fbpx
 
Der Standard: România vede un dezgheț între Viena și București în privința Schengen

Der Standard: România vede un dezgheț între Viena și București în privința Schengen


De când Austria a împiedicat în mod complet neașteptat aderarea României și Bulgariei la Schengen, oamenii de la București sunt furioși. Acum există semne că Viena ar putea ceda, notează Der Standard.

La București există slabe speranțe că Austria ar putea renunța la veto-ul împotriva aderării la Schengen. Presa românească a scris că faptul că cancelarul federal Karl Nehammer (ÖVP) l-a felicitat pe premierul român Marcel Ciolacu cu ocazia zilei sale de naștere, pe 28 noiembrie, a fost văzut ca un gest promițător. De atunci se vorbește despre un dezgheț între Viena și București. La un an de la veto-ul Austriei, care a fost o surpriză pentru România, există cel puțin semne că ceva se mișcă.

Europarlamentarul român conservator Rareș Bogdan, membru al puternicului Partid Popular European (PPE), din care face parte și ÖVP, declară pentru Der Standard că „în acest moment toate canalele diplomatice dintre România și Bulgaria au fost redeschise în toate domeniile”. Acest lucru este „îmbucurător” și dă „o oarecare speranță”. „Este un pas important având în vedere că aceste legături fuseseră deja înghețate pentru o perioadă de timp după 8 decembrie 2022”.

Unul dintre scenarii este o aderare treptată a României și Bulgariei. Controlul pașapoartelor ar putea fi efectuat inițial în aeroporturi, în jurul lunii martie 2024, iar apoi, poate după alegerile din Austria, la frontierele naționale. Ceea ce este acum crucial este modul în care Parlamentul olandez va reacționa la raportul Comisiei Europene privind Bulgaria. Spre deosebire de Austria, Olanda s-a opus anul trecut doar aderării Bulgariei, nu și celei a României. Ulterior, Olanda a inițiat o misiune a Comisiei Europene în Bulgaria. Aceasta va prezenta în curând un raport care, potrivit diplomaților, va fi pozitiv.

Dacă parlamentul olandez va ridica veto-ul împotriva Bulgariei în zilele următoare, Austria va rămâne singură cu poziția sa de veto. Atunci, Austria și-ar putea da acordul pentru aderarea Bulgariei și României la Schengen, ca să spunem așa, „în tăcere”, doar în cadrul Comitetului Reprezentanților Permanenți al statelor UE, adică fără reuniuni politice majore. De asemenea, România și Bulgaria ar răspunde solicitării Vienei de a opri fluxurile de migrație la frontiera lor comună. Într-un alt scenariu, o reuniune extraordinară a miniștrilor de interne și de justiție din UE ar putea fi convocată pe 20 și 21 decembrie sau pe 27 și 28 decembrie, iar Viena ar putea accepta acolo o aderare treptată. Președintele român Klaus Iohannis ar milita, de asemenea, pentru o astfel de dată specială. Ca și Nehammer, Iohannis face parte din PPE.

 

Sursa: G4Media

 


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30