fbpx
 
The Times of Israel The Times of Israel

Tânără cu cetățenie română și israeliană ucisă în Gaza


Încă un ostatic cu cetățenie română și israeliană a murit în Fâșia Gaza, a anunțat, sâmbătă seară, Ministerul român al Afacerilor Externe.

Potrivit Ambasadei Israelului la București, este vorba de o tânără de 27 de ani, răpită în 7 octombrie de la festivalul unde gruparea Hamas a ucis peste 300 de oameni.

Între timp, un val de furie a pus stăpânire pe israelieni, după anunțul făcut de armata țării lor - că a omorât din greșeală 3 ostatici, pe care i-a confundat cu teroriștii.

Inbar Haiman avea doar 27 de ani și era voluntară la festivalul de muzică Nova, unde teroriștii Hamas au ucis sute de tineri. Potrivit unor prieteni de-ai tinerei, ea a reușit în primă fază să se ascundă de atacatori. Dar au găsit-o și au luat-o cu forța pe o motocicletă, apoi au dispărut.

Un videoclip publicat mai târziu de Hamas pe rețeaua Telegram a fost prima confirmare primită de familie că fata a fost răpită.

„Inbar avea cetățenie română şi era studentă la Arte. Făcea lucrări de artă stradală deosebite și numele sub care era cunoscută în Israel şi în lume era "Pink", semnătura ei inconfundabilă" - a transmis, pe Facebook, Ambasada Israelului la București.

La începutul săptămânii, și familia lui Tal Haimi, bărbatul cu cetățenie română răpit de Hamas, a primit vestea cumplită că acesta a fost ucis. Soția lui a vizitat România la sfârşitul lunii octombrie, în speranța că oficialii de la noi o vor ajuta să-și salveze bărbatul. Tal Haimi a lăsat în urmă trei copii și o soție însărcinată.

Între timp, mii de israelieni furioși au ieșit în stradă, după anunțul că armata isreliană a ucis din greșeală 3 dintre ostatici, confundați cu teroriștii.

Primele elemente ale anchetei arată că victimele au apărut în fața israelienilor dezbracați de la brâu în sus și fluturând o pânză albă. Mai mult, pe o clădire din apropiere s-a descoperit scris, în ebraică, „ajutor, trei ostatici!”. Israelienii s-au temut însă de o capcană, pentru că exact în zona respectivă au murit marți 10 de-ai lor, într-o ambuscadă plănuită de Hamas.

Herzi Halevi, șeful Statului Major israelian: „O decizie luată în fracțiune de secundă poate fi pe viață sau pe moarte. Cred că cei trei ostatici au făcut tot ce trebuie ca să înțelegem cine sunt. Au ieșit fără cămăși, astfel încât să nu bănuim că aveau explozibili lipit de corp. Au ținut o pânză albă ca să ne dăm seama. Să tragă în ostatici a fost împotriva instrucțiunilor armatei de a deschide focul. Este interzis să se tragă în oameni care țin un steag alb și încearcă să se predea. Dar aceste trageri au fost făcute în timpul luptei și sub presiune."

În ciuda explicațiilor date de mai marii armatei, vestea a provocat o unda de șoc în societatea israeliană, oricum profund nemulțumită de felul în care cabinetul de război gestionează criza ostaticilor.

 

Sursa: Știrile PRO TV

 


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: