru construirea Terminalului 4, cel care acum este realizat în proporție de 80%.
Cătălin Bulgariu a fost incapabil timp de 3 ani să realizeze proiectul pentru obținerea finanțării europene. Câștigarea alegerilor județene de PNL a dus la înlocuirea sa, iar noul management a reușit să salveze proiectul în ultima clipă. În acest moment, T4 are termenul-limită de edificare în decembrie 2023, pentru a fi decontate lucrările din bani europeni. Fără Bulgariu, acest terminal se află acum pe ultimii metri și este, de altfel, singurul proiect mare de infrastructură la Iași din ultimii zece ani.
Om
ul-dezastru Cătălin Bulgariu a dispărut de la Aeroport, răzbunându-se printr-un drum la Parchet.

Article image
RA Aeroportul Iași are de plătit dări de 6,7 milioane de lei și ar mai avea disponibil în cont 3,8 milioane de lei. În documentul ajuns în posesia REPORTER DE IAȘI se vorbește de imposibilitatea achitării datoriilor la bugetul de stat, în condițiile în care Blue Air a acumulat debite către Aeroport în valoare de aproape 14 milioane de lei. Este o sumă record în istoria colaborării cu acest operator aviatic. Directorul Aerop...
Autor Iulian Mofteescu Anchete 09 Iulie 2019


Citeste si...
Nota
(2 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Iulie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31