fbpx
 
Facebook / Europol Facebook / Europol

Europol anunță arestarea în Ucraina a liderului unei celebre rețele de hackeri


Forţele de poliţie din Ucraina, Franţa, Germania, Norvegia şi Statele Unite l-au arestat, într-un efort comun, pe liderul unei reţele de hackeri care operează din Ucraina şi care s-a aflat în spatele unor atacuri cibernetice menite să extragă sute de milioane de euro de la victimele lor, a anunţat marţi Europol, potrivit AFP.

Forţele de ordine au efectuat marţi seară operaţiuni la 30 de proprietăţi din vestul şi centrul Ucrainei, printre care Kiev şi Cerkasî, pe râul Nipru, dar şi Viniţa şi Rivne, a precizat Europol, cu sediul la Haga.
Un bărbat de 32 de ani suspectat că ar fi liderul bandei, precum şi patru complici au fost arestaţi în timpul acestor operaţiuni. Peste 20 de anchetatori din Franţa, Germania, Norvegia şi Statele Unite au fost trimişi la Kiev pentru a ajuta poliţia locală.
„Într-un efort fără precedent, autorităţile poliţieneşti şi judiciare din şapte ţări şi-au unit forţele cu Europol şi Eurojust pentru a destructura şi reţine figuri cheie din Ucraina din spatele unor operaţiuni majore de cerere de răscumpărare", a precizat organizaţia într-un comunicat, conform Agerpres.
„Operaţiunea vine într-un moment critic, când ţara se confruntă cu provocările agresiunii militare a Rusiei asupra teritoriului său", a adăugat Europol.
În acelaşi timp, Europol a înfiinţat un post de comandă virtual în Olanda pentru a analiza în timp real datele confiscate în cadrul percheziţiilor din Ucraina.
Acest grup de hackeri a atacat organizaţii din 71 de ţări, infectând aproximativ 250 de servere şi „ducând la pierderi de câteva sute de milioane de euro". "Aceşti actori cibernetici sunt cunoscuţi pentru faptul că vizează în mod specific companiile mari şi le paralizează afacerile", a precizat Europol.
Cele mai recente arestări urmează unei acţiuni a poliţiei din 2021, în care 12 presupuşi membri ai unei bande ransomware au fost arestaţi în Ucraina şi Elveţia.
Atacurile ransomware permit accesul la sistemele informatice vulnerabile şi criptarea sau furtul de date, după care se trimite o notă de răscumpărare, solicitând o plată în schimbul decriptării datelor sau nedezvăluirii acestora publicului.
Membrii bandei au jucat roluri diferite, unii pătrunzând în reţele, alţii spălând plăţile cu criptomonede efectuate de victime pentru ca fişierele lor să fie decriptate.
„Odată ajunşi în reţele, atacatorii au trecut nedetectaţi şi au obţinut acces suplimentar folosind alte instrumente, pentru a compromite cât mai multe sisteme posibil înainte de a dezlănţui atacuri ransomware", a explicat Europol.

 

Sursa: Agerpres

 


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Mai 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31