fbpx
 
Dosarul „Flux” merge mai departe. Cererea lui Mihai Chirica de strămutare a fost respinsă

Dosarul „Flux” merge mai departe. Cererea lui Mihai Chirica de strămutare a fost respinsă


Cererea lui Mihai Chirica de strămutare a Dosarului „Flux” a fost respinsă joi, 7 decembrie, de judecătorii Curții Supreme.

„Respinge, ca nefondată, cererea formulată de petentul Chirica Mihai privind strămutarea judecării cauzei ce formează obiectul dosarului nr. 4050/99/2022/a1* al Curţii de Apel Iaşi. Obligă petentul la plata sumei de 200 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare către stat. Fără cale de atac. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 7 decembrie 2023”, arată judecătorii ÎCCJ.

O încercare de tergiversare a aceluiași dosar a avut și fostul viceprimar Gabriel Harabagiu. Pe 25 octombrie, magistrații au respins o cerere de strămutare a judecății apelului de la Camera Preliminară.

Trimis spre judecată în anul 2022, Dosarul Fluxse află în prezent în faza de Cameră Preliminară – stadiul în care un judecător verifică legalitatea administrării probeor pe durata urmăririi penale. Dosarul privește ilegalități comise, printre alții, de primarul Mihai Chirica, fostul său viceprimar Gabriel Harabagiu și omul de afaceri Tudor Cheșcu în intabularea de către firma Flux SRL a unui imobil din Tătărași care are edificate mai multe etaje fără autorizație.

Pe fond, la Tribunal, completul de Cameră Preliminară a respins toate excepțiile de nelegalitate ale inculpaților, care au depus contestații, cauza ajungând la Curtea de Apel Iași. La această instanță, avocații inculpaților au demarat o strategie organizată de tergiversare a judecății: cereri de amânare, recuzare, lipsă nejustificată de la termene etc.

Dacă strămutarea ar fi fost aprobată de Înalta Curte, judecata apelului s-ar fi reluat de la zero, ceea ce ar fi prelungit cu circa o lună-două-trei judecata. În plus, este posibil ca noua instanță să fi acordat termene mai lungi decât cele în medie o dată la două săptămâni acordate de completul de la Curtea de Apel Iași. De precizat că de-abia după o soluție a acestui apel dosarul va putea fi judecat pe fond – locul unde se stabilește (ne)vinovăția inculpaților.

Tergiversarea judecății i-ar aduce cel mai mare avantaj primarului în funcție, Mihai Chirica, inculpat în dosar. În condițiile respingerii cererii de strămutare, este probabil ca un prim termen al procesului propriu-zis să fie programat în decembrie-ianuarie. Astfel, există posibilitatea ca în dosar să existe o sentință înainte de alegerile locale din septembrie 2024 la care acesta și-a anunțat intenția de a candida pentru a obține un nou mandat de edil al Municipiului Iași.

Article image
REPORTER a consultat câteva mii de pagini din dosarul Flux, trimis spre judecată de DNA la mijlocul lunii trecute Este incriminată intabularea ilegală, în 2018, a a unui bloc din Tărărași cu ajutorul unui act din Primărie Printre inculpați se află edilul Mihai Chirica care, în mod repetat, a declarat că „a semnat ca primarul” și că nu poate verifica fiecare act care-i ajunge în față Un martor-cheie din dosar infirmă acea...
Autor cristi tanasa Anchete 01 August 2022

 


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: