fbpx
 
Copoul devine ghetou sub egida primarului: Oanea construiește blocuri-turn cu 9 m distanță între ele. Avize false în lipsa unui PUG

Copoul devine ghetou sub egida primarului: Oanea construiește blocuri-turn cu 9 m distanță între ele. Avize false în lipsa unui PUG


Acest caz demonstrează de ce Mihai Chirica nu vrea de 9 ani să facă PUG: negociază punctual fiecare proiect imobiliar în parte, permițând îndesire, supraaglomerare chiar și în zone rezidențiale de lux

Blocuri construite la 9 m distanță unele de altele, cu balcoanele oamenilor față în față

Studiul de însorire este contestat de locatarii imobilului C3 din Aleea Sadoveanu, cărora le crește în cap un nou bloc

Grupul de cetățeni contestă și gradul de ocupare a terenului: 32% deși în lege scrie 20% la regim de înălțime mare

PUZ-ul oferă dezvoltatorului Claudiu Oanea mai multe derogări pe care nu le-ar fi obținut dacă ar fi existat un PUG

Iașul e o junglă la cheremul unei clici de la vârful Primăriei pentru că ultimul regulament de urbanism e de acum 25 de ani, iar zone vaste din Iași, inclusiv Aleea Sadoveanu, n-au niciun fel de reglementări

Pe Aleea Sadoveanu, zona rezidențială de top a Iașului, blocurile sunt înghesuite mai ceva ca în Bularga. Nefiind PUG de 25 de ani, se construiește cu derogări, prin PUZ.
Dezvoltatorul Claudiu Oanea construiește, printr-un interpus, două blocuri lipite de alte imobile ridicate tot de el în urmă cu câțiva ani. Un Plan Urbanistic General (PUG) ar fi prevăzut distanțe mari între clădiri, mai ales că se învecinează fațade la care oamenii au camere, geamuri, balcoane.
În Sadoveanu, PUG-ul vechi nu reglementează nimic, deci regulile le fac, subiectiv, arhitectul-șef Alexandru Mustiață, primarul Mihai Chirica, consilierul liberal Ciprian Bostan și useristul Iulian Nicolau, șeful Comisiei de Urbanism. Se pot stabili
La distanțe mici între blocuri, legea prevede un studiu de însorire. În acest caz, locuitorii din blocul C3-Sadoveanu spun că documentul e falsificat grosolan. Locatarii sunt revoltați, șantierul merge mai departe, vom avea trei blocuri cu sute de apartamente în care nu se va vedea lumina soarelui, transformând cea mai luxoază zonă rezidențială a Iașului într-o favelă sud-americană.

Măsurătorile oamenilor din Blocul C3 iau în calcul și balcoanele

La doi pași de blocul făcut anterior

Dezvoltatorul Claudiu Oanea a construit, pe Aleea Mihail Sadoveanu 59C, un imobil cu demisol, parter și 7 etaje, dat în folosință în 2019. Oamenii s-au mutat acolo și totul a fost liniștit 4 ani.
În această vară, fără niciun anunț prealabil, pe terenul disponibil lângă bloc (3.090 mp) a apărut groapa unei fundații. Apoi a apărut și cea de-a doua, la doar câțiva metri de C3, turnul dat în folosință în 2019.
„Nu am știut că vor fi alte blocuri atât de aproape. Nu am fost întrebați, anunțați, nu a fost nicio formă de comunicare anterioară apariției gropilor de fundație. Despre acestea am crezut, la început, că sunt pentru parcări subterane, apoi am văzut că de fapt se ridică blocuri și ne-am alertat”, a precizat Marius Vițalariu, unul dintre numeroșii semnatari ai unor petiții către autorități.
Cele două noi imobile sunt cu parter și cinci etaje, dar Oanea va cere supraetajare cu încă un etaj, pentru că acest lucru l-a obținut la toate blocurile construite anterior. Noile clădiri vor avea aproape aceeași înălțime cu a celor din apropiere.
Densitatea rezultată va fi uriașă: amprenta la sol a noilor blocuri este de 1.000 mp și în total se vor construi 9.000 mp suprafață desfășurată.

Așa se construiește în Iași: blocuri cu fațade, cu geamuri, cu balcoane, cu oameni care vor sta aproape frunte în frunte, fără lumină naturală și fără intimidate

Se plâng că distanța este de 7,6 m

Locatarii blocului C3 au făcut o petiție pe care au adresat-o mai multor insituții: arhitectul șef al Iașului, Alexandru Mustiață, ISC și DSP. În plângerea lor, proprietarii solicită anularea autorizației, pentru că unul dintre blocurile ce sunt acum construite ar fi la câțiva metri de clădirea lor.
„Blocul în construcție se situează la circa 5 m de limita de proprietate, încălcând flagrant distanţa minimă legală între blocuri, care ar trebui să fie cel puţin egală cu construcţia cea mai înaltă sau să aibă un studiu de însorire care să reglementeze această distanţă. Între balcoanele blocului C3 şi limita de proprietate sunt 2,6 m. Între limita de proprietate şi construcţia care se execută sunt 5 m. Deci distanţa între blocuri este de 7,6 m, mult mai mică decât înălţimea blocului mai înalt, care este C3”, spun oamenii în plângerea adresată arhitectului șef.
După calculele lor, imobilul C3, în care locuiesc, ar avea aproximativ 27 de metri – calculând câte 3 metri pentru fiecare nivel. Dacă fațadele cu camere de locuit se învecinează – cum este cazul de faţă, atunci distanța minimă legală ar trebui să fie de circa 27 de metri - înălţimea celui mai mare bloc. În autorizaţie distanţa între blocuri este de 12 m, în realitate sunt 7,6 metri, deci nici măcar distanța din autorizație nu este respectată”, mai spun oamenii.

Alexandru Mustiață este trimis inculpat în trei dosare penale, dar e în continuare arhitect-șef

Legea: ori distanța, ori studiul de însorire

Legislația în construcții oferă portița de scăpare printr-un studio de însorire, conform art. 3 din Ordinul pentru aprobarea normal de igienă şi sănătate publică:
(1) Amplasarea clădirilor destinate locuinţelor trebuie să asigure însorirea acestora pe o durată de minimum 1 1/2 ore la solstiţiul de iarnă, a încăperilor de locuit din clădire şi din locuinţele învecinate.
(2) În cazul în care proiectul de amplasare a clădirilor evidenţiază că distanţa dintre clădirile învecinate este mai mică sau cel puţin egală cu înălţimea clădirii celei mai înalte, se va întocmi studiu de însorire, care să confirme respectarea prevederii de la alin. (1).
„La Iași, pentru că nu există PUG, se merge pe PUZ-uri. Acestea prevăd ca distanța dintre clădiri să fie de jumătate din înălțimea celei mai înalte și realizarea unui studiu de însorire”, a rezumat inspectorul șef al Inspectoratului de Stat în Construcții (ISC) Iași, Adrian Morariu. Acesta a mai precizat că, ținând cont de apropierea dintre imobile, dezvoltatorul trebuia să ceară acordul vecinilor, ceea ce nu a făcut.
ISC a răspuns petiției oamenilor din blocul C3, spunându-le, pe scurt, că nu poate contesta proiectul, având suportul acelui studiu de însorire.
„Nu a a fost nimeni pe teren să măsoare”, a spus, în replică, Marius Vițalariu.

Șantierul care se vede de la balconul vecinilor. Peste 3 luni, locatarii vor întinde mâna și vor atinge blocul de-alături

Studiul de însorire a umflat lungimea zilei și a spus că iarna e mai multă lumină decât vara

În studiul de însorire realizat pentru emiterea autorizației de construire, în 2022, atrag atenția două detalii: durata unei zile de la solstițiul de iarnă și faptul că e mai mult soare iarna decât vara.
În ziua solstițiului de iarnă de anul trecut, soarele a răsărit la 7.49 și a apus la 16.38. La solstițiul de iarnă este cea mai scurtă zi din an, cu 8 ore și 50 de minute.
În studiul de însorire realizat pentru proiectul noilor blocuri, arhitectul Alexandru Ignățel spune:
„Orele reale de răsărit şi apus ale soarelui sunt: pentru simplificare s-a setat calculul poziţiei soarelui între 6h şi 21h pentru solstițiul de vară si 7h si 17h pentru solstițiul de iarnă”. Deci iarna s-au mai furat 70 de minute peste lungimea reală a zilei. Pe acești parametri, introducând și coordonatele locului, a fost rulat un program care a indicat cum merge lumina solară pe fațade, unde pică umbrele și cât timp sunt luminate de soare fațadele.
„Concluzia studiului este că atât imobilele propuse prin proiect cât și cel existent pe latura de nord-est nu influențează în mod semnificativ însorirea clădirilor între ele, nici a clădirilor învecinate, astfel încât se asigură însorirea tuturor încăperilor de locuit pe o durată de minimum 1-1/2 ore zilnic, la solstițiul de iarnă, conform Ordinului nr. 119/2014”, se afirmă în încheierea documentului.
Dezvoltatorul a bifat atingerea acestui obiectiv din legislație, chiar dacă ziua setată de arhitect a avut 10 ore, deși în realitate are, la solstițiu, 8 ore și 50 de minute. „A fost un detaliu frapant, să vedem că ziua de solstițiu este atât de lungă. În plus, iarna soarele luminează foarte bine două fațade ale blocurilor, în vreme ce vara este iluminată o singură fațadă. Nu am înțeles cum e mai mult soare iarna decât vara”, au mai spus oamenii de la bloc.
Toate studiile la un proiect de autorizare sunt plătite de către cel care construiește.

Balcoanele care dau spre blocul vecin nu vor mai oferi nicio intimitate. „Nu vom avea lumină în casă”, spune Marius Vițalariu, care locuiește la etajul 3

Încă o constatare: procentul de ocupare a terenului

Grupul de inițiativă din Blocul C3 atacă și problema procentului de ocupare a terenului. În autorizație este de peste 32%, ei spun că nu trebuia să depășească 20%.
„Conform Regulamentului General de Urbanism din 1996, procentul de ocupare a terenurilor se stabilește în funcție de destinația clădirilor și de condițiile de amplasare: în zone centrale – 80%, zone comerciale – 85%, zone mixte – 70%, zone rurale – 30%, zone rezidențiale cu locuințe P, P+1, P+2 – 35%, zone rezidențiale cu imobile mai mari de 3 etaje – 20%, zonă predominant rezidențială – 40%. Aici trebuia să aibă 20%”, afirmă proprietarii din C3.
Oamenii s-au adresat și DSP, fiind încălcată legislația din domeniul sănătății publice. Instituția a răspuns că doar va indexa actele depuse, pentru că nu are cine să se ocupe de caz. Instituția e pur decorativă.
Arhitectul-șef al Iașului nu a oferit niciun răspuns. Oamenii spun că Alexandru Mustiață a fost foarte evaziv, spunând că se va interesa despre caz, după care nu a mai răspuns. Mustiață e cel care a negociat PUZ-ul pe care oamenii tocmai îl contestă.
„Ni s-a promis o comisie de anchetă, dar este exact modul prin care vor să câștige timp până când blocurile sunt ridicate”, spune Marius Vițalariu, reprezentantul protestatarilor.

Mihai Vițalariu, liderul asociației din Blocul C3, contestă inclusiv nivelul de ocupare al terenului – 32% față de 20% în Legea Urbanismului

Claudiu Oanea: „Totul este legal. Cum n-am respectat distanța?”

Contactat de REPORTER DE IAȘI, dezvoltatorul Claudiu Oanea a menționat că a vândut proiectul blocurilor noi unei alte firme, MV 10 Con Imobiliare SRL. Aceasta aparține lui Robert Melinte, afaceristul din schimbul scandalos de terenuri al Primăriei de la Eternitatea.
Dar în timpul discuției cu REPORTER DE IAȘI, Oanea s-a referit mereu la proiectul despre care spunea că este vândut ca fiind de fapt afacerea lui și a oferit numeroase detalii.
„Acest bloc nou nu este la distanța despre care vorbesc oamenii, nu e apropiat. Sunt 11,8 metri, conform PUZ și autorizației. Același PUZ ne-a permis să avem distanța dintre clădiri de jumătate din înălțimea celei mai mari. Cealaltă clădire, C 3, este, conform PUZ, de 19 m. S-a mai făcut un etaj pentru că am solicitat supraînălțare, deci avem 22 de metri. Jumătate din această distanță este 11 metri, noi avem 11,8. Cum nu este respectat PUZ-ul?”, a precizat Claudiu Oanea.

Claudiu Oanea afirmă că distanța între blocuri este jumătate din înălțimea celui mai înalt, conform legii, dar nu ia în calcul balcoanele

Calculele lui Oanea au o matematică proprie

La o înălțime medie de 3 metri pentru fiecare nivel, imobilul cu demisol (la 1 m înălțime de pământ), parter și 7 etaje ar avea, de fapt, 25 de metri, jumătate fiind 12,5 m. Dezvoltatorul precizează că noua clădire va fi oricum mai mică decât cea veche și nu o va umbri, mai ales că și terenul are o dioferență de nivel. „Am așteptat 3 ani pentru autorizație. Este un studiu de însorire făcut, a venit și ISC și a măsurat. Dacă aș fi în locul dv., aș verifica dacă e în regulă traficul de aici, că nu s-a făcut nicio investișie. Dimineața e coada până la Castel”, a mai precizat Claudiu Oanea.
Dezvoltatorul este cunoscut pentru că a făcut un hotel pe Aleea Mihai Sadoveanu, având actele de intabulare înainte de a termina, deși a făcut un etaj în plus. Edificarea a fost semnată de polițistul local Andrei Spânu, care a semnat pentru mai mult blocuri cu depășiri de parametri urbanistici. A fost o anchetă REPORTER DE IAȘI din 2017.

Article image
Încurajare pentru cei care încalcă legea: intrare în legalitate aprobată pentru un hotel la care Poliția Locală cere anularea procesului-verbal de recepție la terminarea lucrărilor. Primăria Iași a demonstrat, încă o dată, că este de partea mafiei imobiliare. După ce a clamat luni în șir că Legea privind datele cu caracter personal GDPR o obligă să secretizeze numele persoanelor fizice din documentațiile de urbanism, Primăr...
Autor cristi tanasa Anchete 11 Decembrie 2018


Citeste si...
Nota
(3 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30