fbpx
 
Noii șantajiști din oraș: alungat din Aeroport, Manuel Onofrei face un linșaj grosier la Romeo Vatră. Director timorat, informații publice ținute la secret

Noii șantajiști din oraș: alungat din Aeroport, Manuel Onofrei face un linșaj grosier la Romeo Vatră. Director timorat, informații publice ținute la secret


La o săptămână după ce i-a fost reziliat contractul din Aeroport, pentru vendomatele cu produse alimentare, Onofrei a declanșat un atac murdar în ziarul său împotriva managerului Romeo Vatră

Onofrei achita facultativ chiria la Aeroport, doar când își amintea

Oficial, avea 7 luni restanță, dar informații autorizate arată că nu mai plătise din 2022

La o săptămână de la rezilierea contractului, Manuel Onofrei a ieșit la atac în ziarul său

Site-ul 7est.ro, controlat de Manuel Onofrei, i-a dedicat un articol critic lui Romeo Vatră, directorul Aeroportului Internațional Iași. Substratul este simplu: printr-o altă firmă pe care o manevrează din umbră, Onofrei are în Aeroport mai multe vendomate, automate prin care vinde cafea, apă și sandwich-uri. Firma CNT Quick Machine, dirijată de Onofrei, a acumulat restanțe la plata chiriei aferentă terenului pe care stau aparatele, iar Vatră ar fi reziliat înțelegerea.

„Sunt pe zero, n-am nicio datorie la Aeroport”, a spus Manuel Onofrei.

De cealaltă parte, Romeo Vatră ține contractul cu Onofrei la secret, deși Aeroportul este o instituție publică. „Contractele care au stipulată clauza de confidențialitate figurează în lista documentelor exceptate de la comunicare”, este răspunsul aberant semnat de directorul Vatră. Ca și cum spațiile de la Aeroport ar fi moșia lui proprie și personală.

Atacurile din 7est împotriva Aeroportului sunt primitive, sensul fiind: „Dacă voi nu mă lăsați în pace, nici eu nu vă las”

Rafale de invective și amenințări

Pe 15 decembrie, săptămâna trecută, site-ul www.7est.ro a titrat: „Bombardierii de la Aeroport fac curse ilegale în euro și amenință pasagerii. Romeo Vatră este ocupat cu relocarea la negru a spațiilor comerciale în T4”. Alte câteva exemple, din interiorul articolului, referitoare la director:
*
„Romeo Vatră, directorul aerogării ieșene a demonstrat până acum că nu este altceva decât un impostor politic pus pe căpătuială și produs capital de imagine pentru PNL.”

* „Un alt aspect legat de prostul management sau de interesele de grup de la aeroport este dat de clica de afaceriști care au gestionat cu dedicație spațiile comerciale de la T3, aceștia așteptând de pe margine să se relocheze, fără licitații, în  noul terminal T4. Afaceri înfloritoare pentru fiefurile liberale și mafia galbenă, într-un aeroport ce va procesa 3,5 milioane pasageri pe an.”
*
„Saga ageamiilor politici a culminat în ultimii ani cu un personaj care nu a avut nicio treabă cu administrarea unei aerogări – liberalul Romeo Vatră. Sub guvernarea ultimului, lucrurile au scăpat de sub control. Poarta de intrare în Iași a ajuns să fie o cloacă pestriță pentru speculanții din taximetrie și loc de îmbogățire pentru câțiva administratori de firme cărora li s-au oferit pe tavă spații comerciale în incinta terminalelor.”
*
„Noul terminal T4 se va da în funcțiune în mai puțin de o lună. Cu toate funcțiunile, inclusiv cele comerciale, anunță Romeo Vatră. Cu toate acestea, nici până la această dată nu a fost lansată licitația pentru închirierea de spații economice, semn că acestea sunt deja «măritate» către firmele de casă, aceeași turcaleți de Bahlui care vând cafeaua la nisip cu 50 lei ceașca că, de, dacă îți permiți să cumperi un bilet cu 20 de euro până la Stambul, îți permiți să dai jumate din bani și pe o cafea.”
Ziarul lui Onofrei transmite voalat că va fi „vai și-amar” pentru „mafia galbenă PNL” dacă el nu va avea în continuare contract pentru afacerile lui în viitorul Terminal 4.

Manuel Onofrei a prins gustul afacerilor cu statul combinate cu arma mediatică a propriului site de știri. Este modelul pe care l-au încercat mai mulți și pe care BZI l-a dus la apogeu într-o perioadă

Mandum îl include și pe „Scafandrul” Dumitrașcu

Editorul www.7est.ro este firma Mandum Consulting. Înființată în 2016, acum îi are drept asociați pe Ionela Doban (sora lui Manuel Onofrei) și pe Ionuț Dumitrașcu (cunoscut ca intermediar în obținerea documentelor urbanistice). De fapt, Mandum este acronimul de la Manuel (Onofrei) și Dumitrașcu.

Pe site-ul 7est.ro, la secțiunea „contact”, este afișat numărul de mobil al lui Manuel Onofrei, iar în spațiul public este de notorietate că acesta este ziarul lui. Publicația online s-a lansat săptămâna trecută într-un atac dur la adresa lui Romeo Vatră, directorul Aeroportului.

Tot zilele trecute, surse care au dorit să-și păstreze anonimatul au relatat pentru REPORTER DE IAȘI că Vatră ar fi reziliat înțelegerea pe care Aeroportul o avea cu o altă firmă controlată de Manuel Onofrei. Firma CNT Quick Machine are, în aerogară, mai multe aparate automate la care vinde apă, cafea, sandwich-uri. „SRL-ul a acumulat datorii mari și directorul nu a vrut să mai continue colaborarea”, a menționat sursa din interior.

De fapt, Romeo Vatră scăpase complet din vedere contractul cu firma lui Manuel Onofrei. Acesta nu a participat niciodată la o licitație pentru a pătrunde în Aeroport, ci a avut sprijinul informal al șefilor din Casa Pătrată.

Vendomatele din Aeroport sunt o afacere bună: vad de 2 milioane de călători pe an, fără cheltuieli salariale, prețuri cu adaos comercial foarte mare

Întrebări la care Romeo Vatră n-a vrut să răspundă

Despre această situație, REPORTER DE IAȘI i-a adresat câteva întrebări concise directorului Vatră. Pentru că aparatele au fost amplasate pe proprietatea unei instituții publice, Aeroportul Internațional Iași, informația este relevantă pentru ieșeni.
1) Pentru perioada 2019 – 2023, câte contracte au fost încheiate între Aeroportul Internațional Iași și firma CNT Quick Machine?
2) Precizați, vă rugăm, pentru fiecare contract în parte:
- data încheierii
- obiectul
- valoarea
3) Care a fost modalitatea de selecție a CNT Quick Machine? Achiziție directă, licitație, altă formă?
4) În urma contractelor respective există datorii ale CNT Quick Machine către Aeroportul Internațional Iași? În cazul unui răspuns afirmativ care este cuantumul acestora și de când datează fiecare în parte?

Romeo Vatră (dreapta) are propria viziune pentru Aeroport, dar în realitate trebuie să asculte ordinele adevăratului șef, președintele CJ Costel Alexe

Clauze confidențiale pe domeniul public

Răspunsul lui Romeo Vatră n-a adus, practic, nicio informație relevantă. Directorul a precizat că în perioada 2019-2023 au fost încheiate două contracte între cele două părți și că modalitatea a fost de „închiriere directă”.

În ceea ce privește valoarea contractului sau datoriile, Vatră a spus, opac: „Conform Legii 544/2001, contractele care au stipulată clauza de confidențialitate figurează în lista documentelor exceptate de la comunicare, motiv pentru care nu putem furniza informații cu privire la celelalte întrebări din solicitarea Dvs”.

În accepțiunea lui Vatră, instituția pe care o conduce nu trebuie să le dea socoteală ieșenilor despre tarifele cu care închiriază spațiile. În cazul CNT Quick Machine, acestea au fost închiriate direct, iar tariful e ținut la secret.

Stipularea confidențialității în contractele comerciale al căror obiect se desfășoară pe domeniul public este puerilă, pentru că Legea 544, privind accesul la informații de interes public, prevede clar că valoarea chiriilor, cuantumul datoriilor sunt date care nu pot fi ascunse. Un contract local, cu o entitate publică, nu poate cântări mai mult decât o lege.

El spune că nu are datorii

Firma CNT Quick Machine a fost înființată în 2019 și are sediul social într-un apartament de pe Aleea Rozelor, același în care are domiciul declarat Ionela Doban, sora lui Onofrei, asociată a Mandum Consulting, editorul 7est.ro.

Unicul asociat al firmei de vending din Aeroport este Adrian Danu, un amic de-al lui Onofrei. Dar, în sistemul de achiziții publice, persoana de contact a CNT Quick Machine este Manuel Onofrei cu același număr de telefon de pe site-ul 7est.ro.

„Nu-i firma mea, eu lucrez la firmă, am contract de muncă”, a spus Onofrei, dorind să mențină aparențele. Motivul pentru care Onofrei operează o societate comercială prin interpus e interdicția de a înființa firme în nume propriu din cauza datoriilor lăsate de Amo Press, compania sa de difuzare de presă.

Acesta susține că, în acest moment, firma respectivă nu are nicio restanță la plată către Aeroport.

„De o lună, sunt la zero, din noiembrie. Nu aveam nicio datorie, erau plățile curente. În fiecare lună, plăteam soldurile. Am mai întârziat, acum sunt pe zero”, a declarat el. Onofrei a precizat că cele cinci aparate automate sunt încă la aerogară, funcționale, și că înțelegerea expiră pe 31 decembrie 2023. „Sunt cinci: trei în T2 și două în T3”, a detaliat acesta.

Aeroportul se mărește, iar adevărata miză vor fi spațiile comerciale închiriate începând din ianuarie 2024. Manuel Onofrei revendică o felie din acest tort și amenință în propria publicație, folosită ca buzdugan

N-a mai plătit de șapte luni

Pentru fiecare dintre cele cinci aparate, a închiriat între unul și doi metri pătrați la Aeroport. „Factura venea patru mii și ceva cu tot cu curent. Maxim 1.000 de euro pe lună totul”, a afirmat Onofrei. Și a adăugat că, în fiecare an în decembrie, făcea o cerere de prelungire, CNT Quick Machine fiind la Aeroport din 2019.

Ar fi interesat și acum, dar nu știe dacă se mai poate sau nu. „Mă interesează să prelungească, dar ce am înțeles din zvonuri, nu e nimic concret, o să facă licitație la noul terminal. E posibil să dea drumul în martie la T4”, a spus el.

Plățile pe care Onofrei le făcea către Aeroport nu erau însă de 1.000 de euro lunar, așa cum spune, ci de 500 de euro, cu tot cu TVA. În ultimele șapte luni nu a mai plătit nimic, conform surselor de încredere consultate de REPORTER DE IAȘI.

Despre relațiile tensionate cu Aeroportul pe care le-a avut CNT Quick Machine și recentul articol critic din 7est, ambele controlate de Manuel Onofrei, acesta a spus sec: „N-are nicio legătură”. Aceeași firmă cu contractul de la Aeroport, societatea CNT Quick Machine activează și ca operator de publicitate pentru 7est.ro, fapt admis de Onofrei. În 2022, CNT Quick Machine a avut un profit net de peste 407.000 lei și de 166.677 lei în 2021. În ultimii ani, Manuel Onofrei s-a remarcat ca un om de afaceri controversat. A avut o rețea cu zeci de chioșcuri de ziare care însă, într-un final, a falimentat.

Article image
Manuel Onofrei e subvenționat de Primăria Iași cu 120.000 de lei, valoarea chiriei anuale pe care nu a plătit-o deloc anul trecut. Deși Amo Press este în faliment mascat, primarul Chirica și viceprimarul Harabagiu se întrețin cu Onofrei în Tribuna Oficială, la meciurile lui Poli. 7est, ziarul finanțat de patronul Amo e folosit ca ventilator de  împroșcat lături în adversarii politici ai lui Chirica. Chiria o suportă ieșenii...
Autor Iulian Mofteescu Anchete 11 Ianuarie 2019


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30